De 10 största flygplatserna i Europa - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Största flygplatsen i Europa sett till antalet passagerare

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Europas största flygplats
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om ”Största flygplatsen i Europa mätt i passagerarvolym”

 • London Heathrow Airport hade 79,1 miljoner passagerare år 2023 och toppar därmed listan över Europas största flygplatser. 
 • Istanbul Airport, som hade 76,03 miljoner passagerare 2023, fungerar som en viktig bro mellan Europa och Asien. 
 • Paris Charles de Gaulle, med 67,42 miljoner resenärer, är den största flygplatsen i Frankrike och rankas på tredje plats i Europa. 
 • Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport är fortfarande världens största flygplats med 104,7 miljoner passagerare. 


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

Nuförtiden åker resenärer inte längre bara på semester med bil – särskilt inte om de reser över nationsgränserna. Därför har flygplatserna blivit en integrerad del av infrastrukturen för resor och ekonomi. Särskilt i Europa, som är ett nav för globala rutter, är flygplatserna bevis på den enorma rörligheten. Ta reda på vilka som är de 10 största flygplatserna i Europa räknat i antal passagerare. 

Största flygplatserna i Europa efter antal passagerare 2023

Vilka är de 10 största flygplatserna i Europa sett till antalet passagerare? Låt oss ta en närmare titt på de 10 största och största flygplatserna i Europa. 

1:a plats: London Heathrow Airport (LHR), Storbritannien 

Med cirka 79,1 miljoner passagerare 2023 bekräftar London Heathrow Airport än en gång sin status som Europas ledande flygtransportnav. Som en av de bäst anslutna flygplatserna erbjuder Heathrow direktflyg till nästan 220 destinationer i cirka 85 länder. 

2:a plats: Istanbul Airport (IST), Turkiet 

Istanbuls flygplats (IST) hade omkring 76,03 miljoner resenärer 2023, vilket gör den till den näst största flygplatsen i Europa. Tack vare sitt geografiska läge mellan Europa och Asien bygger IST en bro mellan de två kontinenterna. 

3:e plats: Paris Charles de Gaulle Airport (CDG), Frankrike 

Med 67,42 miljoner resenärer år 2023 ligger Paris Charles de Gaulle Airport på tredje plats i rankningen och är den största flygplatsen i Frankrike.  

Dess namne var en general och statsman som blev känd som ledare för det fria Frankrike under andra världskriget och senare tjänstgjorde som president för den femte republiken i Frankrike. 

4:e plats: Amsterdam Schiphol Airport (AMS), Nederländerna 

I vårt grannland ligger Amsterdam Schiphol Airport, som lockade hela 61,89 miljoner resenärer år 2023. Den äldsta internationella flygförbindelsen har funnits här sedan 1920: Amsterdam – Hamburg. Resenärer kan nu nå 288 destinationer över hela världen från Amsterdam.  

5:e plats: Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats (MAD), Spanien 

Med en passagerarvolym på 60,18 miljoner år 2023 understryker Adolfo Suárez Madrid-Barajas Airport sin roll som Spaniens viktigaste gateway till världen. Flygplatsen har fått sitt namn efter den spanske politikern som spelade en nyckelroll som Spaniens första demokratiskt valda premiärminister. 

6:e plats: Frankfurt am Main Airport (FRA), Tyskland 

59,36 miljoner resenärer passerade Frankfurt am Main Airport under 2023. Frankfurt är en av de mest trafikerade flygplatserna i Europa och erbjuder direktflyg till över 290 destinationer i 92 länder. 

7:e plats: Barcelona-El Prat Airport (BCN), Spanien 

Barcelona-El Prat Airport hade 49,88 miljoner passagerare 2023, vilket bekräftar dess position som den näst största flygplatsen i Spanien och ett viktigt nav i Medelhavsområdet. 

8:e plats: London Gatwick Airport (LGW), Storbritannien 

År 2023 reste 40,90 miljoner passagerare via London Gatwick Airport. Gatwick är Londons näst största flygplats och erbjuder direktflyg till 195 destinationer i 61 länder. 

9:e plats: Leonardo da Vinci-flygplatsen Rom-Fiumicino (FCO), Italien 

Leonardo da Vinci Rome-Fiumicino Airport hade 40,49 miljoner resenärer under 2023, vilket bekräftar dess position som Italiens största flygplats. FCO erbjuder direktförbindelser till 240 destinationer i 76 länder. 

10:e plats: Istanbul-Sabiha Gökçen Airport (SAW), Turkiet 

Med totalt 37,1 miljoner passagerare år 2023 är Istanbul-Sabiha Gökçen Airport en viktig del av Turkiets flygtransportsystem och fungerar som ett viktigt nav för flygningar inom Europa och Asien.

Har du drabbats av försenat eller inställt flyg?

Vilka är de största flygplatserna i världen? 

Ta en titt på rankningen av världens största flygplatser från och med 2023:

 • Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport (ATL), USA: 104,7 miljoner 
 • Dubais internationella flygplats (DXB), Förenade Arabemiraten: 87 miljoner 
 • Dallas Fort Worth International Airport (DFW), USA: 80 miljoner 
 • London Heathrow Airport (LHR), Storbritannien: 79,1 miljoner 
 • Denver International Airport (DEN), USA: 77,8 miljoner 
 • Istanbul International Airport (IST), Turkiet: 76,03 miljoner 
 • Chicago O’Hare Airport (ORD), USA: 73,9 miljoner 
 • Paris Charles-de-Gaulle Airport (CDC), Frankrike: 67,42 miljoner 
 • Los Angeles International Airport (LAX), USA: 66,02 miljoner 
 • New Delhis flygplats (DEL), Indien: 65 miljoner 

Vanliga frågor: Europas största flygplats

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Är du fast på flygplatsen på grund av ett försenat flyg? Ditt flyg har ställts in eller du har tagits bort från passagerarlistan (nekad ombordstigning)?

I alla de beskrivna situationerna har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. ✔️Enkelt, ✔️snabbt ✔️och utan risk

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen