Turbulens vid flygning: Hur uppstår det? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Turbulens vid flygning: Hur uppstår det?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Turbulens vid flygning
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Att flyga är utan tvekan en av mänsklighetens största bedrifter. Men även om vi har kunnat resa till höga höjder med hjälp av flygplan i över 100 år, är denna form av transport allt annat än standard för många människor. Därför är det knappast förvånande att vissa passagerare fortfarande klagar över flygrädsla. En orsak till spontana ångestattacker ombord är turbulens. I synnerhet personer som sällan flyger skräms av de plötsliga skakningarna i flygplanet. I de flesta fall orsakas dock turbulens av enkel fysik. Idag vill vi introducera dig till ämnet flygturbulens.

Har du någonsin upplevt turbulens under din flygning?
Har du också drabbats av en överbokning, inställd flygning eller missad anslutning? Kontrollera på två minuter med vår kostnadsfria ersättningsberäknare om du kan få ersättning för din problemflygning. Enligt EU-lagstiftningen kan du få ersättning från 250 € till 600 € (minus arvodet). Kontrollera din flygning nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ ingen risk ✔

Förklaring av turbulens i flygplan

Alla som någonsin har flugit i ett flygplan känner säkert till det: Turbulens. Här störs lugnet ombord av våldsamma skakningar och ryckningar. Det är det ingen som gillar. Men om man tänker på hur turbulens uppstår så minskar åtminstone rädslan. Turbulens är visserligen ganska vanligt, men det finns också många flygningar där det inte förekommer alls. Dessutom är inte all turbulens likadan. Snarare kan det störande skakandet variera från flygning till flygning. Medan lätt turbulens vanligtvis är över efter några sekunder, kan stark turbulens pågå i flera minuter.

Den som är rädd för turbulens bör helt enkelt fundera över varför turbulens uppstår i ett flygplan. Men hur uppstår turbulens? Svaret på den frågan hittar du snabbt om du tittar på vad som händer i luften. Det är så det störande vinglandet uppstår när flygplanet flyger under virvlande luftmassor. En bra jämförelse skulle vara att titta på ett fartyg som seglar på havet. Det är inte luftmassorna som förstör för fartyget, utan vattenmassorna. För att vara mer exakt, vågor får även stora fartyg att vackla. Motsvarigheten till vågor på öppet hav är luftvirvlar på hög höjd. Dessa får flygplanen att vackla.

Virvlarna är särskilt starka när strömmarna kommer från olika håll. Kollisionen mellan luftmassorna orsakar då ytterligare luftturbulens. Tyvärr kan piloterna själva inte undvika turbulensen. De kan ju trots allt inte se dem. Av den anledningen kommer turbulensen i de flesta fall helt oväntat. Men eftersom mycket turbulens är svag är det bara ett fåtal människor som störs av dem. I motsats till lätt turbulens finns det också stark plötslig turbulens. I detta fall talar man om luftfickor, eftersom flygplanet faller ner i ett slags hål på grund av luftens bristande stabilitet.

Det finns olika orsaker till turbulens. Till exempel är turbulens helt normalt i ett flygplan under ett åskväder. Det beror på att två helt olika luftmassor möts. Medan varma luftmassor stiger, sjunker kalla luftmassor. När dessa två möts uppstår en kraftig, ryckig skakning. Men turbulens uppstår också oberoende av väderfenomen. Till exempel när ett flygplan flyger över berg. Höjdskillnaderna gör att luftvirvlar bildas.

Täta molnformationer kan också vara orsaken till turbulens. Återigen spelar temperaturskillnader en viktig roll. Dessa påverkar luftmassorna runt flygplanets vingar. Eftersom temperaturskillnaderna erfarenhetsmässigt är större på sommaren än på vintern, uppstår turbulens oftare vid denna tid på året än på vintern. Dessutom är luften tätare på sommaren än på vintern. Dessutom är åskväder vanligare på sommaren.

Är turbulens normalt när man flyger?

Många passagerare har redan upplevt att flygplanet plötsligt sjunker. Men just det faktum att turbulens är mycket vanligt borde göra det klart för många att kraftiga skakningar i flygplanet är allt annat än ovanliga. Även om turbulens är en obehaglig upplevelse finns det egentligen ingen anledning att oroa sig för det. Åtminstone om du följer reglerna på planet. Du bör till exempel spänna fast säkerhetsbältet när motsvarande symboler visas på planet.

När allt kommer omkring kan kraftig turbulens få dig att falla ombord op planet. I bästa fall bör du vara fastspänd hela tiden. Turbulens är trots allt ofta oförutsägbar, vilket är anledningen till att piloter och kabinpersonal ibland inte kan säga åt dig att spänna fast dig tillräckligt snabbt. Om du följer instruktionerna om att spänna fast säkerhetsbältet behöver du inte heller oroa dig för allvarliga skador. I kraftig turbulens kan detta dock ibland hända. I vissa fall kan de plötsliga luftbyarna göra att obältade passagerare slungas först mot taket och sedan mot golvet i kabinen. Bortsett från denna risk finns det dock ingen anledning att oroa sig för effekterna av turbulens. Tyvärr ser det annorlunda ut för människor med flygrädsla.

När allt kommer omkring har de vanligtvis en negativ mental bild av planet som kraschar och slår i marken som i en Hollywoodfilm. Det finns dock ingen anledning att oroa sig för detta. Tvärtom är det extremt osannolikt att turbulens kan leda till ett sådant skräckscenario. Även om den kraftiga skakningen inne i flygplanet känns som om planet skulle gå sönder, så är det inte alls så. Inte ens de kraftigt utböjda vingarna och de vinglande turbinerna är någon orsak till huvudvärk. Man måste alltid komma ihåg att flygplan bygger på en motståndskraftig och lätt konstruktion. I själva verket är vingarna ett koncept inom flygplansdesign. När allt kommer omkring töjer de flygplanskroppen för att minska effekterna av turbulens.

Är det säkert att flyga under åskväder?

I flygets historia har åskväder bara i mycket sällsynta fall lett till en flygkrasch. Därför kan du lugnt flyga i åskväder.

Vad ska jag göra om det är turbulens på planet?

Om du gillar att resa med flyg (direkt, nonstop eller långdistans) måste du tyvärr stå ut med turbulens. Även om du inte behöver utstå turbulens varje gång du flyger, finns det ingen garanti för att turbulens inte kommer att uppstå. Därför bör du helt enkelt följa några uppföranderegler. Att hantera turbulens på rätt sätt skyddar dig inte bara från skador. Dessutom kan en öppen hantering av problemet göra att du blir mindre rädd för att flyga.

1. Följ pilotens regler

I ett flygplan är det piloten som bestämmer. Därför bör du alltid se till att du lyssnar på piloten när ett tillkännagivande görs. I bästa fall bör du vara tyst så att inte bara du utan även de andra passagerarna kan förstå pilotens information. När allt kommer omkring är informationen vanligtvis mycket viktig. Det är till exempel inte ovanligt att piloten berättar för dig när turbulens är nära förestående. Vi råder dig också att sätta dig ner igen, även om du redan är på väg till toaletten.

2. Säkra rörliga föremål.

Dessutom bör du flytta mat och andra redskap som finns på ditt fällbara bord till en säker plats. Särskilt varma drycker som kan leda till skållning bör ställas undan eller snabbt hällas upp. Ditt handbagage ska helst vara fast förankrat under sätet på din medpassagerare:framför dig. Naturligtvis är det ännu bättre om det finns i takfacken.

3. Behåll lugnet

När det blir turbulens blir en hel del människor ombord på planet livrädda. En sak hjälper till att motverka sådan rädsla: informera dig i detalj om turbulens och dess ursprung. Med kunskap om orsaken till kraftig turbulens minskar vanligtvis också ångestattackerna. I bästa fall tar du ett djupt andetag under turbulensen och håller dig lugn på din egen plats. Detta kan i sig bidra till att minimera stressen bland passagerare. Förutom ångest är de plötsliga höjdskillnader som orsakas av luftfickor för många människor också förknippade med fysiska negativa effekter.

Dessa överanstränger trots allt balanssinnet hos vissa passagerare. För att förhindra tryck över öronen eller yrsel bör du suga på en godisbit eller tugga tuggummi. Om inget av detta hjälper bör du göra allt du kan för att avleda tankarna. Här kan vi bara råda dig att använda brusreducerande hörlurar. Dessa blockerar bakgrundsljud och hjälper dig att tillfälligt stänga ute omvärlden. Meditativa ljud, t.ex. ljudet av havet, ser till att du redan är på semesterorten i dina tankar.

Men det finns också några tips som du kan tänka på innan du börjar din resa för att begränsa effekterna av turbulens.

4. Säten i mitten påverkas mindre

Om du har möjlighet att välja mellan olika platser på planet bör du välja en plats i mitten av planet. Här är effekterna av turbulens minst.

5. Boka flygresor på vintern

Dessutom bör du försöka resa under vintermånaderna eller under morgontimmarna om det är möjligt. Risken för turbulens är trots allt lägst vid denna tidpunkt. Detta beror på att luftmassor med olika temperaturer är mindre benägna att mötas än vid andra tider på dagen eller året.

6. Lugna ner dig

En morgonmeditation och/eller ett lugnande te kan hjälpa dig att behålla lugnet ombord.

7. Avstå från skrämmande filmer och videor

Om du tar en titt på videoplattformar som YouTube kan du se massor av störande innehåll om turbulens. Här är det inte bara passagerarna i videon som känner dödsångest. Om du går ombord på ditt flyg en kort stund senare är det inte ovanligt att du överför denna rädsla till dig själv. Om det blir turbulens är paniken stor. Det är lika viktigt att du som har flygrädsla inte tittar på några katastroffilmer med ett flygplan i huvudrollen innan du påbörjar din flygning. I de flesta fall har dessa inte mycket med verkligheten att göra och orsakar bara onödig stress för passagerarna.

Med hjälp av våra uppföranderegler kommer du förmodligen inte att förlora din flygrädsla utan rester. De kommer dock att bidra till att hålla de psykologiska effekterna av turbulens på ett minimum. När allt kommer omkring är avkoppling ombord på flygplanet förmodligen den bästa lösningen.

Hur man klarar turbulens när man flyger

Turbulens är helt enkelt en del av flygresan. Du måste stå ut med det om du föredrar en bekväm och snabb resa. Eftersom du inte kan undvika de ibland kraftiga svängningarna måste du lära dig att hantera dem istället. Med några små tips kan du göra turbulensen mer uthärdlig. En plats i mitten av planet är ett sätt att hålla vinglandet till ett minimum. Det finns mycket enkel fysik bakom detta. Som redan nämnts tjänar flygplanets vingar flera syften.

De håller inte bara flygplanet i luften och ser till att det glider fram på luftmassorna. Den flexibla konstruktionen säkerställer också att flygplanet hålls så stabilt som möjligt även i turbulens. Denna positiva effekt är som bäst i mitten av flygplanet. Så om du är rädd för turbulens bör du välja en plats i mitten av flygplanet nästa gång du bokar en plats. Detta råd är inte bara tillrådligt när det gäller turbulens. Även andra negativa effekter kan begränsas av sittpositionen. När allt kommer omkring är start och landning också smidigare där.

Har du någonsin upplevt turbulens under din flygning?

För några decennier sedan var det snarare undantag än regel att resa med flyg, men idag är detta resesätt rutin för många. Av den anledningen är turbulens i flygplan inte främmande för de flesta. Om du har någon erfarenhet av turbulens, låt oss gärna få veta det. Det kan hjälpa människor med flygrädsla att förstå att detta fenomen är helt normalt. I slutändan måste man alltid fundera över fördelar och nackdelar. När du reser kan du naturligtvis också välja alternativa sätt, till exempel långa bil- eller båtresor. Dessa är dock tidskrävande och inte nödvändigtvis säkrare. En titt på statistiken visar att det är mer riskfyllt att resa med bil än med flyg.

Flygrädsla är ett utbrett fenomen som förvärras främst av incidenter som turbulens. Vi hoppas att vår detaljerade artikel kan hjälpa dig att dämpa denna rädsla. Men vi hjälper dig också gärna med andra problem i samband med flygresor.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Om ditt plan har blivit försenat kan vi till exempel hjälpa dig att hävda dina passagerarrättigheter.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen