Förebygg irriterande tryck i öronen med dessa tips - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Lock för öronen och huvudvärk efter en flygresa? Förebygg irriterande tryck i öronen med dessa tips

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Lock för öronen och huvudvärk efter en flygresa
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Många flygresenärer känner igen känslan alltför väl. Det obehagliga trycket mot öronen när man flyger i ett flygplan. Denna känsla är särskilt intensiv under start och landning. Den kan också leda till huvudvärk efter flygningen. Orsaken till detta är det föränderliga lufttrycket, som ökar eller minskar beroende på hur högt eller lågt man flyger. Med följande knep kan du skydda dig mot denna obehagliga känsla och lära dig hur du bäst blir av med lock för öronen efter flygningen.

Varför får man ont i öronen på ett flygplan?

Flygresor väcker blandade känslor hos människor. Vissa njuter av att sväva ovan molnen, andra är glada när planet kommer in för en säker landning. Vad alla passagerare dock kan enas om är att det obehagliga dunket i öronen som kan uppstå till följd av trycket under landningen är en börda. Denna känsla orsakas av att trycket i kabinen ökar under nedstigningen. Kabintrycket blir alltså högre ju lägre flygplanet flyger. Då kan trumhinnan bukta inåt eftersom det inte finns någon utjämning mellan trycket i mellanörat och det yttre trycket. Denna känsla kan utlösa öronvärk hos flygresenärer, som går över först efter en tid. Om du får lock för öronen efter en flygning på grund av förkylning bör du ha med dig näsdroppar. Detta är det bästa botemedlet och har en mildrande effekt ända ner i halsen. Men om svullnaden är kraftigare, som vid en infektion i mellanörat, hjälper ofta inte ens dropparna och det är svårt eller omöjligt att jämna ut trycket. Detta kan leda till stora smärtor under flygresan. Det är därför tillrådligt att om möjligt undvika flygresor vid akuta infektioner.

Kan trumhinnan spricka när man flyger?

Om lufttrycket ändras under flygningen försöker hörselgången automatiskt att kompensera för trycket. Vissa områden av örat på baksidan är förseglade från utsidan av trumhinnan. När flygplanet stiger skapas övertryck i örat, som redan beskrivits, medan undertryck skapas när flygplanet sjunker. Trumhinnan dras åt och kan bukta utåt. Vissa flygresenärer märker knappt av detta och tillståndet varar bara en kort stund. Men vissa personer upplever känslan starkare och trycket kan fortfarande vara märkbart efter landningen. Vanligtvis drabbas personer vars hörselgång är särskilt trång. I värsta fall kan dessa passagerare uppleva att trumhinnan brister på grund av en kraftig förändring i lufttrycket, men detta händer relativt sällan i förhållande till det totala antalet flygresenärer.

Vad kan man göra åt tryck i öronen på planet?

De goda nyheterna när det gäller tryck i öronen på flygplan är att passagerarna aktivt kan göra något åt det. Öronpressningsövningar är till exempel ett bra sätt att minska eller bli av med den obehagliga känslan. Men det finns också andra sätt att motverka tryck i öronen, som listas nedan:

  • Rör långsamt käken och ansiktsmusklerna fram och tillbaka.
  • Tugga tuggummi långsamt eller sug på en godisbit under en längre tid.
  • Gapa ibland och öppna munnen långsamt.
  • Svälj mer intensivt när du äter eller dricker.
  • Använd speciella öronproppar som hjälper till att utjämna trycket.
  • Använd en speciell nässpray som hjälper dig att andas och utjämnar trycket.

Vad hjälper mot problem med öronen efter en flygning?

Om örat är för trångt efter flygresan kan det ha en negativ effekt på de första timmarna på resmålet. Förutom de åtgärder som beskrivs ovan är det viktigt att sträcka på benen efter flygresan, slappna av och dricka mycket vätska, eftersom luften på planet är mycket torr. Då bör öronvärken upphöra efter några timmar eller högst några dagar. Om detta inte händer bör en ÖNH-läkare konsulteras, som sedan kan titta närmare på örat.

Hur länge har man tryck i öronen efter en flygning?

Hur länge trycket i öronen varar efter en flygning varierar från person till person. För vissa personer försvinner trycket så snart de landar, medan andra resenärer känner av obehaget i några timmar eller dagar. Om örat är stängt efter en flygning brukar enkla åtgärder som att utjämna trycket, dricka mycket vätska och svälja ofta hjälpa. Om trycket fortfarande inte försvinner bör resenärer inte drabbas av panik, eftersom det kan ta lite tid innan symptomen försvinner helt. Men om känslan inte har försvunnit ens efter några dagar bör man vidta ytterligare åtgärder, t.ex. uppsöka läkare.

Lock i öronen efter en flygning – När behöver jag träffa en läkare?

Om du fortfarande har lock för öronen och en ihållande huvudvärk efter en flygning, bör det observeras av en läkare om smärtan långsamt avtar eller inte.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din resa är bokad men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Är ditt flyg överbokat, försenat eller inställt?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen