Flygförsening 2 timmar: Anspråk i händelse av en flygförsening på 2 timmar - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Flygförsening 2 timmar: Anspråk i händelse av en flygförsening på 2 timmar

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Flygförsening 2 timmar
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Flygförsening 2 timmar: Vem har inte upplevt det? Du börjar din välförtjänta och efterlängtade semester, anländer till flygplatsen och får reda på att ditt flyg är försenat. Irritationen är särskilt stor när du måste ta ett annat flyg på din ankomstplats i tid för att nå din slutdestination. EU:s förordning om passagerares rättigheter 261/2004 skapades just för dessa scenarier. Den garanterar ju att du får ersättning för ett försenat eller till och med inställt flyg. Detta är dock inte alltid fallet. I synnerhet om förseningen ”bara” är två timmar har du faktiskt inte rätt till någon ersättning enligt förordningen. Vi förklarar dock nedan om och i vilken utsträckning andra anspråk kan göras gällande.

Rätt till ersättning vid en försening på två timmar

Även en försening på ”bara” två timmar kan vara en riktig plåga. Du vill ju trots allt äntligen komma fram till din semesterdestination. Affärsresenärer, å andra sidan, är irriterade över att missa ett viktigt möte. Vissa kanske till och med förväntar sig ett annat plan vid ankomstplatsen, som måste nås i tid. I det läget undrar man naturligtvis om det finns någon rättslig möjlighet mot flygbolaget. Tyvärr kommer den som vill ha ekonomisk kompensation inte att lyckas vid en två timmars försening. I EU:s förordning 261/2004 om passagerares rättigheter anges ju att en försening på minst tre timmar vid ankomstplatsen måste vara relevant för detta.

Det enda undantaget är om flygningen ställdes in mindre än en vecka före avgång. Om du nu letar efter ett alternativ med kort varsel och därför anländer mer än två timmar för sent till din destination, kan du begära ersättning. Om ditt flyg är 2 timmar försenat får du alltså ingen ersättning. Du kan dock göra ett annat anspråk. Om ditt flyg till exempel är försenat med två timmar eller mer måste flygbolaget ta hand om dig genom att erbjuda dig vårdtjänster. Dessa kan vara mycket olika. De börjar med en enkel leverans av mat och dryck och kan sluta med en övernattning på ett hotell.

Vid en flygförsening på 2 timmar brukar flygbolagets markpersonal ge dig värdecheckar som kan lösas in på lokala flygplatsrestauranger och snackbarer. Om detta inte sker behöver du dock inte svälta alls. Istället kan du bunkra upp med mat och dryck på detta sätt. Om ditt flyg är 2 timmar försenat kan du få ersättning från flygbolaget för de kostnader som uppstår. Se bara till att du behåller motsvarande betalningskvitton.

Flygförsening på 2 timmar – Vad du kan göra på flygplatsen

En flygförsening på 2 timmar har många nackdelar. Inte nog med att du kommer fram senare till din destination. Dessutom innebär väntan också en hel del tristess på flygplatsen (tristess på ett flygplan). Särskilt om du reser med barn kan detta vara ett riktigt nervtest. Naturligtvis frågar du dig då hur tiden kan gå så snabbt som möjligt. Men hur håller man sig sysselsatt på flygplatsen med en 2 timmars flygförsening?

1. genomdriva rätten till vårdtjänster

Om ditt flyg är försenat med minst två timmar har du rätt till barnomsorg från flygbolaget. Och detta kan vara värdefullt inte bara för dig utan också för dina barn. När allt kommer omkring är gåvan med snacks och välsmakande drycker en omväxling och en krigsförklaring mot tristess. Om personalen inte erbjuder lämpliga snacks, gå helt enkelt på jakt efter ”mat” själv. Erfarenheten visar att flygplatser erbjuder ett brett utbud av restauranger och snackbarer. Alla borde kunna hitta något här. Spara kvitton för senare ersättning från flygbolaget.

2. samla in bevis

Erfarenheten har visat att flygbolagen sällan vidtar åtgärder för att genomdriva passagerarnas rättigheter. Detta gäller även ersättning för vårdkostnader. Istället nekas de ofta. Desto bättre är det om du kan bevisa att det verkligen var en försening. Ta helt enkelt bilder av avgångsskärmen. Här kan du fortfarande i efterhand se att det var en försening. I bästa fall kan du be andra passagerare på ditt flyg att också göra det. På så sätt samlar du in flera bevis oberoende av varandra.

3. Låt det inte förstöra semesterstämningen

En försening kommer alltid vid sämsta tänkbara tidpunkt. Men den är minst välkommen när du vill flyga till din välförtjänta semester. Men det är ingen idé att bli upprörd över förseningen. Det belastar bara dina nerver i onödan. När allt kommer omkring finns det ändå inget du kan göra åt förseningen.

4. döda tid

Det bästa sättet att fördriva tiden är med en bra bok. Du kan också hitta en bra kiosk på flygplatsen som kan förse dig med färskt läsmaterial. Din smartphone är ändå en vandrande underhållningsmaskin. Du kan använda den för att titta på en film eller serie eller spela ett spel. Ett tomt batteri eller en förbrukad datavolym är inget hinder. Batteriet laddas via en av de många USB-portarna på flygplatsen. Ett fritt tillgängligt WLAN-nätverk, som alla flygplatser erbjuder nuförtiden, ger dig också tillgång till Internet. Om du gillar det klassiska och vill sysselsätta dig med dina barn kan du också använda ett gammalt hederligt kortspel. Det finns inga gränser för möjligheterna här.

5. gå genom flygplatsen

Om du har en långdistansflygning framför dig bör du försöka att inte fördriva väntetiden på flygplatsen genom att sitta ner. När allt kommer omkring följs detta av fler timmars sittande på planet. Eftersom det inte är hälsosamt att sitta för länge, bör du hellre använda tiden för att gå upp och ner lite på flygplatsen. Detta håller blodcirkulationen igång och förbereder dig väl för att sitta i timmar på planet.

Försenat flyg 2 timmar Paketresa

En flygförsening på 2 timmar ger ännu inte passageraren rätt till ersättning i den mening som avses i EU:s förordning om passagerares rättigheter. Men finns det någon ersättning för en flygförsening på 2 timmar om det är en charterresa? Nej. Eftersom förordning 261/2004 också gäller här, finns det ingen kompensation för en flygförsening på 2 timmar för en paketresa heller. Krav på vård kan dock göras gällande även här.

Vad får man för en 2 timmars flygförsening?

En flygförsening på 2 timmar är redan oerhört irriterande för många. Du har förvisso rätt till förmåner vid en två timmars försening. Men får du också pengarna tillbaka vid en försening på 2 timmar? Nej. EU:s förordning om passagerares rättigheter erkänner endast ett krav på ersättning i händelse av en försening på minst tre timmar. Ett exempel illustrerar konsekvenserna. Exempel: Du vill ta ett flyg från Berlin till Rom. När du anländer till flygplatsen får du reda på att flyget som är planerat till kl. 16.00 är försenat. Klockan 18.15 lyfter planet äntligen och du anländer till Rom 2 timmar försenad. I detta fall har du inte rätt till ersättning. Du kunde dock ha bett om mat och dryck på flygplatsen från kl. 18.00. Situationen är annorlunda om flyget inte lyfter förrän kl. 20.00 och du anländer till Rom 3 timmar och 45 minuter försenad. I detta fall har du rätt till 250 euro i ersättning, eftersom Rom ligger knappt 1 184 km fågelvägen från Berlin och därför betraktas som en kortdistansflygning. Under väntetiden på flygplatsen kan du också begära förmåner från ditt flygbolag. Detta är möjligt från en väntetid på 2 timmar.

upp till 2 timmarupp till 3 timmarupp till 4 timmarKom aldrig framAvstånd/ Avstånd
0 €250 €250 €250 €1500 km
0 €400 €400 €400 €1500 km – 3500 km
0 €600 €600 €600 €> 3500 km
Flygförsening 2 timmar – Vad har jag rätt till enligt EU-lagstiftningen vid en flygförsening?

Vad får man för en flygförsening på 1 timme?

En flygförsening på mindre än 2 timmar utgör inte en fordran för dig. I dessa fall kan du varken kräva ersättning eller begära förmåner från flygbolaget. Detta är helt förståeligt. När allt kommer omkring kan förseningar alltid uppstå på flygplatsen, vilket du helt enkelt måste acceptera till en viss grad. Det finns ofta skäl bakom dem som är till fördel för ens egen och andra passagerares säkerhet. Om ett flyg är försenat med mindre än 2 timmar bör du helt enkelt acceptera det.

Vad får man för en 3 timmars flygförsening?

EU-förordningen om flygpassagerares rättigheter 261/2004 skapades för att hjälpa passagerare i händelse av förseningar. Vid en flygförsening på minst 3 timmar har du rätt till 250 euro (upp till 1 500 km), 400 euro (1 500 km till 3 500 km) eller 600 euro (mer än 3 500 km), beroende på flygsträckan. Du har alltså rätt till ersättning för en flygförsening på 3 timmar. En flygförsening på mer än två timmar ger i sin tur redan upphov till pensionsanspråk.

Kundrecensioner för Flightright GmbH

Flygbolag(Flygbolag)Använd den kostnadsfria kompensationsberäknaren!
Aeroflot, Air China, Air France, Condor, EasyJet, Eurowings, Emirates, Lufthansa, Wizz Air, RyanairBeräkna utbetalning nu (2 minuter)
American Airlines, Austrian Airlines, norskaFlyg, Dolomiti, TAP Portugal, British AirwaysBeräkna utbetalning nu (2 minuter)
Germanwings, Lauda Motion, SunExpress, Turkish Airlines, Pegasus Airlines, Corendon AirlinesBeräkna utbetalning nu (2 minuter)
Iberia, Swiss, TUIfly, SAS, KLM,Beräkna utbetalning nu (2 minuter)

Hur länge kan ett flyg bli försenat?

Passagerare måste helt enkelt acceptera en viss flygförsening utan att ha rätt att kräva ersättning. Upp till två timmars försening är rimligt. Allt över två timmar ger rätt till ersättning. Här måste ditt flygbolag tillhandahålla mat och dryck och, under vissa omständigheter, en övernattning på hotell. Om förseningen är minst 3 timmar är det återigen möjligt att få ersättning på mellan 250 och 600 euro.

Hur mycket pengar vid försenat flyg?

Vid en flygförsening kan ersättning endast betalas ut under vissa omständigheter. Endast om du når din destination med en försening på minst 3 timmar kan du kräva ersättning. EU:s förordning om passagerares rättigheter föreskriver en ersättning på mellan 250 och 600 euro, beroende på avståndet.

Vad räknas som en flygförsening?

Den avgörande faktorn är vid vilken tidpunkt du anländer till din destinations flygplats. Om du lyfter tre timmar för sent och anländer till din destination endast 2:30 timmar för sent på grund av mycket goda förhållanden, har du inte rätt till ersättning. Kravet uppstår endast vid tre timmars försenad ankomsttid.

Flygförsening 2 timmar på långdistansflyg – Vad har du rätt till?

Om du har en kort- eller långdistansflygning framför dig påverkar inte din rätt till mat och dryck. Du har alltid rätt till mat och dryck från flygbolaget vid en försening på minst två timmar. Om du anländer till din destination med en försening på minst tre timmar är det återigen relevant om du flög långdistans eller kortdistans. En kortdistansflygning ger ”bara” 250 euro i ersättning, medan en långdistansflygning ger 600 euro.

Vilket flygbolag flyger du med?

När det gäller utbetalning vid flygförseningar har EU:s förordning om passagerares rättigheter specificerat en detaljerad som avser . Flygbolagen själva har dock ibland utarbetat egna tilläggsbestämmelser om hur de ska lugna sina passagerare vid förseningar.

Flygförsening 2 timmar Eurowings – Vad har du rätt till?

 • Rätt till måltider och förfriskningar
 • Hotellövernattning vid behov
 • Transfer
 • Kostnadstäckning för telefonsamtal

Flygförsening 2 timmar Lufthansa – Vad har du rätt till?

 • Mat och dryck
 • Hotellövernattning vid behov
 • Transfer
 • Möjlighet till två korta telefonsamtal, fax eller e-post

Flygförsening 2 timmar Ryanair – Vad har du rätt till?

 • Mat och dryck
 • Två telefonsamtal eller e-postmeddelanden
 • Hotellövernattning vid behov
 • Transfer

Du berörs inte av ovanstående flygbolag?  Besök vår fullständiga lista över flygbolag.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Du är fast på flygplatsen på grund av en flygförsening? Ditt flyg har ställts in (inställt) eller du har tagits bort från passagerarlistan? I alla de situationer som beskrivs har du rätt till ersättning som passagerare.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen