Resa med barn: Tips för en bekymmersfri familjesemester - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Resa med barn: Tips för en bekymmersfri familjesemester

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Resa med barn
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Resa med barn – Den efterlängtade familjesemestern närmar sig, men innan den börjar är det en del förberedelser som måste göras. Speciellt för längre flygresor är förberedelser A och O för att semestern ska bli en oförglömlig familjeupplevelse. Flightrights experter har samlat tips och information som föräldrar kan använda för att starta sin semester bekymmersfritt.

Din resa är perfekt planerad och barnen sover fridfullt, men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är inställt!
Har barn också rätt till ersättning? Snabbt svar: JA!

Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus arvode).

Har du också drabbats av en överbokning, flygförsening eller missad anslutning? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

De rätta resehandlingarna

En resa med barn måste vara välplanerad. Framför allt bör man ansöka om de nödvändiga dokumenten i god tid. Oavsett om du befinner dig inom eller utanför EU är det alltid lämpligt att ha en identitetshandling för barn med dig. Det räcker inte längre att ett barn skrivs in i föräldrarnas pass. Det finns så kallade barnpass för barn under 12 år. Detta är särskilt viktigt om föräldrar och barn har olika efternamn.

Familjevänliga resmål

Var inte rädd för det okända när du väljer semestermål. Många länder överraskar med sin gästfrihet – särskilt när det gäller barn. Naturligtvis bör föräldrar ändå tänka på några saker: Är klimatet behagligt för mig och mitt barn eller skulle det vara bättre att välja en annan tidpunkt att resa? Finns det tropiska sjukdomar och tillräcklig hälsovård på resmålet? Kan jag ta mig från A till B bekvämt och enkelt med mitt barn? Säkerhet, bra hälsovård och infrastruktur finns inte bara i Centraleuropa. Även länder som Thailand, Japan, Australien eller Nya Zeeland uppfyller alla kriterier för en lyckad familjesemester.

Resa med barn – förbandslådan

En av de viktigaste uppgifterna innan semestern är helt klart förbandslådan. Korrekt packad hjälper den att vara förberedd på (nästan) alla eventualiteter. Här gäller mottot ”mer är mer”. Till grundutrustningen hör plåster, febernedsättande stolpiller, solkräm och förkylningsmedel. Men beroende på resmålet får landspecifika läkemedel som mag-tarmtabletter, myggspray eller nödmedicin mot malaria inte heller saknas. Naturligtvis är de små särskilt aktiva och nyfikna på semestern – trots allt finns det så många nya saker att upptäcka. Sårläkande krämer och desinfektionsmedel är därför också ett måste i resväskan.

På planet med barn

Första gången med barn på ett flygplan kan vara spännande, men också nervöst (Tips: Flyga med barn & reseprylar för barn). För en avslappnad reseupplevelse är det därför bra att ta reda på de viktigaste reglerna och villkoren på planet i förväg. Dessa inkluderar:

Biljetter för barn

Många flygbolag tar ingen eller endast en liten biljettavgift för passagerare under två år, även om det finns skillnader mellan inrikes- och utrikesflyg. Detta innebär dock inte nödvändigtvis att man har rätt till en sittplats. Barn under två år kan resa i sina föräldrars knä. I detta fall överlämnar flygvärdinnorna ett säkerhetsbälte för barnet till den vuxne före start. Spädbarn kan också resa i sitt eget säte. De måste dock vara säkrade med sitt eget barnsäkerhetssystem. Det finns också ofta betydande rabatter för barn upp till elva år. Beroende på flygbolag erbjuds också barnmenyer, spel eller gratis bagage för de små. Lågprisflygbolagen erbjuder oftast minst extrafunktioner.

Resa med barn – Handbagage

Särskilt inför långa flygningar är det lämpligt att i förväg fundera över vad som absolut måste tas med på planet och vad som lämpligen bör stoppas i det incheckade bagaget, eftersom reglerna för handbagage är strikta och kontrolleras noga. I tveksamma fall bör flygbolaget informeras innan du tar vissa nödvändiga läkemedel, t.ex. vid allergier eller sjukdomar. Detta kan också vara nödvändigt vid inresa till vissa länder som har strikta importbestämmelser.

För vätskor är säkerhetskontrollen vanligtvis sträng. Undantag görs dock för barnmat. Den behöver inte transporteras i plastpåsar och omfattas inte av den maximala mängden på 100 ml. Om du vill vara på den säkra sidan kan du helt enkelt blanda mjölkpulver på planet. Varmvatten finns tillgängligt gratis från nästan alla flygbolag. Vad mer bör definitivt följa med i handbagaget? Ett favoritgosedjur, en filt, ombyteskläder och våtservetter får inte saknas ombord. Små barn har ofta problem med tryckutjämningen vid take off och landning. En napp och en flaska kan hjälpa.

Barnvagnar och buggies

Goda nyheter för alla som har planerat längre sightseeingturer: De flesta flygbolag transporterar barnvagnar kostnadsfritt. I regel måste de dock checkas in vid incheckningsdisken eller disken för skrymmande bagage tillsammans med resväskor och annat bagage. Om du inte vill vara utan barnvagn under din vistelse på flygplatsen, erbjuder de flesta flygplatser hyrvagnar för de små. På grund av det begränsade utrymmet är det knappast möjligt att ta med dem in i flygplanskabinen med något flygbolag. Om en barnvagn behövs under en mellanlandning bör detta meddelas så tidigt som möjligt. Barnvagnar finns dock ofta tillgängliga vid gaten.

Familjer är välkomna här

Ju större flygplats, desto mer stressig resa? Inte nödvändigtvis. Många flygplatser är väl förberedda för familjer. Bland de svenska flygplatserna erbjuder Stockholm Arlanda Airport många bekvämligheter som lekplatser med olika teman och gratis barnvagnar. Göteborg Landvetter Airport sticker också ut med sin Kids Zone, där föräldrar kan lämna sina barn mot en mindre avgift under uppsikt av erfaren personal, delta i det roliga eller pyssla tillsammans.

För säkerhets skull

Om flyget är inställt eller försenat är det ofta särskilt stressigt för familjer. Långa väntetider vid gaten eller på planet är påfrestande för nerverna och dämpar semesterglädjen. I många fall har passagerarna då rätt till ersättning på upp till 600 euro (minus arvode). Och detta gäller även för barnet. Förutsättningen för detta är att barnets transport har betalats, oavsett om det gäller hela biljettpriset eller en liten serviceavgift. För att säkerställa att resenärerna verkligen får sin ersättning hjälper passagerarportaler som Flightright dem att kräva den från flygbolagen. Med bara några få klick kan de drabbade kostnadsfritt kontrollera online om det finns ett anspråk och få det verkställt direkt av advokater som arbetar med flygpassagerares rättigheter. Viktigt att veta:Ersättningsanspråk är giltiga i två år i Sverige.

Resa med barn – ”Mamma, är vi snart framme?”

För barn varvas ofta spännande upptäckter med perioder av tristess på semesterresan. Föräldrar kan förbereda sig på detta. Särskilt när man reser med begränsad rörelsefrihet kan det bli ett riktigt uthållighetstest att underhålla de små. Favoritboken, en leksak, några ljudspel eller annan barnunderhållning bör definitivt finnas inom räckhåll. Det finns också roliga resespel där du bara behöver ha lust att leka och ha kul. På så sätt flyger tiden förbi. Läs mer om tips mot tristess på flyget här.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din resa är perfekt planerad och barnen sover fridfullt, men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt? Ditt bagage har blivit försenat eller försvunnit?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen