Flyg ombokning av passagerare och flygbolag: kostnader och kompensation - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Flyg ombokning av passagerare och flygbolag: kostnader och kompensation

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Flyg ombokning
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Ombokning av flyg – vem har inte varit med om det! Föreställ dig följande scenario: Den efterlängtade semestern närmar sig och du längtar efter att äntligen få flyga söderut. Men så händer det något som sätter käppar i hjulet. Ditt barn blir till exempel sjukt och du måste för säkerhets skull träffa en läkare innan du åker på semester. Eller så är det inte du själv som är ansvarig, utan flygbolaget som har gjort ett misstag och därför kan du inte ta ditt flyg i tid. I båda fallen är en ombokning av flyget det enda alternativet. Men vad betyder detta för dig som passagerare? I det följande kommer vi att ta en närmare titt på de kostnader som är förknippade med ombokning och den ersättning du kan förvänta dig.

Har du problem med en flygändring och vill bara inte acceptera den? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av ombokning av flyg.
Du kan lita på våra experter i följande fall:
Ersättning vid försenat flyg, ersättning vid ombokning av flyg
Ersättning för inställt flyg, Ersättning för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:


Vi kommer att genomdriva din återbetalning och kompensation!
Hos oss kan du kontrollera ditt anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).


När informerade flygbolaget dig om ombokningen av flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avresa.


Har du också drabbats av en överbokning eller ett missat anslutningsflyg? Kolla ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔
 • Kortdistans (upp till 1500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 250 €
 • Medellång distans (upp till 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 400 €
 • Långdistans (över 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 600 €

Enligt EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet enligt flygvägen:

Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Mindre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)
KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER
 • Ombokad flygning: Ändring av flygnummer och flygtid.
 • Både du som passagerare och flygbolaget kan boka om en flygning.
 • Om du själv bokar om ett flyg finns det vanligtvis avgifter för detta.
 • Avgifterna för ombokning av passageraren fastställs av flygbolagen.
 • Huruvida en ombokning är möjlig beror också på det bokade biljettpriset/biljettklassen.
 • Om flygbolaget ombokar en flygning kan du ha rätt till ersättning.

När är en ombokning?

Det finns många anledningar till att det kan vara nödvändigt att boka om ett flyg. Även om omständigheterna är allt annat än trevliga är det oftast ganska enkelt att boka om ett flyg. Men även om det är lätt att boka om ett flyg betyder det inte att ombokningen är billig. Snarare tvärtom. Ofta kräver flygbolaget en tilläggsbetalning när du bokar om ett flyg. Detta gäller endast om flygbolaget självt är ansvarigt för att flygningen måste ombokas.

Exempel: Din flygning har flygnummer LH 4234. Om endast flygtiden ändras, men du fortfarande lyfter med samma flygplan, ändras inte flygnumret. Situationen är annorlunda om flygtiden ändras och du också måste ta ett annat flygplan. I detta fall kommer ditt flygplan också att ha ett annat flightnummer.

Vilka är skälen till ombokning?

Det kan finnas många anledningar till att ett flyg måste ombokas. Det behöver inte alltid vara flygbolagets fel att ett flyg måste ombokas. Passagerarna själva kan lika gärna vara ansvariga för att de måste ordna med en annan flygning. När det gäller flygbolag är det vanligtvis inställda flyg som leder till en påtvingad ombokning. Men så kallade överbokningar kan också vara orsaken till problemet. I det här fallet har för många platser bokats på planet. Resultatet är att planet inte har tillräckligt med utrymme för passagerarna. Följaktligen måste vissa personer ta ett annat plan. I det här fallet tar flygbolaget hand om ombokningen. För de drabbade kunderna finns det vanligtvis en attraktiv kompensation. Experterna på Flightright förklarar gärna hur du kan erhålla den.

Ombokning av flyg av passageraren

Alla ombokningar av flyg är inte likadana. Men vilka typer av ombokningar finns det? Å ena sidan är ombokning möjlig av resenärerna själva. I det här fallet är det ofta personliga skäl som sjukdom eller ett plötsligt möte som gör det nödvändigt att ändra flygningen. För att göra ombokningen behöver du bokningskoden. Detta är grunden för den biljett du har bokat. Om biljettnumret ändras i samband med ombokningen beror på om det är en helt ny flyg, eller om ditt flyg helt enkelt är försenat så mycket att det måste lyfta vid en senare tidpunkt.

Om passagerarens namn ändras är detta vanligtvis inte heller något problem. Men även här måste du ofta räkna med extra kostnader. Men hur ofta kan du boka om ett flyg? Det finns ingen övre gräns, åtminstone inte i teorin. Som ett resultat av coronaviruspandemin (inställt flyg på grund av coronavirus) och de därmed sammanhängande problemen i flygtrafiken har många flygbolag ändrat sina riktlinjer lite i detta avseende. Du kan boka om en flygning genom att helt enkelt fråga resebyrån, flygbolaget eller flygportalen. Ibland är det till och med kostnadsfritt om du har bestämt dig för ett specialpris i förväg. Vi har listat de viktigaste ombokningsalternativen i kombination med en bokning.

1. Ändringar av flygdatum eller restid

Inom ramen för ombokning kan du ändra både flygdatum och restid. Det innebär till exempel att du kan avgå vid samma tidpunkt på en annan dag. Naturligtvis är det också möjligt att ändra datum och tid eller helt enkelt att avgå senare samma dag. För att göra detta måste du kontakta det kontor där du bokade biljetten.

2. Namnkorrigeringar/namnändringar av passageraren

Du kan också göra en namnkorrigering eller namnändring som en del av en ombokning. Detta är dock ibland inte lika enkelt som att boka om flygningen. För att ändra namnet måste du kontakta flygbolaget direkt. Ibland kan de enkelt ändra passagerarens namn. Om flygbolaget inte tillåter detta måste biljetten avbokas och ombokas, vilket medför avbokningskostnader.

3. Byte av avgångs- eller ankomstflygplats

Det kan vara möjligt för dig att flyga från en annan plats eller att landa någon annanstans. Även i dessa fall brukar flygbolagen tillåta en ändring genom ombokning.

4. Överlåtelse av biljetten till en annan passagerare

Du kanske inte kan ta ett flyg av personliga skäl eller hälsoskäl. I så fall kan det vara en lämplig lösning att omboka flygresan till en annan person. Om du valde ett lämpligt pris när du ursprungligen bokade din biljett, kan du också få flygningen ombokad till en annan person. Om detta inte är möjligt kan det tyvärr bli dyrt. När allt kommer omkring resulterar detta i en avbokning, samt nya kostnader som avbokningsavgifter uppstår.

Vilka är kostnaderna för en ombokning av flyget av passageraren?

Du kan också boka om ett flyg som passagerare. Men hur mycket kostar det att boka om ett flyg? Är en ombokning online  möjligt eller måste du göra ombokningen vid desken? Tillkommer det några extra kostnader eller avgifter? Hur mycket det kostar att boka om en flygning och vilka andra regler som gäller varierar från flygbolag till flygbolag. Vi har listat kostnaderna för välkända flygbolag åt dig.

Ombokningsavgifter för utvalda flygbolag

Ombokning av ett flyg är vanligtvis möjligt utan problem. Du bör dock vara medveten om att ombokning av ett flyg kan medföra kostnader. Nedan kan du ta en titt på de kostnader som flygbolagen ådrar sig.

1. Boka om Lufthansa-flyg

Du kan också boka om ditt flyg med Lufthansa. Lufthansas kostnader för ombokning av ditt flyg beror främst på vilken kategori du har valt. Ombokning i ekonomiklass kostar 70 euro, medan ombokning i affärsklass är kostnadsfri. Detta gäller dock endast för flygningar inom Tyskland. Om du flyger internationellt måste du betala upp till 140 euro, beroende på bokningskategori.

2. Byta flyg med British Airways

Du kan också boka om ett flyg med British Airways, men då måste du räkna med extra kostnader. Ombokning är möjlig upp till 24 timmar före avgång och kostar mellan 80 och 180 euro.

3. Boka om en flygning med Air France

Naturligtvis tar det franska flygbolaget Air France också ut extra kostnader för ombokning av flygningen. Här kan ombokningsavgifterna vara mellan 50 och 150 euro. Men här är det även viktigt att notera att Air France inte alltid tillåter ombokning. Om du flyger i kategorin Economy Light har du inte ombokningsalternativet. Med Economy Standard, å andra sidan, betalar du mellan 50 och 150 euro.

4. Boka om Condor-flygningen

De kostnader som uppstår vid ombokning av ett flyg med flygbolaget Condor beror återigen på vilket pris du har valt. Resenärer med Light-pris behöver till exempel inte boka om alls. Endast i Classic-priset kan du boka om till en kostnad av mellan 50 och 70 euro. Om du väljer det så kallade Flex-alternativet kan du till och med göra tre kostnadsfria ombokningar.

5. Boka om en flygning med Eurowings

Du kan också boka om flygningen med Eurowings. Eurowings erbjuder också möjligheten att boka om ett flyg utan kostnad. Detta är möjligt om du väljer Flex-alternativet. Du kan då utnyttja din rätt att av- eller omboka kostnadsfritt fram till 40 minuter före avgång. Om du inte kan uppfylla tidsfönstret kan du också boka om efter avgång men på samma kalenderdag. I detta fall debiteras en avgift på 75 euro.

6. Boka om din flygresa med Turkish Airlines

De som vill boka om med Turkish Airlines måste också räkna med kostnader. Det turkiska flygbolaget tar ut 50 euro som standard för kategorin Economy. I Economy Flexible-priset är ombokningen till och med gratis.

7. Boka om Ryanair-flyg

Med Ryanair kan du också ändra flygningen mot en extra kostnad. Detta kommer att kosta dig en avgift på mellan 35 och 95 euro. Om priset för den nya biljetten är dyrare måste du också betala mellanskillnaden. Om du vill ändra passagerarens namn måste du gräva djupare i fickan. Du måste betala minst 115 euro.

8. Ändra flygresa med EasyJet

Om du vill ändra ditt flyg med Easyjet, måste du räkna med extra kostnader. Om du ändrar din bokning mer än 60 dagar före avgång betalar du ett schablonbelopp på 21 euro. Om du inte håller tidsfristen kommer det att kosta dig 43 euro. Förutom den fasta avgiften måste du betala skillnaden mellan det gamla biljettvärdet och det nya.

Flygbolagets ombokning av flyget

Ombokning är naturligtvis också möjligt av flygbolagen. Detta är inte bara möjligt om en flygning måste ställas in av vissa skäl. Överbokningar kan också leda till att resenärer måste ombokas. Konsekvenserna är ofta irriterande. Missade anslutningsflyg kan snabbt förstöra semesterstämningen. Men tack vare förordningen om flygpassagerares rättigheter behöver du inte stå ut med detta. Du har rätt till kompensation.

Fram till när får flygbolaget boka om?

2 veckor eller tidigare före det planerade avresedatumet: Om ombokningen sker två veckor till sju dagar före avresedatumet får landningstiden för den alternativa flygningen vara högst två timmar tidigare eller fyra timmar senare. Om det är mindre än sju dagar får landningstiden vara högst en timme tidigare eller två timmar senare. Allt utöver detta kommer att ge upphov till ett krav på kompensation.

2 veckor till 7 dagar före planerad avgång: Landningstiden på destinationsflygplatsen får vara högst två timmar tidigare eller högst fyra timmar senare.

Sju dagar eller mindre före den planerade avgångstiden: I detta fall får landningstiden på ankomstflygplatsen vara högst en timme tidigare eller högst två timmar senare.

Är flygändringar överhuvudtaget tillåtna?

Om flygbolagen beslutar att omboka kan det finnas många anledningar till detta. En vanlig orsak är överbokning. I det här fallet har flygplanet inte tillräckligt med plats för alla passagerare. Detta leder till att vissa passagerare måste ta ett annat flyg. Det finns ofrivilliga ombokningar, men också frivilliga ombokningar. En ofrivillig ombokning är till exempel när du före flygets avgång får reda på att du har blivit ombokad till ett annat flyg. I detta fall har du rätt till kompensation om ombokningen sker 14 dagar eller mindre före avresan. Detta är ett resultat av EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter. Om ombokningen däremot tar längre tid kan du välja om du vill acceptera ombokningen eller få biljettpriset återbetalat.

Vad bör beaktas vid frivillig icke-transport?

I händelse av icke-transport i sista minuten föreskriver EU:s förordning om passagerares rättigheter en rätt till kompensation. Denna rätt upphör i det ögonblick en passagerare förklarar att han eller hon avstår från kompensation. För att skapa incitament för till att avstå erbjuder flygbolagen ofta en bonus i dessa fall. Huruvida du accepterar detta är i slutändan upp till dig. Vad som är säkert är dock att den ersättning du har rätt till vid en sista minuten ombokning vanligtvis är högre än bonusen. Du förlorar din rätt till ersättning i samma ögonblick som du frivilligt accepterar ombokningen.

Vad ska jag tänka på i händelse av en ofrivillig ombokning?

Om du blir ombokad ofrivilligt beror det på hur lång tid före avresan ombokningen skedde. Om ombokningen sker mer än 14 dagar före avgång har du inte rätt till kompensation, men du kan kräva tillbaka biljettkostnaden om den nya flygningen inte uppfyller dina önskemål. Om ombokningen däremot skedde mellan 14 och sju dagar före avgång får den planerade landningstiden för den alternativa flygningen inte vara mer än två timmar före eller fyra timmar efter den ursprungligen planerade landningstiden. Kompensation utgår om de två eller fyra timmarna överskrids. För flygningar på mindre än sju dagar får landningstiden vara högst en timme tidigare eller högst två timmar senare. Allt som överskrider detta ger också upphov till krav på kompensation.

Tidsfrister för flygändringar: Vilka tidsfrister gäller?

Flygbolagen får naturligtvis inte ändra sina bokningar hur som helst. I stället måste de följa vissa tidsfrister och andra allmänna villkor. I annat fall har de drabbade passagerarna rätt till kompensation enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter. Vilka tidsfrister gäller för flygändringar? Hur många dagar i förväg måste jag informeras? Vi har sammanställt en översikt för dig.

Anmälan före avresaLandningstid för den alternativa flygningenKompensationsbetalning
Över 14 dagarDet spelar ingen rollNej
7-14 dagar föreHögst 2 timmar föreellerHögst 4 timmar försenadNej
7-14 dagar föreMer än 2 timmar föreelleröver 4 timmar senareJa
Mindre än 7 dagar föreHögst 1 timme föreellerhögst 2 timmar senareNej
Mindre än 7 dagar föreMer än 1 timme föreelleröver 2 timmar senareJa

Villkor för ersättning vid ombokning

Om du vill göra gällande ditt krav på ersättning måste vissa villkor vara uppfyllda. Du måste t.ex. ha varit vid incheckningen (Online check in) på flygplatsen i tid. Incheckningstiden är i själva verket av stor betydelse i efterhand. Om du inte dök upp vid incheckningsdisken i tid kan du vara delvis skyldig till den nekade ombordstigningen. Det är också viktigt att spara alla dokument som rör flygbokningen. I synnerhet den bekräftade bokningen är viktig. Du bör inte heller frivilligt gå med på nekad ombordstigning med flygbolaget. I annat fall förlorar du din rätt till kompensation.

Ombokning av flygning – Federal Supreme Court

Vid ofrivillig nekad ombordstigning eller ombokning har passageraren rätt till ersättning på mellan 250 och 600 euro. Beloppet fastställs i förordningen om flygpassagerares rättigheter och beror på flyglinjen. Men flygbolaget kan också enkelt undvika denna risk. Vissa flygbolag säljer nu extremt billiga biljetter som inte erbjuder möjlighet till ombokning eller avbokning. Resenärerna får då stå för kostnaderna. Federal Court of Justice (BGH) har förklarat att detta förfarande är lagligt och motiverat det med det låga biljettpriset.

Ombokning av flyg: Rätt till måltider, hotell och liknande

Om ombokningen innebär att du måste stanna på flygplatsen under en längre tid är ditt flygbolag skyldigt att förse dig med måltider. De måste antingen förse dig med mat och dryck eller med lämpliga måltidskuponger. Om det nya flyget inte lyfter förrän nästa dag kan du också ha rätt till ersättning för en hotellövernattning.

Kompensation för ombokning av flyg – Hur man går tillväga

Steg 1: Kontrollera fordranSteg 2: Tillämpa lagenSteg 3: Ta emot pengar
Ange flygnummer och datum.Vi skriver till flygbolaget.Vi håller dig alltid uppdaterad.
Det tar bara 2 minuter att komma in.Vi driver igenom fordran åt dig.Vi kommer att vidarebefordra pengarna till dig omedelbart.
Vi kommer att kontrollera om det finns ett krav.Om det behövs kommer vi att gå till domstol för detta.Vanligtvis 20 till 30% provision plus moms vid framgång.
Återkoppling senast efter 24 timmar.För dig, utan kostnad och utan risk.Ingen ersättning, ingen avgift.
Avslappnad och säker för kompensation.

Steg:

 • Ange flygnummer och datum.
 • Det tar bara 2 minuter att komma in.
 • Vi kommer att kontrollera om det finns ett krav.
 • Återkoppling senast efter 24 timmar.
 • Vi skriver till flygbolaget.
 • Vi driver igenom fordran åt dig.
 • Om det behövs kommer vi att gå till domstol för detta.
 • För dig, utan kostnad och utan risk.
 • Vi håller dig alltid uppdaterad.
 • Vi kommer att vidarebefordra pengarna till dig omedelbart.
 • vanligtvis 20 till 30% provision plus moms vid framgång.
 • Ingen ersättning, ingen avgift.
 • Avslappnad och säker för kompensation.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du problem med en ombokning av flyg? Då finns Flightright där för dig. Det spelar ingen roll om du vill kräva ersättning för ombokning av flyg, ersättning för försening av flyg eller ersättning för inställd flygning. Vi hjälper dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen