Boka billiga flygbiljetter - våra tips - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Boka billiga flygbiljetter – våra tips

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Boka billiga flygbiljetter
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Med slutet på coronapandemin, åtminstone i våra sinnen, har många av oss en oväntad stor önskan att resa. Med tanke på psykologiskt påfrestande faktorer som nedstängning, karantän eller till och med isolering är detta mer än förståeligt. I synnerhet flygresor är för närvarande mer populära än på länge. Men detta har också sina konsekvenser. Eftersom resebranschen har haft några av de tuffaste åren i sitt liv tvingas den reagera på den höga efterfrågan. Hur gör man det? Med stigande priser, men detta återspeglas inte bara i boendekostnaderna. Även flygen är dyrare än på länge. Men en flygresa behöver inte nödvändigtvis vara dyr. Eftersom det finns många olika flygbolag och ditt semestermål därför i de flesta fall inte bara betjänas av ett flygbolag, är en jämförelse värt. I det följande kommer vi att titta närmare på hur du kan spara pengar när du bokar flyg.

Du har hittat ett billigt flyg men nu står flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Är du fast på flygplatsen på grund av ett försenat flyg? Har ditt flyg ställts in eller har du strukits från passagerarlistan?

I alla de situationer som beskrivs ovan har du som passagerare rätt till ersättning. Beställ Flightright bekvämt online:

Vi kommer att driva igenom din återbetalning och kompensation!
Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter

När informerade flygbolaget dig om det inställda flyget/ombokningen av flyget?
På flygdagen / mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång

Har du också drabbats av en överbokning, flygförsening eller missad anslutning? Kolla ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Vad är det billigaste sättet att boka flygresor?

Men hur kan du boka billiga flyg? Det finns några viktiga regler som du bör följa. Om du tar en titt på internet är det första du kommer att märka att priserna för flygresor kan variera kraftigt. Minuter kan ofta göra en enorm skillnad. För långdistansflygningar kan skillnaderna ibland ligga på tresiffriga belopp. Om du fattar fel beslut vid fel tidpunkt kommer du att bli mycket irriterad. Men en närmare titt visar snabbt att priserna inte ändras slumpmässigt. Snarare finns det ett system bakom dem som du bör förstå för att kunna spara mycket. Låt oss visa dig vilka punkter du bör vara uppmärksam på.

Först och främst spelar tidpunkten en viktig roll när du bokar. Du bör varken vara en tidig bokare eller en sista minuten-jägare. En mellanväg är bäst här. Studier har visat att flygpriserna vanligtvis är bäst ungefär en och en halv till två månader före den önskade resans början. Förutom avståndet till resans början bör du också tänka på vilken veckodag du bokar. I regel är det just under helgen som människor börjar planera sin semester. Följaktligen bokas de flesta flygningar på lördag och söndag.

Detta kan faktiskt ses i prisutvecklingen. Flygbiljetterna är billigare under veckan. Särskilt tisdag kväll är en bra tid för att boka flygbiljetter. Varför är det så? De allra flesta flygbolag använder tisdagen för att sätta sina flygpriser för nästa vecka. Under denna tid kan du hitta riktiga fynd. Förutom dagen spelar även månaden en stor roll. Erfarenheten visar att flygpriserna är som lägst under året i december, januari och februari. I den glada månaden maj och i början av sommaren i juni är de däremot mycket höga.

Om du vill betala så lite som möjligt för din flygresa kan valet av ankomst- och arbetsdag också vara av stor betydelse. Som du kanske kan tänka dig är resor från fredag till söndag extremt populära som så kallade weekendresor. De tillhörande flygpriserna är motsvarande höga. Detsamma gäller om du vill ta en klassisk veckosemester från måndag till söndag. Då är situationen inte annorlunda. Därför är det tillrådligt att flyga utanför normen. Till exempel är avgångar i mitten av veckan betydligt billigare. Du kan också göra riktiga fynd på lördagar. Om du är flexibel med dina ankomst- och avresedatum kan du spara mycket pengar. Här kan du läsa mer om tips för att spara pengar före och under semestern.

Numera bokas flyg nästan bara via så kallade jämförelseportaler som Check24, Skyscanner eller Opodo. Här kan du ibland få mycket billigare priser än med flygbolagen själva eller i en resebyrå. Men inte alla jämförelseportaler är desamma. Ibland kan webbplatserna för de olika leverantörerna vara något förvirrande. Det är därför det är viktigt att hålla ett öga på saker och ting och inte falla för förmodade fynd. Speciellt när det gäller bagage kan det finnas verkliga kostnadsfällor som du inte har råd att ignorera. Så köp inte vilt, utan ta en bra titt på allt.

Det är inte bara vilken veckodag du flyger som har ett stort inflytande på flygpriset. Naturligtvis beror det också på säsongen hur höga biljettpriserna är. Till exempel måste du alltid räkna med mycket högre priser på flyg under sommarsemestern än till exempel precis i början av året. Om du inte har barn, eller åtminstone inga skolbarn, bör du därför resa flexibelt och undvika tiderna för skollov till varje pris. Du kan också spara mycket om du bestämmer dig för att flyga tidigt på morgonen eller till och med på kvällen. Riktigt billigt blir det om du undviker direkt- eller nonstopflyg och istället byter plan.  

Du kan också spara mycket pengar med så kallade open jaw-flygningar. Det är flygningar där avgångs- och/eller destinationsflygplatserna är olika. Det är till exempel populärt att flyga från storflygplatsen BER i Berlin och landa på Leipzigs flygplats på återresan. Eftersom de två städerna bara ligger två timmars bilresa från varandra kan du definitivt acceptera den lilla extrakostnaden. Ge det bara ett försök på nästa portal för flygjämförelser. Du kommer att bli förvånad över de fynd som är möjliga här.

Ett annat viktigt tips som du bör tänka på när du bokar online (bokar flyg online) är de så kallade cookies i din webbläsare. Dessa samlar in viktiga uppgifter om ditt surfbeteende på internet. Stäng av dessa så undviker du att priserna stiger.

Var hittar du de billigaste flygbiljetterna?

Handen på hjärtat. När var du senast på en resebyrå? Många av er har säkert funderat länge på den här frågan. Det är knappast förvånande. Internet har trots allt revolutionerat många av våra vanor. Detta gäller inte bara för själva online-shoppingen, utan även för att boka en resa. Allt från boende och lokala aktiviteter till flygbiljetter kan bokas bekvämt via World Wide Web idag. Naturligtvis är detta inte bara bekvämare, utan i de flesta fall också mycket billigare. För flyg kan du använda en av de många flygjämförelseportalerna eller flygsökmotorerna. Vi har listat några av de mest populära.

Vilken är den bästa flygsökmotorn?

Om du är intresserad av en flygsökmotor bör du tänka på några saker. En flygsökmotor är inte bara en flygsökmotor. Snarare kan leverantörerna delas in i två underkategorier. Å ena sidan finns det flygjämförelseportalen. Det här är mer som en resebyrå online. Av denna anledning är det ett utmärkt sätt att få en grov uppfattning om vilka flygbolag som flyger till önskad destination. Men portalerna har också sina nackdelar. Vissa av dem kan ha dolda kostnader, vilket kan vara irriterande. I allmänhet har vissa leverantörer problem med att vara tillräckligt transparenta på detta område.

Leverantörer som Fluege.de eller Opodo tar vanligtvis betalt för sina tjänster som agenter. Det är här parallellen till resebyrån kommer ifrån. Detta resulterar inte bara i extra kostnader, vilket är irriterande. Förutom serviceavgiften är det ofta så att du betalar en högre tilläggsavgift för extrafunktioner som en platsreservation eller mer bagage än med flygbolaget självt. Eftersom du vid en bokning med en av flygjämförelseportalerna också ingår två avtal (flygbolag och agent), kan det bli mycket dyrt vid en ombokning eller avbokning. Därför rekommenderar vi att du använder flygjämförelseportaler som inspiration för att slutligen boka flygningen med hjälp av en flygsökmotor.

Principen för flygsökmotorer är mycket mer transparent. Tillhandahållare som Momondo eller Skyscanner tar inte ens ut sin egen byråavgift. Eftersom de omdirigerar dig till flygbolagets egen webbplats verkar sökmotorernas verksamhet snarare baseras på så kallade affiliate-länkar. De får en provision från flygbolaget när en potentiell kund omdirigeras till flygbolagets webbplats. Väl på flygbolagets webbplats kan du boka den önskade flygresan om du gillar priset. Flygsökmotorer är särskilt imponerande på grund av deras breda utbud av erbjudanden. Konkurrenterna kan ofta inte hålla jämna steg. Dessutom finns det inga dolda kostnader, eftersom du omdirigeras direkt till flygbolagets webbplats och får nödvändig information.

När är den bästa tiden att boka flyg?

Om du vill boka ett flyg spelar tidpunkten en stor roll. Det är här du kan spara mycket pengar. För det första är den dag du bokar ett flyg viktigt. Under veckan är bättre än på helgen. Dessutom spelar månaden en viktig roll. När allt kommer omkring bokas vanligtvis fler flyg under sen vår och tidiga sommarmånader än på vintern. Här bestämmer den höga efterfrågan alltid priset. Sist men inte minst gör du dig själv och din plånbok en tjänst om du söker efter ett lämpligt flyg sent eller mycket tidigt. Ju färre besökare som letar efter en flygresa, desto lägre efterfrågan och desto lägre pris.

Vilken veckodag är billigast att boka?

Du behöver inte bara ge efter för de priser som visas på internet för din önskade flygresa. Om du inte gillar det kan det vara värt att kolla igen på tisdag. Den bästa tiden att göra det är från kl. 18.00 och framåt. Varför är det så? Många flygbolag ändrar sina priser för den kommande veckan vid den här tiden. Du kan hitta riktiga fynd om du är snabb. Om möjligt bör du inte boka flyg på en lördag eller söndag. Då är rusningen oftast för stor och priset likaså.

Blir flygbiljetter dyrare om man söker efter dem oftare?

Om du inte inaktiverar de valfria kakorna när du besöker en webbplats, kan du få individuella priser vid framtida besök på webbplatsen. Eftersom webbplatsoperatörerna har märkt ditt intresse kommer de ofta att justera priserna uppåt. Genom att radera gamla cookies och inaktivera valfria cookies kan detta inte hända dig. Om du vill vara på den säkra sidan, besök flygjämförelseportalen eller flygsökmotorn med hjälp av ett så kallat Virtual Private Network (VPN). Då är du garanterat anonym för webbplatsoperatören.

Boka billiga flyg – våra tips i korthet

  • Boka vid rätt tidpunkt (vinter, tisdag kväll)
  • Välj flyg under veckan eller på lördagen
  • Använd flygsökmotorer och inte jämförelseportaler
  • Använd om möjligt flyg med öppen käft
  • Flyg på natten och utanför rusningstid
  • Inaktivera och radera cookies
  • Boka bagage tidigt för att undvika dolda kostnader

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du hittat ett billigt flyg men nu är flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen