Checklista för semestern - Planera och förbered din semester ordentligt - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Checklista för semestern – Planera och förbered din semester ordentligt

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Checklista för semestern
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Några dagar före semestern stiger förväntningarna hos många människor. Äntligen väntar den välförtjänta ledigheten och det efterlängtade miljöombytet. Men det är inte ovanligt att förväntan förvandlas till stress. Särskilt om du inte börjar packa din resväska i tid riskerar du att glömma viktiga resegrejer. Detta gör det ännu viktigare att tänka på vad du vill ta med dig på semestern i god tid. Dessutom kommer en bra strategi när du packar din resväska att förhindra att du tar för mycket och eventuellt måste betala en tilläggsavgift för överskottsbagage. I vår semesterchecklista vill vi visa dig hur du planerar och förbereder din semester på rätt sätt.

Vad bör du absolut ta med dig på semestern?

Misstag är mänskliga. Särskilt när saker och ting är lite hektiska är det inte förvånande om du glömmer något. Naturligtvis kan detta också hända när du packar din resväska. För att förhindra att detta händer i första hand bör du förbereda en checklista i god tid. Eftersom detta kan vara ganska långt beroende på semesterns längd, är det tillrådligt att koncentrera sig på det väsentliga. Om du saknar något under semestern kan det mesta enkelt köpas på plats nuförtiden. Det finns dock saker som du inte bör glömma under några omständigheter. Till dessa hör viktiga personliga dokument som pass och identitetskort. Beroende på destinationsland kan du också behöva ett visum. För att kunna checka in på ditt boende utan problem bör du också ha med dig bokningsdokumenten för hotellet eller pensionatet. Glöm inte heller flyg- eller tågbiljetterna.

Betalningsalternativ är också särskilt viktiga. Se därför till att komma ihåg ditt EC- och/eller kreditkort. Men det är också bra att ha lite kontanter i destinationslandets valuta. På så sätt är du förberedd för den första taxiresan från flygplatsen till hotellet. För att säkerställa att du också är försäkrad för din hälsa bör du ta med dig dokumenten för din sjukförsäkring utomlands samt ditt försäkringskort. Du bör också tänka på din hälsa så till vida att du bör anstränga dig för att ha en liten första hjälpen-kit. Smärtstillande medel, febernedsättande medel, plåster och medel mot mag-tarmbesvär är särskilt tillrådliga. Det är bäst att söka råd om detta från ditt lokala apotek. Om möjligt bör du inte förvara alla dessa viktiga dokument i din resväska. Det kan ju alltid hända att ditt bagage kommer bort och att du får det först några timmar eller dagar efter att du anlänt till din destination. Därför är det bättre att förvara dem i handbagaget.

Du har ett direkt inflytande på packningen av din resväska. Tyvärr gäller detta inte om flyget är försenat eller inställt.
Du kan lita på våra experter i följande fall:

Ersättning vid försenad flygning, ersättning vid ombokning av flygning
Ersättning i händelse av inställt flyg, ersättning i händelse av underlåten transport
Beställ Flightright bekvämt online:
Vi kommer att genomdriva din återbetalning och kompensation!

Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

När informerade flygbolaget dig om den inställda flygningen eller den försenade flygningen?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avresa.

Har du också drabbats av en överbokning eller ett missat anslutningsflyg? Kolla ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔

Vad behöver du för 10 dagars semester?

Vad du behöver för exakt tio dagars semester beror inte bara på personliga faktorer. Det land du vill resa till och de lokala väderförhållandena avgör också din personliga packlista. En sak är säker: dina viktiga dokument bör alltid följa med dig. Hur länge du planerar att stanna på semestern är irrelevant. När det gäller kläder bör du också ta hänsyn till det lokala vädret. Om du förväntar dig en klarblå himmel och en sannolikhet för regn på nästan 0% behöver du inte göra plats för en regnjacka i din resväska.

Om du till och med har möjlighet att tvätta dina kläder på plats kan du kanske klara dig med endast handbagage. I så fall räcker det med att packa kläder för två eller tre dagar. Om så inte är fallet kan du packa kläder för tio dagar. Om du vill vara på den säkra sidan, ta med kläder för elva eller tolv dagar.

Det är ju alltid möjligt att något oförutsett leder till att ett flyg ställs in och att semestern blir oväntat längre. Om du å andra sidan förväntar dig arktiska temperaturer kommer du förmodligen inte att kunna undvika en stor resväska. Erfarenheten visar trots allt att tjocka tröjor och anoraker tar upp mycket utrymme. Du bör också ta hand om en liten första hjälpen-kit. Särskilt febernedsättande medel och plåster är oumbärliga. Om du reser till soliga områden bör du också komma ihåg att ta med solkräm.

Hur mycket kläder behöver du för 10 dagars semester?

Först och främst bör du fundera på vilka kläder du behöver. Innan du åker bör du därför ta reda på hur väderutsikterna ser ut för ditt semestermål. Eftersom erfarenheten visar att detta bara kan göras med viss tillförlitlighet strax före avresan, är det bäst att upprätta en checklista med tre olika väderalternativ, kanske uppdelade i kategorierna bra, tillfredsställande och dåligt väder. När det är dags att packa kan man sedan välja en av de tre kategorierna. Om regn eller en plötslig väderförändring skulle inträffa oväntat är det också sällan något problem. Om du inte reser till en avlägsen region kan du enkelt köpa en lämplig jacka eller något annat klädesplagg som saknas.

Vad glöms bort mest?

När man packar inför semestern finns det några klassiker som många semesterfirare tenderar att glömma. Men vad glömmer man när man packar? En absolut klassiker är solkräm. Vem har inte upplevt detta? När du kommer fram till din semesterdestination är vädret plötsligt varmare och bättre än väntat. Efter den första korta promenaden genom staden, när du kommer fram till hotellet, inser du att din näsa redan är väl röd. Det är först då du inser att du har glömt din solkräm. Resenärer berättar gärna om ett liknande fenomen när det gäller solglasögon. Lyckligtvis kan båda sakerna enkelt köpas. Detsamma gäller för andra apoteksvaror som duschgel, tandkräm och deodorant. Många människor rekommenderas att inte lägga sådana saker i sina resväskor för en längre vistelse. När du anländer till ditt semestermål kan du istället gå till en stormarknad för att köpa de saknade artiklarna.

Före avresan: Semesterchecklistan för början av resan

Kvällen före avresan till sandstranden brukar det pirra till i magen. Ofta är det inte bara ren förväntan. För många finns det också en osäkerhet. Man undrar om man verkligen har allt med sig i resväskan och handbagaget. Vi har sammanställt en liten checklista för dig för de sista timmarna före avresan.

 • Identitetskort (notera giltighetsdatum!)
 • Pass (notera utgångsdatum!)
 • EC- och kreditkort
 • Dokument för internationell försäkring
 • Visum

Du bör inte bara tänka på vad som ska finnas i din resväska och ryggsäck. Du bör också ordna med rätt vaccinationer tidigt, om det behövs. Du bör också ordna transport till flygplatsen i god tid. Du bör också lämna dina egna fyra väggar i ett säkert skick. Det betyder att du ska stänga av vatten och värme och stänga av kylskåpet. Det är bäst att ta med sig den mat som fortfarande finns i kylskåpet på vägen till flygplatsen. För att skydda dig mot obehagliga luktöverraskningar bör du också ta ut soporna. Fönster och dörrar bör också stängas efter en sista hemkontroll.

Packningslista för semestern

För att undvika obehagliga överraskningar på semestern är det viktigt med en packlista. Vi rekommenderar att du gör checklistan så tydlig som möjligt. Det innebär att du listar och kategoriserar de enskilda sakerna i punktform om möjligt. Populära kategorier som en lista kan delas in i är dokument, kläder, reseutrustning och första hjälpen-kit. Om du grupperar resväskorna på detta sätt kan du packa dem mer systematiskt, vilket är särskilt användbart för längre semestrar med mer bagage.

Checklista för semester med barn – vad du ska packa i resväskan

En checklista för en semester med ett barn ser lite mer komplicerad ut igen. Det är bäst att lägga till en extra kategori med saker för barnet i din packlista. Vad du ska ta med dig till ditt barn beror framför allt på dess ålder. För spädbarn bör du också ta med mat i form av gröt och/eller mjölkpulver, beroende på semestermålet. Här bör du räkna med en tillräcklig buffert så att ditt barn kan få den vanliga maten utan problem även om flyget ställs in. För små barn är situationen däremot något mindre komplicerad. Du behöver inte oroa dig för mat här. Däremot bör du ta med dig tillräckligt med underhållning i form av små kortspel, böcker eller en surfplatta. Det är ett bra sätt att överbrygga väntetiderna.

Checklista för semester med baby – vad du ska packa i resväskan

Att flyga med en bebis (Flyga med bebis) är alltid förknippat med en viss spänning. I synnerhet den första flygningen med det unga tillskottet till familjen kommer med många okända. Du vet till exempel inte om din avkomma kommer att sova lugnt eller om de kommer att underhålla hela flygplanet. För att hålla spänningen så låg som möjligt, åtminstone i början, bör du definitivt ta itu med en checklista för semester med baby tidigt. Vi rekommenderar bland annat att du packar tillräckligt med gröt och, vid behov, mjölkpulver för nödsituationer. Ta också reda på om rätt mat för ditt barn finns tillgänglig på din destination. Om inte, ta med dig tillräckligt.

Checklista för semestern – några veckor före avresan

Även om du nu kan köpa kläder, mediciner och kosmetika över hela världen om du glömmer dem, bör du aldrig lämna viktiga dokument hemma. Var särskilt uppmärksam på identitetshandlingarnas giltighet. Helst bör du ta en snabb titt på dem några veckor före avresan. Då kan du snabbt ansöka om ett nytt identitetskort.

Följande dokument är viktiga:

 • Identitetskort och pass
 • Internationell försäkring
 • Vaccinationsintyg (om det krävs enligt inresebestämmelserna)
 • Visum (om inresebestämmelserna föreskriver det)
 • EC och kreditkort

Checklista för semestern – några dagar före avresan

Om det bara är några dagar kvar mellan avresan och resans början bör du börja fundera på vad du vill packa i din resväska. För att undvika kaos när du packar din resväska är det lämpligt att göra en packlista för resväskan. Du bör också ta en titt på ditt medicinskåp. Om viktiga läkemedel saknas är det lämpligt att fylla på din första hjälpen-kit.

Viktiga läkemedel för varje semester är:

 • Febernedsättande
 • Smärtstillande medel
 • Gastrointestinal medicin
 • Gips

Checklista semester – Omedelbart före avresan

Det är bara några timmar kvar tills planet lyfter och förväntningarna är redan höga. Men nervositeten ökar också. Du vill ju inte glömma något. Strax före avresan bör du ta en ny titt på din checklista och kontrollera om allt verkligen har bockats av. Det kan också vara värt att kontrollera dina resehandlingar ännu en gång. Det är bäst att förvara dem i handbagaget, tillsammans med andra viktiga dokument som pass och visum, på en plats som är lätt att komma åt. Dessutom bör du kontrollera flygbestämmelserna ännu en gång. När allt kommer omkring vill du förhindra längre väntetider vid säkerhetskontrollen. När allt detta är gjort bör du göra en sista kontroll av din lägenhet. Stäng av vatten och värme. Töm kylskåpet och soporna. Sist men inte minst kan det vara värt att ta en titt på internet. Kontrollera ännu en gång om flyget kommer att avgå enligt tidtabellen.

 • Stäng av vatten och värme
 • Töm kylskåp och sopor
 • Kontrollera resehandlingar
 • Kontrollera flygriktlinjerna

Försenat flyg / inställt flyg / ombokning?

 • Kortdistans (upp till 1500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 250 euro
 • Medeldistans (upp till 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 400 euro
 • Långdistansresa (över 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 600 euro

Kompensationsbeloppetberäknas enligt EU:s förordning om passagerares rättigheterpå grundval av flygsträckan:

Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Mindre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)

Vår checklista för semestern kort sammanfattad för dig

Eftersom vissa tycker att det är svårt att skapa en individuell checklista har vi gjort det för din skull. Nedan har vi sammanställt olika checklistor för dig. Förutom en checklista för handbagage har vi skapat en checklista för semester med barn, en checklista för semester med spädbarn, en semesterchecklista för sommaren och en semesterchecklista för vintern.

#1. Checklista för semestern: den perfekta packlistan för din semester

Att packa resväskan inför en resa är nog få människors favoritsyssla. Desto viktigare är det att göra upp en checklista för bagaget inför semestern. Särskilt när du reser med dina barn dyker många frågor upp. Vad är viktigt när man reser med barn? Vad ska jag lägga i mitt handbagage när jag reser med flyg? Svaren på dessa och andra frågor om packning hittar du i följande checklista, som experterna på Flightright har sammanställt åt dig.

Checklista för semestern: HandbagageChecklista semester med barnChecklista Semester med baby
Reseförsäkringshandlingar (försäkringsbrev, GCI)
Resehandlingar och biljetter
ID-kort för alla passagerare
Pass för medföljande husdjur
Visum
Mobiltelefon
Nödnummer
Intyg om allergi och vaccination
Husets nyckel
Glasögon, läsglasögon, solglasögon
Kontaktlinser och vårdprodukter
Kontanter
Kreditkort, EC-kort, resecheckar
Kamera och minneskort
Reseguide
Hörlurar
Böcker och tidskrifter
Handkräm
Läppvård
Nackkudde
Medicinering (t.ex. för resesjuka)
Näsdukar
Bestämmelser om resor
Tjocka strumpor
Smycken (försäkras inte i incheckat bagage)
Tandborste och extra kläder
Barnvagn med åkpåse och regnskydd
Keps, solhatt
Vattenvingar, flytdäck
Resesäng
Sling
Telefon för barn
Barnkläder (även i handbagaget)
Barnservis / dricksflaska
Sovsäck
Gosedjur
Leksaker, målarmaterial, sandleksaker
Dummy
Flaskvärmare
Flaskor
Bib
Klinisk termometer
Läkemedel mot feber, förkylning, diarré
Tandborste och tandkräm
Badtillsats / duschgel och schampo
Vårdkräm
Solkräm
Vind- och väderkräm
Tvättlappar
Barnmat
Pott / Toalettsits
Blöjor
Sårsalva
Toalettsits
Paracetamol suppositorier
Klinisk termometer
Febernedsättande
Nasala droppar
Läkemedel
Hostsirap mot förkylning
Sår- och läkningssalva
Bandage
Insektsmedel
Solkräm för barn
Kylande gel
Babyolja
Blöjor
Våtservetter
Flanell
Nagelsax
Tandborste
Tvål för barn
Pyjamas, halsdukar
Barnsäng inklusive filt
Sårkräm
Underkläder
T-shirts, tröjor
varma skor
Jacka, halsdukar
Badkläder
Flanell
Solglasögon
Solhatt
Vattenvingar
Haklapp och sked
Sand- och vattenleksaker
Skötväska

#2. Checklista för semestern: den perfekta packlistan för din semester

En faktor som särskilt påverkar en semesterpacklista är det lokala vädret. Därför har vi skapat en semesterchecklista för sommaren, en semesterchecklista för vintern, men också en semesterchecklista för hösten för dig. Dessa listor svarar på frågor som ”Vilka kläder får jag inte glömma på sommaren?” eller ”Vilka extra kläder behöver jag på vintern?” Du kanske också frågar dig själv i allmänhet ”Vad kan vara användbart när du reser?”. Då är det värt att ta en titt på vår checklista.

AnvändbarChecklista för semester sommaren
Sybehör
Batterier, uppladdningsbara batterier, laddare
Kikare
Myggnät
Klädstreck och pinnar
Paraply
Skokräm
Ordbok
Spel
Vattenkokare
Anteckningsbok och pennor
Sportlicenser (dykning, segling etc.)
Ryggsäck, väska (för dagsutflykter)
Tändare
Saxar
Tvättmedel för resor
Handdukar
Näsdukar
Reseadapter
Flask- och burköppnare
Necessär / midjeväska
Liten handväska
Baddräkt/Bikini
Strandlakan
Frisbee-skiva
Vattenpistol
Sandaler
Luftmadrass
Badtofflor
Drakar
Strandmatta
Parasoll, vindskydd
Strandväska
Kylväska, kylklampar
Luftmadrass, uppblåsbar båt, vattenboll
Luftpump / bälg
Badskor
Dykarglasögon, snorkel och fenor
Volleyboll, fotboll, pingis, badminton, frisbee
Keps/pannband
Snökedjor
Handskar
Räddningsfilt
Värmande ficka
Läppskydd
Jumper
Skidväska
Skidjacka, skidbyxor / skiddräkt
Underställ för skidåkning
Skidstrumpor
Strandväska
Mössa, halsduk, handskar
Tjock jacka
Vinterstövlar
Skidor, pjäxor, stavar
Snowboard, snowboardstövlar
Skid- och snowboardväska
Hjälm
Strålkastare
Termosflaska

#3 Checklista för semestern: Den perfekta packlistan för semestern

När du packar, se till att du sorterar de enskilda föremålen väl. Släng inte ner allt i resväskan på ett ostrukturerat sätt. Det skapar kaos och hindrar dig från att hitta allt på en gång på semestern. Till exempel är en necessär för kosmetika och en liten påse med dragkedja för första hjälpen mycket användbara. Men vad ska jag packa i min necessär och förbandslåda?

KläderToalettväska
Huvudbonad
Näsduk
Jacka, regnjacka
Shorts
Långbyxor
Långbyxor
Klänningar och kjolar
Skjortor / Blusar
Hoppare och långa toppar
T-shirts, överdelar
Sportkläder
Pyjamas
Underkläder
Strumpor, strumpbyxor
Skor
Försäkring för bagage
Sportskor
Tofflor
Bälte
Badbyxor / Bikini / Baddräkt
Badrock
Badskor
Duschgel och schampo
Tvål
Kroppslotion
Ansiktskräm
Handkräm
Deodorant
Tandborste och tandkräm
Munvatten, tandtråd
Läppvård
Sminktillbehör
Sminkborttagningsmedel
Bomullsrondeller
Bomullsknoppar
Parfym / Aftershave
Rakapparat och rakskum
Solkräm
Kräm efter solen
Kam / Borste
Hårtork, locktång
Spegel
Nagelsax, nagelfil
Öronproppar
Tamponger/bindor
Preventivmedel
Tillbehör för kontaktlinser
Klinisk termometer
Gips
Pincett
Gasbindor, elastiska bandage
Läkemedel mot allergier
Läkemedel mot illamående
Läkemedel mot diarré och förstoppning
Läkemedel mot vanlig förkylning
Sjukförsäkring vid resa
Smärtstillande medel
Salva för brännskador och solbränna
Myggmedel
Salva för myggbett
Engångshandskar
Desinfektionsmedel
P-piller
Destinationsspecifika läkemedel

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du problem med en flygförsening och vill inte ta det med ro? Då finns Flightright där för dig. Det spelar ingen roll om du vill kräva ersättning för ombokning av flyg, ersättning för överbokning eller ersättning för inställd flygning . Vi hjälper dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen