Vad ska man göra åt flygrädsla? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Vad ska man göra åt flygrädsla?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Vad ska man göra åt flygrädsla?
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Flygrädsla kan lägga en rejäl sordin på semesterstämningen. Men vad hjälper mot flygrädsla och finns det kanske till och med piller mot flygrädsla? Du kan ta reda på svaren på dessa frågor och många användbara tips mot flygrädsla i följande bloggartikel.

Vad är rädsla för att flyga?

Vad är en rädsla för att flyga? Och hur många människor har en rädsla för att flyga? Rädsla för att flyga är en så kallad fobi. Det betyder att en person är rädd för vissa föremål eller situationer – i det här fallet för att flyga.I en statistisk undersökning sa endast 3 procent av de tillfrågade att de hade en stark rädsla för att flyga. Ytterligare 8,7 procent sa att de aldrig hade flugit på grund av rädsla och ytterligare 8,2 procent sa att de kände sig mycket osäkra och nervösa i flygplan.

Vilken medicin hjälper mot flygrädsla?

Personer som lider av stark flygrädsla men inte vill bli hindrade från att resa kan försöka lindra sin rädsla med hjälp av medicinering.

Varning: tabletter mot flygrädsla är inte alltid effektiva eller ens ofarliga! Om du funderar på att ta medicin mot flygrädsla bör du alltid rådfråga din läkare först.

“Räddningsdroppar” för rädsla för att flyga

Försiktighet rekommenderas med så kallade “räddningasdroppar” mot rädsla för att flyga. Dessa består vanligtvis av naturliga ingredienser. Ofta är de gjorda av Bach-blommor. Även om dessa läkemedel är ganska ofarliga, är de homeopatiska läkemedel. Neurexan för rädsla för att flyga är också ett sådant läkemedel. Effektiviteten av homeopatiska läkemedel är inte vetenskapligt bevisad och går förmodligen inte utöver placeboeffekten.

Växtbaserade läkemedel för rädsla för att flyga

Hjälper växtbaserade läkemedel som valerian verkligen mot rädsla för att flyga? I motsats till homeopatiska läkemedel kan naturopatiska läkemedel som milda lugnande medel med valerian hjälpa till mot rädsla för att flyga.

Sedativa för rädsla för att flyga

I motsats till de läkemedel som beskrivs ovan fungerar receptbelagda lugnande medel med stor säkerhet. Ändå bör du inte ta dem utan att tänka. Speciellt på grund av den relativt höga beroendeframkallande potentialen hos många lugnande medel, bör behandlingen endast göras med stor försiktighet. För att få ett receptbelagt läkemedel måste du få det utskrivet av din behandlande läkare.

Hur kan man övervinna flygrädsla?

Du kan övervinna din flygrädsla även utan medicinering. Kanske kan följande fakta få dig att känna dig lite mer avslappnad när du går ombord på ett plan.

Kontroll av verkligheten

Du kan se varför flygrädsla är ogrundad genom att titta på sannolikheten för en flygkrasch. Sannolikheten för att ett flygplan ska krascha är faktiskt bara 0,0000004 procent.

Behandling av flygrädsla

Flygrädsla kan behandlas. Detta sätt att hantera flygrädsla är mer effektivt och långsiktigt än behandling med örtmediciner och mindre farligt än att släppa rädslan med läkemedel som Tavor.

Det finns många sätt att behandla din rädsla, från klassisk beteendeterapi till seminarier om flygrädsla.

Hypnos för flygrädsla

Hypnos mot flygrädsla kan också vara en effektiv behandlingsmetod.

I sådan hypnoterapi ska patienten i sin fantasi ha goda erfarenheter av flygresor. På så sätt ska känslan av rädsla eller beroende ersättas av känslor av säkerhet och självbestämmande.

Vad kan man göra mot flygrädsla hos barn?

Semester med barn är alltid en utmaning. Om de små också lider av flygrädsla förvandlas resan snabbt till stress. Men med bra förberedelser och rätt medel mot flygrädsla hos barn kan detta motverkas.

Rädsla för att flyga: tips för att flyga med barn

För att göra resan så trevlig som möjligt för dig och dina barn har vi sammanställt följande tips. På så sätt kan flygrädsla snart vara ett minne blott.

Slappna av

Lättare sagt än gjort. Men det rätta botemedlet mot barns flygrädsla är avslappning. Lugna ditt barn och säg att det inte är någon fara.

Tips: Använd placeboeffekten. Detta är särskilt effektivt för barn. Ge ditt barn en bit godis och försäkra honom eller henne om att detta godis hjälper mot rädslan. Barnet kommer troligen att bli mindre rädd.

Stöd

Det viktigaste är dock att du hjälper ditt barn att hantera känslan av rädsla. Var ärlig om din egen rädsla och försäkra barnet om att det är normalt men att situationen är helt säker.

Distraktion

Distrahera ditt barn. Spelkonsoler, mobiltelefoner eller böcker gör underverk. Det är mycket lättare att övervinna sin egen rädsla när man ser sina favorithjältar och hjältinnor orädda ge sig ut på äventyr.

Val av säte

Att bekämpa flygrädsla börjar med valet av säte. Men var sitter man bäst på ett flygplan om man har flygrädsla? Här är det bäst att säkra en plats direkt ovanför vingarna. Här känns vibrationerna som minst. Om dessa platser redan är upptagna bör du sitta längst fram i planet.

Hur kan vi hjälpa dig?

Du har övervunnit din flygrädsla, men nu står flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Är ditt flyg överbokat, försenat eller inställt?

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt.

Som experter på flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen