Är det tillåtet att ta med mat på planet? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Är det tillåtet att ta med mat på planet?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

att ta med mat på planet
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Flygplansmat är inte precis känd för att vara högklassig. Så det är inte konstigt om du som passagerare funderar på att ta med dig mat ombord på planet. Men är det verkligen tillåtet? Svaret hittar du i följande bloggartikel.

Kan jag ta mig igenom säkerhetskontrollen med mat?

Får jag ta med mig mat ombord på planet? Svaret är både ja och nej. Fast och torr mat som transporteras i en förseglad och läckagesäker behållare kan vanligtvis tas genom säkerhetskontrollen utan problem. Snacks i originalförpackning är också tillåtna på planet. Åtminstone så länge som de lätt kan identifieras av säkerhetspersonalen och är lufttätt förpackade.

Kan jag ta mig igenom säkerhetskontrollen med alkohol?

Frestelsen att ta med en flaska champagne på planet kan vara mycket frestande, särskilt för personer med flygrädsla. Här kan alkohol lugna nerverna lite. Den goda nyheten är att alkoholhaltiga drycker får tas med ombord under vissa förutsättningar.

100-1-1-regeln gäller för alkohol som för alla andra vätskor.

Om den alkoholhaltiga dryck du väljer innehåller mer än 22 % alkohol får du inte förvara den i handbagaget (eller resryggsäcken) eller packa ner den i resväskan.

Du kan alltså ta med dig ett ordentligt förpackat glas champagne eller vin. Starkare drycker som innehåller alkohol, t.ex. vodka eller rom, bör du dock lämna hemma.

Viktigt: 100-1-1-regeln innebär att du endast får ta med dig 100 ml vätska per behållare ombord. Dessutom måste dessa behållare transporteras tillsammans i en genomskinlig, återförslutningsbar plastpåse med en maximal kapacitet på en liter. 100 ml, 1 behållare, 1 liter – dvs. 100-1-1.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Kan jag ta mig igenom säkerhetskontrollen med hemlagad mat?

Darf man selbstgemachtes Essen mit ins Flugzeug nehmen?
Är det tillåtet att ta med hemlagad mat på planet?

Kan jag ta med mig hemlagad mat ombord på planet?

För hemlagad mat, liksom för andra snacks, kan fast och torr mat tas med ombord utan problem så länge den är korrekt förpackad. Konsistensen på den mat du tar med dig är avgörande här. Soppor och grytor betraktas föga förvånande som vätskor. Men de flesta flygresenärer bör nog kunna klara sig utan varm, hemlagad soppa utan problem.

Vilken mat är tillåten i handbagaget?

Tillåtna livsmedel

  • Smörgåsar (inslagna i genomskinlig folie eller förvarade i en låda)
  • Frukt och sallader
  • Chips, kex och andra sötsaker, t.ex. chokladkakor

Tepåsar och snabbdrycker

Förbjudna livsmedel

  • Geléliknande pålägg som sylt, nöt-nougatkrämer, jordnötssmör på burk, dipp, ketchup etc.
  • Såser, dressingar
  • Högprocentig alkohol
  • Soppor

Riktlinjer – denna mat är tillåten på planet

När det gäller vätskor bör de flesta passagerare redan vara bekanta med reglerna. Men när det gäller mat som tas med på planet kan det bli lite förvirrande.

Inte bara flygbolagen och säkerhetspersonalen, utan även tullen vill veta vilken mat du tar med dig ombord i ditt handbagage. Om du reser inom EU behöver du bara deklarera alkohol, tobak och kaffe. När du flyger från EU till ett land utanför EU eller vice versa kan kött, mjölk, ost, ägg och andra animaliska produkter orsaka problem. Detta har både kulturella och hälsomässiga orsaker. Flygbolagen tillåter ofta att du tar med dig maten. Det är dock bättre att äta maten redan på planet och inte ta med den till destinationslandet. Reglerna för import av livsmedel till USA är särskilt stränga.

Tips: Om du t.ex. vill ta med mat som gåva till USA bör du i förväg ta reda på vilka restriktioner som gäller. Deklarera alla livsmedel som du tar med dig. Annars riskerar du dryga böter.

Vill du inte ta med dig mat? – Så här mycket kostar måltider hos olika flygbolag

Lufthansa: Lufthansa välkomnar sina passagerare på korta flygningar på upp till 30 minuter med choklad. På flygningar på upp till 60 minuter får du också en gratis flaska vatten.

Eurowings: Lufthansas dotterbolag Eurowings erbjuder passagerare på kort- och medeldistansflygningar en gratis måltid endast i den dyra BizClass. I Basic- och Smart-priserna kan snacks och drycker köpas ombord. På långdistansflygningar är situationen något annorlunda. Här får du i Standard Economy Smart en varm och en kall måltid samt en dryck gratis vardera.

Tuifly: Tuifly erbjuder resenärerna endast ett mycket begränsat utbud av måltider. I priset Perfect ingår ett mellanmål och en alkoholfri dryck. I det billigaste Pure-paketet måste du köpa snacks och drycker själv (från 6,90 euro).

Ryanair: Med det irländska lågprisflygbolaget Ryanair får du inga gratis måltider ombord. På planet kan du till exempel köpa en meny som består av ett mellanmål, en dryck och en huvudrätt för 10 euro. På vissa flygningar kan du också förbeställa särskilda måltidsönskemål, t.ex. ett frukostpaket.

Kan jag ta med färsk mat på planet?

Många människor litar inte på mat på planet. Att äta sin egen mat på planet är därför ett bra alternativ.

Färska livsmedel som rått kött, färsk frukt, grönsaker, skaldjur eller ägg får vanligtvis tas med i handbagaget. Åtminstone om de är förseglade så att inga lukter eller vätskor kan läcka ut.

Dessa bestämmelser gäller dock endast inrikesflyg – för internationella flygningar är reglerna för import av färska livsmedel, särskilt frukt och grönsaker, mycket strikta. Skälet till detta är att skadedjur eller sjukdomar kan föras in i destinationslandet med dessa livsmedel.

Tips: Kontrollera alltid först med tullen om du planerar att ta med färska livsmedel på planet.

Hur mycket mat får du ta med på planet?

Nu vet du under vilka omständigheter du får ta med mat på planet. Men hur mycket mat får du ta med dig i ditt handbagage?

När det gäller frukt och grönsaker är i stort sett allt tillåtet. För flytande och geléliknande livsmedel, t.ex. honung, gäller som för andra vätskor att upp till 100 ml vardera är tillåtet och därför måste transporteras i en genomskinlig påse med en maximal kapacitet på en liter.

Vilka livsmedel är förbjudna på planet?

Om du reser inom EU får du ta med dig kött eller mejeriprodukter i handbagaget. Åtminstone så länge de är avsedda för din personliga konsumtion. Denna regel gäller både växter och växtprodukter. När du reser från EU bör du alltid kontrollera importbestämmelserna i ditt destinationsland.

Vad händer om jag behöver ta med mat till mitt barn eller medicin?

Mat för barn på ett flygplan är en speciell fråga. Särskilt när det gäller barnmat. Men oroa dig inte. Om du reser med ett barn upp till två år tillåter flygbolagen att du tar med din egen mat till de små. Och i den mängd som används.

Varning: Även om det bara är barnmat eller pulver måste detta deklareras till tullen. På så sätt kan du undvika att bli försenad på grund av det.

Barnmat, bröstmjölk, destillerat vatten och andra babyartiklar är undantagna från 100-1-1-regeln. Maten bör dock förvaras på en lättillgänglig plats, eftersom den sannolikt kommer att testas igen separat. Förvänta dig att säkerhetspersonal öppnar och inspekterar behållarna. Ta inte heller med mer barnmat ombord än vad du faktiskt behöver för resan.

Varför smakar maten annorlunda på flygplan?

Flygplansmatens dåliga rykte är faktiskt bara delvis berättigat. Maten på flygplan smakar ofta inte bra eftersom det förändrade lufttrycket påverkar lukt- och smaksinnet.

Hur kan vi hjälpa dig?

Ditt handbagage är fyllt med snacks, men nu står flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt? Ditt bagage har blivit försenat eller kommit bort?

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt.

Som experter på flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen