Var hittar jag mitt bokningsnummer - PNR-kod? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Var hittar jag mitt bokningsnummer – PNR-kod?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

bokningsnummer-PNR-kod
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Vid sidan av identitetskortet eller passet är flygbiljetten förmodligen det viktigaste dokumentet som resenärer behöver för sin flygresa. Den innehåller passagerarens namn, avgångstiden (tips: hur tidigt bör du vara på flygplatsen?) och vanligtvis den gate från vilken planet avgår. Men för att kunna skriva ut biljetten (biljettnummer) eller ladda ner den till din smartphone behöver du vanligtvis bokningsnumret (PNR-nummer). Hur detta bokningsnummer ser ut och hur du lättast hittar det förklaras här i den nya bloggartikeln.

Vad är en PNR-kod?

Många flygresenärer ställer sig säkert den här frågan när de hör termen för första gången. Vad är ett PNR-nummer? Ett PNR-nummer (Passenger Name Record) är ett unikt reservationsnummer eller bokningsnummer som flygbolaget har utfärdat för en eller flera flygningar. Detta är vissa uppgifter som flygbolagen samlar in från passagerarna när de bokar en flygning för att kunna genomföra flygningen.

Bokningsnumret är en viktig kod som du får när du bokar en flygning. Denna kod, även känd som filnyckel, bokningskod eller bokningsreferens, används för att identifiera och spåra din bokning. Du kan när som helst kontrollera ditt bokningsnummer hos det flygbolag du bokat med. Hos Lufthansa, till exempel, kallas bokningskoden för filekey och kan kontrolleras online genom att logga in på flygbolagets webbplats eller kontakta kundtjänsten.

Situationen är liknande hos TUI, där bokningskoden fungerar som en referens. Om du har bokat med Corendon kommer du att tilldelas en bokningsreferens som du måste uppvisa vid incheckning. Det är tillrådligt att alltid hålla ett öga på flygtider och status för att säkerställa att allt går smidigt. Du kan göra detta antingen online via flygbolagets webbplats eller via en app för flygspårning.

Semestern är välplanerad. Du har alla dina resehandlingar tillsammans med PNR- och bokningsnummer, men nu är ditt flyg försenat eller till och med inställt?

I alla de situationer som beskrivs ovan har du som passagerare rätt till ersättning. Beställ Flightright bekvämt online:

Vi kommer att driva igenom din återbetalning och din ersättning!
Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus arvode)

När informerade flygbolaget dig om det inställda eller försenade flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång.

Har du också drabbats av en överbokning, ombokning eller missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Hur ser en PNR-kod ut?

Bokningskoden finns vanligtvis i bekräftelsen av flygbokningen eller bokningsbekräftelsen. Den består av 6 siffror och bokstäver, t.ex. YBIRI7 och bokstäverna skrivs alltid med VERSALER. Om en flygning bokas online får resenärerna vanligtvis bokningskoden direkt efter att bokningen har slutförts.

Var hittar jag min PNR-kod?

Nu när vi vet hur PNR-koden ser ut är frågan: Var hittar jag PNR-koden i mina handlingar? PNR-koden finns på e-biljetten, huvudsakligen i motsvarande segment av resplanen. Det är viktigt att veta att det kan finnas ett annat PNR-koden för varje del av resan. Detta är t.ex. vanligt vid separata bokningar eller vid mellanlandningar med egen transfer.

Är PNR-koden bokningsnumret?

Ja, i de flesta fall är PNR-koden också bokningsnumret. Det finns små skillnader mellan vissa flygbolag, men för det mesta har passagerarna allt de behöver för att checka in med PNR-koden.

Är bokningsnumret samma som flightnumret?

Nej. Medan flygnumret hjälper passagerarna att hitta rätt på flygplatsen är bokningsnumret viktigare för flygbolaget. Med hjälp av det kan de nämligen se den viktigaste informationen om varje bokning. Till skillnad från ett flygnummer, som är giltigt för varje enskild passagerare, tilldelar flygbolaget endast ett nummer till varje bokning. Om en familj reser och flera platser har reserverats med en bokning, kommer endast ett nummer att tilldelas. Om du har bokat en ut- och hemresa samtidigt, kommer du också att ha samma bokningsnummer för båda flygningarna.

Bokningsnumret är viktigast för dig när du checkar in på flygplatsen. Det är då de kontrollerar vilka tjänster du har rätt till. Om du vill checka in online i förväg (online check in) behöver du naturligtvis också flightnumret. Ett mycket viktigt dokument som du inte får glömma bland alla nummer är ditt identitetskort. Detta kommer att kontrolleras tillsammans med din bokning vid incheckningen. Om allt har gått enligt planerna kommer du att få ditt boardingkort. Detta kommer att innehålla en sammanfattning av de viktigaste flyguppgifterna.

När får jag min PNR-kod?

Om du bokar ditt flyg online får du vanligtvis bokningskoden direkt efter att du har slutfört bokningen på webbplatsen. Annars hittar du alltid bokningskoden på e-biljetten, i bokningsbekräftelsen och på fakturan. Detta nummer finns också på din faktura eller i din bokningsbekräftelse. Med PNR-koden eller bokningsnumret kan du checka in online (online check in), reservera din plats (platsreservation) och få tillgång till viktig information om din bokning.

Med vissa tjänster, t.ex. 5vorflug, kan du även välja plats i förväg och boka tilläggstjänster som bagageincheckning eller måltider. Det är viktigt att du förvarar din PNR-kod eller bokningsnummer säkert och redo under hela resan så att du har tillgång till all information du behöver.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din semester är välplanerad. Ditt bagage är redo. Du har alla dina dokument (resehandlingar) tillsammans med PNR och bokningsnummer, men nu är ditt flyg försenat eller till och med inställt? Då har du rätt till ersättning för försenat eller inställt flyg.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen