Ersättning för försenat/inställt flyg med Novair | Flightright

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Novair - Ersättning vid försenad eller inställd flygning

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Novair - Ersättning vid försenad eller inställd flygning
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Om Novair

Novair är ett svenskt flygbolag och systerbolag till charterarrangören Apollo och som är helt inriktat på charterresor från Sverige. Det är ett relativt litet bolag med endast två flygplan som åker skytteltrafik mellan destinationerna. Med tidspressade avgångar följer också en hel del förseningar och även inställda flyg. Att bli drabbad av en försening när man är på väg till sin solsemester är inte kul. Vad många inte känner till är att man i flera fall kan vara berättigad så mycket som upp till €600 per person i ersättning från Novair.

Det är däremot krångligt att ta reda på om man är berättigad ersättning eller ej. Även att kräva pengarna kan vara svårt och flygbolagen är av förklarliga skäl sällan hjälpsamma. Flightright är lösningen för dig. Det enda du behöver göra för att få dina pengar är att knappa in dina uppgifter hos oss. Vi tar hand om hela processen och betalar ut pengarna till ditt bankkonto. Använd vår kalkylator redan nu!

Vilka rättigheter har jag om jag drabbats av en försening med Novair?

 • Enligt EU:s lagstiftning har du rätt till mellan €250 och €600 i ersättning
 • Oavsett vilket pris du betalat för biljetten
 • Mat och dryck efter 2 timmars försening
 • Om ett flyg varit försenat minst 3 timmar, överbokat eller inställt.

Vad ska jag göra när jag drabbats av en försening med Novair?

 • Ta reda på anledningen till förseningen
 • Samla bevis; så som foton, kvitton över utlägg, etc.
 • Kräv dina grundläggande rättigheter direkt hos flygbolaget
 • Beräkna den ersättning du har rätt till med vå kalkylator

Aktuella inställda och försenade flyg med Novair

Här kan du vilka flyg som just nu är försenade eller inställda. Du kan också fylla i dina uppgifter och ansöka direkt om ersättning.

Sök

Problem med Novair: Dina rättigheter i korthet

Gick din Novair-flygning inte som planerat? Vill du veta vad du har rätt till i enskilda fall och vad du ska göra? I våra vanliga frågor besvarar vi de vanligaste frågorna om flygförseningar, inställda flyg, nekad ombordstigning och överbokning med Novair.

Vad krävs för att du ska få ersättning från Novair vid en försening eller ett inställt flyg?

Det är EU som stiftar lagar och hanterar regleringar gällande flygtrafiken och vad som händer då flyg blir försenade eller inställda. 2004 stiftades en lag som heter 2004 EU261 och den lagen gav resenärer större möjligheter till ersättning från flygbolagen. Ända sedan lagen trädde i kraft har det dock varit ganska få som verkligen fått några pengar utbetalda från bolagen. Reglerna är ganska komplicerade. Flyget i fråga måste både avgå och ankomma flygplatser inom EU. Och som om inte det vore nog, flygbolagets huvudkontor måste också vara beläget inom EU:s gränser. Viktigt att tänka på är dock att det alltid är individen som är inbokad på flyget som har rätt till ersättning. Det spelar ingen roll om du reser privat eller inom tjänsten. Det finns dock en hel del undantag som befriar bolagen från ersättningsansvar, till exempel dåligt väder eller om personalen på flygplatsen går ut i strejk, för att nämna några.

I följande fall har du rätt till ersättning:

 • Förseningar: Ditt flyg har kommit fram senare än 3 timmar efter utsatt tid.
 • Inställda flyg: Du måste ha informerats om det inställda flyget minst 14 dagar innan avgång
 • Överbokat flyg: Om flygbolaget överbokar ditt flyg och du inte erbjuds en plats på planet som motsvarar den du bokat.
 • Missad anslutning: Om du ankommer din slutdestination med än 3 timmar sent och orsaken är att du missat ett anslutande flyg.

Det är längden på den planerade flygresan som avgör hur stor ersättning du kan kräva:

 • Försening vid kortdistansflygningar – kortare än 1500 km – som passagerare har du rätt till en ersättning på €250 från Novair.
 • Förseningar vid medeldistansflygningar – mellan 1500 km till 3500 km – som passagerare har du rätt till en ersättning på €400 från Novair.
 • Förseningar vid långdistansflygningar – över 3500 km – som passagerare har du rätt till en ersättning på €600 från Novair.

Försening, avbokning, överbokning eller missad anslutningsflygning? Du har rätt till:

Kort avstånd upp till 1500 kmMedelsträcka upp till 3500 kmLångsträcka från 3500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Lägre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)

Så här kräver du din ersättning från Novair

Steg nummer ett är alltid att försäkra dig om att den försening du drabbats av verkligen berättigar dig ersättning. Vi rekommenderar att du läser lagtexten 2004 EU261 noggrant. Har du kunskaper i juridik är detta ett stort plus. När du väl listat ut om du har rätt till ersättning eller ej så är det dags att vända dig till flygbolaget. Räkna inte med en enkel match. Flygbolagen har blivit experter på att slingra sig och att nyttja sin storlek.

Nej, gör det enkelt för dig och låt oss på Flightright sköta ditt anspråk åt dig. Med våra 13 år i branschen och över 11 miljoner hjälpta kunder är vi stora. Stora nog att vinna flygbolagens respekt. Vi hjälper dig från början till slut med din ersättning. Det enda du behöver göra är att knappa in dina uppgifter i vår kalkylator. Vi sköter hela ärendet åt dig och betalar ut pengarna till ditt konto. Vår enda avgift är vår provision och självklart utgår den enbart om du får ersättning utbetald.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Novair – Ytterligare service vid flygplatsen

Förutom själva ersättningen från Novair har du även rätt till viss grad av service redan på flygplatsen när du sitter och väntar på ditt flyg. Även här är det längden på din planerade flygning som avgör rätten till service.

 • Kortdistansflygningar – mer än 2 timmars väntetid – rätt till mat och dryck, telefonsamtal, e-post och fax.
 • Medeldistansflygningar – mer än 3 timmars väntetid – rätt till mat och dryck, telefonsamtal, e-post och fax.
 • Långdistansflygningar – mer än 4 timmars väntetid – rätt till mat och dryck, telefonsamtal, e-post och fax.

Kraftiga förseningar på 5 timmar eller mer

Om ditt flyg med Novair är mer än 5 timmar försenat så räknas förseningen som kraftig. Då har du rätt att helt och hållet blåsa av hela din resa och få 100% återbetalning.

När avgången skjuts fram till nästa dag

Om ditt flyg med Novair skjuts fram till nästa dag så ska bolaget ordna med hotellövernattning samt transfer fram och tillbaka till flygplatsen. Vi rekommenderar at du redan på flygplatsen kontaktar flygbolagets personal och ser till att få en skriftlig bekräftelse på din hotellbokning.

SItter du och väntar just nu?

Om du sitter just nu och väntar på ett försenat flyg med Novair – knappa in din flight hos oss direkt. Vi bevakar ditt flyg och kommer kontakta dig om det kvalificerar för ersättningsanspråk.

KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Användbara tips och ytterligare information om Novair

Novair är slm sagt ett litet flygbolag med sina två flygplan. Man flyger uteslutande Airbus A 321 och har Arlanda i Stockholm som hemmabas. Den lilla flottan till trots trafikerar man hela 45 destinationer. Flygplanen har en karaktäristisk logo på stjärtfenan med en sol, för att tydligt symbolisera vart passagerarna är på väg.

Många inställda och försenade flyg
Det är extra tråkigt att drabbas av en försening eller ett inställt flyg när man är på väg på semester. Som vi nämnde inledningsvis så händer det relativt ofta inom chartersegmentet. Novair är inget undantag. 2018 var det ett flertal försenade avgångar där resenärer hade rätt att kräva ersättning.

Svår att få ersättning
Det är dock svårt att få ersättningen utbetald från flygbolagen. Bolagen är experter på att slingra sig och på att göra det så svårt som möjligt för dig som individ att komma vidare med ditt anspråk. Använd istället oss på Flightright. Vi har musklerna och vi hjälper dig hela vägen. Fyll bara i dina uppgifter hos oss, luta dig tillbaka och vi ser till att de pengar du har rätt till hamnar på ditt konto.

Har du upplevt flygproblem med Novair?

Flightright tar hand om dina rättigheter vid flygförseningar, avbokningar och överbokning och åtar sig att se till att du får din ersättning från flygbolaget.

Rulla till toppen