Reseryggsäck på planet: Så flyger du rätt med en ryggsäck - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Reseryggsäck på planet: Så flyger du rätt med en ryggsäck

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

ryggsäck för resor
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Att resa utan bagage är ovanligt. Men ibland kan du begränsa packningen avsevärt genom att bara tänka på de viktigaste sakerna. I det här fallet räcker en liten reseryggsäck för de flesta på en weekendresa. Den stora fördelen är att du kan ta med dig den ombord på planet. På så sätt slipper du inte bara tidskrävande incheckning av bagage, utan även väntan vid bagagebandet när du har landat på din destination.

Men även med väskor är en extra reseryggsäck som du får ta med dig på planet värd sin vikt i guld. Det är trots allt en slags försäkring om ditt bagage skulle komma bort på resan till ditt semestermål. Innehållet i ryggsäcken kan hjälpa dig att överbrygga tiden tills du äntligen får tillbaka din resväska. Reseryggsäckar i stort format är ett populärt alternativ till den klassiska resväskan. I det följande kommer vi att förklara hur man flyger med en ryggsäck.

Äntligen är semestern här! Reseryggsäcken är packad – du är redo att åka! Anländer till flygplatsen: Ditt flyg är försenat eller inställt!
Du kan lita på våra experter i följande fall:
Ersättning vid försenad flygning, ersättning vid ombokning av flygning
Ersättning för inställt flyg, Ersättning för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi kommer att genomdriva din återbetalning och kompensation!
Hos oss kan du kontrollera ditt anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

När informerade flygbolaget dig om inställd flyg / flygförsening?
På flygdagen / Mindre än 14 dagar före

Har du också drabbats av en överbokning, eller ett missat anslutningsflyg? Kolla ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔
 • Kortdistans (upp till 1500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 250 €
 • Medellång distans (upp till 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 400 €
 • Långdistans (över 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 600 €

Enligt EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet enligt flygvägen:

Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Tillkommande provision (vanligtvis 20 till 30% plus moms).
KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Vilka ryggsäckar är tillåtna på planet?

Alla ryggsäckar är inte likadana. Det finns trots allt ibland betydande skillnader i storlek. Backpacking-boomen har gjort att allt fler resenärer väljer en ryggsäck istället för en stor resväska. Dessa är oftast inte bara tunga, utan tar också upp mycket utrymme i kabinen. För att kunna påverka hur fullt kabinutrymmet i slutändan blir, finns det restriktioner för vad som får tas med. Det spelar ingen roll om det är en reseryggsäck för män eller en reseryggsäck för kvinnor. Alla flygbolag är överens om detta. Tyvärr är detta inte fallet för alla parametrar som rör reseryggsäcken.

Det finns till exempel ingen riktig specifikation för hur stor en ryggsäck får vara. Det finns bara en rekommendation från International Air Transport Association (IATA). Denna anger att bagaget får ha en maximal omkrets på 115 cm. Detta beräknas från summan av längd, bredd och höjd. Naturligtvis innebär denna lösa riktlinje att varje flygbolag tolkar specifikationerna för sig själv. Eftersom det inte heller finns några IATA-bestämmelser för vikten har flygbolagen fria händer även här. Det är därför inte förvånande att handbagage på Lufthansa får väga högst 8 kg, medan British Airways tillåter upp till 23 kg.

Men det är inte bara ryggsäckens mått som är avgörande. Även innehållet spelar en stor roll för om du får ta med dig bagaget ombord eller inte. Helst bör du packa din ryggsäck så att den inte innehåller några så kallade farliga föremål. Vandrare som till exempel vill ta med sig sina vandringsstavar i sitt handbagage bör ha detta i åtanke. IATA har för övrigt strikta bestämmelser om farliga föremål som alla flygbolag måste följa. Katalogen över förbjudna föremål är ganska lång. Vi har sammanställt en lista över de klassiska kraven för dig.

 • Vätskor får endast ha en maximal volym på 100 ml
 • Den totala mängden vätska får inte överstiga 1 l
 • Absolut förbud mot brandfarliga vätskor
 • Behållare fyllda med gas
 • Endast säkerhetständningar är tillåtna
 • Knivar med en bladlängd över 6 cm är förbjudna
 • Farliga föremål som potentiellt kan användas som vapen

Hur stor får en ryggsäck vara när man flyger?

Om du inte vill checka in en resväska måste du förr eller senare fråga dig själv om din ryggsäck ens skulle godkännas som handbagage. Tänk dig till exempel att du har ett flyg med det irländska flygbolaget Ryanair framför dig. Hur stor får ryggsäcken vara på planet med Ryanair? Lågprisflygbolaget föreskriver att handbagage och därmed även ryggsäckar får mäta maximalt 55 x 40 x 20 cm och väga maximalt 10 kg.

Vilken reseryggsäck får plats under ett flygplanssäte?

Om du har tillåtelse att ta med din reseryggsäck ombord kommer kabinpersonalen förr eller senare att be dig att placera den under sätet på personen som sitter framför dig. Detta är främst av säkerhetsskäl. En ryggsäck som ligger i vägen gör det svårt att komma ut ur sätesraden. Dessutom kan den lätt flyga genom kabinen vid turbulens . Om den förvaras säkert under sätet minskar dessa faror. En ryggsäck med de vanliga måtten 55 × 40 × 20 cm kan förvaras optimalt under sätet.

Kan jag ta med en reseryggsäck ombord utöver mitt handbagage?

Om du får ta med dig flera handbagage ombord på planet beror också på vilket flygbolag du reser med. Om du väljer grundpriset har du oftast en nackdel. De flesta flygbolag förbjuder dig nämligen att ta med mer än ett handbagage. Situationen är ofta annorlunda om du flyger i business eller till och med första klass. Här ser kabinpersonalen gärna mellan fingrarna.

Vilken ryggsäck räknas som handbagage?

De viktigaste specifikationerna för handbagage är förmodligen storlek och vikt. Men vad räknas som handbagage bland ryggsäckar? Hur stor får en ryggsäck vara som handbagage? Maxvikter och mått specificeras till viss del av IATA. De detaljerade reglerna för handbagage fastställs dock av flygbolagen själva. Därför finns det ibland betydande skillnader mellan den tillåtna ryggsäcksstorleken för handbagage. Du bör följa följande bestämmelser från välkända flygbolag när du reser med en ryggsäck som handbagage.

Ryggsäck som handbagage – en översikt

Kort beskrivning (vad rekommenderar flygbolagen?):

1. Reseryggsäck – Lufthansas handbagage:

Hur många bagage du får ta med dig på en flygning med Lufthansa beror på din biljett. I ekonomiklass är endast ett bagage tillåtet. Detta får väga högst 8 kg. Om du väljer Business Class eller First Class får du däremot ta med dig två bagage som väger 8 kg. Handbagagets maximala mått är 55 x 40 x 23 cm. För klädväskor föreskriver Lufthansa maximala mått på 57 x 54 x 15 cm. För mer information om Lufthansas handbagage, klicka här.

2. Reseryggsäck – Eurowings handbagage:

Med Eurowings beror det också på vilket biljettpris du har bokat. I grundpriset kan du ta med ett litet bagage som mäter högst 40 x 30 x 25 cm. Om detta inte räcker måste du betala minst 15 euro extra för ett extra stort handbagage som mäter högst 55 x 40 x 23 cm och väger högst 8 kg. För mer information om Eurowings handbagage, klicka här.

3. Reseryggsäck – Ryanairs handbagage:

Med Ryanair kan du ta med dig ett handbagage ombord i alla fall. Det irländska lågprisflygbolagets storlekskrav baseras på utrymmet under sätet för den person som sitter framför dig. Om ryggsäcken inte får plats under sätet är den för stor. Det innebär att väskan får mäta 40 x 25 x 20 cm, 45 x 20 x 40 cm eller 25 x 40 x 20 cm. Om ett litet bagage inte räcker till kan du ta med ett extra bagage ombord mot en extra avgift. Detta får väga högst 10 kg och mäta 55 x 40 x 20 cm. För mer information om Ryanairs kabinbagage, klicka här.

4. Reseryggsäck – British Airways handbagage:

När du flyger med British Airways får du ta med dig ett handbagage med en maxvikt på hela 23 kg. Bagaget får ha måtten 40 x 30 x 15 cm. Ett annat, större bagage är möjligt mot en extra avgift. Detta kan mäta 56 x 45 x 25 cm. För mer information om British Airways handbagage, klicka här.

5. Reseryggsäck – Air France handbagage:

Med det franska flygbolaget (Air France) beror det också på vilken klass du reser i. I Economy Class får du till exempel ta med dig ett handbagage som mäter högst 55 x 35 x 25 cm. Dessutom är ett litet föremål tillåtet. Om du reser i Premium Economy, Business eller La Première får du ta med dig totalt två handbagage och ytterligare ett föremål. För mer information om Air Frances kabinbagage, klicka här.

Reseryggsäck – Regler för handbagage: Wikipedia

Vill du resa med ett annat flygbolag än de som nämns ovan? Då bör du ta en titt på Wikipedia-sidan om handbagage. De enskilda flygbolagens bestämmelser listas även här. Se till att du tar reda på de relevanta bestämmelserna i god tid. Annars kan du få ett bryskt uppvaknande på flygplatsen, eftersom du kanske måste checka in din ryggsäck som ett dyrt bagage.

Är en ryggsäck handbagage hos Lufthansa?

Om din ryggsäck räknas som handbagage hos flygbolaget Lufthansa beror på olika faktorer. För det första är storleken avgörande. Allt som är större än 55 x 40 x 23 cm eller väger mer än 8 kg räknas inte längre som handbagage. Flygbolaget har särskilda regler för klädväskor. Dessa får vara 57 x 54 x 15 cm.

Är en ryggsäck handbagage på Ryanair?

Ryanair anger olika mått för handbagage. Storleken 40 x 30 x 15 cm motsvarar närmast formfaktorn för en klassisk ryggsäck. För att underlätta för resenärerna säger det irländska flygbolaget att bagaget måste få plats under sätet på den person som sitter framför dig. Alternativt kan du boka ytterligare ett större handbagage med måtten 55 x 40 x 20 cm och en maxvikt på 10 kg mot en extra avgift.

Farliga föremål i ryggsäcken/handbagaget som ska beaktas

Minst lika viktiga som bestämmelserna om handbagagets storlek och vikt är specifikationerna för det tillåtna innehållet. Medan IATA ger flygbolagen frihet när det gäller måtten på ryggsäckar, resväskor med hjul och liknande, föreskriver IATA fasta regler för innehållet. När du packar din ryggsäck ska du vara uppmärksam på följande:

 • Vätskor får ha en volym på högst 100 ml och måste förvaras i en genomskinlig vätskebehållare
 • Den totala mängden vätska får inte överstiga 1 l
 • Absolut förbud mot brandfarliga vätskor
 • Behållare fyllda med gas är inte tillåtna
 • Endast säkerhetständningar är tillåtna
 • Knivar med en bladlängd på mer än 6 cm är förbjudna (om det gäller en trekkingkniv ska du mäta bladlängden).
 • Farliga föremål som potentiellt kan användas som vapen är förbjudna

Checka in en ryggsäck som bagage för flygresan – vad du behöver tänka på

Om din ryggsäck inte uppfyller IATA:s och flygbolagens regler för handbagage kan du behöva checka in den som vanligt bagage. I detta fall måste du följa IATA:s allmänna bagagebestämmelser. Resryggsäcken får t.ex. ha en totalvikt på 23 kg och får inte överstiga en total omkrets på 158 cm. Men med din reseryggsäck lämnar du ofta också över några värdesaker, som ibland är känsliga. Det är därför desto viktigare att säkra ryggsäcken tillräckligt så att resan över bagagebanden inte lämnar alltför stora skador eller att du till och med förlorar innehållet. För att undvika skador, se till att ryggsäcken är packad så kompakt som möjligt, att det inte finns några remmar som hänger från den och att ingenting finns placerat i ytterfickorna. Vi rekommenderar att du tar det säkra före det osäkra och ger ryggsäcken ett skyddande överdrag.

Checka in en ryggsäck utan skydd

För att undvika skador på ryggsäcken bör du, om möjligt, checka in den med lämpligt skydd. Om du avstår av kostnadsskäl eller helt enkelt inte har tid, bör du åtminstone tänka på några saker. Till exempel är det oerhört viktigt att du gör din ryggsäck till ett kompakt bagage. Det betyder att det inte får finnas några remmar eller öglor som hänger ner från själva ryggsäcken. Dessa kan fastna i bagagebanden och orsaka skador. Dessutom bör du inte förvara några föremål i ytterfickorna. Den som har sett hur hårt det går till på bagagebanden förstår att det annars finns risk för allvarliga skador eller till och med förlust av sakerna i ytterfickorna.

Nackdelar med ryggsäckstransport utan skydd:

 • Ryggsäcken utsätts för väderförhållanden utan skyddande hölje
 • Ryggsäckens remmar kan fastna i bagagebandet
 • Begränsat motstånd, hotande skador från flygplatspersonal på bagagebandet

Reseryggsäck med ryggsäcksöverdrag (flight cover)

Den som måste checka in sin ryggsäck som bagage är förstås orolig för innehållet och för själva ryggsäcken. En flygresa är trots allt en riktig prövning för bagaget. Till skillnad från resväskor klarar ryggsäcken oftast inte denna utmaning. Alternativet är enkelt och genialt och kallas flight cover. Det är ett skydd som du helt enkelt fäster runt ryggsäcken. På så sätt förvandlas ryggsäcken till ett kompakt bagage och förhindrar skador.

Fördelar med ryggsäckstransport med skydd:

 • Extremt lätt att hantera
 • Ryggsäcken är skyddad mot väder och vind
 • Mer säkerhet: Flightcover erbjuder ofta möjlighet till hänglås
 • Flightcover kan ofta användas som en praktisk stor väska på semestern

Nackdelar med ryggsäckstransport med skydd:

 • Flight cover ger ökad vikt: de som reser med en ryggsäck vill spara utrymme och vikt
 • Vissa flight covers är ömtåliga och tål inte flera flygningar, vilket ibland gör det omöjligt att använda dem mer än en gång

Bagaget försenat, borta eller skadat – vad ska jag göra?

Om ditt bagage kommer fram för sent, är skadat eller till och med saknas bör du först ta ett djupt andetag. Din första kontaktpunkt i det här fallet är ditt flygbolag. De måste se till att du får ditt bagage så snabbt som möjligt.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Hade du problem på din senaste flygning? Då finns Flightright där för dig. Oavsett om du vill kräva kompensation för försenat flyg, kompensation för inställt flyg eller kompensation för icke-transport. Vi hjälper dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen