Bästa plats på planet: Tips och tricks - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Bästa plats på planet: Tips och tricks

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Bästa plats på planet
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De bästa platserna på planet: Flygningar kan vara väldigt tröttsamma eftersom du knappt kan röra din kropp och framför allt dina ben under flera timmar. Tiden kan dra ut på tiden och du kan knappt vänta på att äntligen gå av planet för att träna benen. Därför, för att göra en flygning bekvämare, är det viktigt för flygresenärer att känna till de bästa platserna på planet och de bästa tipsen och tricksen för att få dem. Det förklarar vi här i bloggartikeln.

Semestern är äntligen här! De bästa platserna på planet har valts ut! Resväskorna är packade, taxin till flygplatsen är beställd – vi är redo att åka! Anlände till flygplatsen: Ditt flyg är försenat eller inställt!
I var och en av de situationer som beskrivs ovan har du som passagerare rätt till ersättning.
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi tvingar fram din återbetalning och din ersättning!
Hos oss kan du kontrollera dina reklamationer kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovision).

När informerade flygbolaget dig om flygets inställda eller försenade flyg?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång.

Är du också drabbad av en överbokning, ombokning av flyg eller ett missat anslutningsflyg? Kolla flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Var är det bästa stället att sitta på planet?

Var är den bästa stolen på planet? Det är en fråga som många flygresenärer ställer sig när de checkar in online. Vilken plats som är bäst på planet beror på olika faktorer. Det är klart att du har mer komfort i första klass eller business class än i ekonomiklass. Men du betalar också ett högt merpris för detta. Men eftersom de flesta flygresenärer flyger ekonomiklass fokuserar artikeln på detta.

Vilka är de bästa platserna på planet?

När det kommer till de bästa platserna på planet beror det också på resenärens smak. Är det viktigt för dig att kunna ta dig ut snabbt, att glida så smidigt som möjligt över molnen eller att till exempel ha mycket benutrymme? Allt detta spelar roll för vad som är de bästa platserna på planet för dig. De så kallade XL-stolarna vid nödutgångarna är mycket populära, speciellt på långa flygresor. Nackdelen är att många flygbolag tar ut en avgift för det extra utrymmet. Om du vill uppleva så lite turbulens som möjligt är det bäst att boka en plats över vingarna. Det är här turbulensen är bevisligen minst märkbar.

Ett annat bra val är ett säte i fronten av planet, eftersom vibrationer också är mindre märkbara där än i ryggen. Blir du snabbt hungrig på planet bör du också boka plats så långt fram som möjligt på planet, eftersom serveringen av maten oftast börjar längst fram. Om det är särskilt viktigt för dig att se mycket av flygningen bör du boka en fönsterplats. Om du måste gå på toaletten oftare eller vill röra dig lite på planet är ett säte ut till gången att rekommendera.

Är det bättre att sitta längst fram eller bak i planet?

Är det bästa sätet på planet längst fram eller bak? Resenärer ställer ofta denna fråga när de bokar. Svaret: det beror på. Om du är rädd för att flyga, försök undvika baksidan av planet. Där vinglar och rycker det lite häftigare än längst fram om turbulens uppstår. Sätena ovanför vingarna är också lite tystare, speciellt under start och landning. Däremot har man lite mer lugn och ro i den bakre delen av flygplanet. Servicebilen kommer inte förbi hela tiden och erfarenheten har visat att toaletten i den bakre delen används betydligt mindre än i den främre delen.

De bästa platserna på planet – Hur är platserna fördelade på planet?

Tilldelningen av platser i flygplanet är vanligtvis mycket noggrant reglerad. Sätena är oftast bokade och fördelade framifrån och bak eftersom de främre raderna är närmare dörrarna i en nödsituation. För att fördela catering ombord går besättningen också mestadels framifrån och bak.

Har du fritt val av platser på planet?

Att byta plats på planet är för det mesta möjligt efter samråd med besättningen. Den fasta seatingen är inte avsedd att hålla passagerare borta från lediga platser, utan för att säkerställa maximal säkerhet ombord. En vänlig fråga till besättningen brukar då hjälpa till att ta en annan ledig plats eller byta med en annan passagerare.

Kan jag bara byta plats på planet?

När flygplanet lyfter ska i princip alla passagerare sitta på sina tidigare tilldelade platser. Vid start går det oftast inte att byta plats på flygplanet, eftersom sätesbyte kan göra att flygplanet blir obalanserat. I princip finns det dock inget att säga emot att byta till en annan plats efter att flyghöjden uppnåtts. Om inga andra platser är lediga och du absolut vill sitta med exempelvis din familj eller vänner, kan andra passagerare också få frågan om de är villiga att byta plats. Detta är ofta inte ett problem, särskilt för ensamresenärer.

Kan jag välja platser vid incheckningen?

Som en del av online-incheckningen är det nu möjligt med nästan alla flygbolag att göra en platsreservation online via Internet. I de flesta fall är det dock endast möjligt att reservera en fönster- eller gångplats för en annan bokningsavgift. Speciellt på långdistansflyg kan det också hända att du inte behöver betala något för tjänsten om du checkar in tillräckligt tidigt.

Varför får du inte flytta ombord på planet?

Flygresenärer ska inte bara flytta om de inte är nöjda med sin plats på planet. Detta kan leda till säkerhetsproblem och göra flygvärdinnan väldigt arg. Vissa stolar är endast utformade för vissa grupper av människor. Till exempel bör endast personer som är fysiskt vältränade och talar bra engelska sitta vid nödutgångarna för att ge snabbt stöd i en nödsituation. Om du skulle vilja flytta bör du artigt fråga flygvärdinnan om detta är möjligt.

Var är det mest benutrymme på planet?

Om flygresenärer lägger särskild vikt vid benutrymme på planet, erbjuder framsätena eller vid nödutgångarna mest utrymme. Chanserna att få en sådan plats ökar om du bokar tillräckligt tidigt eller är villig att betala mer för sittplatsen.

Bästa platserna på planet med en bebis! VAR?

Att hitta en bra plats på ett plan med en bebis är viktigt. Annars kan flygningen bli mycket stressande för dig och dina medpassagerare. En bebis på ett flygplan är ofta stressig eftersom den kan gråta eller skrika väldigt snabbt. För att undvika detta är det bäst att sitta på planet med en bebis på en lugn plats på planet där den inte vinglar så mycket vid turbulens. Om barnet fortfarande är litet kan det sitta i förälderns knä, är det lite äldre finns det lämpliga stolar som tillhandahålls av flygbolaget.

Bästa platserna på planet med barn! VAR?

Att hitta de bästa platserna på ett plan med barn kan ibland vara svårt. Men var är det bästa stället att sitta på planet med barn? Det beror på hur gamla och stora barnen är. Behöver du till exempel mer benutrymme eller kan du dela plats med dina föräldrar? Om du är mycket orolig för att flyga, är det bästa du kan göra att ha en relativt lugn plats nära vingarna eller framför planet. Om barnet är mycket aktivt är ett säte ut mot gången vettig, eftersom andra passagerare inte behöver resa sig när barnet vill stå eller gå. Du kan läsa mer om att resa med barn här.

Var är det som högst på planet?

Det är som högst längst bak i planet då bruset koncentreras mot slutet av planet. Ju längre fram man sitter, till exempel framför vingarna och motorerna, desto tystare. Det är också högre vid nödutgången, eftersom dörrarna där är mycket mindre isolerade.

Särskilda platser på planet! VAR?

De så kallade XL-stolarna vid nödutgångarna är mycket populära, speciellt på långa flygresor. Nackdelen är att många flygbolag tar ut en avgift för det extra utrymmet. Om du vill uppleva så lite turbulens som möjligt är det bäst att boka en plats över vingarna. Det är här turbulensen är bevisligen minst märkbar. Ett annat bra val är ett säte i fronten av planet, eftersom vibrationer också är mindre märkbara där än i ryggen. Blir du snabbt hungrig på planet bör du också boka plats så långt fram som möjligt på planet, eftersom serveringen av maten oftast börjar längst fram.

Vad händer om du inte reserverar en plats på planet?

Om du inte väljer en plats när du checkar in online behöver du inte oroa dig för att inte bli upptagen. Vilken plats som helst kommer då att tilldelas. Som ett resultat kan flera personer i en relaterad bokning hamna separat på planet. Det är också ganska ovanligt att hamna på en av de eftertraktade platserna utan förbehåll.

En kort sammanfattning av de bästa platserna på planet för dig

De bästa platserna på planet:

  • Tomma rader eller rader om två gör flygningen bekvämare.
  • Sitter du långt fram kan du gå snabbast av planet och även sitta i de tystaste platserna på planet.
  • Om du vill få dina måltider snabbt gör du dig själv en tjänst genom att sitta nära köket, men du måste också stå ut med nackdelarna med denna plats.
  • Sammanfattningsvis: Det finns inget som heter det perfekta sätet på ett flygplan, eftersom alla har olika idéer om en perfekt säte, men de flesta passagerare är snabbt överens om de sämsta sätena!

Sämsta platserna på planet:

  • Sitsen mitt på raden
  • Sätena direkt nära toaletterna
  • Sittplatserna nära köket, där städning och förberedelser pågår under lång tid

Tips: För att säkra önskad plats är det möjligt att checka in tidigare med hjälp av online-incheckning och därmed boka den specifika platsen online i förväg.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Fastnat på flygplatsen på grund av en flygförsening? Har ditt flyg blivit inställt (inställt) eller har du tagits bort från passagerarlistan? Har ditt bagage försvunnit eller dök upp först efter dagar? I var och en av de beskrivna situationerna har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen