Att packa resväskor är enkelt: Tips och checklista - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Att packa resväskor är enkelt: Tips och checklista

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Att packa resväskor är enkelt
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Koppla bort vardagsstressen och bli oanträffbar för arbetsgivaren under fjorton dagar. Vi gillar alla att åka på semester. Men om du vill ha en sak måste du också göra andra saker, på gott och ont. Handen på hjärtat: Gillar du att packa resväskan inför en resa? I så fall är du rätt udda. En stor del av samhället tycker trots allt att det är stressigt att samla ihop de rätta redskapen innan man ger sig iväg. Särskilt långa resor till avlägsna platser på jorden ökar pressen att verkligen ta med sig allt som är viktigt.

När resväskorna väl är packade börjar många resenärer känna sig illa till mods så fort de klickar på bagagelåsen. Frågan ”Har vi verkligen allt med oss?” svävar över allt som ett Damoklessvärd. Vi har sammanställt några praktiska tips för att packa din resväska så att du inte behöver stressa upp dig på det här sättet. Bland annat en checklista för packning av resväskan som ser till att du inte glömmer något. På så sätt kan du börja din nästa semester med mottot ”packa din resväska och gå”.

Vad ska jag lägga i min resväska för resan?

Finns det plats i min resväska till alla mina viktigaste semester- och reseprylar? Denna fråga ställs ofta av resenärer. För att undvika att ta med dig slumpmässiga saker på resan på grund av tidspress är det viktigt att börja packa tidigt. Stress kan trots allt göra en rådvill, där det inte är ovanligt att glömma viktiga saker. Här kan en checklista vara till hjälp. Naturligtvis kan detta inte tillämpas för varje semester. Till exempel kommer du säkert att behöva färre tjocka vinterkläder i Karibien än på en weekendresa till de snöiga skogarna i Lappland. Den första frågan är därför vilka klimatförhållanden som råder på resmålet. Detta avgör om du ska ta med sommar- eller vinterkläder. Du bör också fundera över vilka aktiviteter som planeras på resmålet. Är det en aktiv semester som till stor del består av sportaktiviteter?

Eller ska du på en weekend där du vill gå ut och äta en fin middag på kvällen? I det första fallet krävs praktiska friluftskläder, men i det andra fallet bör du definitivt lämna plats i resväskan för en klänning eller skjorta. Om det är en blandning av båda måste du hitta en medelväg. Därmed är klädesplaggen redan avprickade. Nu måste du dock tänka på ytterligare hjälpmedel. Om dessa redan finns på plats kan du spara på att ta dem med dig och därmed också spara mycket utrymme i resväskan. Ett klassiskt exempel på detta är hotellet. Ta till exempel en närmare titt på om saker som en badrock, hårtork eller vårdprodukter redan finns på hotellrummet. Om så är fallet behöver du inte ens ta med dig dem.

Sist men inte minst är det viktigt att inte glömma vardagliga saker. I synnerhet din smartphone och laddare, hörlurar för planet, en bra bok, din plånbok och så vidare. Här måste du tänka på vad du behöver i vardagen. Det som är oumbärligt hemma kommer du också att behöva på semestern. Särskilt när du reser till avlägsna delar av världen bör du lägga stor vikt vid din personliga checklista. I en storstad kan du enkelt köpa extra kläder eller teknisk utrustning, men i djungeln är det inte lika lätt. För att göra det lättare för dig har vi sammanställt några praktiska checklistor för packning av resväskan. Checklistorna är indelade efter resmål.

Packa resväskan – checklista

Det finns inte en checklista för hur du packar din resväska. Det beror mycket på vart du ska och vilka aktiviteter du planerar. Vi har sammanställt några checklistor för vanliga typer av resor. Här kan du enkelt välja ut den som passar dig bäst.

  • Strandsemester

Vill du komma bort från den stressiga vardagen och bara ligga på en vit sandstrand i några dagar? I de flesta fall räcker det med en liten resväska. Du behöver trots allt inte så mycket bagage för en sådan avkopplande semester i höga temperaturer och utan en massa aktiviteter. Till basutrustningen hör utan tvekan badbyxor, baddräkt eller bikini. Eventuellt kan du också packa en lämplig huvudbonad för att undvika solsting. Stråhattar eller andra accessoarer som skyddar huvudet från solens strålar är dock alltid en välkommen souvenir som du kan köpa på plats.

När vi ändå är inne på solskydd, glöm inte solkrämen. Eftersom du måste resa dig från solstolen då och då, även på den mest avslappnade strandsemester, glöm inte rätt skor heller. Inget passar bättre än en

  • Stadsresa

Den som använder sin semester för att utforska nya städer bör oftast välja en större resväska. Detta gäller åtminstone om det inte bara handlar om en weekendresa utan om en fullfjädrad semester som varar i flera dagar. Eftersom stadsresor vanligtvis inte tillbringas på ett hotellrum, utan består av flera timmars vandring mellan raviner, är det viktigt med pålitliga och bekväma skor. Annars finns det risk för blåsor på fötterna redan den första kvällen. Här är det viktigt att du inte tar på dig helt nya skor vars bärkomfort du ännu inte har testat.

Spara dem hellre till den tjusiga middagen i stadens centrum. Beroende på vädret bör du också satsa på en blandning av snyggt och praktiskt när det gäller resten av dina kläder. Här finns allt från korta shorts och en T-shirt eller sommarklänning till en tjock dunjacka. Om det inte är för varmt är det värt att välja en jacka med praktiska innerfickor som kan stängas med dragkedja vid behov. Där kan du förvara värdesaker som plånböcker och smartphones för att skydda dem mot tjuvar.

  • Aktiv semester

Allt fler människor använder sin semester för att göra något för sin fysiska kondition och för att koppla av. Särskilt vandringssemestrar i bergsområden blir allt populärare bland den unga befolkningen. Men även här är det viktigt att ha rätt bagage. Annars kan en aktiv semester snabbt förvandlas till en vistelse på det lokala sjukhuset. I synnerhet rätt skor får inte underskattas. Det är bäst att lämna de lätta gympaskorna hemma och i stället ha plats för pålitliga, höga promenadskor som förhindrar spruckna vrister. Även resten av din klädsel bör vara perfekt anpassad för vandring. En T-shirt som andas och en matchande jacka är ett måste. Eftersom erfarenheten visar att temperaturen sjunker med stigande höjd, bör du också ta med dig en tröja.

Om du bestämmer dig för att åka på en aktiv semester bör du tänka på alla eventualiteter. I vissa regioner kan du inte använda din smartphone på grund av bristande nätverkstäckning. Men det går att byta ut 2000-talets schweiziska armékniv mot gamla hederliga saker. Till exempel bör du lägga en karta och kompass i ditt bagage för nödsituationer. Sist men inte minst rekommenderar vi en ryggsäck som kan tas med på planet som handbagage. Där finns plats för vatten och snacks för den dagliga utmaningen. Precis som på alla andra semestrar bör du inte glömma din förbandslåda när du vandrar eller är ute på någon annan aktiv semester. Det är ett snabbt sätt att behandla små sår.

När ska man börja packa resväskan?

En av de största fienderna till att packa resväskan är tidspress. Ju närmare du kommer din semester, desto större blir det inre hindret för att äntligen börja packa. Men du kan enkelt packa resväskan dagen före avresan. För att vara säker på att du inte glömmer något är en handskriven checklista den bästa hjälpen du kan ha. Detta är en garanti för en bra semester om du vill följa proceduren ”resväskpackning lätt som en plätt”. Det är bäst att förbereda den en eller två veckor innan du reser. Då kan du kontrollera om förbandslådan fortfarande är komplett eller om badbyxorna från den senaste sommarsemestern fortfarande passar.

Hur packar man en resväska för att spara utrymme?

För många är utmaningen med att packa en resväska inte nödvändigtvis att hitta de nödvändiga redskapen och kläderna. Ofta är det snarare utrymmet i resväskan som är ett problem. Därför är det extra viktigt att kunna packa resväskan på ett utrymmesbesparande sätt. Ofta behöver du inte lämna något hemma. Det är mer en fråga om teknik. Det finns några praktiska knep som du kan ha i åtanke när du packar din resväska.

Packa resväskan som ett proffs – våra tips

Ett knep som tyvärr används alldeles för sällan är att vika kläder. Men om du packar byxor, T-shirts och tröjor i resväskan när de är vikta, tar de upp mycket mer plats än om du bara rullar ihop dem. Även skjortor kan packas i resväskan på detta sätt. Även om det kan låta förvånande så skrynklar de sig mindre än om du staplar dem på varandra. Men för att undvika irriterande veck kan du utan vidare ta med dig ett platsbesparande resestrykjärn. Ett annat knep som inte är särskilt ekologiskt, men extremt utrymmesbesparande, är att dammsuga kläderna i vakuumpåsar.

Särskilt underkläder kan krympas till en försvinnande liten storlek i små vakuumpåsar. Du får dock inte glömma att du även behöver lämpliga dammsugarpåsar och en dammsugare för hemresan. Annars kommer du inte att kunna stänga resväskan före returflygningen. Dessutom rekommenderar vi att du förlitar dig på utrustningen på moderna hotell. Eftersom de vanligtvis har hårtork, handdukar och till och med hygienprodukter som du kan lämna hemma.

Om så inte är fallet finns det åtminstone ett lämpligt trick för schampo, duschgel och dyl. För detta bör du helt enkelt behålla prover som du har fått på ditt lokala parfymeri. Ett annat sätt att spara utrymme är att packa i rätt ordning. Du bör lägga tunga saker som böcker i resväskan först. Därefter följer lättare saker som skjortor och blusar. Fyll i mellanrummen med mindre saker.

Hur mycket ska man packa för 2 veckor?

Det finns inget generellt svar på hur mycket du behöver för en tvåveckorssemester. Det kan trots allt vara olika för olika personer. Varför inte bara ta en titt på de klädesplagg du behöver i din vardag under 14 dagar? På så sätt kan du se hur mycket du faktiskt behöver. Ditt boende kanske till och med har en tvättmaskin. I så fall räcker det ofta med den mängd kläder du behöver för en vecka.

Vad ska du inte packa i din resväska?

Av säkerhetsskäl finns det vissa saker som vanligtvis är förbjudna i resväskan. Till dessa hör tändare, stora powerbanks, e-cigaretter och ämnen som är brandfarliga. Naturligtvis är vapen också strängt förbjudna. Om du tar med dig receptbelagda läkemedel rekommenderar vi också att du har med dig ett lämpligt läkarintyg. Reglerna för handbagage är mycket strängare. Du får till exempel bara ta med dig högst 100 ml vätskor. I bästa fall bör du ta reda på säkerhetsföreskrifterna från ditt flygbolag innan du reser.

Hur gör jag anspråk på förlorade resväskor (bagage)?

Montrealkonventionen hjälper alla resenärer med förlorat och skadat bagage. Den fastställer rättigheter och rapporteringsskyldigheter. Om en resväska är försenad i mer än 21 dagar anses den vara förlorad. Det högsta belopp som ersätts för en förlorad resväska är cirka 1 385 euro (minus arvode).

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din resväska är perfekt packad men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Är ditt flyg överbokat, försenat eller inställt?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen