Var hittar jag mitt flygnummer? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Var hittar jag mitt flygnummer?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Var hittar jag mitt flygnummer?
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Varje dag lyfter nästan 200 000 flygplan över hela världen för att transportera passagerare eller gods från A till B. För att hålla överblicken tilldelas varje flygning ett nummer. Logiskt nog kallas detta för ett flygnummer. Även om det är tänkt att ge passagerarna en bättre överblick, leder det ofta till förvirring. ”Var hittar jag flygnumret?”, är det många som frågar.  Vi visar dig nedan hur du kan hitta ditt flygnummer och var du ska leta efter det.

Vad är ett flygnummer?

Eftersom tusentals och åter tusentals flygplan korsar himlen varje dag, behöver du ett instrument för att kunna tilldela dem. Flygnumret har kommit till som ett mer än lämpligt ordningsnummer. Men vad är ett flygnummer? Den vanligtvis sex- eller sjusiffriga kombinationen av bokstäver och siffror finns till exempel på boardingkortet. Det börjar alltid med den så kallade IATA-koden. Den består av bokstäver och siffror och är exklusivt reserverad för det flygbolag under vars flagg flygplanet avgår.

Flygnumret slår flera flugor i en smäll. Å ena sidan ger det passagerarna mer orientering, men å andra sidan hjälper det också till att hålla koll på stora flygplatser som Frankfurt Airport, från vilken nästan 100 flygplan lyfter inom en timme. På stora displaypaneler kan varje flygnummer tilldelas rätt gate. Men det är inte bara på själva flygplatsen som flygnumret är till hjälp. I den digitala tidsåldern behöver man det också för att bekvämt kunna checka in i förväg på Internet. Vid sortering av flygnummer fokuserar man vanligtvis på olika aspekter. I synnerhet spelar parametrar som flygningens varaktighet eller region en roll.

Din resa är perfekt planerad, du letar efter ditt flygnummer men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är inställt!

Har jag rätt till ersättning? Snabbt svar: JA!

Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus arvodet).

Har du också drabbats av en överbokning, flygförsening eller missad anslutning? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Hur ser ett flygnummer ut?

Eftersom det finns några få nummer på ett boardingkort letar vissa människor förgäves efter flygnumret på biljetten. Men det är inte så svårt att hitta. Flygbolagen gör ju numera allt för att du snabbt ska kunna hitta den viktiga sifferkombinationen, även under stressiga stunder på flygplatsen. Om du ändå inte hittar det eller om det inte går att känna igen på grund av fläckar eller tryckfel, finns det andra källor till flygnumret. Till exempel kan det vanligtvis hittas på den normala flygbiljetten. Alternativt är det värt att ta en titt på bokningsbekräftelsen. Även här hittar du det viktiga flygnumret.

De flesta flygbolag markerar flygnumret med suffixet ”Flight”. Vissa tyska flygbolag anger till och med uttryckligen ”flight number”. Tyvärr har flygbolagen inte kommit överens om en enhetlig placering av flygnumret. Om det står i det övre vänstra hörnet på ett boardingkort kan det stå i det nedre högra hörnet på ett annat flygbolags biljett. Det finns dock ett lovande trick som hjälper dig att känna igen ett flygnummer direkt. Allt du behöver göra är att komma ihåg hur det är uppbyggt. Det består alltid av stora bokstäver eller bokstäver och siffror i början, följt av fyra eller fem siffror.

Hur hittar jag flightnumret?

Vi rekommenderar att du inte letar efter flygnumret på flygplatsen. Det är bättre att ta en titt på dina resehandlingar hemma och hitta flygnumret där. Det finns förresten flera sätt att ta reda på flygnumret. Vi kommer att lista de olika möjligheterna för dig.

Boardingkort

Den mest klassiska och uppenbara källan till flygnumret är utan tvekan boardingkortet. Du bör alltid ha det till hands på flygplatsen i alla fall. För att hitta flygnumret behöver du bara leta efter termer som ”flight” eller ”flight” på biljetten. Alternativt behöver du bara veta hur ett flygnummer är uppbyggt. Det består av stora bokstäver i början följt av en fyr- till femsiffrig sifferkombination.

Bekräftelse av bokning

Eftersom en stor del av alla resor i allmänhet och flygresor i synnerhet numera bokas online, kan du också ta en titt på dokumenten. Tack vare e-post kan du bläddra igenom dokumenten även om du har glömt de tryckta dokumenten hemma. Förutom bokningsbekräftelsen från flygbolaget skickar det vanligtvis också en så kallad e-biljett till dig. Denna har inte bara en praktisk QR-kod som ger dig tillgång till planet. Här hittar du också flygnumret.

När du söker efter flygnumret bör du dock också komma ihåg den risk för förvirring som finns. När allt kommer omkring händer det ibland att passagerare förväxlar sitt flygtnummer med andra sifferkombinationer. Särskilt populärt är förväxling med onlinebokningskoden. Denna kombination av siffror och bokstäver, även känd som ”bokningsreferens”, har också sex siffror, vilket är anledningen till att den liknar ett flygnummer. Tyvärr hjälper inte denna kod dig att hitta ditt flygnummer.

Så att hitta rätt flygnummer är inte riktigt komplicerat. Vi kan bara varmt rekommendera att du tar en titt på flygnumret i dina egna fyra väggar före avresan. Då slipper du onödig stress på flygplatsen. Men hur är det med flera flygningar? Särskilt när man reser till avlägsna destinationer (långdistansflyg eller nonstop-flyg) måste man ofta byta plan. Det är också vanligt att olika flygbolag används. Om du vill ta dig till din destination med två olika flyg får du naturligtvis olika flygnummer.

Var finns flygnumret?

Det finns olika platser där du kan hitta flygnumret. Kombinationen av siffror och bokstäver finns naturligtvis på själva biljetten. Men vad händer om du inte kan hitta det direkt? Som tur är finns det andra sätt att få fram flygnumret. En titt på bokningsbekräftelsen kan också vara till hjälp. Om du använder internet och bokar en resa online får du de viktigaste dokumenten via e-post. Förutom betalnings- och bokningsbekräftelsen inkluderar detta också den så kallade e-biljetten. På sätt och vis är detta en digital biljett för incheckning. Här ingår även flygnumret.

Eftersom inte alla flygbolag använder samma layout för sitt boardingkort kan detta ibland leda till förvirring. Men även utan en detektivs intuition kan du vanligtvis hitta flygnumret snabbt och enkelt. Många flygbolag anger flygnumret med en lämplig rubrik, t.ex. ”Flight”, ”Flight number” eller ”Flight”. På boardingkortet finns detta vanligtvis på vänster sida. Det är också lätt att hitta flightnumret i onlinedokument som bokningsbekräftelser och e-biljetter. Om du är orolig för detta kan vi bara råda dig att hitta flygnumret tidigt.

När du letar efter flygnumret kan du naturligtvis snabbt ställa dig frågan varför detta överhuvudtaget existerar. Låt oss först klargöra hur kombinationen av siffror och bokstäver förklaras. De två bokstäverna i början bildar så att säga en förkortning av det flygbolag du reser med. Ett exempel är Lufthansa, som förkortas i flightnumret med ”LH” i början. Men eftersom de flesta passagerare säkert vet vilket flygbolag de flyger med, är denna information mycket begränsad.

Bokstäverna kommer egentligen bara till sin rätt i kombination med siffrorna. Du kan till exempel använda flygnumret för att i förväg ta reda på om ditt flyg kan vara försenat. Detsamma gäller för dina vänner och din familj. Om du befinner dig i luften med ditt flygplan kan du inte skicka meddelanden om din smartphone är avstängd. Du kan alltså inte informera en potentiell upphämtningsperson om förseningar. Men med hjälp av flightnumret kan utomstående också ta reda på via flight tracker om en försening är nära förestående. Mer information om flight trackers hittar du här.

Även om bokstavskombinationen i början av flightnumret snabbt kan verka logisk, måste man gräva lite djupare för de siffror som följer. Dessa har mer att göra med den region där du vill starta eller landa. Ibland kan du behöva flightnumret även efter att du redan har gått ombord. Om boardingkortet saknas i detta fall uppstår frågan om hur du kan få flygnumret efteråt. I det här fallet är det värt att ta en titt på bokningsbekräftelsen igen. Eftersom denna säkert fortfarande finns i din e-postinkorg eller i din dokumentfil hemma, kan du fortfarande få flygnumret även efter att du har påbörjat din resa.

Men om dessa dokument också saknas behöver du inte kasta upp händerna i skräck. Det finns webbplatser som Flightstats som kan hjälpa dig att hitta ditt flygnummer även efter att du har flugit. Allt du behöver göra är att ange avgångs- och ankomstdata. Det är dock tillrådligt att behålla dokument som bokningsbekräftelser. Sådana tjänster kostar ju också pengar efter ett visst tidsintervall från flygningen.   

Är bokningsnumret samma som flygnumret?

En resa brukar innebära en hel del pappersarbete. Lyckligtvis gör den digitala tidsåldern att du inte längre behöver gå till incheckningsdisken med en bunt papper. Men oavsett om du vill ta med dig dina dokument i pappersform eller bekvämt presentera dem via smartphone – det viktiga är att de finns tillgängliga för dig i presentabel form. Förutom flygnumret, spelar även bokningsnumret en viktig roll. För vissa människor kan det dock leda till en hel del förvirring att ha både bokningsnumret och flygnumret. När allt kommer omkring förlitar sig flygbolagen också på så kallade IATA-koder när de tilldelar sina bokningsnummer. Dessa består av bokstäver och siffror – precis som ett flightnummer. Men vad är skillnaden?

Medan flygnumret hjälper passagerarna att hitta rätt på flygplatsen, är bokningsnumret viktigare för flygbolaget. Med hjälp av det kan de nämligen se den viktigaste informationen om varje bokning. Till skillnad från ett flygnummer, som är giltigt för varje enskild passagerare, tilldelar flygbolaget endast ett nummer till varje bokning. Om en familj reser och flera platser har reserverats med en bokning, kommer endast ett nummer att tilldelas. Om du har bokat en ut- och hemresa samtidigt, kommer du också att ha samma bokningsnummer för båda flygningarna.

Bokningsnumret är viktigast för dig när du checkar in på flygplatsen. Det är då de kontrollerar vilka tjänster du har rätt till. Om du vill checka in online i förväg behöver du naturligtvis också flightnumret. Ett mycket viktigt dokument som du inte får glömma bland alla nummer är ditt ID-kort. Detta kommer att kontrolleras tillsammans med din bokning vid incheckningen. Om allt har gått enligt planerna kommer du att få ditt boardingkort. Detta kommer att innehålla en sammanfattning av de viktigaste flyguppgifterna.

Kan flygnumret ändras?

Det finns en sak som bör undvikas på flygplatsen, och det är stress. Det kan trots allt förstöra semesterstämningen redan innan du har påbörjat din resa. Men vad händer om flygnumret plötsligt ändras? Det är verkligen här många människor får andnöd. Och det av goda skäl. När allt kommer omkring behöver ett flygbolag bara ändra flightnumret om ett flyg ställs in. Om det bara handlar om en försening förblir flightnumret detsamma.

Här är en översikt över de viktigaste bokstavskombinationerna för flygbolag:

Abkürzung   Airline
EWEurowings
LHLufthansa
FRRyanair
U2EasyJet
XQSun Express
OSAustrian Airlines
IBIberia
AAAmerican Airlines
OELaudamotion
4UGermanwings
AFAir France
BABritish Airways
EKEmirates
KLKLM
DECondor
E9Evelop
KMAir Malta
UAUnited Airlines
TKTurkish Airlines

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din resa är perfekt planerad, du letar efter ditt flygnummer men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen