Inställda flyg sommaren 2024: Har du drabbats av ett inställt eller försenat flyg? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Inställda flyg sommaren 2024: Har du drabbats av ett inställt eller försenat flyg?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Inställda flygningar sommar
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om ”Inställda flyg sommaren 2024”

 • En inställd flygning inträffar när en flygning ställs in och inte äger rum.
 • Det finns olika anledningar till inställda flyg, t.ex. dåligt väder, tekniska problem, politisk oro eller strejk.
 • Om en flygning ställs in är det vanligtvis flygbolagets ansvar att erbjuda alternativ transport eller återbetalning.
 • Om förseningen inträffar den 30 juni 2024 börjar perioden löpa den 31 december 2024.
 • Som passagerare har du vissa rättigheter enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter som du kan åberopa.
 • Kompensationsbeloppet beror på flygsträckan och hur kort varsel flygningen ställdes in.
 • I händelse av svårigheter rekommenderas juridiskt stöd från Flightright.


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

The summer of 2024 brought unexpected challenges for many travelers. Canceled and delayed flights were commonplace and caused frustration and anger for many. If you were one of those affected by a canceled or delayed flight, you should know your rights and consider possible compensation options. But what rights do passengers have in such cases and how can they be compensated?

I den här bloggartikeln presenterar vi den viktigaste informationen om ämnet ”Inställda flyg sommaren 2024” och visar dig hur du kan hävda dina anspråk med flightright.se. Vi tar också en titt på det specifika fallet med Mareike, som redan hade bokat sina flyg för sommarsemestern 2024 i förväg och oväntat konfronterades med inställda flyg. Ta reda på hur hon hanterade situationen och vilka lärdomar som kan dras av den.

Anmärkning
I Sverige kan passageraranspråk göras gällande inom 2 år från flygdatumet för förseningar, inställda flyg och nekad ombordstigning.

Termen inställd flygning eller misslyckad flygning

En flygresa kan vara ett spännande äventyr – förväntan inför destinationen, spänningen när man går ombord på flygplanet och lättnaden när destinationen är nådd. Men ibland kan denna upplevelse förändras på några sekunder när du konfronteras med termen ”inställd flygning” eller ”felaktig flygning”. Termerna ”flight cancellation”, ”flight cancellation”, ”annulment”, ”flight cancellation” eller ”flight cancellation” betyder alla samma sak: flygningen har ställts in och kommer inte att äga rum. Plötsligt ställs resenärer inför oväntade hinder och måste hantera konsekvenserna av ett oförutsett avbrott i sin resa. 

Det kan bero på olika saker, t.ex. dåligt väder, tekniska problem eller oförutsedda omständigheter. Om ett flyg ställs in är det vanligtvis flygbolagets ansvar att hitta en alternativ transport för resenären eller erbjuda en återbetalning. Kort sagt innebär ett inställt flyg att flygningen inte genomförs som planerat eller inte alls.

Ställs flygningar in på sommaren?

Flyg ställs ofta in på sommaren. Olika faktorer som väderförhållanden, tekniska problem eller till och med strejker kan leda till att flygscheman måste justeras. Flygbolagen brukar dock försöka hålla sina passagerare så välinformerade som möjligt och erbjuda alternativa flygningar. Det är därför tillrådligt att regelbundet kontrollera statusen för ditt bokade flyg.

Har du problem med ett inställt eller försenat flyg och vill inte bara acceptera det utan att göra något? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av försenade eller inställda flyg.
Du kan lita på stödet från våra experter i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, ersättning för inställt flyg
Ersättning vid överbokning
Kompensation för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kostnadsfritt kontrollera dina anspråk på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Har du också drabbad av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Vilka flyg ställdes in under sommaren 2023?

Ett stort antal flygningar ställdes in under sommaren 2023. Eurowings och Lufthansa noterade snabbt ökande antal under sommaren 2023. Cirka 20 procent av flygningarna i juli månad fick ställas in på helgdagar från fredag till söndag. Den 21.06.2023 meddelade Eurowings med kort varsel att ytterligare flygningar ställdes in, vilket påverkade omkring 90 flygningar, alla från Köln, Bonn och Düsseldorf. Andra flygbolag som Swiss och KLM påverkades också i vissa fall.

Flygningar med Ryanair, Lauda Air och Easyjet ställdes också in den 24 juni 2023 på grund av personalbrist och överansträngda anställda. Kabinpersonalen på Easyjet hade utlyst en strejk som påverkade flera linjer från Tyskland till Mallorca, särskilt under helgerna 1-3, 15-17 och 29-31 juli.

Inställt flyg – sommaren 2024: Så gick det för Mareike 

1. Problemet / den ursprungliga situationen

Mareike hade äntligen bokat sin drömsemester från Frankfurt till Mallorca sommaren 2024. Men efter månader av förväntan fick hon ett kallt meddelande från flygbolaget bara två dagar före sin planerade avresa: Hennes flyg var inställt.

Mareike var osäker på vad hon skulle göra och överraskades av det plötsliga beskedet. Med ont om tid och få alternativ verkade det som om hennes stora planer hade fått ett oväntat och dramatiskt stopp. Hon hade planerat så mycket för den här semestern: att gå på bröllopet hon var bjuden på, träffa vänner igen, läsa något på Mallorcas kust eller upptäcka något nytt på Balearerna. Alla dessa saker försvann snabbare än hon hade kunnat föreställa sig efter en så lång väntan.

2. Utmaningen: stress med flygbolaget vid inställda flyg

Mareike bestämde sig för att kontakta flygbolaget för att ta reda på vad hon kunde göra. Processen var dock extremt stressig och tidskrävande. Flygbolagets kundtjänst var svår att nå, och när hon till slut fick tag på någon på telefon fick hon en massa pappersarbete. Trots att hon gjorde sitt bästa för att få ett tydligt svar stod hon utan en tillfredsställande lösning.

3. Alternativet: boka en flygresa med ett annat flygbolag

Eftersom Mareike var inbjuden till ett bröllop på Mallorca var hon absolut tvungen att hitta ett alternativt flyg för att inte missa evenemanget. Efter att inte ha fått någon lösning från det ursprungliga flygbolaget bestämde hon sig till slut för att boka ett nytt flyg med ett annat flygbolag. Mareike var beredd att betala lite mer för ett nytt flyg för att försäkra sig om att hon skulle komma fram till Mallorca i tid och inte missa bröllopet. Även om det var dyrare än det ursprungliga flyget ville hon inte ställa in sina planer och bestämde sig för att trots allt genomföra sin semester.

4. Lösningen: Flightright kommer in i bilden – återbetalning av biljett och ersättning för inställt flyg

Flightright hjälpte effektivt Mareike att kräva återbetalning av biljettpriset och ytterligare kompensation från flygbolaget. Som den ledande plattformen för flygpassagerares rättigheter spelade Flightright en avgörande roll för att hjälpa Mareike i båda fallen.

Mareike kontaktade först Flightright.de för att kontrollera sitt krav på återbetalning av biljettpriset. Genom att tillhandahålla relevanta flyguppgifter som namn, flightnummer, resedatum och destination kunde Flightright bedöma omständigheterna kring hennes inställda flyg. Detta besparade Mareike mycket tid och arbete, eftersom hon helt enkelt kunde skicka in dokumenten online till Flightright.de. En annan stor fördel med Flightright var att de bara tog ut avgiften när Mareike fick sina pengar. Detta innebar att hon inte behövde oroa sig för ytterligare kostnader om hon inte fick någon ersättning. Dessutom gav Flightright regelbundna uppdateringar om statusen för Mareikes fall och svarade på alla hennes frågor. Detta gav Mareike sinnesro, eftersom hon visste att hon alltid var uppdaterad. 

Tack vare den kostnadsfria onlinekalkylatorn kunde Flightright avgöra om Mareike hade rätt till återbetalning, vilket ofta är fallet när ett flyg ställs in, överbokas eller blir kraftigt försenat av flygbolaget. När Flightright hade bekräftat Mareikes anspråk tog de över kommunikationen med flygbolaget för hennes räkning och begärde en återbetalning av Mareikes biljettpris. Genom att aktivt driva ärendet och förhandla med flygbolaget kunde Flightright säkra en lämplig återbetalning till Mareike. Flightright hanterade Mareikes hela ärende, från början till mottagandet av ersättningen.

Förutom att återbetala biljettpriset hjälpte Flightright Mareike att få ersättning från flygbolaget. Med hänsyn till EU:s förordning om passagerares rättigheter 261/2004 kontrollerade Flightright Mareikes flyguppgifter på nytt för att avgöra om hon hade rätt till ersättning. När anspråket hade bekräftats vidtog Flightright ytterligare rättsliga åtgärder och förhandlade på Mareikes vägnar för att få ersättning för de olägenheter och den tid som hon hade tillbringat på grund av det inställda flyget.

Tack vare Flightrights hängivna stöd lyckades Mareike få både en återbetalning av biljettpriset och ytterligare ersättning. Flightright gjorde processen enkel och stressfri för henne.

Flygkaos – Varför ställs flyg in?

Flyg kan ställas in av en rad olika skäl, t.ex. dåligt väder, tekniska problem, strejker eller till och med politisk oro. I vissa fall kan flygningar också ställas in på grund av överbokning, när ett flygbolag har sålt fler biljetter än det finns platser på planet. I vilket fall som helst är det viktigt att ta reda på flygbolagets villkor och eventuella inställda flyg i förväg för att undvika oförutsedda omständigheter.

Inställda flyg sommaren 2024: dina rättigheter som passagerare

Kompensation för ombokning

Sommartid är resetid, men vad händer om ditt bokade flyg blir inställt? Särskilt i den nuvarande situationen kan antalet inställda flyg öka. Som passagerare har du dock vissa rättigheter som du kan åberopa enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter. Nedan kan du läsa om vad du kan göra om ditt flyg ställs in och vilka rättigheter du har.

 • Rätt till en alternativ flygning eller återbetalning av biljettpriset: Flygbolaget måste antingen erbjuda dig en alternativ flygförbindelse till din destination eller återbetala biljettpriset.
 • Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har du rätt till kompensation om flygbolaget har informerat dig om det inställda flyget mindre än 14 dagar i förväg.
 • Ersättningens storlek: Storleken på ersättningen för inställda flyg beror på omständigheterna och varierar beroende på flyglinje. Det kan vara mellan 250 och 600 euro per person.
 • Rätt till förmåner vid långa väntetider: Om det är långa väntetider på flygplatsen har du rätt till förmåner som mat, dryck, kommunikationsmöjligheter och, vid behov, logi.
 • Om det alternativa flyget inte avgår förrän nästa dag är flygbolaget skyldigt att betala för din övernattning på ett medelklasshotell och transfer dit. Om du måste vänta flera nätter tills ett annat flyg avgår, måste flygbolaget också betala för flera nätters logi på ett hotell.

Påverkad av inställda flyg sommaren 2024: Vad ska jag göra och hur får jag min ersättning?

 • Försenat kortdistansflyg – Upp till 1500 km – Passagerare är berättigade till 250 € i ersättning
 • Försenat mellandistansflyg – Mellan 1500 km och 3500 km – Passagerare är berättigade till 400 €
 • Försenat långdistansflyg – Över 3500 km – Passagerare är berättigade till 600 € i ersättning

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet utifrån flygsträckan:

Kort avstånd upp till 1500 kmMedelsträcka upp till 3500 kmLångsträcka från 3500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€400€600€
KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Inställda flyg sommaren 2024 – Får jag ersättning om mitt flyg ställdes in sommaren 2024? För att avgöra om du har rätt till ersättning på grund av ett försenat eller inställt flyg kan du använda Flightrights kostnadsfria ersättningsberäknare. För att göra detta måste du gå till Flightrights webbplats och ange informationen om ditt berörda flyg, till exempel ditt flightnummer, den berörda rutten, flygdatumet och orsaken till förseningen eller inställningen.

Kompensationsberäknaren kommer sedan att berätta för dig om du har rätt till kompensation och hur mycket den kan uppgå till. Om du har rätt till ersättning kan du ge Flightright i uppdrag att kräva ersättning från det berörda flygbolaget på dina vägnar.

Flightright kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder åt dig, t.ex. kommunicera med flygbolaget och, om flygbolaget vägrar att betala ersättningen, lämna in en stämningsansökan. Om Flightright är framgångsrikt kommer ersättningen att betalas ut till dig efter avdrag för en provision (vanligtvis 20-30 % plus moms). Om företaget däremot misslyckas kommer du inte att debiteras några kostnader. Vår framgångsgrad ligger för närvarande på cirka 99 %.

Inställda flyg sommaren 2024: Var kan jag kontrollera om mitt flyg är inställt eller försenat?

Berörs jag av de inställda flygen? Det finns olika sätt att ta reda på om du berörs:

 • Du bör ha fått ett e-postmeddelande från ditt flygbolag eller din researrangör.
 • Om du inte har fått något e-postmeddelande men är orolig kan du besöka ditt flygbolags webbplats. Om du har ett kundkonto kan du ta en närmare titt på dina flygningar här.
 • Om du inte har ett konto hos flygbolaget du flyger med är det bäst att söka efter ditt flyg på deras webbplats. Du behöver antingen flightnumret eller bokningsnumret och ditt namn.

Vårt tips: Om du vill veta om ditt flyg har blivit inställt eller försenat kan du använda Flightrights historiska flygdata. För att göra detta, gå till Flightrights webbplats och sök efter avsnittet ”Aktuella flygförseningar och inställda flyg”. Ange dina flyguppgifter (avgångsflygplats, flygbolag och datum). Du kommer då att få all relevant information om ditt flyg, t.ex. förseningar eller inställda flyg, och kan direkt kontrollera om du har rätt till ersättning för ditt flyg. 

Aktuella förseningar och inställda flyg

Sök

Vilka flygplatser är mest drabbade av personalbrist? 

Personalbrist på flygplatser är ett problem som förekommer i stora delar av världen. Det finns dock vissa flygplatser som är särskilt drabbade av detta problem. I USA har flygplatser som Miami International Airport och Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL) rapporterat om personalbrist under de senaste åren. I Europa har flygplatser som Frankfurt Airport (FRA), London-Heathrow Airport (LHR), Brussels Airport (BRU), Amsterdam-Schiphol Airport (AMS), Munich Airport (MUC) och Paris-Charles-de-Gaulle Airport drabbats. Flygplatser i Australien, som Sydney Airport, har också tidigare haft problem med personalbrist. Detta kan leda till längre väntetider vid säkerhetskontroller och incheckning av passagerare, vilket ofta kan vara frustrerande för flygresenärer.

Vilken flygförsening var den längsta i kaoset 2022?

Den 20 augusti nådde TUIfly Nederland-passagerare ön Bonaire på Antillerna med en försening på 17 timmar och 26 minuter. Anledningen till detta var att det ursprungliga flyget från Amsterdam ställdes in. Det var ingen bra start på semestern.

Tips för en så smidig vistelse som möjligt på flygplatsen

En mellanlandning på flygplatsen kan vara stressig, men med några enkla tips kan du göra din vistelse så smidig som möjligt. Här är några saker att tänka på:

 • Kom i god tid – Kom i god tid så att du hinner igenom säkerhetskontrollen och checka in. Det är bättre att anlända lite för tidigt än för sent för att minimera stressen.
 • Bekanta dig med flygplatsen på nätet i förväg: Kontrollera status för ditt flyg och flygplatsens regler och bestämmelser på nätet. På så sätt vet du exakt vad som är tillåtet och vad som inte är det.
 • Använd incheckning online: Många flygbolag erbjuder incheckning online, vilket innebär att du kan få ditt boardingkort och din platsreservation i förväg. Detta sparar tid och stress på flygplatsen.
 • Gratis incheckning före kvällen: Vissa flygplatser erbjuder också gratis incheckning före kvällen där du kan lämna in ditt bagage dagen före flygresan. På så sätt kan du undvika långa köer vid incheckningsdisken på flygplatsen.
 • Packa smart: Undvik att ha vätskor eller föremål i handbagaget som inte är tillåtna. Placera dina elektroniska enheter och vätskor separat i väskan så att du snabbt och enkelt kan packa upp dem.
 • Använd bekväma kläder: Välj kläder som är bekväma och lätta att bära. Undvik skor med snören, som kan ta upp mycket tid under säkerhetskontrollen.
 • Håll ordning: Se till att du alltid har dina dokument, pass och boardingkort till hands. Använd en väska eller ryggsäck för att hålla ordning på allt.
 • Utforska flygplatsen: Ta dig tid att utforska flygplatsen och bekanta dig med de olika områdena. På så sätt kommer du snabbt till gaten och vet var du kan hitta mat och dryck.

Genom att följa dessa tips kan du göra din flygplatsupplevelse så smidig som möjligt och se fram emot en avkopplande resa.

Inställda flyg sommaren 2024: Blev ditt flyg också försenat eller till och med inställt?

Då kan du ha rätt till ersättning. Flightright hjälper dig gärna att hävda dina anspråk gentemot flygbolaget. Börja med att kontrollera ditt ärende här kostnadsfritt.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Är du fast på flygplatsen på grund av ett försenat flyg? Ditt flyg har ställts in eller du har tagits bort från passagerarlistan (nekad ombordstigning)?

I alla de beskrivna situationerna har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. ✔️Enkelt, ✔️snabbt ✔️och utan risk

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen