Ersättning för försenat/inställt flyg med British Airways | Flightright

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

British Airways - Ersättning vid försenad eller inställd flygning

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

british-airways-flight-delay-cancellation
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Aktuella inställda och försenade flyg med British Airways

Här kan du vilka flyg som just nu är försenade eller inställda. Du kan också fylla i dina uppgifter och ansöka direkt om ersättning.

Sök

Det här är vad våra kunder säger efter att ha fått ersättning från British Airways via Flightright.

Om British Airways

British Airways tillhör den lilla skaran av anrika flygbolag som funnits med ända sedan 1970-talet. Med hela 195 destinationer fördelat på 290 flygplan, arbetar bolaget hela tiden med små marginaler, vilket gör att förseningar och inställda flyg är vanligt förekommande. Varje gång du drabbas eller har drabbats av en försening eller ett inställt flyg med British Airways så har du rätt till en ersättning från flygbolaget på upp till €600 per person.

Att ansöka om ersättning från stora flygbolag är dock minst sagt komplicerat och byråkratiskt. British Airways är likt andra bolag bra på att göra processen långsam och svår, vilket gör att många resenärer drar sig från att gå hela vägen och kräva sin ersättning. Det är därför Flightright finns. Vi är experter på att driva dessa anspråk och det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter i vår enkla kalkylator – så ordnar vi med resten.

Vilka rättigheter har jag om jag drabbats av en försening med British Airways?

 • Enligt EU:s lagstiftning har du rätt att kräva mellan €250 och €600 i ersättning
 • Ersättningsrätten gäller oavsett vilket pris du betalat för biljetten
 • Mat och dryck efter 2 timmars försening
 • Om ett flyg varit försenat minst 3 timmar, överbokat eller inställt.

Vad ska jag göra när jag drabbats av en försening med British Airways?

 • Ta reda på varför förseningen uppstått
 • Samla så mycket bebis du kan, så som foton, kvitton över utlägg, etc.
 • Se till att kräva dina grundläggande rättigheter direkt hos flygbolaget
 • Beräkna den ersättning du har rätt till med vå kalkylator

Problem med British Airways: Dina rättigheter i korthet

Gick din British Airways-flygning inte som planerat? Vill du veta vad du har rätt till i enskilda fall och vad du ska göra? I våra vanliga frågor besvarar vi de vanligaste frågorna om flygförseningar, inställda flyg, nekad ombordstigning och överbokning med British Airways.

Vilka villkor behöver vara uppfyllda för att British Airways ska betala ut ersättning vid en försening?

Det belopp du som resenär har rätt att kräva från ditt flygbolag vid en försening regleras av EU-lagstiftningen som heter 2004 EU261. Avgörande för beloppets storlek är hur lång den planerade flygresan är i kilometer. Det är alltså inte priset på biljetten som avgör. Faktum är att det inte ens spelar någon roll om det är du som betalat för biljetten. Däremot måste flygresan båda avgå och ankomma flygplatser inom EU. Vidare så måste flygbolagets huvudsäte vara beläget inom EU. British Airways huvudkontor ligger i London. Ersättningsanspråk kan riktas för resor som skett så långt som 6 år tillbaka i tiden. Faktorer som flygbolagen kan använda som legitima anledningar till förseningen och som friar bolagen från kraven på att betala ut ersättning är exempelvis väderförhållanden, eller om det varit en strejk bland personalen på flygplatsen.

I dessa fall har du som resenär rätt till ersättning:

 • Förseningar: Ditt flyg har kommit fram senare än 3 timmar efter utsatt tid.
 • Inställda flyg: Du måste ha informerats om det inställda flyget minst 14 dagar innan avgång.
 • Överbokat flyg: Om flygbolaget överbokar ditt flyg och du inte erbjuds en plats på planet som motsvarar den du bokat.
 • Missad anslutning: Om du ankommer din slutdestination med än 3 timmar sent och orsaken är att du missat ett anslutande flyg.

Nedan finner du en sammanfattning över de olika nivåer du kan förvänta dig på din ersättning.

 • Försening vid kortdistansflygningar – kortare än 1500 km – du har rätt till en ersättning på €250 från British Airways.
 • Förseningar vid medeldistansflygningar – mellan 1500 km till 3500 km – du har rätt till en ersättning på €400 från British Airways.
 • Förseningar vid långdistansflygningar – över 3500 km – du har rätt till en ersättning på €600 från British Airways.

Försening, avbokning, överbokning eller missad anslutningsflygning? Du har rätt till:

Kort avstånd upp till 1500 kmMedelsträcka upp till 3500 kmLångsträcka från 3500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Lägre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)

Så här kräver du din ersättning från British Airways

Börja med att sätta dig in i lagstiftningen som reglerar ersättningsnivåerna. Du behöver vara ordentligt påläst, för flygbolaget kommer med största sannolikhet att slingra sig och hävda att du inte har rätt till ersättning. Ladda upp med ett stort mått tålamod. Ofta har man inte orken som krävs för att gå igenom en så här komplicerad process.

Som tur är finns det ett betydligt enklare sätt. Flightright har hjälpt över 14 miljoner kunder hittills med att få sin ersättning utbetald. Konceptet är mycket enkelt. Knappa in dina uppgifter hos oss och vi sköter hela processen åt dig. Du kan tänka på annat medan vi gör jobbet. Så snart ditt ärende är färdigt så betalar vi ut ersättningen till ditt konto. Sedan 2010 har vi blivit en permanent del av branschen. Vi vet vilka knappar vi ska trycka på och flygbolagen har respekt för oss.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

British Airways – Service på flygplatsen

Du vet väl om att när ditt flyg med British Airways är försenat så har du rätt till en hel del service medan du väntar? Återigen så är det längden i kilometer på din flygresa, i kombination med hur länge du väntat, som avgör vilken service du har rätt till.

 • Kortdistansflygningar – mer än 2 timmars väntetid – rätt till mat och dryck, telefonsamtal, e-post och fax.
 • Medeldistansflygningar – mer än 3 timmars väntetid – rätt till mat och dryck, telefonsamtal, e-post och fax.
 • Långdistansflygningar – mer än 4 timmars väntetid – rätt till mat och dryck, telefonsamtal, e-post och fax.

Kraftiga förseningar på 5 timmar eller mer
Om ditt flyg med British Airways är försenat 5 timmar eller mer så anses det vara en kraftig försening. I händelse av en kraftig försening så har du rätt att helt och hållet blåsa av din resa och kräva 100% återbetalning.

Om din avgång med British Airways skjuts fram till nästa dag
Det händer ibland att ett flyg blir så pass försenat att avgången flyttas fram till nästa dag. I dessa fall ska flygbolaget erbjuda både hotell och transport fram och tillbaka från hotellet. Ta kontakt med personalen på British Airways redan vid flygplatsen och be om en skriftlig bokningsbekräftelse.

Väntar du på ett försenat flyg med British Airways just nu?

Om du sitter och väntar på ett försenat plan just nu, varför inte gå in på Flightright och registrera ditt flightnummer redan nu? Vi bevakar flyget åt dig och kontaktar dig om det blir aktuellt att ansöka om ersättning.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Tips och råd gällande British Airways

British Airway är ett av de stora flygbolagen i världen. Hemmabasen är belägen i London på Gatwick och Heathrow. Man trafikerar i dagsläget många internationella destinationer och bolaget räknas som ett av de största i europa. Tillsammans med bland annat American Airlines har man bildat en allians, kallad Oneworld. Fottan bestod från början mestadels av Boeing-flygplan, men då Airbus har många brittiska underleverantörer så har man valt att köpa flygplan även av det märket, för att på så sätt stötta brittisk industri.

En hel del förseningar och inställda flyg
Även om British Airways inte är sämst i klassen när det gäller förseningar, så var hela 0,78% av alla flyg 2023 försenade. Bolaget hade även en hel del inställda flyg, men här är British Airways trots allt bättre än genomsnittet.

Svåra när det gäller utbetalningar av ersättning
Som vi varit inne på tidigare så är det inte helt enkelt att få den ersättning man har rätt till av British Airways. De stora flygbolagen vet ofta hur man försvårar sådana här processer och gör det tidskrävande och komplicerat för resenären. Vi på Flightright är specialiserade på ersättningar av den här typen och hela vår affärsmodell går ut på att se till att ersättningar betalas ut. Det enda du behöver göra är att fylla i dina uppgifter hos oss, så sköter vi resten. Vi tar ut en provision i de fall ersättning betalas ut och det är vår enda avgift.

British Airways – Sammanfattning av operativa aktiviteter 2023  

Enligt Flightright Data, år 2023: 

Flygbolagets namn Totalt antal flygningar Totalt antal avbokningar Totalt antal förseningar 
British Airways 243.681 7.457 1.785 

British Airways genomförde totalt 243 681 flygningar, hade 7 457 inställda flygningar och 1 785 förseningar.  

Topp 5 av de största flygplatserna som British Airways trafikerade år 2023  

Enligt Flightright Data, år 2023: 

Flygplatsens namn Totalt antal flygningar Totalt antal avbokningar  Totalt antal förseningar 
London (Heathrow) 113.512 3.448 591 
London (Gatwick) 7.859 149 85 
Edinburgh 3.827 170 19 
Glasgow (Int.) 3.416 125 13 
Genève 3.090 148 15 

British Airways största verksamhet var koncentrerad till London (Heathrow) med 113.512 flygningar, följt av London (Gatwick), Edinburgh, Glasgow (Int.) och Genève. 

Har du upplevt flygproblem med British Airways?

Flightright tar hand om dina rättigheter vid flygförseningar, avbokningar och överbokning och åtar sig att se till att du får din ersättning från flygbolaget.

Rulla till toppen