Hur tidigt bör du vara på flygplatsen? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Hur tidigt bör du vara på flygplatsen?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Hur tidigt bör du vara på flygplatsen
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

För de flesta flygresenärer är semestern något man ser fram emot under lång tid. Det är därför flygresenärer inte vill missa sitt flyg under några omständigheter. Det kan till exempel vara trafikstockningar på vägen till flygplatsen, incheckningen tar alldeles för lång tid eller säkerhetskontrollen tar återigen alldeles för lång tid för att kontrollera handbagaget. Många flygresenärer ställer sig dessa frågor: Hur mycket tidigare på Stuttgarts flygplats? Hur långt före på BER? Eller hur mycket tidigare på Hamburgs flygplats? I den här bloggen förklarar vi hur tidigt du bör vara på flygplatsen för att kunna njuta av din semester till fullo.

Hur många timmar före avgång bör du vara på flygplatsen?

När du är på flygplatsen och väntar på ditt flyg kanske du tänker på andra platser eller njuter av din tid. Men i själva verket är det oftast lika tråkigt att inte göra någonting på flygplatsen som själva flygresan (tips mot tristess på planet). Tiden på flygplatsen varar i många timmar och du kan inte bara gå någonstans och vila.

Så när är den perfekta tiden att åka till flygplatsen? Eller hur tidigt bör du vara på flygplatsen? I normala fall rekommenderar flygbolagen sina passagerare att vara på flygplatsen cirka två timmar före avgång. För närvarande rekommenderar vissa flygbolag fyra timmar. Frekventa resenärer planerar dock vanligtvis inte en så stor tidsbuffert, utan är bara på flygplatsen 60-90 minuter före avgång. Långa avstånd från terminalen till gaten eller långa köer vid säkerhetskontrollen kan dock lätt leda till en tidsförlust på 30 till 40 minuter. Det är dock skillnad på om ditt flyg är inrikes eller internationellt. Vid en internationell flygning kan det vara lämpligt att räkna med lite mer tid för säkerhetskontroller och ombordstigning.

Äntligen är semestern här! – Du är redo att åka! Du anlände till flygplatsen i tid: Men ditt flyg är försenat eller inställt!

Har jag rätt till ersättning? Snabbt svar: JA!

Beställ Flightright bekvämt online:
Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus arvode).

När informerade flygbolaget dig om det inställda eller försenade flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång.

Har du också drabbats av en överbokning, ombokning eller missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Nedan följer några viktiga punkter att tänka på när du bestämmer hur tidigt du ska anlända till flygplatsen: I bästa fall kan du kontrollera några av dessa krav på ditt flygbolags webbplats:

 • Krav för bagagekontroll: Från högtalarmeddelandet; Vänligen lämna flygplatsen! Ingen mer bagageutlämning! För att undvika sådana situationer rekommenderar flygbolagen att dina passagerare anländer till flygplatsen i tid. Återigen är det värt att fråga flygbolaget om dina villkor. Dessutom kan du också söka på Google efter ”krav för bagageincheckning”.
 • Incheckningskrav på flygplatsen: När du åker till flygplatsen tänker du oundvikligen på komplicerade säkerhets- och orderkrav. Men planet är inte bara ett transportmedel, utan också en plats för frihet som kräver mycket tid och eftertanke. Det primära kravet på en flygplats är att den är säker och erbjuder gott om utrymme för avkoppling. I likhet med bagageincheckning finns det beroende på flygbolag en viss tidsgräns för incheckning som måste följas. Detta ställs dock i perspektiv om du redan har gjort incheckningen online eller via smartphone.
 • Ankomst till gaten: Hur lång tid tar det att ta sig från säkerhetssystemet till gaten? Om du kommer för sent till gaten kan flygbolaget neka dig ombordstigning. En vanlig praxis hos flygbolagen är att ge din plats till standby-kunder om du inte har checkat in i tid eller ännu inte har gått igenom säkerhetskontrollen.
 • Rusningstid på flygplatsen: Från måndag till fredag är rusningstiden på till exempel Frankfurts flygplats mellan kl. 7.00 och 19.00. Följande frågor bör beaktas i detta sammanhang: Hur stor är din flygplats? Kommer det att vara rusningstid på flygplatsen? Reser du under semesterperioden? Reser du ensam eller med barn? Kan resor med barn och familj orsaka förseningar? Tänk på att varje flygplats har sina rusningstider, som kan bero på vilken tid på dagen eller till och med vilken veckodag det är. Kontrollera därför i förväg när det är rusningstid på din flygplats. Du kan hitta denna information på flygplatsens webbplats eller genom att använda Google-sökning.

Hur lång tid före avresan bör man vara på flygplatsen utan bagage?  

Som regel bör du vara på flygplatsen minst en timme före avgång för flygningar inom EU. För långdistansflygningar gäller två timmar. Viktigast av allt är att alltid följa ditt flygbolags regler. Du kan minska väntetiden om du checkar in online och reser utan incheckat bagage. Som redan nämnts räcker det med en tidsbuffert på en timme om du flyger inom Europa. Om du bara har handbagage och redan har checkat in kan du i princip gå direkt till säkerhetskontrollen. Du kan anlända 30 minuter senare.

När måste jag vara på flygplatsen om jag har checkat in online?

Även om du checkar in online måste du gå till respektive flygbolags incheckningsdiskar på avresedagen, eftersom det också är där bagageinlämningen finns. Om du bara reser med handbagage kan du gå direkt till gaten efter att ha checkat in online. Under rusningstid kan handbagage- och säkerhetskontrollen ta upp till en timme. Planera därför in lite extra tid. För inrikesflyg ska du vara redo att gå ombord vid gaten minst 30 minuter före avgång.

Hur tidigt bör jag vara på flygplatsen för ett inrikesflyg?

Om du flyger inom Europa räcker det med en tidsbuffert på en timme. Om du checkar in online i förväg och inte behöver checka in något bagage kan du vara på flygplatsen på ca 90 minuter för inrikesflyg. I allmänhet rekommenderar de flesta flygbolag att man anländer till flygplatsen minst två timmar före avgång. Observera dock att långa promenader från terminalen till gaten, eller långa köer vid säkerhetskontrollen, lätt kan leda till att du förlorar 30 minuter.

Hur tidigt bör jag vara på flygplatsen för en internationell flygning?

För internationella flygningar är rekommendationen att anlända till flygplatsen minst tre timmar före avgång. För flygningar inom EU rekommenderas att man är där minst två timmar innan. Det spelar ingen större roll om du flyger under rusningstid eller inte. I vilket fall som helst är det värt att planera tillräckligt med tid och följa flygbolagets rekommendationer.

Kontrollera checklistan före avresan

Har du bockat av alla punkter på din checklista före avresan? (resväska, mått och vikt, handbagage, resehandlingar, pengar och kreditkort).

Inför en flygresa frågar sig flygresenären förr eller senare: ”Har jag tänkt på allt?” Om du ska åka på semester med flyg måste du vara väl förberedd. Det spelar ingen roll om du flyger för första gången eller är en van resenär: En checklista hjälper dig att tänka på allt som är viktigt. Vi har sammanställt en praktisk checklista för dig nedan:

 • Hur många resväskor vill du resa med? (Handbagage, incheckat bagage, väska, reseryggsäck)
 • Hur stora får resväskorna vara? Tillåtna mått? (Att packa resväskor är enkelt)
 • Hur mycket får resväskorna väga? Inte för tunga? Tillåten vikt?
 • Är du medveten om riktlinjerna för vätskor? Känner du till reglerna för vätskepåsar?  
 • Viktiga läkemedel med recept / piller riktlinjer för läkemedel.
 • Inga förbjudna föremål? Vad är tillåtet i handbagaget?
 • Är det tillåtet att ta med mat på planet?
 • Har jag mina flygbiljetter med mig?
 • När får jag mitt PNR-nummer?
 • Identitetskort, studentkort (för rabatter) och körkort?
 • Identitetskort och pass (utanför EU, fortfarande giltigt i minst 6 månader)?
 • Visum (utanför EU)?
 • Rese- och sjukförsäkring?
 • Kontanter, kreditkort, Maestro-kort, TAN (internetbank)?
 • Vaccinationsintyg och vaccinationer som krävs? (vissa regioner utanför EU)?
 • Biljetter (tåg, buss etc.)?
 • Husnycklar, bilnycklar med dig?
 • Bokningar (hotell, Airbnb, andra biljetter)
 • Kontaktuppgifter (hotell, resebyrå)
 • Kontaktpersoner i nödsituationer och viktiga adresser
 • Kontrollera din e-post om flygtiden har ändrats. Observera! Flygtiden kan flyttas både framåt och bakåt (Tips: Vad kan jag göra om mitt flyg flyttas framåt?)
 • Kopia av ovanstående dokument (i händelse av att plånboken tappas bort)
 • Reseguide, vandringskartor etc.
 • Mobiltelefonnät utomlands / roamingavgifter / SIM-kort
 • Elektronik (mobiltelefon, bärbar dator, surfplatta, kamera, GoPro, powerbank, batterier, laddare, adaptrar, minneskort, e-bokläsare, hörlurar)
 • Resa med spädbarn (haklappar, blöjor, blöjväska, våtservetter, napp / gosedjur, barnmat, dricka; undantag för barnmat)
 • Även intressant: nackkudde, sovmask, glasögon, solglasögon, penna, pennor, böcker, tidningar, kortspel, underhållning, kex, något att knapra på, fylla på eller köpa vattenflaska efter bagagekontrollen.

Kort sammanfattning för dig – Hur länge ska man vara på flygplatsen före avresan?

Det är tillrådligt att vara på flygplatsen cirka två till tre timmar före avgång för att ha tillräckligt med tid för de olika incheckningsprocesserna. Detta inkluderar till exempel online-incheckningen hos Condor, säkerhetskontrollen på Münchens flygplats och bagageutlämningen före flygningen. De aktuella väntetiderna vid säkerhetskontrollen på Münchens flygplats kan variera beroende på flygbolag och reseklass, så du bör definitivt planera in tillräckligt med tid för att undvika stress. Speciellt om du reser i ekonomiklass med Air France bör du anlända till flygplatsen tidigt så att du kan gå ombord i tid.

Detta gäller både för utresan och för återresan. På Frankfurt Airport (FRA) Terminal 2 kan det vara bra att komma lite tidigare eftersom incheckningstiderna där kan vara längre. På Düsseldorf Airport och München Airport bör du räkna med tillräckligt med tid eftersom väntetiderna vid säkerhetskontrollen varierar. Det är alltid bra att kontrollera aktuella väntetider och incheckningstider på flygplatserna innan du reser, särskilt om du ska flyga med Ryanair.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Du anlände till flygplatsen i tid: Men ditt flyg är försenat eller inställt!

I alla de situationer som beskrivs ovan har du som passagerare rätt till ersättning. Denna ersättning är oberoende av biljettpriset.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen