Flyga med bebis: användbara tips och allt föräldrar behöver veta - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Flyga med bebis: användbara tips och allt föräldrar behöver veta

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Flyga med bebis
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Vi inbjuder dig att utforska vårt nya blogginlägg, Flying With Baby. Att resa med en bebis är utmanande, men det behöver inte vara stressigt. Med rätt förberedelser kan föräldrar möta utmaningen att säkert transportera sitt barn på ett flygplan. Den här artikeln riktar sig specifikt till föräldrar som är på väg att flyga med sin bebis och vill veta allt de behöver veta om att göra det. Här hittar du användbara tips och all information du behöver för att göra flygresan så trevlig och problemfri som möjligt!

Vad måste du tänka på när du flyger med en bebis?

Förväntan på avkopplande semester med familjen och trevlig samvaro ökar. Speciellt inför den första flygresan med din bebis eller ditt litet barn finns naturligtvis frågan: Vad måste du tänka på när du flyger med en bebis? För att säkerställa problemfri flygning med en baby måste föräldrar överväga ett antal viktiga aspekter. Först och främst bör de se till att deras barn har alla nödvändiga dokument för att få tillgång till flygplatsen. Detta inkluderar i första hand pass och visumkrav för vissa länder. I vissa fall är det också nödvändigt att visa upp barnets födelsebevis.

Det är också viktigt att föräldrar kan ge sitt barn tillräckligt med mat och vätska under flygningen. Eftersom spädbarn har olika behov bör föräldrar vara förberedda och ha alla förnödenheter som barnet behöver, inklusive amningsflaskor eller dricksmuggar och lämpliga leksaker eller musikutrustning.

Dessutom är det lämpligt att boka platser till ditt barn i förväg så att du kan sitta bekvämt. Om du har möjlighet, välj ett fönstersäte nära toaletten, särskilt på långdistansflygningar, eftersom det ger mer takhöjd och gör det lättare för ditt barn att stanna vid ombordstigning eller avstigning.

Slutligen är det alltid lämpligt att anlända till flygplatsen tidigt – minst 60 till 90 minuter före avgång – för att klara alla formaliteter i tid och undvika stressfaktorer.

Har du problem med en flygförsening och vill inte ta det med ro? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av flygförseningar.
Har du problem med en flygförsening och vill inte stå och göra ingenting? Det borde inte du heller. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av flygförseningar.

Beställ Flightright bekvämt online:
Vi verkställer din återbetalning eller din ersättning!

Hos oss kan du kontrollera dina reklamationer kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovision).

När informerade flygbolaget dig om det inställda / försenade flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avresa.

Har du också drabbats av en överbokningflygförsening eller missad anslutning? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔

Vid vilken ålder kan bebisar flyga?

Många föräldrar ställer sig dessa frågor; När kan jag flyga med min bebis? När ska man flyga med en bebis? I princip kan bebisar flyga från 7 dagars ålder så länge de är friska och en läkare inte har förbjudit dem att flyga ett flygplan. Det är bäst att låta läkaren fylla i relevanta dokument och ta dem med dig på resan. Det är också lämpligt att kontakta flygbolaget före avgång och ta reda på eventuella restriktioner.

Flyger med bebis 3 månader

Vad måste du tänka på när du flyger med en bebis? Det är möjligt att flyga med en 3 månader gammal bebis. När barnet är mellan sju dagar och tre månader bör föräldrar vidta några extra försiktighetsåtgärder för att säkerställa en problemfri flygresa. Först måste de se till att barnets läkare har godkänt flygresan. I allmänhet rekommenderar läkare att du utför en grundläggande medicinsk kontroll före flygningen för att utesluta eventuella hälsoproblem.

Det är också viktigt att planera incheckningsprocesserna på flygplatsen. Det är därför lämpligt att anlända till flygplatsen tidigt och ha alla nödvändiga dokument redo – speciellt när du reser till vissa länder. Dessutom är det lämpligt att boka bekväma sittplatser för barnet och packa alla nödvändiga föremål som leksaker eller musikutrustning.

Kan man flyga med en 4 månader gammal bebis?

Ja det går att flyga med en 4 månader gammal bebis. Men om barnet är mindre än 7 dagar gammalt bör föräldrar besöka barnets läkare för en medicinsk undersökning och tillstånd att resa med flyg.

Flyger med bebis 8 månader

Det är möjligt att flyga med en 8 månader gammal bebis. Men även i detta fall rekommenderar läkare föräldrar att ha en grundläggande medicinsk undersökning före avresan och att ha alla nödvändiga dokument redo.

När är första gången man flyger med en bebis?

Det rekommenderas att föräldrar gör en läkarkontroll innan den första flygningen med sin baby och frågar barnets läkare om lov. Om läkarkontrollen är positiv är resan möjlig från 7 dagars ålder. På långdistansflyg är det lämpligt att boka bekväma sittplatser nära toaletten för att få mer plats för barnet.

Det är också viktigt att noggrant planera incheckningsprocesserna på flygplatsen och ha alla nödvändiga dokument redo. Det är också lämpligt att ta med sig alla redskap som barnet behöver – till exempel leksaker eller musikutrustning.

Vilka resedokument behöver jag när jag flyger med min bebis?

Identitetshandlingar – behöver en bebis ett pass?

För att flyga med en baby behöver föräldrar vanligtvis barnets passfoto och ett officiellt dokument som bekräftar moderskapet. I vissa fall är det också nödvändigt att ha med sig en kopia av födelsebeviset. Dessutom behöver barnet visum eller resetillstånd i de flesta länder. Det rekommenderas starkt att ta reda på alla nödvändiga dokument innan du reser. Detta inkluderar:

 • Babys passfoto
 • Officiella dokument som bekräftar moderskap
 • Kopia av födelsebevis (vid behov)
 • visum eller resetillstånd

Vilka dokument behöver de små när de reser med flyg?

Barn kräver vanligtvis ett passfoto på barnet och ett officiellt dokument som bekräftar moderskap för flygresor. I vissa fall kan även en kopia av födelsebeviset krävas. Beroende på resmål behöver de små ibland visum eller resetillstånd. Det är därför lämpligt att ta reda på alla nödvändiga dokument innan du reser.

Försenat flyg / inställt flyg / ombokning?

 • Kortdistans (upp till 1500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 250 €
 • Medellång distans (upp till 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 400 €
 • Långdistans (över 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 600 €

Enligt EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet enligt flygvägen:

Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Mindre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)

Undantag för nyfödda under sju dagar

 • Under de första veckorna efter förlossningen tänker ingen mamma på en flygresa. Men tiderna förändras och någon gång vill man åka på semester igen. Det finns dock några faktorer att ta hänsyn till. Innan du går ombord på ett flygplan med ett nyfött barn under sju dagar gammalt måste du se till att du har alla nödvändiga dokument. Det kan finnas särskilda krav och restriktioner gällande flyg. Du bör därför kontakta flygbolaget innan flygningen och diskutera ditt specifika fall. Om barnet är mindre än 72 timmar gammalt (tre dagar) kan flygbolaget även begära skriftlig bekräftelse från läkaren.
 • Barnet måste transporteras i kuvös av medicinska skäl. Det kan till exempel vara fallet vid för tidigt födda barn.
 • Föräldrarna eller mamman måste resa på grund av en akut allvarlig sjukdom eller ett spontant dödsfall.

Hur länge får spädbarn flyga gratis?

Spädbarn under två år kan flyga gratis i en förälders knä. Om barnet upptar en egen sittplats debiteras vanligtvis en reducerad avgift. Beroende på flygbolag är det dock ofta så att barn flyger gratis fram till sin andra födelsedag och därefter måste resa antingen som knäbarn eller som vanlig passagerare.

Har spädbarn ont när de flyger?

Spädbarn brukar inte känna någon smärta när de flyger. Skillnaden i tryck efter start och före landning kan dock ibland göra barnet oroligt. Det är därför lämpligt att amma barnet under flygningen eller erbjuda en flaska för att lindra gnisslet i örat. Vissa läkemedel och nässprayer kan också hjälpa. Dessa bör dock diskuteras med barnläkaren innan du lyfter med barnet.

Vad gör man om barnet gråter på planet?

Om barnet gråter på planet finns det några sätt att försöka lugna ner det. Det är viktigt att behålla lugnet och hålla barnet i famnen eller vagga det och prata lugnt med det. Ett annat knep för att komma runt problemet är att erbjuda barnet några leksaker eller en mobil leksak – om möjligt innan flyget lyfter. Packa också in ditt barn varmt innan du går ombord, eftersom spädbarn lätt blir kalla, även på sommaren. Om allt annat misslyckas kan det vara bra att använda öronproppar för att skydda barnets öron från (ljudet av) resandet på planet.

Är flugor farliga för en baby?

Nej, i regel är flygresor ett säkert sätt för spädbarn att resa. Det finns dock några faktorer att tänka på när man flyger med en bebis. Reglerna varierar från flygbolag till flygbolag och det är viktigt att veta vad som är tillåtet på just din flygning. Spädbarn kan också utsättas för press när de flyger och kan därför gråta eller drabbas av syrebrist. Dessutom kan spädbarn lida av buller och vibrationer under flygningen. Under start och landning kan du hjälpa ditt spädbarn (barn) att kompensera för lufttrycket genom att ge det en napp eller en flaska. Det är därför alltid tillrådligt att först rådfråga din läkare för att avväga eventuella faror.

Kan du ta med barnvagnen på planet?

De flesta flygbolag tillåter föräldrar att ta med en hoprullbar barnvagn i handbagaget. Det är dock tillrådligt att kontrollera förfarandet med respektive flygbolag i förväg och följa motsvarande instruktioner.

Vad är det bästa sättet att flyga med en bebis?

Om du ska flyga med en bebis finns det några aspekter du bör tänka på för att göra flygresan så bekväm och säker som möjligt för bebisen. Först och främst är det viktigt att du känner till ditt flygbolags riktlinjer, flygreglerna i det land du landar i och alla nödvändiga dokument. Det är också alltid en bra idé att boka i förväg så att sätet är perfekt för ditt barn. Dessutom kan det vara bra att utrusta sig med specialtillbehör för att göra flygresan bekvämare för barnet och andra flygresenärer. Det bästa är dock att anpassa och lägga upp resan efter ditt barns behov. Med rätt förberedelser kan en flygresa vara ganska avkopplande.

Vilka är kostnaderna för en flygresa med en baby?

Hur mycket kostar en flygbiljett för en baby? Kostnaden för en flygresa med en bebis beror på flera faktorer. Först och främst måste du betala de vanliga flygkostnaderna. I regel betraktas ett barn under två år som ett spädbarn och är därför vanligtvis gratis, såvida han eller hon inte behöver en egen sittplats. Särskilda babyskydd kan också debiteras extra. Beroende på destination kan ytterligare avgifter tas ut för utresa eller inresa. Det är därför tillrådligt att i förväg kontrollera vilka kostnader som kan tillkomma och om det finns några specialerbjudanden eller rabatter för familjer.

Behöver min baby eller mitt barn ett eget säte?

Om ditt barn behöver ett eget säte beror på flygbolagets regler och barnets ålder. I regel kan spädbarn upp till 24 månader resa kostnadsfritt i den vuxnes knä. Beroende på flygbolag kan det dock krävas en särskild resehandling för att ta med barnet ombord. Om barnet är äldre än 24 månader eller väger mer än 18 kg måste det ha en egen sittplats. Det är tillrådligt att kontakta flygbolaget i förväg för att diskutera alla eventualiteter.

Sittplats för bebisen på planet: Var?

För spädbarn och småbarn som är 24 månader eller yngre är det bäst att sitta i en vuxens knä. Om ditt barn är äldre än 24 månader eller väger mer än 18 kg behöver han eller hon en egen sittplats. Det är en bra idé att fråga det flygbolag du väljer om det finns särskilda platser för spädbarn och småbarn. Dessa kan vara särskilt lämpliga för att ge dig och ditt barn det stöd och den säkerhet som behövs.

OBS – flygning med bebis: Om din bebis fyller två år under din semester betraktar alla flygbolag (flygbolag) den nu som ett barn. I detta fall måste en plats bokas till barnpriset.

Var är den bästa platsen att sitta på ett flygplan med en bebis?

Det kan vara bra att reservera en plats vid fönstret när du reser med en baby på planet. Då kan barnet se vad som händer utanför och kanske bli mindre rädd och gråta mindre. Om du har möjlighet att välja en rad nära toaletten är det också en fördel: om barnet behöver bytas eller blöjan bytas är det inte så långt till toalettutrymmet.

Hur mycket bagage kan en baby bära gratis?

De flesta flygbolag tillåter att spädbarn tar med sig ett bagage utan kostnad. Detta bagage kan vanligtvis deklareras som ett extra bagage för den vuxne. Ibland tillåter vissa flygbolag också att spädbarn tar med sig en egen uppsättning bagage – ofta i form av en väska eller ryggsäck. Beroende på flygbolag och destination kan dock särskilda regler gälla. Det är därför tillrådligt att kontrollera respektive flygbolags webbplats innan du bokar din biljett.

Lufthansa flyger med baby

Lufthansa erbjuder några speciella förmåner för barn under 12 år och spädbarn som kan beaktas när bokar en flygning. Dessa förmåner inkluderar gratis reseförsäkring, gratis plats för barnet på planet, reducerade bagageavgifter och ett speciellt Kindeness-program. Så det är värt att fråga om specialerbjudanden för spädbarn och barn när du bokar din biljett.

Flyga med baby: checklista före avresan

Att flyga med barn kan kännas lite läskigt i början, men som tur är har Flightright sammanställt några användbara tips och tricks som hjälper föräldrar att lyfta med lugnet i sinnet.

Flyga med en bebis: håll dig avslappnad med dessa tips:

 • Se till att ditt barn har ett giltigt pass.
 • Boka platser i förväg och bekanta dig med proceduren före flygningen.
 • Se till att du har rätt utrustning för flygresan i bagaget, t.ex. en filt eller leksaker till barnet.
 • Se till att du har med dig alla nödvändiga dokument och allt pappersarbete för en barnvakt, om det behövs.
 • Läs om regler och riktlinjer på destinationsflygplatsen före avresan.
 • Vid behov kan du boka och bekräfta en barnvagn vid flygbolagets incheckningsstation före kvällen.
 • Packa tillräckligt med blöjor eller extrakläder i handbagaget.
 • Packa med en kraftfull batteriladdare för din smartphone och surfplatta så att du kan hålla igång när du är på språng.
 • Om möjligt bör du ta med egen mat ombord.
 • Snabb incheckning eller före ombordstigning.

De viktigaste fakta i ett nötskal – att flyga med en baby:

Många flygbolag (flygbolag) har barnmat ombord även utan föregående beställning, men tillgången är begränsad. Därför är det alltid lämpligt att ta med tillräckligt med egen barnmat. På längre flygningar kan det vara en fördel att boka en babysäng eller ett babyskydd. Dessutom gör de flesta flygplatser det lättare att flyga med spädbarn genom att låta dig lämna barnvagnen nära gaten strax före avgång. Om ditt barn är äldre än två år bör det ha ett eget säte så att det kan hållas säkert i säkerhetsbältet.

Du kan läsa allt om Flyga gravid, Resa med barn, Flyga med barn på vår bloggsida.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du problem med en flygförsening och vill inte ta det med ro? Då finns Flightright där för dig. Det spelar ingen roll om du vill kräva ersättning för ombokning av flyg, ersättning för överbokning eller ersättning för inställd flygning. Vi hjälper dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid förseninginställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen