Lättare plan: vad man ska se upp för när man reser med flyg - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Lättare plan: vad man ska se upp för när man reser med flyg

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Lättare plan
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Flygplanständare är ett ofta diskuterat ämne när det kommer till flygningar på grund av säkerhetsproblemen. Flyg är ett utmärkt transportmedel. Men ibland kan det innebära vissa utmaningar att flyga med flyg. Dessa utmaningar kan vara allt från att packa upp för säkerheten till att hitta de bästa sätten att förvara ditt bagage.

Regler för transport av lättare flygplan kan vara utmanande. Om du ska packa tändare i handbagaget eller i resväskan beror på flygbolagets policy. I det här blogginlägget (artikeln) kommer vi att behandla ämnet och förklara vad du måste se upp med när du tar med dig tändare när du flyger och vilka regler flygbolagen har satt.

Fick du inte gå ombord på flygplanet trots incheckning?
Har du problem med en flygförsening och vill inte stå och göra ingenting? Det borde inte du heller. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av flygförseningar.

Beställ Flightright bekvämt online:
Vi verkställer din återbetalning eller din ersättning!

Hos oss kan du kontrollera dina reklamationer kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovision).

När informerade flygbolaget dig om det inställda / försenade flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avresa.

Har du också drabbats av en överbokningflygförsening eller missad anslutning? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔

Tändare på planet: i handbagaget eller i resväskan?

Tändare i handbagaget – är det tillåtet?

Tändare kan vara en fara om de bärs i handbagaget. I princip måste passagerare bära tändaren på kroppen. Rätt plats är byx- eller jackfickan. Varje passagerare får ta en tändare ombord på ett flygplan. Vissa flygbolag tillåter bara att en enstaka tändare transporteras i en transparent, förseglad förpackning. Det är därför viktigt att känna till flygbolagens särskilda regler kring tändare i handbagage.

Tändare i resväskan – är det tillåtet?

Om du får ha med dig en tändare i resväskan när du flyger beror på flygbolaget. Det är viktigt att kontrollera policyn i förväg eller fråga i incheckningsdisken om det behövs. Vissa flygbolag förbjuder att tomma och fulladdade tändare transporteras, medan andra flygbolag tillåter att oanvända tändare transporteras. I princip får endast en vanlig tändare eller en liten tändsticksask bäras per person. Båda föremålen är förbjudna i incheckat bagage. Båda föremålen ska bäras ”personligt”, till exempel i jackan eller byxfickan. Det är därför bäst att innan du reser se till att du tar med dig alla tillåtna föremål ombord och lämnar alla förbjudna föremål hemma.

Vilka tändare är tillåtna på planet?

Många flygresenärer ställer sig dessa frågor; vilken tändare är tillåten på planet? Vilka tändare kan du ta med på ett flygplan?

Det är viktigt att veta vilka typer av tändare du kan och inte kan ta med på flygplan. Godkända engångständare är generellt tillåtna, men alla andra typer av tändare är förbjudna på grund av risken för fara. Detta inkluderar:

Stormtändare, bensintändare (Zippos), jetändare, lätta baständare, plasmatändare och elektriska tändare (t.ex. cigarettändare). Huruvida respektive modell är tom eller fylld spelar en underordnad roll. Det är därför alltid värt att kolla upp flygbolagets riktlinjer innan du reser. Om du tar med en förbjuden tändare ombord bör du vara medveten om att du måste lämna in den innan du går ombord på flygplanet.

Är Zippo-tändare tillåtna på flygplan?

De flesta flygbolag förbjuder att ta med brandfarliga föremål, såsom Zippo-tändare, på flygplan. Säkerhetsmyndigheterna på tyska flygplatser har nu klassat Zippo-tändare som potentiellt farliga. Därför är det inte tillåtet att packa en sådan tändare i ditt handbagage eller incheckade bagage. Om du försöker ta med en sådan tändare ombord kan du riskera böter och förverkande av föremålet.

Hur många tändare kan du ha i din resväska?

Svaret på denna fråga beror på varje flygbolag. Det finns ingen generell regel om hur många tändare du får bära i din resväska. I princip får varje resenär ta med sig en tändare ombord på ett flygplan. Men för att säkerställa att ditt flyg går smidigt bör du följa flygbolagens regler och ta reda på kraven om flygning innan du reser.

Vad händer om du har en tändare i resväskan?

Om du har en tändare i bagaget kommer den sannolikt att hittas av säkerhetspersonal på flygplatsens säkerhetstjänst. Beroende på ditt flygbolags policy kan du behöva lämna tändaren innan du går ombord eller ta den ombord som ett icke-bagageföremål. Det finns också en möjlighet att ditt bagage kommer att kontrolleras och/eller försenas med tändaren. Därför är det bäst att kontrollera alla lands- och flygbolagsbestämmelser innan du bokar en flygresa.

  • Kortdistans (upp till 1500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 250 €
  • Medellång distans (upp till 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 400 €
  • Långdistans (över 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 600 €

Enligt EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet enligt flygvägen:

Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Mindre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)
KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER
Lättare plan

Regler för flygplanständare

När man flyger på ett flygplan med en tändare gäller vanligtvis vissa säkerhetsregler. Flygbolag kan variera antalet tillåtna tändare beroende på individuella policyer. Vissa flygbolag tillåter upp till två icke-gaständare per person, andra förbjuder dem helt. Innan du bokar ett flyg bör du därför ta reda på de specifika reglerna för respektive flygbolag.

Det är viktigt: Tändaren ska vara en engångständare (bild/foto).

Varför ingen tändare på planet?

Grundkravet för denna säkerhetsåtgärd ligger i att bränder snabbt kan bli mycket farliga. I ett lufttätt utrymme, såsom en flygplanshytt, kan en liten brandrisk utgöra en risk för både passagerare och piloten. Så för att sammanfatta: Att ta med tändare ombord på flygplan är förbjudet av vissa flygbolag för att förhindra eventuella bränder ombord och för att skydda passagerare från rökning. En tändare är ett farligt föremål genom att den åtminstone kan starta en brand oavsiktligt eller med avsikt.

Regler för matcher på planet

Reglerna för att ta med en tändsticka ombord liknar dem för tändare – vanligtvis är endast en liten låda tillåten per person. Men eftersom det krävs godkännande från flygplatspersonalen på plats för att avgöra om bagaget är en liten låda eller inte, är det lämpligt att vara uppmärksam på lådans storlek.

Dessutom måste man se till att tändstickorna inte har ett tändstickshuvud, annars skulle de lätt kunna identifieras som farliga ämnen. För att undvika onödiga problem och tvivel under kontrollen bör du därför välja tändstickor med rött eller brunt huvud och bara ta med dig de.

Det är viktigt att notera att flygbolagen har strikta säkerhetsåtgärder för att undvika eventuella brandrisker ombord. Av denna anledning är det absolut nödvändigt att lokalisera och ta bort alla möjliga brandföremål innan du checkar in på flygplatsen.

Lättare plan: vad man ska se upp för när man reser med flyg

Viktigt: Alla matcher är inte tillåtna på planet

Det är viktigt att notera att inte alla matcher är tillåtna på ett flygplan. De så kallade ”överallt säkringar” är förbjudna. Det här är tändstickor som kan tändas på nästan vilken yta som helst. Dessa kan snabbt kännas igen av ett blått eller grönt huvud.

Försenat flyg / inställt flyg / ombokning?

Slutsats om ämnet tändare på flygplan

Om du har planerat en semester och vill ta med dig rätt utrustning bör du vara försiktig. Det är viktigt att ha några saker i åtanke när du tar med dig en tändare på ett flygplan. I grund och botten är regeln att endast en tändare tillåts per person. Rökare bör därför vara extra försiktiga när de packar sina resväskor. Du bör därför ta reda på innan du reser hur många tändare du får ta med dig.

Det bör också noteras att importbestämmelserna kan vara olika i varje land. Så det kan hända att du måste slänga din tändare när du kommer in i destinationsområdet. Av denna anledning rekommenderar experter att du tar med dig billiga engångständare istället för dyra tändare – eftersom dessa är billiga och vanligtvis lättillgängliga på destinationerna i händelse av en vägran att ta med dem.

Funktioner: lättare plan

  • Inga gas- eller tändare
  • Max en tändare eller ett paket tändstickor
  • Tändare får endast bäras på kroppen (t.ex. i byxfickan)
  • De är inte tillåtna i handbagage eller i resväskor
  • I allmänhet får endast tändare med flytande gas transporteras

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du problem med en flygförsening och vill inte stå och göra ingenting? Då är Flightright där för dig. Oavsett om du vill begära kompensation för ombokning av flyg, kompensation för överbokning eller kompensation för inställd flyg. Vi stöttar dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen