Att flyga med hund, katt och co - Vad du behöver veta när du reser med ett husdjur - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Att flyga med hund, katt och co – Vad du behöver veta när du reser med ett husdjur

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Att flyga med hund, katt
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Att resa med sina husdjur är en fantastisk upplevelse som både människor och fyrbenta vänner kan dela. Oavsett om du reser med bil eller flyg finns det mycket att tänka på och förbereda sig för när du reser med din hund. Särskilt när det gäller flyg (flygresor) finns det olika villkor och riktlinjer som du absolut måste känna till. Men om du informerar dig i god tid och följer alla nödvändiga tips för en smidig semester med hund, katt eller andra djur, kommer händelsen att bli ett oförglömligt äventyr för både människor och hundar. I den här artikeln tar vi upp alla aspekter av att resa med hund: från hundens hälsokrav till praktiska rekommendationer på vägen till resmålet.

Är det tillåtet att flyga med hund eller katt?

När det gäller frågan om det är tillåtet att flyga med en hund eller katt beror det på resebestämmelserna i destinationslandet samt på respektive flygbolag. I Tyskland, till exempel, tillåter TUIfly och Eurowings husdjursägare att ta med sig ett husdjur under vissa villkor. Det är därför viktigt att i förväg ta reda på destinationslandets bestämmelser om inresa med djur som kräver skydd och att kontrollera ditt husdjurs vaccinationsskydd.

Det är också bra att jämföra olika flygbolag och kontrollera vilka villkor som gäller för att ta med sig husdjur (hundar). De flesta europeiska flygbolag erbjuder särskilda program om du vill fortsätta att resa med ditt husdjur. Sedan 2004 krävs ett EU-pass för sällskapsdjur för att resa med djur inom EU. Dessutom krävs identifiering med mikrochip och en giltig rabiesvaccination inom EU sedan 2011. Före och efter flygresan finns det också några punkter som du som djurägare bör vara uppmärksam på. Det finns inga allmänt tillämpliga bestämmelser för transport av djur i flygplan. Du är redo att flyga med din hund.

Äntligen är semestern här! Du är redo att flyga med din hund – nu kör vi! Anländer till flygplatsen: Ditt flyg är försenat eller inställt!
I alla de situationer som beskrivs ovan har du som passagerare rätt till ersättning.

Beställ Flightright bekvämt online:
Vi kommer att genomdriva din återbetalning och kompensation!

Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

När informerade flygbolaget dig om det inställda / försenade flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avresa.

Har du också drabbats av en överbokningflygförsening eller missad anslutning? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔

Kan jag ta med min hund på långdistansflygningar?

Om det är tillåtet att ta med din hund på långdistansflyg beror på flygbolaget och resans längd. Många flygbolag i Europa tillåter djurägare att ta med sina hundar på vissa villkor. De flesta sådana flygningar är dock ansträngande för både människor och fyrbenta vänner. Därför är det viktigt att studera all relevant information i detalj och ha försiktighetsåtgärder i åtanke om det värsta skulle hända.

Du bör i förväg informera dig om inresebestämmelserna i destinationslandet och vaccinationsskyddet för ditt husdjur. Kontrollera också om ditt husdjur är vid tillräckligt god hälsa för att klara resan och om några vaccinationer krävs.

En annan viktig faktor när man reser med ett husdjur är rätt transportmedel – från en lämplig följeslagare till en transportlåda eller väska – detta kan redan undvika mycket stress. I nödfall bör du alltid konsultera en veterinär för att avgöra om en långdistansresa är lämplig för fyrfbentadjur – särskilt i fall av extrem spänning och nervositet bör du alltid avstå från att ta ditt husdjur med dig. Om allt är ordentligt förberett kommer ingenting att stå i vägen för en smidig flygning!

Hur mycket kostar det att flyga med en hund eller katt?

Priset för att flyga med en hund eller katt beror på olika faktorer som kroppsvikt och resesträcka. I regel ligger kostnaden på mellan 60 och 169 euro per djur och riktning. I vissa fall kan priset dock vara betydligt högre, beroende på flygbolagets pris. Det är därför tillrådligt att jämföra respektive villkor och tariffer med flera flygbolag för att ta reda på vilket erbjudande som är mest lämpligt. Dessutom bör husdjursägare också tänka på att fyrbenta vänner kan transporteras som vanliga passagerare och inte ryms i lastrummet.

1:a pris i kabinen

Priset för att flyga med en hund eller katt i kabinen (passagerarutrymmet) beror på olika faktorer, till exempel djurets storlek och vikt. I regel debiteras ägare mellan 60 och 169 euro per djur och per riktning. Det är dock möjligt att vissa flygbolag tar ut ännu högre avgifter. Därför bör passagerare jämföra olika erbjudanden när de bokar en flygresa för att minimera kostnaden för att resa med ett husdjur.

Hund i flygplanskabinen:

 • Små hundar upp till 5 kg transporteras vanligtvis direkt i kabinen.
 • Vissa flygbolag gör undantag och tillåter även en viktklass på 6 till 8 kg i kabinen. Större fyrbenta vänner måste dock resa i lastrummet.
 • Transportlådan får inte heller överskrida vissa mått (45 – 55 cm x 35 – 40 cm x 20 – 25 cm) och det är lämpligt att boka transporten så tidigt som möjligt, eftersom endast ett begränsat antal husdjur (hundar) är tillåtna i kabinen.
 • Det finns också begränsningar för antalet djur per flygning i kabinen – så boka och anmäl transporten i god tid.
 • Var uppmärksam på respektive inresebestämmelser.
 • Visa upp ett hälsointyg/hälsointyg samt vaccinationsintyg för djuret.
 • Länder med karantänsbestämmelser för husdjur är tyvärr inte acceptabla.

2. Pris för lastutrymme

Priset för att flyga med en hund eller katt i lastrummet är vanligtvis dyrare än i passagerarutrymmet. Det kostar vanligtvis 295-399 euro per djur och riktning, men även här varierar priserna beroende på flygbolag.

Hund på planet – På Eurowings:

På Eurowings tar de ut cirka 60-119 euro per djur och per riktning, beroende på djurets storlek och vikt. Det kan dock finnas undantag beroende på hundens storlek, destination och typ av flygning. För större hundar är det endast möjligt att skicka dem i speciella burar som frakt. Kostnaden för detta är 199 – 299 euro.  Det är tillrådligt att fråga Eurowings Airlines direkt om aktuella priser och regler eller att kontrollera flygbolagets webbplats.

Flygresa med hund – Med TUIfly:

Kostnaden för att ta med en hund på TUIfly beror på olika faktorer, till exempel hundens storlek och vikt, om den transporteras i kabinen eller i lastrummet och den bokade rutten. Med TUIfly Airlines är priset per husdjur och per riktning vanligtvis 59 – 169 euro.

Flygresa med hund – Med Lufthansa:

Lufthansa tar ut priser för att flyga med husdjur, som varierar beroende på rutt och djurets vikt. För inrikesflyg är kostnaden mellan 30 och 45 euro, medan den för internationella flygningar kan vara mellan 70 och 200 euro. Vi rekommenderar att du frågar Lufthansa Airlines direkt om aktuella priser och regler eller att du kontrollerar flygbolagets webbplats.  

Lastutrymme eller kabin? Det är vikten som räknas

Passagerare som vill flyga med en eller flera hundar i kabinen eller i lastrummet har vanligtvis möjlighet att välja mellan att flyga i lastrummet eller i kabinen. Om djurets vikt är mindre än 8 kg och det lätt kan transporteras i en lämplig transportväska kan resenärer flyga med sina fyrbenta vänner i kabinen. Det är dock vanligtvis dyrt att transportera hundar i lastrummet. Därför bör passagerare jämföra olika erbjudanden för att få bästa möjliga resultat för sin resa.

Resehandlingar för djur – Vilka handlingar behöver jag för en flygresa med hund?

Vad behöver du för att flyga med din hund? Djurägare som vill att deras fyrbenta vänner ska resa med flyg behöver vanligtvis vaccination mot rabies och ett sällskapsdjurspass eller EU-sällskapsdjurspass. Passet, som utfärdas i Tyskland, utfärdas av den behöriga veterinärmyndigheten och kan erhållas från vilken veterinär som helst. Det innehåller information om djuret och dess hälsotillstånd och måste ha utfärdats minst 30 dagar före resan.

Enligt det federala ministeriet för livsmedel, jordbruk och konsumentskydd (BMELV) kan det finnas ytterligare bestämmelser om djuret från respektive behörig myndighet i destinationslandet. Av denna anledning rekommenderar vi att djurägare informerar sig om respektive resebestämmelser i destinationslandet.

Hitta rätt transportbox för planet

Om du vill ta med din hund på en flygresa är det viktigt att välja rätt transportbox. En säker och bekväm transportlåda är nödvändig för att din hund ska må bra under flygresan. Det är viktigt att transportlådan uppfyller Internationella lufttransportföreningens (IATA) bestämmelser och har tillräckligt med utrymme för att hunden ska kunna stå upp, vända sig om och inta en bekväm liggande position. Det är också viktigt att boxen är tillräckligt ventilerad för att säkerställa tillförsel av frisk luft.

Om du planerar att transportera din hund i lastutrymmet bör lådan vara utrustad med en vatten- och matskål. Plastlådor är vanligtvis lätta att rengöra, men aluminiumlådor är mer stabila. Det är också bra att vänja hunden vid lådan innan resan för att undvika stress (Tips för en stressfri flygresa). Investera i en högkvalitativ transportbox för att se till att din hund får en trevlig resa under flygresan.

Hur hittar jag rätt storlek på min hundbur?

Innan du köper en hundbur bör du beräkna dess exakta mått. IATA-förordningen anger att hunden måste kunna röra sig bekvämt och utan begränsningar i lådan.

 • Längd: För längden mäter du hunden från nosspetsen till svansroten och lägger till halva längden på frambenen – detta ger dig den önskade längden på boxen.
 • Bredd: Bredden ska vara dubbelt så stor som hundens bredd – hellre lite mer än för lite.
 • Höjd: För höjden, mät från golvet till öronspetsen och se till att det finns tillräckligt avstånd till locket – eftersom tillverkare ofta bara anger externa mått, är det lämpligt att göra jämförelser eller testa innan du köper.

Dessutom bör man komma ihåg att dina fyrbenta vänner kan komma in och ut ur boxen utan problem, har ett obehindrat synfält och att det alltid finns tillräcklig cirkulation.

Hur tränar jag min hund att resa med flyg?

För att förbereda din hund för flygresor bör du rådfråga en erfaren hundtränare. Det är dock viktigt att börja vänja hunden vid transportburen ett år före resan. Lådan bör vara en säker och välbekant plats för hunden där den känner sig bekväm. Med tiden bör du öka den tid som hunden måste stanna i lådan och även träna på mörkare platser. Tålamod och att skapa en stressfri miljö är avgörande för att säkerställa en lyckad och trevlig flygresa för din hund.

Hur är det att flyga med hund och katt?

Många flygbolag har vissa regler för att flyga med hundar och katter. Att resa med djur kan ibland vara en utmaning, särskilt när det gäller att ta med dem på planet. Det är viktigt att i förväg ta reda på vilka regler och bestämmelser som gäller för det flygbolag du väljer, och som kan variera beroende på djurets ras (raser) och storlek.

I de flesta fall har små hundar och katter fördelen att kunna transporteras i kabinen, förutsatt att de inte överskrider den maximala vikten på 8 kg för djur och transportlåda och placeras i en rymningssäker väska. Större djur måste däremot transporteras i flygplanets lastrum.

Det är viktigt att informera flygbolaget i god tid om resplaner med djur och att boka djuret så tidigt som möjligt, eftersom många flygbolag har ett begränsat antal djur i kabinen. Det är också viktigt att djuret genomgår en hälsokontroll och vaccineras, och det rekommenderas att man konsulterar en veterinär före resan. Lång och intensiv träning på bärväskan eller lådan är också nödvändig för att säkerställa att djuret förblir säkert och ostressat under flygresan.

Vilka hundar och katter bör inte resa med flygplan?

Om du planerar att ta med din hund eller katt på flyget bör du kontrollera flygbolagets restriktioner och regler i förväg. Vissa hundraser (raser) som anses vara kamphundar är uteslutna från vissa flygbolag (får inte tas ombord) och måste transporteras i lastutrymmet, vilket kan vara stressande och farligt för djuret. Vissa kattraser, t.ex. perserkatt, skotsk faltohr eller himalayakatt, som lider av livshotande kortskallighet, bör inte heller resa med flyg.

Höga temperaturer och stress kan leda till allvarliga hälsoproblem och kan till och med vara livshotande. Det är därför viktigt att i förväg ta reda på vilka regler och risker som gäller för flygtransporter av djur, så att flygresan blir så säker och stressfri som möjligt för de fyrbenta resenärerna.

Förbud mot inresa och transitering med valpar som är yngre än 15 veckor

Varför är det ingen bra idé att flyga med valpar under 15 veckor? Det är förbjudet för valpar under 15 veckors ålder att resa in i eller genom EU-länder, inklusive Tyskland. Detta beror på att den första rabiesvaccinationen kan ges först från 12 veckors ålder och att det tar ytterligare 21 dagar att bygga upp ett effektivt vaccinskydd. För att skydda valparnas hälsa och förhindra att rabies sprids är det nödvändigt att valpar inte får resa in i landet förrän de är 15 veckor gamla. Djurägare bör se till att de följer dessa bestämmelser innan de reser med sina valpar.

Hur farligt är det för hundar och katter att flyga?

Varför det inte är någon bra idé att flyga med en hund Flyga kan vara en stressig upplevelse för hundar och katter. Stress uppstår särskilt när djuret ska placeras i lastutrymmet. Att transporteras i lastutrymmet på ett flygplan kan orsaka ett antal stressfaktorer för hundar. Dessa inkluderar ovanliga lukter, kvav luft, ett ovanligt bakgrundsljud samt väntetider och förseningar.

En långdistansflygning kan vara särskilt stressande eftersom djuren är instängda i trånga utrymmen under långa tidsperioder. Värmen eller kylan i lastutrymmet kan också vara obehaglig. Det faktum att djuren är separerade från sina ägare kan också orsaka ångest och stress. Det är viktigt att hundarna får adekvat omvårdnad och lugnas före flygningen för att minimera deras stress. En nödplan bör också utarbetas i händelse av en olycka eller försening för att säkerställa att djuret kan tas om hand snabbt och på lämpligt sätt i en nödsituation.

På det hela taget är flygresor för hundar och katter inte nödvändigtvis det bästa transportalternativet, men de bör planeras och genomföras väl för att minimera stress och garantera djurets säkerhet.

Försenat flyg / inställt flyg / ombokning?

 • Kortdistans (upp till 1500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 250 euro
 • Medeldistans (upp till 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 400 euro
 • Långdistansresa (över 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 600 euro

Kompensationsbeloppet beräknas enligt EU:s förordning om passagerares rättigheterbaserat på flygsträckan:

Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Mindre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)
KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Att flyga med hund och katt – Vad gör man vid flygförsening?

Djurägare bör vara särskilt försiktiga under flygförseningar. Långa väntetider kan vara stressande för djuret, särskilt om det är ensamt. Vi rekommenderar att du kontrollerar flygplatsens och det berörda flygbolagets riktlinjer och restriktioner timmar före avgång för att uppfylla kraven för flygresor med hund och för att bedöma de eventuella riskerna. Därför rekommenderas att du gör följande i väntan på en eventuell försening:

 • Om en försening är oundviklig bör den mänskliga vårdgivaren försöka stanna hos sitt husdjur och kontakta flygplatspersonalen.
 • Om detta inte är möjligt bör kontaktuppgifterna till innehavaren placeras bredvid transportbehållaren och personalen förses med informationen.
 • Dessutom bör alla beteendeåtgärder fastställas och diskuteras, inklusive hur mycket tid och omsorg djuret behöver.
 • I vilket fall som helst är det lämpligt att se till att du har tillräckligt med mat och vatten för resan.
 • Ta reda på mer om flygförseningen och dess orsaker så att du bättre kan bedöma hur lång din vistelse på flygplatsen kommer att bli.
 • Försök att hitta en lugn plats där ditt husdjur kan vila.
 • Överväg alternativ, t.ex. ett senare flyg eller alternativ transport, om förseningen är för lång.
 • Det är viktigt att vara flexibel och agera snabbt vid en flygförsening för att garantera djurets säkerhet och välbefinnande.

Sist men inte minst

När du flyger med en hund finns det dock några saker att tänka på, annars kan semestern få ett abrupt slut vid flygdisken. I de flesta fall får små djur endast flygas i kabinen, men en lämplig transportlåda är mycket viktig för att hålla stressfaktorn för ditt husdjur så låg som möjligt. Ta också i förväg reda på flygbolagens restriktioner för handbagagets storlek så att du kan köpa ett bagage innan det är dags att flyga. Germanwings, till exempel, tillåter bara hundar som reser i handbagage.

De viktigaste tipsen för att flyga med hund och katt i lastrummet

Att ta med hunden på semestern är ett utmärkt sätt att skapa värdefull tid och minnen tillsammans med ditt husdjur. Här är några tips för dig som vill resa för första gången:

 • Se till att din fyrbenta vän är frisk nog att flyga och har de vaccinationer som krävs.
 • Var beredd på nödsituationer och oförutsedda händelser.
 • Bestäm rätt passagerarklass eller erbjudande för långdistansflygningar – särskilt om det finns mer än ett stopp eller om resan varar längre än 17 timmar.
 • Se upp för extra avgifter när du flyger internationellt eller interkontinentalt och ta reda på vilka särskilda regler som gäller vid behov.
 • Se till att det är behagligare temperaturer i lastrummet genom att ta hänsyn till restid och årstid; undvik att resa på sommaren om det inte är absolut nödvändigt.
 • Ta med en transportväska med vattenflaskor ombord för att säkerställa att luftfuktigheten och temperaturen i lastrummet håller länge samtidigt som det blir bekvämare för djuret.
 • Ta med en specialdesignad filt eller annan textil som djuret kan ligga på golvet i lastrummet – helst mjuka material utan skarpa kanter eller sömmar.
 • Ta reda på vilka krav och regler som gäller för flygningen och destinationerna innan du bokar.
 • Boka tidigt för att vara säker på att ditt husdjur får plats i lastrummet.
 • Ge din fyrbenta vän tillräckligt med tid att vänja sig vid transportburen före flygresan och bekanta honom eller henne med bagaget.
 • Se till att buren har rätt storlek för djuret och att det har tillräckligt med utrymme för att ligga ner och vända sig om.
 • Lägg en filt eller en av djurets favoritleksaker i buren för att lugna ner det.
 • Foto: Ta foton av din hund och se till att ta med dem! På så sätt kan du minnas tillbaka på din semester senare.
 • Glöm inte de grundläggande reglerna för korrekt uppförande i främmande länder eller städer – håll alltid din fyrbenta vän inom synhåll och se till att den inte stör andra.

Det finns också andra saker att tänka på, till exempel lugnande medel för nervösa djur eller hundpensionat inom EU-länder om du vill besöka vänner och inte vill resa ensam. Se i alla fall till att inte glömma det korrekta förfarandet vid incheckningsdisken.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Hade du problem på din senaste flygning? Då finns Flightright där för dig. Oavsett om du vill kräva kompensation för försenat flyg, kompensation för inställt flyg eller kompensation för icke-transport. Vi hjälper dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen