Att flyga gravid: Vad du behöver tänka på när du reser med flyg - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

 Att flyga gravid: Vad du behöver tänka på när du reser med flyg

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Att flyga gravid
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Att få barn är alltid en anledning till stor glädje. Men med tanke på det nya tillskottet i familjen frågar sig vissa människor naturligtvis också om de bör ompröva vissa sätt att leva. Detta inkluderar regelbundet frågan om rätt sätt att resa. Med en växande mage blir man alltmer orolig, inte bara för sin egen hälsa. Naturligtvis oroar man sig också för sin avkomma. Är det fortfarande lämpligt att flyga? Eftersom graviditeten varar i nio månader är det inte möjligt att göra några allmänna uttalanden som gäller för hela perioden.

Bortsett från de medicinska frågorna måste du naturligtvis också vara uppmärksam på flygbolagets föreskrifter. De har ju alltid vissa regler för gravida kvinnor. Men det finns ibland betydande skillnader mellan de enskilda flygbolagen i detta ämne. I det följande vill vi titta närmare på vad gravida kvinnor måste tänka på när de reser med flyg.

Är du gravid och vill ändå inte missa flygresan? Du sitter på flygplatsen och väntar otåligt på ditt flyg, men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är försenat eller inställt!
Har jag rätt till ersättning? Snabbt svar: JA!

Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus arvodet).

När informerade flygbolaget dig om det inställda / försenade flyget?

Har du också drabbats av en överbokning, återbetalning av biljett eller missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔

Kan du flyga när du är gravid?

Om du vill flyga när du är gravid bör du först ta reda på vilka risker som finns innan du påbörjar din resa. Det är trots allt inte bara din personliga hälsa som spelar en viktig roll under graviditeten. Med ett embryo i magen måste du oroa dig för två personer samtidigt. Det betyder dock inte att flygresor är otänkbara för gravida kvinnor.

Det finns dock några saker att tänka på. Men bör gravida kvinnor flyga? Om det verkligen är en bra idé för en gravid kvinna att flyga går inte att säga generellt. Det måste avgöras från fall till fall. Framför allt spelar graviditetsförloppet en oerhört viktig roll. Om du är osäker bör du alltid rådfråga din gynekolog. Hans eller hennes åsikt väger tyngst, åtminstone när det gäller hälsoproblem.

Förutom frågan om du bör flyga finns det dock också en helt annan fråga. Får gravida kvinnor flyga? Kombinationen att vara gravid och flyga är i princip möjlig. Vissa villkor måste dock vara uppfyllda. Om ditt hälsotillstånd inte talar emot det kan du gå ombord på ett plan utan begränsningar fram till den 28:e graviditetsveckan och följa din flygning live. Gravida kvinnor som är gravida i minst 28:e veckan måste få sin flygduglighet intygad. Ett intyg från din läkare eller barnmorska kan användas här. Detta intyg klargör också frågan: Kan man flyga när man är gravid?

Frågan om det är tillåtet att flyga när man är gravid uppstår inte längre för många gravida kvinnor efter den 30: e graviditetsveckan. Gravida kvinnor bör inte besluta att flyga vid denna tidpunkt på grund av de trånga förhållandena i kabinen eller toaletten. Å andra sidan kan de som inte kan säga nej till att flyga, åtminstone teoretiskt, gå ombord på ett plan fram till den 35:e graviditetsveckan. Allt därutöver nekas dock av de flesta flygbolag. Eftersom flygbolagen av försäkringsskäl vill ta det säkra före det osäkra räcker det oftast inte längre med ett enkelt läkarintyg. Av bevisskäl kräver de också moderskapspasset, som ger information om graviditetsstatus.

Vilka är riskerna för gravida kvinnor i flygplanskabinen? I motsats till vad många tror är det inte syretrycket som kan vara farligt för gravida kvinnor på höga höjder. Det enda undantaget från detta är kvinnor som är kända för att ha en underaktiv moderkaka. En samvetsgrann läkare skulle dock inte ge dem tillstånd att flyga. Den största riskfaktorn för alla gravida kvinnor ombord på ett flygplan är orörlighet. Din blodcirkulation är ändå störd av graviditeten.  Eftersom du bara kan röra dig i begränsad omfattning eller inte alls i flygplanskabinen ökar risken för trombos avsevärt.

Om du är gravid och vill flyga är det viktigt att du åtminstone tar hänsyn till riskerna. Detta inkluderar vissa uppföranderegler som skyddar dig från trombos. Den förmodligen viktigaste regeln är: drick. Det är bäst att hålla kroppen hydratiserad under hela flygningen. Du riskerar att behöva gå på toaletten oftare, men det är viktigt. Det är också viktigt att röra på sig så mycket som möjligt. Även om utrymmet är begränsat bör du göra vad du kan för att vara rörlig. Stå upp och spänn benmusklerna då och då. Ett praktiskt hjälpmedel som skyddar mot trombos är att bära en medicinsk stödstrumpa.

Vad bör en gravid kvinna veta innan hon reser med flyg?

Gravid och flygande, vad ska jag tänka på? Många blivande mammor kämpar med denna fråga. Och det med all rätt. Att gå ombord på ett flygplan handlar trots allt inte bara om hennes hälsa. Att flyga när man är gravid är i sig inte förbjudet. Ändå frågar sig många gravida kvinnor som flyger: Vad måste jag tänka på? Det finns flera regler för flygning under graviditet.

Om du är en av de lyckliga som har en problemfri graviditet fram till den 28:e graviditetsveckan behöver du inte oroa dig för att flyga. Fram till denna tidpunkt kan du resa med flyg utan problem. Från och med den 28:e graviditetsveckan kräver dock de flesta flygbolag ett intyg från din barnmorska eller läkare. Detta måste visa att det inte finns några hälsoproblem som talar emot flygresor.

För att bevisa att din graviditet inte har fortskridit längre bör du också ha med dig ditt moderskapspass. Från och med den 30:e graviditetsveckan är detta till och med obligatoriskt för en flygresa. Men om du är i den 35:e graviditetsveckan och ännu mer avancerad får du inte flyga med de flesta flygbolag. Riskerna är för stora.

Utöver flygbolagets krav bör du alltid ha hälsoaspekterna i åtanke. Till exempel är tillräckligt vätskeintag och, om möjligt, rikligt med motion ombord avgörande för att motverka risken för trombos ombord. Det är bäst att prata med din läkare igen i detalj före varje flygning. Han eller hon vet vad som är bäst för dig och ditt barn. Om du följer reglerna för flygning under graviditeten behöver du vanligtvis inte oroa dig för dig själv eller din avkomma.

Vilket flygbolag flyger du med?

Reglerna för transport av gravida kvinnor kan variera från flygbolag till flygbolag. Beroende på flygbolag finns det olika transportvillkor. Kvinnor som vill flyga gravida bör ha dessa i åtanke. Om du vill flyga under graviditeten är det viktigt att du kontrollerar respektive flygbolags regler i förväg.

FlygbolagFlygbolag
AeroflotGermanwings
Air BerlinIberia
Air ChinaKLM
Air FranceLaudaMotion
American AirlinesLufthansa
Austrian AirlinesNorwegian
British AirwaysRyanair
CondorSunExpress
easyJetSwiss
EmiratesTUIfly
EurowingsTurkish Airlines
Att flyga gravid: Är flygbolaget skyldigt dig kompensation?

Om du har haft ett inställt, överbokat eller försenat flyg under de senaste tre åren kan du ha rätt till ersättning från ditt flygbolag. – Flightright visar dig vad du ska göra. Ta reda på vad du har rätt till med vår kravkontroll.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Vad ska ett läkarintyg innehålla?

Från och med den 28:e graviditetsveckan kräver de flesta flygbolag att du visar upp ett intyg från din barnmorska eller den läkare som behandlar dig. Intyget ska inte bara ange att flygresan är medicinskt säker för dig som gravid kvinna. Det är också viktigt att födelsedatumet anges i intyget. På så sätt kan flygbolaget enkelt beräkna vilken graviditetsvecka du befinner dig i. Det finns för övrigt en särskild regel om du är gravid med tvillingar. I dessa fall är det nödvändigt att läkaren uttryckligen bekräftar att en flygning är möjlig utan problem fram till slutet av den 28:e graviditetsveckan.

Hur långt in i graviditeten kan en kvinna flyga?

Hur länge får en gravid kvinna flyga? Denna fråga ställs av många gravida kvinnor som ser fram emot att få barn men ändå vill åka på semester utomlands. Att flyga som gravid är inget problem i sig. Varje flygbolag bestämmer själv hur länge du får flyga som gravid. Det bästa du kan göra är att titta på den aktuella webbplatsen och ringa till flygbolagets kundtjänst. Här kommer du definitivt att få svar på frågan: Hur länge får en gravid kvinna flyga? De flesta flygbolag uppger att ett generellt flygförbud gäller för gravida kvinnor från och med den 35:e graviditetsveckan.

Kan du flyga vart som helst under graviditeten?

Teoretiskt sett är det möjligt att flyga under graviditeten, även till avlägsna destinationer. Men om du är gravid och vill flyga bör du vara uppmärksam på några punkter. Det är särskilt viktigt att bära stödstrumpor, dricka tillräckligt med vätska och motionera så mycket som möjligt. På så sätt kan du förebygga risken för blodpropp. 

Kan en gravid kvinna flyga under de första 3 månaderna?

Att flyga gravid under de första 3 månaderna är möjligt utan några problem ur flygbolagens synvinkel. Men om du frågar en läkare kommer svaren förmodligen att vara annorlunda i många fall. På frågan: Kan du flyga i den 12:e veckan, svarar många läkare med en skakning på huvudet. Risken för missfall är trots allt mycket hög när man flyger gravid under de första 3 månaderna. Om du vill flyga gravid bör du undvika det i början av din graviditet om det är möjligt. Under den så kallade andra trimestern går det bättre att vara gravid och flyga tillsammans.

När är den perfekta tiden att flyga under graviditeten?

Om möjligt bör du börja flyga under den andra trimestern.

Varför får gravida kvinnor inte sitta längst fram i planet?

Vissa platser är förbjudna för gravida kvinnor på flygplan. Dessa inkluderar sätena längst fram och sätena vid nödutgångarna. Detta är en regel av säkerhetsskäl. Du kan läsa mer om de bästa platserna på planet här.

När bör gravida kvinnor inte flyga?

Den andra trimestern är den optimala tiden att flyga under graviditeten. Att flyga när man är gravid är knappast farligt om man följer några få regler. Detta gäller åtminstone i de flesta fall. Men varför får du inte flyga under de första 12 veckorna? Och fram till när kan du flyga när du är gravid? Under de första 12 veckorna är risken för missfall för hög. Omvänt bör du inte flyga efter den 35:e graviditetsveckan. Mitten av graviditeten är därför den mest lämpliga tiden.

I princip kan flygresor under graviditeten vara helt oproblematiska under vissa omständigheter, men det finns några saker att tänka på. Under de första tre månaderna av graviditeten finns det en ökad risk för missfall, så flygresor bör om möjligt undvikas under denna tid. Även efter den tredje graviditetsveckan (ssw) bör du noga överväga om en flygresa är absolut nödvändig, eftersom belastningen på kroppen kan öka under flygresan.

Det är dock möjligt att flyga fram till en viss punkt i graviditeten. De flesta flygbolag tillåter flygningar fram till den 36:e graviditetsveckan, även om det kan finnas skillnader. Condor och Easyjet har till exempel särskilda bestämmelser för gravida kvinnor som vill flyga under sin graviditet. Det är därför tillrådligt att kontrollera med flygbolaget innan du bokar och eventuellt visa upp ett läkarintyg. Vid incheckningen bör du definitivt påpeka att du är gravid så att eventuella restriktioner eller särskilda åtgärder kan beaktas.

Kan du få missfall när du flyger?

Särskilt om du flyger under de första 12 veckorna är risken för missfall ganska hög. Det faktum att det är farligt att flyga gravid bör hållas i åtanke vid denna tidpunkt.

Är exponering för strålning farligt för en gravid kvinna eller för barnet?

Det råder ingen tvekan om att det kan vara farligt att flyga gravid. Men den så kallade kosmiska strålningen är en av de minst farliga riskerna. Även om den är högre i luften än på marken kan du säkert bortse från den. Hur skadligt det är att flyga under graviditeten bör därför inte bero på denna faktor.

10 tips för en trevlig och avslappnad flygresa under graviditeten

Om du vill flyga gravid bör du följa några tips. Vi har sammanställt tips för kvinnor som vill flyga gravida.

Tips för att flyga under graviditeten:

Det finns många tips för att flyga under graviditeten. Vi har sammanställt de viktigaste för dig. Vi kommer att täcka tips före och under flygningen.

Att flyga gravid – Före flygningen:

  • Har du en internationell sjukförsäkring? Om inte, se till att skaffa en.
  • Övernatta på ett hotell nära flygplatsen före avresan. Detta kommer att bespara dig stress.
  • Använd incheckningen online
  • Klä dig i lösa och bekväma kläder

Att flyga gravid – och när du äntligen sätter dig på planet:

  • Välj ett säte vid gången för att göra det lättare att gå på toaletten
  • Spänn fast säkerhetsbältet under magen
  • Gör regelbundna benövningar för att stimulera cirkulationen
  • Drick och ät tillräckligt
  • Använd en nackkudde för att hjälpa dig att vila
  • Använd en stödstrumpa under kläderna

Äntligen är bebisen här! Du kan läsa allt om att flyga med en bebis på vår bloggsida.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Är du gravid men vill ändå inte missa en flygresa? Du sitter på flygplatsen och väntar otåligt på ditt flyg, men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är försenat eller inställt!

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen