Inställt flyg på grund av coronaviruset - Kan jag få ersättning? Flightright

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Inställda flyg – Coronaviruset

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Inställda flyg – Coronaviruset
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Coronaviruset: Inställda flyg – Coronaviruset

I och med det växande antalet coronafall i världen så väljer nu allt fler flygbolag att ställa in sina avgångar. Dessutom påverkas flyget kraftigt av de olika restriktioner och åtgärder som regeringarna i europas länder just nu inför. Många länder har infört inreseförbud från tredje land, vilket i princip gör det omöjligt att flyga vissa rutter. Det blir nu extra viktigt för dig som resenär att värna om dina rättigheter och komma ihåg vilken ersättning du har rätt till om ditt flyg blivit inställt. Vi har sammanställt all viktigt information du behöver nedan. Kom ihåg att läget förändras dagligen. Det enda du behöver göra för att ta redan på om du är berättigad till ersättning är att fylla i ditt flightnummer i vår enkla kalkylator.Bedömning av Flightright GmbHMitt flyg blev inställt på grund av coronaviruset, vad kan jag göra?

Precis som vid alla andra typer av inställda flyg så gäller det även här att flygbolaget ska ersätta resenärer med en kompensation. Du ska under alla omständigheter få boka om ditt flyg, eller få pengarna tillbaka. Men utöver detta så kan du alltså ha rätt till en kompensation. Flightright kollar upp ditt flyg åt dig, för att se om coronaviruset verkligen är den bakomliggande orsaken till att flyget blev inställt eller ej.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Är inställt flyg på grund av coronaviruset ett undantagsfall från gällande regler?

Enligt den av EU stiftade lagen 261/2004 – som reglerar just ersättningar för inställda och försenade flyg, så finns det undantag som flygbolagen kan åberopa. Exempelvis när det inträffar sådant som anses ligga bortom flygbolagets kontroll, exempelvis naturkatastrofer. Vi rekommenderar att du fyller i ditt flightnummer hos oss. Vi meddelar dig om du har rätt till ersättning eller ej.

Coronaviruset: När är jag berättigad till ersättning?

Vi ser att många flygbolag ställer in flyg för att skydda sina passagerare. Men vi ser också att många flyg ställs in för att flygbolagen inte vill förlora pengar. Bokningsläget har förändrats och det blir således en enkel väg ut för flygbolagen att åberopa coronaviruset som anledning till att man ställer in flyget. Våra jurister har därför sagt följande. Alla passagerare kan kräva ersättning när:

  • Flygbolag ställer in flyg på grund av finansiella orsaker
  • Stängda gränser inte påverkar flygningen
  • Ingen avrådan mot inresa till destinationen gått ut
  • Information om det inställda flyget gick ut mindre än 14 dagar innan avresan.

Flygbolag som åberopar undantagsfall som förklaring till ett inställt flyg kan glida på sanningen. Vi såg till exempel flygbolag ställa in flygningar till Rom, efter att det gått ut en avrådan från att besöka norra Italien. Många resenärer avbokade således sitt flyg och resan blev ej längre lönsam för flygbolagen. I dessa fall är det lätt att tro på flygbolagens anledningar till att man ställer in flyget, nämligen att man vill skydda sina passagerare. Men här finns det alltså starka ekonomiska incitament för bolagen och det innebär att du som resenär kan vara berättigad kompensation.

Har ditt flyg avbokats på grund av COVID19?

Våra jurister följer utvecklingen i flygbranschen mycket noggrant för att se när passagerare är berättigade kompensation vid de flyg som ställs in. Vi på Flightright hjälper resenärer och tar reda på den verkliga anledningen till att flygen ställs in. Kolla just ditt flyg helt gratis här.

Jag har ångrat mig och vill inte flyga, vilka möjligheter har jag?

De regioner i världen med pågående coronautbrott har redan restriktioner gällande inresa från andra länder. Om du känner dig osäker på att resa in i ett land där det inte finns några restriktioner, så rekommenderar vi dig att kontakta ditt flygbolag direkt. Olika flygbolag har tagit fram olika regler för att möta effekterna av coronaviruset. Det innebär att avbokningar beviljas i olika utsträckning beroende på vilket bolag du har bokat med.  UD i Sverige har också gått ut men en avrådan från resor utomlands. Detta gör att paketresor kan avbokas och att du kan får pengarna tillbaka. 

Hur kan jag skydda mig mot corona under flygningen?

Vårt tydligaste råd just nu är att i möjligaste mån undvika att resa med flyget. Behöver du trots detta ut och flyga, var mycket noga med hygienen. Följ gällande rekommendationer och ta hänsyn till de fall där det finns avrådan mot resor. All den senaste informationen går att hitta här, på World Health Organisations (WHO) hemsida. Information land för land går också att hitta på International Air Transport Associations (IATA) hemsida.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Bedömning av Flightright GmbH

Sök

Rulla till toppen