Sova på ett flygplan: Bästa tips och tricks - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Sov gott på planet: dessa tips och tricks får det att fungera

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

sova-i-luften
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om att ”sova på ett flygplan”

 • Att sova på planet kan förkorta flygtiden.
 • Att sova på planet kan hjälpa till att minimera jetlag.
 • Att välja rätt säte har en betydande inverkan på din komfort på planet.
 • Använd en sömnmask och öronproppar för att minimera ljus och buller.
 • Ta med en nackkudde för att stödja huvudet och ha bekväma kläder.
 • På kortare flygningar med mellanlandningar är det bra att hålla sig vaken för att inte missa anslutningsflyget.
 • Det är artigt och praktiskt att vara vaken under måltidsserveringen för att ta emot måltider och klargöra behov.


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

En god natts sömn på planet kan vara en verklig välsignelse för resenärer som reser ofta, för att hålla trötthet och jetlag borta. Vem har inte hört det lockande löftet om en god natts sömn på en långdistansflygning och en utvilad ankomst till resmålet? Men verkligheten är ofta en annan. I den här bloggartikeln utforskar vi sömnens värld på ett flygplan och ger dig värdefulla tips och tricks om hur du kan få en god natts sömn även högt ovanför molnen.

Vi visar dig när det är lämpligt att lägga sig ner under flygningen och i vilka situationer du hellre bör avstå från sömn. När allt kommer omkring är sömnkvaliteten på ett flygplan inte alltid optimal, och det finns ett antal faktorer som måste beaktas för att optimera upplevelsen. Dessutom kommer vi att dela med oss av beprövade råd om hur man hittar den bästa möjliga sovpositionen på planet och hur man hanterar utmaningarna med flygplanstrycket.

Så kolla in den här bloggen för att ta reda på hur du kan förvandla din nästa flygresa till en vilsam natts sömn. Oavsett om du är en erfaren flygresenär eller en tillfällig semesterresenär kommer den här artikeln att ge dig värdefulla råd för att göra din nästa flygresa bekvämare och mer vilsam.

Är det bra att sova på ett flygplan?

Bör man sova på planet? Ja, det är oftast bra att sova på planet, särskilt på långa flygningar. Att sova på planet kan hjälpa till att förkorta flygtiden och minimera jetlag, särskilt om du anländer till en annan tidszon. En god natts sömn på planet kan också hjälpa dig att känna dig utvilad och fräsch när du kommer fram. Det finns dock några saker som man bör tänka på för att få en bekväm natts sömn på planet.

Det är dock viktigt att notera att inte alla kan sova bra på ett flygplan. Vissa människor har svårt att sova i obekanta miljöer och det kan också förekomma turbulens eller andra obehag som kan påverka sömnen. Det är därför tillrådligt att förbereda sig väl och ta hänsyn till individuella behov.

När du inte bör sova på ett flygplan

När-du-inte-skall-sova-på-flyget

Det finns vissa situationer där det kanske inte är lämpligt att sova på ett flygplan. Det gäller t.ex. kortare flygningar där sömnen kan vara otillräcklig eller till och med störande. Det kan också vara klokt att hålla sig vaken på flygningar med mellanlandningar så att du inte missar ditt anslutningsflyg. En översikt över de punkter som måste beaktas:

 1. Start och landning: Under start och landning är det viktigt att vara vaken och följa säkerhetsanvisningarna. Passagerarna bör vara uppmärksamma och lyhörda under denna fas.
 2. Matservering: När måltidsserveringen är igång och flygvärdinnorna serverar måltider är det artigt och praktiskt att vara vaken för att ta emot måltider och klargöra eventuella behov.
 3. Kortdistansflygningar: På mycket korta flygningar kanske det inte finns tillräckligt med tid för att somna och vila.
 4. Hälsoproblem: Personer med vissa hälsoproblem, t.ex. trombos eller ryggproblem, kan behöva stiga upp och röra på sig regelbundet på längre flygningar istället för att sova större delen av tiden.
 5. Nödrutiner: Om det mot förmodan skulle inträffa en nödsituation är det viktigt att vara vaken och alert för att kunna följa besättningens instruktioner.

Det är viktigt att betona att individuella omständigheter kan variera. Vissa personer kan ha svårt att sova på flygplanet på grund av sömnstörningar eller andra hälsoproblem. Det är alltid tillrådligt att vara uppmärksam på flygvärdinnans instruktioner och ta hänsyn till individuella behov.

Vad är det bästa sättet att sova på planet?

Sov gott på flygplanet

Vad är det bästa sättet att sova på ett flygplan? Hur sover man på ett flygplan? För att sova gott på ett flygplan är det viktigt att vara bekväm på långdistansflygningar. Ta med en nackkudde för att stödja huvudet och ha bekväma kläder. Undvik koffein och alkohol före sänggåendet och försök att anpassa dig till tidszonen på din destination. Använd en sömnmask och öronproppar för att minimera ljus och buller, och undvik att äta för mycket på en gång. Stretcha innan du går och lägger dig och ta några korta promenader på planet för att främja blodcirkulationen och undvika muskelstelhet.

Vad ska man packa i handbagaget för att kunna sova på planet?

För en bekväm sömn på planet är det lämpligt att packa vissa saker i handbagaget. En nackkudde ger stöd för huvud och nacke och gör det bekvämare att sova. En sömnmask hjälper till att blockera ljuskällor och öronproppar kan hjälpa till att minimera störande ljud. Överväg också att ta med hörlurar för att koppla av med lugnande musik eller brusreducering. En halsduk kan också vara bra för att hålla dig varm och undvika obekväm luftkonditionering.

Har du problem med ett inställt eller försenat flyg och vill inte bara acceptera det utan att göra något? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av försenade eller inställda flyg.
Du kan lita på stödet från våra experter i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, ersättning för inställt flyg
Ersättning vid överbokning
Kompensation för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kostnadsfritt kontrollera dina anspråk på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Har du också drabbad av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Sova på ett flygplan – hur man hanterar trycket

När man sover på ett flygplan är det viktigt att vara uppmärksam på tryckutjämningen i innerörat för att undvika obehagliga känslor. Under flygningen kan tryckförhållandena i kabinen ändras, vilket kan leda till en obehaglig känsla av tryck i öronen. För att motverka detta är det lämpligt att medvetet gäspa, svälja eller tugga tuggummi under nedstigningen eller inflygningen till landningsplatsen. Om du ofta har problem med tryckutjämningen kan du också använda avsvällande nässpray eller näsdroppar som en försiktighetsåtgärd. Att bära öronproppar kan också minska tryckskillnaden och säkerställa en mer avslappnad sömn under flygningen. Dessa åtgärder hjälper till att utjämna trycket i innerörat och förhindra eventuellt obehag så att du kan sova mer avslappnat på planet.

Vilken medicin för att sova på planet?

Vissa människor föredrar att ta receptfria sömnmedel som melatonin för att hjälpa dem att sova på planet. Melatonin är ett hormon som reglerar sömn- och vakenhetscykeln. Det bör dock tas i lämpliga doser och efter samråd med läkare. Observera att läkemedel kan påverka olika människor på olika sätt och att det är viktigt att ta hänsyn till dina individuella behov och hälsotillstånd.

Är sömntabletter tillåtna på flygplanet?

Ja, sömntabletter är generellt tillåtna i både incheckat bagage och handbagage. Vi rekommenderar dock att du tar med dem i originalförpackningen och att de är tydligt märkta. Det är också tillrådligt att uppvisa ett intyg från din läkare om så krävs. Observera dock att vissa läkare avråder från att ta sömntabletter under flygresan, eftersom vissa biverkningar som sömngångare kan uppstå och det kan vara svårt att reagera på sådana situationer.

Sova på planet: 10 tips för långdistansflygningar

1. Välj rätt säte – var uppmärksam på var du sitter

Att välja rätt säte kan ha en betydande inverkan på din komfort under flygresan. Om du till exempel föredrar en lugn natts sömn är en fönsterplats ofta fördelaktig eftersom du kan luta dig mot kabinen medan du sover. Om du däremot behöver resa dig lätt eller vill ha snabb tillgång till toaletten är det praktiskt att sitta vid gången. Tänk också på närheten till nödutgångar, eftersom dessa ofta erbjuder mer benutrymme. Undvik platser nära toaletter eller kök, eftersom de ofta är mer trafikerade. På långdistansflygningar kan platser nära barnområden vara mindre tysta. Ta hänsyn till dina personliga preferenser och behov när du väljer sittplats. Säkra den bästa platsen 24 timmar före avgång med hjälp av ditt flygbolags online-incheckning.

2. Använd de säten som fortfarande är lediga

Ett annat tips för att få en bättre natts sömn på planet är att utnyttja de säten som finns kvar. Om flygningen inte är fullbokad kan du försöka hitta en tom plats bredvid dig. Så snart säkerhetsbältena kan tas bort, fråga artigt en flygvärdinna om det är möjligt att flytta till en tom plats. Ett extra säte gör att du kan sträcka ut dig och sova bekvämare.

3. Bär mysiga kläder – välj lämpliga kläder

Ett viktigt tips för en bekväm sömn på planet är att bära mysiga kläder. Välj lösa kläder som andas, som inte är begränsande och som inte försämrar blodflödet. Undvik tajta skor och välj istället bekväma slip-ons eller strumpor för att avlasta fötterna. Genom att bära lager på lager kan du bättre anpassa dig till de ofta skiftande temperaturerna i flygplanskabinen. Bekväma kläder hjälper dig att slappna av och sova bättre under flygresan.

4. Sova på planet – undvik avbrott

För att sova bättre på planet är det viktigt att minimera avbrotten. Välj en plats som inte ligger i närheten av livliga områden som toaletter eller kök för att minska buller och ljusstörningar. Använd öronproppar eller brusreducerande hörlurar för att minimera omgivande buller. Ta på dig en sömnmask för att skydda dig mot ljuskällor. Informera också flygvärdinnorna om att du vill sova under flygningen för att minimera eventuella avbrott. Genom att vidta dessa åtgärder skapar du en tystare miljö som bidrar till en god sömn på flygplanet.

5. Ha med dig tillbehör för personligt välbefinnande

Ett viktigt tips för en vilsam sömn på planet är att ta med sig personliga komforttillbehör. Dessa inkluderar sovglasögon för att blockera ljuskällor, öronproppar med brusreducering eller hörlurar med brusreduceringsfunktion för att minimera störande ljud. Öronproppar är ett extra alternativ för bullerskydd. På längre flygningar får grundläggande hygienartiklar som tandborste och tandkräm, deodorant, fuktighetskräm och våtservetter inte saknas. Dessa personliga tillbehör hjälper dig att känna dig bekväm och avslappnad under flygresan, vilket i sin tur ökar chanserna för en god natts sömn.

När du bokar en flygbiljett bör du kontrollera om catering ingår. Om inte kan de vara osäkra på hur lång tid det tar och om det är möjligt att beställa något ombord. Med lite förberedelser kan du se till att du inte behöver vänta på att landa med en knorrande mage: Kontrollera på flygbolagets webbplats om det finns catering före flygningen och ta med dig nödmat ombord.

Har du drabbats av försenat eller inställt flyg?

 • Försenat kortdistansflyg – Upp till 1500 km – Passagerare är berättigade till 250 € i ersättning
 • Försenat mellandistansflyg – Mellan 1500 km och 3500 km – Passagerare är berättigade till 400 €
 • Försenat långdistansflyg – Över 3500 km – Passagerare är berättigade till 600 € i ersättning

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet utifrån flygsträckan:

Kort avstånd upp till 1500 kmMedelsträcka upp till 3500 kmLångsträcka från 3500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€400€600€

6. Uppgradering till ekonomiklass – Låt oss uppgradera dig

Resenärer tycker ofta att det är svårt att sova på planet. Ett smart tips för att få en potentiellt bättre natts sömn på planet är att be om en uppgradering. I vissa fall kan flygbolagen erbjuda uppgraderingar om det finns lediga platser. Det kan gälla premium economy class eller till och med business class, som ofta erbjuder mer benutrymme och komfort. Håll också utkik efter specialerbjudanden eller e-postprogram från ditt flygbolag som kan ge möjlighet till en uppgradering. Med lite tur kan du unna dig en bekvämare natts sömn på planet. Dessa säten gör det lättare att ligga ner bekvämt och sova bättre. Det skadar inte att artigt be om en uppgradering, särskilt om flyget inte är fullbokat. Var dock medveten om att uppgraderingar inte alltid är tillgängliga, och var beredd på att det ibland kanske inte är möjligt att uppgradera.

7. Rätt kudde – glöm inte nackkuddarna

Ett praktiskt tips för en god natts sömn på planet är att ta med sig en lämplig nackkudde (aeroplane pillow). En nackkudde ger inte bara extra komfort, utan kan också hjälpa till att stödja huvudet och nacken, särskilt om du vill luta dig tillbaka eller sova i sidoläge. Det finns speciella nackkuddar för resor som är kompakta och lätta så att de passar bra i handbagaget. Att välja rätt kudde som passar dina sömnvanor kan göra stor skillnad och hjälpa dig att slappna av och somna bättre under flygresan.

8. Undvik kaffe och (för mycket) alkohol – ät rätt

Sova på flyget utan alltför mycket alkohol

För att sova bättre på ett flygplan är det lämpligt att undvika att dricka kaffe och överdriven alkohol. Koffein, som finns i kaffe, har en stimulerande effekt och kan störa sömnen. Alkohol kan visserligen göra dig trött i början, men försämrar sömnkvaliteten och kan leda till rastlös sömn. Istället är det klokt att satsa på en balanserad kost och välja lätta måltider. Undvik tunga, feta livsmedel eftersom de kan försämra matsmältningen. Drick mycket vatten för att hålla dig väl hydrerad. En hälsosam kost hjälper till att hålla kroppen i balans och främjar en mer vilsam sömn under flygresan.

9. Använd sömnhjälpmedel – vissa hjälpmedel kan lugna kroppen

Användning av sömnmedel på flygplan bör ske med yttersta försiktighet och helst i samråd med en läkare. Vissa människor föredrar naturliga sömnmedel som melatonin, som reglerar sömn- och vakenhetscykeln. Detta kan tas i små doser för att hjälpa dig att anpassa dig till nya tidszoner. Det är dock viktigt att notera att inte alla sömnmedel är lämpliga att använda på flygplan och vissa kan till och med försämra reaktionsförmågan. Rådgör alltid med en läkare innan du tar sömnmedel för att säkerställa att de är lämpliga för dina individuella behov och hälsotillstånd.

10. Ritual vid läggdags – inför sömnrutiner

Ett effektivt tips för bättre sömn på flyget är att ha en ritual vid läggdags och att införa sömnrutiner. Försök att skapa en rutin som matchar din naturliga sömnrytm, även om du befinner dig i en obekant miljö. Det kan handla om att läsa en bok, lyssna på lugnande musik eller göra avslappnande andningsövningar. Genom att införliva personliga sömnvanor i din flygplanssömn kan du signalera till din kropp att det är dags att slappna av och varva ner. Om du håller dig till en regelbunden sömnrutin kan du dessutom minimera jetlag och snabbare anpassa dig till nya tidszoner.

Bonus:

Tänk på vilken tidszon du flyger till

Ett annat viktigt tips för att få en god natts sömn på planet är att tänka på vilken tidszon du flyger till. Försök att anpassa dig till den lokala tiden på din destination före flygresan. Det innebär att du måste anpassa dina sömnvanor därefter och anpassa dig till rytmen i den nya tidszonen under flygresan.

Om du vill sova under flygningen ska du försöka göra det vid ”rätt” tidpunkt, baserat på tiden på din destination. Använd belysningen och mörkret ombord för att justera din sömn- och vakenhetsrytm. Om det är läggdags på destinationen kan du använda en sovmask för att blockera ljuset och försöka slappna av.

Om du anpassar dig till tidszonen på din destination kan du minimera jetlag och acklimatisera dig snabbare. Det är också viktigt att dricka tillräckligt för att återfukta kroppen, eftersom uttorkning kan förvärra symptomen på jetlag.

Sömnvänligt flygande: sov helt enkelt hela natten

Kabinpersonalen ser alltid till att du mår bra och kontrollerar ditt säkerhetsbälte flera gånger av säkerhetsskäl. För att du inte ska vakna otrevligt rekommenderar vi att du spänner fast säkerhetsbältet så att det syns tydligt över kläderna eller filten. Fäll också ihop bordet och förvara handbagaget på ett säkert sätt. På så sätt kan du sova ostört utan att bli störd av besättningen eller medresenärer.

Förvandla flygtiden till lästid

Och om inget hjälper: läsning är alltid en bra lösning! Kanske är din bok så fängslande att du inte vill somna om. Eller så är den så tråkig att du faller i djup sömn på nolltid. Och även om du har svårt att somna på planet eller lider av flygrädsla kan läsning vara en bra distraktion. Genom att fokusera på berättelsen eller innehållet i boken kan du avleda dina tankar från eventuella rädslor och därmed flyga mer avslappnat.

Sova på planet: sovtips för barn

Barn har ofta svårt att sova på flygplan. Varje barn är unikt, så det kan vara bra att prova olika tillvägagångssätt och tillgodose ditt eget barns behov. Om sömnproblemen kvarstår är det lämpligt att diskutera detta med en barnläkare. Här är några sömntips för barn:

 • Regelbundet sömnschema
 • Lugnande sömnritual
 • Lämplig sömnmiljö
 • Begränsa skärmtid
 • Hälsosam kost
 • Tillräcklig fysisk aktivitet
 • Samtal om ångest
 • Konsekventa sömnvanor

Slutsats om att sova på ett flygplan

Att sova på ett flygplan kan vara en vilsam upplevelse med rätt tips och tricks. Att välja rätt säte, bära bekväma kläder och använda sovmasker och nackkuddar kan bidra till att förbättra sömnkvaliteten under flygresan.

Även om sömn på ett flygplan inte är jämförbart med att vila hemma, kan det göra flygresan mycket trevligare och minimera jetlag. I slutändan beror dock sömnkvaliteten på ett flygplan på individuella preferenser och behov, vilket är anledningen till att det är viktigt att prova olika strategier för att hitta den perfekta metoden för dig.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Är du fast på flygplatsen på grund av ett försenat flyg? Ditt flyg har ställts in eller du har tagits bort från passagerarlistan (nekad ombordstigning)?

I alla de beskrivna situationerna har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. ✔️Enkelt, ✔️snabbt ✔️och utan risk

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen