Tips för långdistansflygningen - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Tips för långdistansflygningen

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Tips för långdistansflygningen
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Många passagerare håller med. Långdistansflygningar är oftast utmattande och energislösande. Det lilla benutrymmet, den dåliga luften och de många medpassagerarna gör att tiden känns som en evighet och oftast kan passagerarna knappt vänta på att äntligen komma fram till sin destination.  Därför är det extra viktigt med bra förberedelser inför flygresan. Här hittar du de bästa tipsen för en behaglig långdistansflygning.

Planering & bokning – Vad måste man tänka på inför en långdistansflygning?

Bra planering och bokning är avgörande för en långdistansflygning. Detta kan ofta spara mycket tid och framför allt mycket pengar. Nedan svarar vi på de viktigaste frågorna om dessa ämnen, till exempel de billigaste långdistansflygningarna eller när en flygning räknas som en långdistansflygning.

När är det billigast att boka ett långdistansflyg?

För att kunna boka ett långdistansflyg rimligt billigt är det viktigt i vilken månad du bokar. Olika statistik visar att flyg är billigast i början av året. De dyraste månaderna är maj och juni, vilket är anledningen till att du bör jämföra priser noggrant när du bokar flyg dit. Om du vill boka en långdistansresa är det bäst att göra det i november, december eller januari.

Vilket flygbolag är bäst för långdistansflyg?

Qatar Airways och Singapore Airlines är varje år bland de 5 bästa flygbolagen i världen. Särskilt för långdistansflygningar erbjuder de en servicenivå och komfort som är oöverträffad inom flygbranschen. De två flygbolagen är också mycket väl positionerade när det gäller underhållning och catering. Bland de europeiska flygbolagen är Lufthansa och Air France ett bra alternativ för långdistansflygningar.

När måste jag vara på flygplatsen för ett långdistansflyg?

För långdistansflyg bör passagerarna anlända till flygplatsen minst 3 timmar före avgång. Det spelar ingen roll om det är rusningstid eller inte.  Detta beror på att ett långdistansflyg nästan alltid är ett internationellt flyg och det tar längre tid att kontrollera pass och andra saker.. Dessutom finns det vanligtvis betydligt fler passagerare på en långdistansflygning än på en inrikesflygning, vilket också kan leda till en tidsfördröjning. Flygbolagets rekommendationer bör också kontrolleras.

Hur lång är en långdistansflygning?

Europeiska unionen klassificerar flygningar på 3 500 km eller mer som långdistansflygningar, medan Aeronautical Information Publication klassificerar flygningar på mer än 3 000 km och mer än 3½ timmars varaktighet som långdistansflygningar.

Handbagage – Vad behöver du för en lång flygresa?

Långdistansflygningar kan vara påfrestande för kroppen. Därför är det extra viktigt att veta exakt vad du behöver i ditt handbagage för en lång flygresa för att göra resan så behaglig som möjligt.

Vad behöver jag i mitt handbagage för långdistansflygningar?

För att inte överbelasta handbagaget är det viktigt att före långdistansflygningen överväga vad som absolut behövs under flygningen och vad som vid behov kan stuvas in i det incheckade bagaget. För att göra beslutet enklare följer här en lista över saker som bör finnas i handbagaget.

  • Papper och pass
  • Värdesaker
  • Hörlurar och adaptrar
  • Nackkudde
  • Sovmask
  • Öronproppar
  • Tandborste och tandkräm
  • Tvål eller deodorant
  • Kosmetika
  • Tjocka strumpor

Vad är tillåtet i handbagaget på långdistansflygningar?

Särskilt när det gäller elektroniska apparater är många flygresenärer ofta osäkra på om det är tillåtet att ta med den ena eller andra apparaten i handbagaget. Med några få undantag är nästan all elektronisk utrustning tillåten. Till dessa hör:

  • Smartphone, surfplatta, bärbar dator
  • Navigationsenhet
  • Elektrisk tandborste
  • Digital kamera
  • Bluetooth-högtalare
  • Drönare
  • Ficklampa

Kläder på planet – Vad ska man ha på sig på en långdistansflygning?

För korta inrikesflygningar eller för en stadsresa till Paris eller London är frågan kanske inte särskilt viktig, men för långdistansflygningar är den avgörande. Vad ska man ha på sig på en långflygning? Det finns flera saker att tänka på när man ska svara på den här frågan.

Vad ska man ha på sig på långdistansflygningar?

Kom först ihåg att ha bekväma kläder för långdistansflygningen. För det mesta kommer du att sitta i mer än tio timmar i en ställning som inte är särskilt bekväm och som inte erbjuder någon större rörelsefrihet. Därför är det inte tillrådligt att bära kanske fina men obekväma kläder. Tänk också på hur vädret kommer att vara på destinationen. Om du flyger tillbaka till Tyskland från Karibien i december i shorts och linne, kan det vara mycket kallt vid ankomsten och risken är stor att du tillbringar julhelgen i sängen med en förkylning. Situationen är likadan åt andra hållet, nämligen när du flyger från kalla Tyskland till värmen. Därför är det klokt att bära bekväma kläder som passar för regionen, t.ex. bekväma linne- eller joggingbyxor, leggings och toppar som är varma men kanske inte särskilt kliande. Detta kan vara mycket obekvämt på en lång flygning.

Val av sittplats på långdistansflyg – en bekväm sittplats är halva sanningen

Sittplatserna på ett flygplan kan variera avsevärt när det gäller komfort. Särskilt på en långdistansflygning kan detta ha en stor inverkan på passagerarens välbefinnande. En platsreservation av din favoritplats som planeras i förväg kan vara en stor fördel. Om du till exempel föredrar att sitta vid fönstret så att du kan titta ut och luta huvudet mot sidan av planet, är det vettigt att reservera denna plats i förväg. Om du föredrar att sitta vid gången eftersom dina ben är ganska långa, till exempel, är det också möjligt att reservera en sådan plats i förväg. Observera! Hos vissa flygbolag är det kostnadsfritt att reservera en plats i förväg vid online-incheckningen, särskilt för långdistansflyg, men många flygbolag tar också ut en tilläggsavgift för detta. Du bör därför ta reda på i förväg vad flygbolaget i fråga erbjuder. Läs mer om de bästa platserna på planet här.

Släcka törsten på planet – Var är det gratis att dricka på långdistansflygningar?

På långdistansflygningar, till skillnad från många kortdistansflygningar idag, är det för det mesta alltid gratis att dricka. Detta gäller särskilt för alkoholfria drycker. För alkoholhaltiga drycker kan det variera från flygbolag till flygbolag, men vanligtvis är öl och vin också gratis. För drycker med en högre alkoholhalt kan vissa flygbolag ta ut en extra avgift, även på långdistansflygningar.

Vad kan jag dricka på långdistansflygningar?

Utbudet av drycker på långdistansflygningar är vanligtvis relativt stort. Utbudet sträcker sig från alla alkoholfria drycker som vatten, te och läsk till alkoholhaltiga drycker som öl, vin och spritdrycker. Särskilt alkoholhaltiga drycker är inte alltid gratis på vissa flygbolag. Det är tillrådligt att helt enkelt fråga i förväg vilka drycker som ingår i priset. Det är särskilt intressant om du flyger med ett internationellt flygbolag från ett annat land och kan prova de lokala dryckerna. Vem har till exempel druckit thailändsk cola eller japansk öl tidigare?

Mat ombord – Vad finns det att äta på långdistansflygningar?

När det gäller att äta på flyget har flygbolagen väldigt olika tillvägagångssätt. Det finns allt från enkel uppvärmd pasta till flerrättersmenyer. Vi talar här om grundläggande ekonomiklass, eftersom det inte finns några gränser för vad som kan ätas på planet i business och first class. På långdistansflygningar med nästan alla flygbolag ingår en liten måltid i priset. Strax efter start serveras vanligtvis en varm måltid, som vanligtvis innehåller en liten sallad, en huvudrätt och en dessert, och före landning vanligtvis en frukost med bröd eller frallor, pålägg och ägg. Dessutom erbjuder nästan alla flygbolag även vegetariska och veganska måltider, som ofta måste beställas vid incheckningen online. Om du vill ha något mer överdådigt och mer att äta är detta möjligt med nästan alla flygbolag mot en extra kostnad. Tips: Många flygbolag låter dig också beställa en andra måltid kostnadsfritt.

Vad ska man äta före en långdistansflygning?

Före en långdistansflygning är det lämpligt att äta mycket rik och färsk mat. Detta beror på att maten på planet inte alltid är så färsk, så du får inte i dig tillräckligt med vitaminer i förväg. Om du har en känslig mage när du flyger bör du hellre äta lätt mat före flygningen, eftersom det finns en risk för kräkningar. Dessutom bör du inte äta för fet mat före flygningen. Så kanske ska du undvika hamburgaren på Condor Airport och ta en fräsch smoothie istället.

Hur ofta äter man på en långdistansflygning?

Det serveras vanligtvis två varma måltider på långdistansflygningar. En i början och en i slutet av flygningen. Beroende på flygbolag finns det också små snacks och frukt däremellan. Vissa flygbolag inkluderar bara en måltid i priset och du måste köpa den andra. Några flygbolag erbjuder endast varma måltider mot en extra avgift.

Underhållning mot tristess – Vad kan man göra på en långdistansflygning?

På en långdistansflygning finns det flera sätt att bekämpa tristessen på planet. Att sova på långdistansflygningar är förmodligen det mest uppenbara alternativet för att få tiden att gå snabbare. Men det finns några andra saker du kan göra under flygresan.

Vad kan du göra mot tristess på ett plan?

Vi har sammanställt en lista över saker som kan hjälpa mot tristess på långdistansflygningar:

  • sova
  • titta på en film eller serie
  • Ha en konversation med dina medpassagerare
  • Läs en bok
  • lyssna på musik eller en ljudbok
  • äta

Kostnadsfritt följa din flygning online (flight tracking)

Nå din destination med god hälsa – örontryck illamående.

En långdistansflygning innebär alltid en stor påfrestning för kroppen. Konsekvenser av långflygningar kan till exempel vara illamående eller svullna ben efter en lång flygning, vilket är anledningen till att det är möjligt att ta en trombosinjektion före en lång flygning.

Varför blir jag illamående på en långdistansflygning?

Ressjuka beror på att när illamåendet aktiveras får du en känsla av att behöva kräkas samtidigt som salivproduktionen ökar. I hjärnan aktiveras kräkcentrum när t.ex. turbulens orsakar ovana rörelser. Om en passagerare dessutom har flygrädsla eller är allmänt nervös ökar risken för illamående vid flygning ytterligare.

Tack vare modern teknik flyger nya passagerarplan idag vanligtvis mycket smidigt. Av den anledningen uppträder symtom som flygrädsla, illamående och kräkningar främst under start och landning.

Vad ska jag göra åt tryck i öronen efter en flygning?

Örontryck efter en flygning är en obehaglig känsla. Det finns några enkla sätt att bli av med trycket:

  • Gäspa
  • Sug på en bit godis
  • Tugga tuggummi under en längre tid
  • Att dricka ofta hjälper på grund av sväljrörelsen
  • Ät ofta
  • Skjut käken långsamt fram och tillbaka
  • Använd öronproppar

Hur blir jag av med tryck i öronen?

Om flygresenärer känner av tryck i öronen under flygresan finns det några enkla tips på hur man kan lindra trycket. Det kan t.ex. hjälpa att gäspa, tugga, svälja och föra käken fram och tillbaka upprepade gånger, särskilt före start och landning.

När måste jag ha stödstrumpor på en långdistansflygning?

Att bära knähöga kompressionsstrumpor i minst två timmar före en långflygning och under hela flygningen har visat sig minska risken för svullna ben och trombos, eftersom kompressionsstrumpor får blodet att återvända från benen tillbaka till hjärtat. Strumporna är särskilt effektiva i kombination med benrörelser.

Med bronkit och antibiotika för en långdistansflygning?

Om du lider av bronkit kan du ofta fortfarande flyga. Förutsättningen är att du inte känner dig andfådd och inte har syrebrist. Du bör inte flyga om du har en allvarlig lungsjukdom, t.ex. lunginflammation. I en nödsituation ska du alltid kontakta en läkare först. Antibiotika är också tillåtet i handbagaget och aspirin för långa flygningar kan ofta hjälpa.

Flygrädsla – Hur tar jag mig igenom en långdistansflygning?

Många människor lider av flygrädsla av en rad olika skäl. Klaustrofobi på planet, känslan av att vara instängd och själva flygningen är bara några av anledningarna. Naturligtvis är det inte lätt att ta bort denna rädsla från passagerarna, men nedan har vi sammanställt en lista över saker som kan minska känslan av flygrädsla.

Är en långdistansflygning farlig?

Långdistansflygningar har aldrig varit säkrare. Varje år flyger miljontals människor med flyg. Dessutom blir säkerhets- och assistanssystemen allt mer sofistikerade och säkerhetsföreskrifterna måste också uppfylla extremt höga standarder. Sannolikheten att dödas i en flygolycka är idag ungefär en på 130 miljoner, vilket är mycket lägre än vad den var till exempel på 1970-talet. Risken att träffas av blixten är betydligt högre än i en flygolycka.

Är långdistansflyg tystare?

Långdistansflygningar kan ofta vara tystare än kortdistansflygningar eftersom långdistansflygplan ofta är bekvämare än kortdistansflygplan. Dessutom är det många timmar mellan start och landning då planet befinner sig högt upp i luften, vilket bidrar till en tyst flygning. Naturligtvis kan turbulens också uppstå på längre flygningar, det kan aldrig helt uteslutas. Det är dock viktigt att veta att det är helt normalt och särskilt långdistansflygningar är väl rustade mot sådan turbulens.

Vad kan man göra mot flygrädsla?

Det finns flera tips och tricks för att övervinna flygrädsla. Det beror på den enskilda personen vilka åtgärder som kan vara framgångsrika och vilka som inte är det. Åtgärder som bör prövas är:

  • Prata om flygrädslan före resan
  • Undvik allmän stress före flygningen
  • Flyg inte på tom mage
  • Välj rätt säte
  • Klä dig rätt inför flygresan
  • Gör avslappningsövningar
  • spänn fast säkerhetsbältet

Var är det bäst att sitta om man har flygrädsla?

Passagerare som lider av flygrädsla bör reservera en plats direkt ovanför vingarna. Det är där du känner av minst turbulens. Om dessa platser inte längre är tillgängliga och redan är reserverade av andra passagerare, är det lämpligt att hitta en plats längst fram i flygplanet. Det är vanligtvis mycket tystare där än i den bakre delen av planet.

Långdistansflyg med baby och som familj

En långdistansflygning som familj, särskilt med spädbarn eller små barn, kan vara mycket stressande och tidskrävande för alla inblandade. Därför är det viktigt att före en långflygning noga tänka igenom vad man behöver tänka på och organisera. För att göra det lite enklare har vi skapat en checklista för en långdistansflygning med en bebis och som familj, som hjälper dig att inte glömma något när du planerar:

  • Välj en bra tid att flyga
  • Genomför en hälsokontroll och vaccinationer före resan.
  • ansöka om ett barnpass, om det behövs
  • Ta reda på bagageregler (barnvagnar etc.)
  • Boka lämpliga sittplatser
  • Checka in online, om möjligt
  • Lägg lämpliga barnkläder, drycker, mat och blöjor i handbagaget.
  • Be besättningen om hjälp i händelse av problem

Om något går fel – Hur mycket får jag tillbaka om mitt flyg blir försenat eller inställt?

Har det uppstått problem under resan? Är ditt flyg överbokat, försenat eller inställt? Om så är fallet har du rätt till ersättning på upp till 600 euro (minus en förseningsavgift) för en långdistansresa (över 3 500 kilometer).

Som experter på flygpassagerarrätt driver vi din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Hur kan vi hjälpa dig?

Allt är ok med ditt handbagage, men flygbolaget står i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt?

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt.

Som experter på flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen