Rakhyvlar i handbagaget: regler och tips - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Rakhyvlar i handbagaget: Är rakhyvlar tillåtna i handbagaget?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Handbagage med rakapparat
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om ”Rakhyvlar i handbagaget”

 • Rakhyvlar är i allmänhet oproblematiska och får tas med i handbagaget.
 • Engångsrakhyvlar med fast blad är tillåtna så länge de är väl skyddade och bladet inte är utbytbart.
 • Rakhyvlar med utbytbara blad betraktas som vassa föremål och får inte tas med i handbagaget, utan måste förvaras säkert i det incheckade bagaget.
 • Innan du reser bör du kontrollera flygbolagets och destinationslandets bestämmelser, eftersom dessa kan variera.
 • Rakhyvlar och eventuella reservblad bör visas upp separat vid säkerhetskontrollen för att underlätta processen.
 • Om du är osäker eller har några frågor är det bäst att fråga personalen på flygplatsen om råd.


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

Du sitter på flygplatsen och längtar efter en långhelg. Eftersom du bara ska resa i några dagar har du bara handbagaget med dig. Sedan inser du att du också har packat ner din rakhyvel och frågan dyker upp i ditt huvud: ”Får jag ens ta med mig den eller kommer jag att stoppas i säkerhetskontrollen på grund av den?”. Oroa dig inte, i den här artikeln kommer vi att titta närmare på just denna fråga och förklara vilka rakhyvlar du får ta med i ditt handbagage. Vi kommer också att ge dig säkerhetstips för att transportera rakhyvlar i ditt handbagage. Så att du kan börja din resa utan några bekymmer.

Varför kan det vara förbjudet att ta med rakhyvlar på flygplan?

Att ta med rakhyvlar på flygplan kan vara begränsat eller förbjudet av säkerhetsskäl, eftersom rakhyvlar är potentiellt vassa föremål och klassas som vapen. Vassa föremål utgör en potentiell fara för passagerare och flygpersonal ombord på ett flygplan. För att undvika tidigare incidenter där rakhyvlar faktiskt använts som vapen har flygbolag och flygsäkerhetsmyndigheter utfärdat riktlinjer som reglerar transport av rakhyvlar i handbagaget.

Får jag ta med min rakhyvel i handbagaget på planet?

Om du får ta med dig din rakhyvel i handbagaget på flyget beror på vilken rakhyvel det gäller. De exakta reglerna varierar beroende på typ av rakhyvel, land och flygbolag. Vissa flygbolag kan tillåta att du tar med rakhyvlar med ett fast blad, medan andra förbjuder det. För att undvika förseningar vid säkerhetskontrollen på flygplatsen rekommenderar vi därför att du bekantar dig med reglerna för ditt flygbolag och destinationsland innan du reser.

Kan jag ta med min elektriska rakhyvel i handbagaget?

Rakapparat i handbagaget

En rakapparat som drivs av integrerade uppladdningsbara batterier kan vanligtvis tas med i handbagaget. De kategoriseras som icke-farliga av flygsäkerhetsmyndigheterna eftersom de inte har utbytbara blad utan en integrerad mekanism, vilket gör dem mindre farliga. Detta gör dem acceptabla för transport i handbagage. Det är dock viktigt att säkra rakhyveln väl för att undvika eventuella skador. Kontrollera återigen de exakta reglerna för landet och flygbolaget innan avresa på flygplatsen.

Kan jag ta med rakblad i mitt handbagage?

Rakblad klassas som potentiellt farliga på grund av sina vassa kanter och får därför inte tas med i handbagaget. För att garantera säkerheten ombord måste de istället förvaras säkert i ditt incheckade bagage. Det innebär att de ska vara väl packade och placerade på ett sådant sätt att det inte finns någon risk för skada.

Har du problem med ett inställt eller försenat flyg och vill inte bara acceptera det utan att göra något? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av försenade eller inställda flyg.
Du kan lita på stödet från våra experter i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, ersättning för inställt flyg
Ersättning vid överbokning
Kompensation för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kostnadsfritt kontrollera dina anspråk på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Har du också drabbad av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Rakhyvel i handbagaget: vad är tillåtet ombord

Din nästa kortsemester med endast handbagage är säkert på väg. Låt oss ta en närmare titt på de olika typer av rakhyvlar som du säkert kan ta med ombord i ditt handbagage.

Elektriska rakapparater

Som tidigare nämnts omfattas elektriska rakapparater normalt inte av några särskilda restriktioner. Att ta med en rakapparat i handbagaget är därför normalt inget problem.

Engångsrakhyvlar

Engångsrakhyvlar med fasta blad är vanligtvis tillåtna i handbagaget. Innan du anländer till flygplatsen bör du kontrollera att bladet inte är utbytbart för att följa bestämmelserna.

Våta rakhyvlar

Samma sak gäller för våtrakhyvlar som för engångsrakhyvlar: så länge bladen sitter fast ordentligt får de tas med i handbagaget. Om bladen är löstagbara måste du troligen lämna ifrån dig rakhyveln vid säkerhetskontrollen.

Epilator

Epilatorer som arbetar med roterande blad klassificeras inte som farliga och omfattas inte av några särskilda restriktioner. Du kan därför i allmänhet ta med dig din epilator i ditt handbagage utan att tveka.

Handbagage för rakapparater: Vilka rakapparater är förbjudna?

Naturligtvis finns det också rakhyvlar som du inte får ta med i ditt handbagage och som sannolikt kommer att tas ifrån dig vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. Nedan hittar du de typer av rakhyvlar som inte är tillåtna i handbagaget.

Klassiska rakblad

Av säkerhetsskäl får klassiska rakblad inte tas med i handbagaget. Dessa blad anses vara potentiellt vassa föremål och omfattas därför av restriktionerna för vassa föremål i handbagage.

Rakhyvlar

Rakhyvlar med extremt vassa blad är strängt förbjudna i handbagage och måste antingen lämnas hemma eller förvaras i incheckat bagage.

Lösa blad

Lösa blad är inte heller tillåtna i handbagaget. De betraktas som potentiellt vassa föremål och hör därför hemma i incheckat bagage.

Att tänka på när du reser med en rakhyvel i handbagaget

När det gäller att ta med en rakhyvel i handbagaget finns det några saker du bör tänka på för att resan ska gå smidigt. Ta följande tips till hjärtat för att följa riktlinjerna och säkerhetsföreskrifterna och börja din semester med mindre stress.

1. Känn till typen av rakhyvel

Vi kan inte nog understryka vikten av denna punkt: Se till att den rakhyvel du packar faktiskt är tillåten i ditt handbagage och inte är bättre i ditt incheckade bagage.

2. Följ säkerhetsföreskrifterna

Innan du packar ditt handbagage bör du ta reda på vilka säkerhetsbestämmelser som gäller för ditt flygbolag och ditt destinationsland. Du hittar vanligtvis denna information på flygbolagets, flygplatsmyndighetens, destinationslandets luftfartsmyndighets, Europeiska byrån för luftfartssäkerhets webbplats och på webbplatser för reserådgivning.

3. Förbered transport av rakhyveln

Undvik eventuella skador på rakhyveln genom att förvara den i ett fodral eller skyddshölje. Om din rakhyvel har ett uppladdningsbart batteri är det lämpligt att ladda ur det före flygresan.

4 Undvik rakblad i handbagaget

Förvara lösa eller utbytbara rakblad i ditt incheckade bagage för att undvika förseningar vid säkerhetskontrollen.

5. Säkra din rakhyvel väl

Skydda rakbladet med ett skyddande hölje för att undvika eventuella skador.

6. Planera för ytterligare kontroller om det behövs

Avsätt tillräckligt med tid för ytterligare säkerhetskontroller. Om du har förvarat rakhyveln i handbagaget kanske personalen vid säkerhetskontrollen vill ta en närmare titt på den. Detta kan ta lite tid, så du bör planera för detta i förväg.

Har du drabbats av försenat eller inställt flyg?

 • Kurzstreckenflüge – bis zu 1500 km – Fluggäste haben Anspruch auf 250 € Entschädigung
 • Mittelstreckenflüge – zwischen 1500 km und 3500 km – Fluggäste haben Anspruch auf 400 € Entschädigung
 • Langstreckenflüge – über 3500 km – Fluggäste haben Anspruch auf eine Entschädigung in Höhe von 600 €.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet utifrån flygsträckan:

Kort avstånd upp till 1500 kmMedelsträcka upp till 3500 kmLångsträcka från 3500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€400€600€

Kan jag raka mig på planet?

Kan-du-rakas-på-flyget

Har du din rakhyvel ombord och vill nu använda den? Att raka sig på planet är tillåtet, men inte särskilt rekommenderat. Detta beror främst på säkerhets- och hygienaspekter. Vid oförutsedda gungningar eller turbulens under rakningen i flygplanet kan risken för skador inte uteslutas. Dessutom kan det vara svårt att raka sig rent och hygieniskt i de begränsade sanitära utrymmena i flygplanet. Det är därför tillrådligt att raka sig i en lämplig miljö före eller efter flygningen.

Kan jag ta med rakskum i mitt handbagage?

Du kan ta med ditt rakskum i handbagaget så länge det uppfyller de tillämpliga vätskerestriktionerna. Detta innebär att rakskummet måste transporteras i behållare med en maximal kapacitet på 100 milliliter per behållare. Dessa behållare måste placeras i en genomskinlig, återförslutningsbar plastpåse med en total volym på högst en liter.

Du måste sedan ta ut plastpåsen med vätskorna ur ditt handbagage och visa upp den vid säkerhetskontrollen. Så länge du följer dessa riktlinjer får du transportera ditt rakskum i ditt handbagage.

Följande föremål är strängt förbjudna i handbagage

Vad är inte tillåtet i handbagaget? Denna fråga bör du fundera över innan du påbörjar din resa. Genom att vara medveten om vilka föremål som inte får medföras i handbagaget förbereder du dig för en stressfri och smidig resa.

 • Rakblad
 • Bensintändare
 • Nagelfil (pappersfil är tillåten)
 • Saxar med en bladlängd på mer än 6 cm
 • Kemiska ämnen (t.ex. syror, blekmedel)
 • Skjutvapen och andra vapen
 • Stora mängder vätskor (högst 100 ml per behållare)
 • Sprayer som kan anses utgöra en potentiell fara (t.ex. pepparspray)
 • Vassa eller spetsiga föremål som knivar eller skalpeller
 • Verktyg som kan användas som vapen, t.ex. skruvmejslar eller hammare
 • Explosiva eller lättantändliga ämnen, t.ex. fyrverkerier eller sprayburkar med lättantändligt innehåll

Slutsats om rakhyvlar i handbagaget

Att ta med rakhyvlar i handbagaget kräver noggranna förberedelser och information om vilka riktlinjer som gäller. I allmänhet är elektriska rakhyvlar vanligtvis oproblematiska och kan transporteras utan begränsningar. Engångsrakhyvlar med ett fast blad är också acceptabla så länge de är väl skyddade. Man bör dock vara försiktig med rakhyvlar med utbytbara blad, eftersom de inte är tillåtna i handbagaget och bör förvaras säkert i det incheckade bagaget.

För att undvika eventuella olägenheter vid flygplatsernas säkerhetskontroller är det lämpligt att bekanta sig med flygbolagets och destinationslandets särskilda bestämmelser före avresan. För allmän säkerhet bör vassa knivar alltid förvaras säkert i en skyddande hylsa eller ett fodral för att förhindra eventuella skador. Genom att följa dessa riktlinjer får du en stressfri säkerhetskontroll och en säker resa.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Nekades du ombordstigning på grund av en rakhyvel i ditt handbagage (nekad ombordstigning)? Eller ställdes ditt flyg in i sista minuten (inställt flyg)? I båda fallen har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. ✔️Enkelt, ✔️snabbt ✔️och utan risk

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen