Tips och regler för att flyga med förkylning - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Att flyga med förkylning – regler och tips

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Att-flyga-med-förkylning
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om att ”flyga med förkylning”

 • Om du ska gå ombord på ett flygplan med milda förkylningssymtom som förkylning och huvudvärk beror på ditt faktiska hälsotillstånd, symtomen och dina förberedelser inför flygresan.
 • Om du har extrema symtom, särskilt hög feber eller svåra luftvägssymtom, bör du skjuta upp din resa.
 • Om du är förkyld bör du förbereda dig på smittorisken för personal och andra resenärer och bära munskydd i slutna utrymmen, tvätta händerna regelbundet, hålla avstånd och följa vett och etikett vid hosta och nysningar.
 • För ditt eget välbefinnande när du reser med en förkylning bör du använda avsvällande nässpray, dricka mycket vätska, ta med dig medicin för att lindra symtomen och ta hand om din kropp före, under och efter flygresan.


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

Flygresan är bokad, boendet är bokat och resväskorna är packade – men så känner du att det kliar i halsen och att näsan rinner? Det låter som en förkylning. Vi reder ut frågan om du kan börja din resa på det här sättet och ger dig några viktiga regler och användbara råd som hjälper dig att nå din destination oskadd.

Vad är en förkylning?

En förkylning, även känd som en influensaliknande infektion, är en vanlig virusinfektion i de övre luftvägarna. Den orsakas vanligtvis av olika typer av virus. De typiska symtomen är rinnande eller täppt näsa, halsont, lätt huvudvärk och värk i armar och ben och ibland en lätt feber.

Kan man flyga om man är förkyld?

En vanlig fråga som ställs av resenärer är – det finns inget tydligt ja- eller nej-svar. Du bör bedöma din egen hälsa för att kunna fatta ett välgrundat beslut innan du reser. 

Kan man flyga med förkylningssymptom?

I princip är det möjligt att flyga med milda förkylningssymptom. Typiska symptom som täppt näsa eller öronvärk gör dock flygresan mer obehaglig. Tryckskillnaden i flygplanskabinen förvärrar ofta dessa symtom och orsakar ytterligare obehag.

Under vilka omständigheter får du inte flyga?

Om du har extremt uttalade förkylningssymtom, som mer sannolikt tyder på influensa eller bronkit, är det tillrådligt att skjuta upp din resa för att skydda dig själv och undvika att smitta andra. Du bör inte heller flyga på semestern om du har en allvarlig sjukdom som vattkoppor eller mässling.

Vilka symtom innebär att du inte bör flyga?

Extrema sjukdomssymtom tyder på att du bör undvika att flyga. Det kan handla om hög feber och luftvägssymtom, svår huvudvärk och ihållande illamående samt allmän sjukdomskänsla. Detta är bara några av de symtom som innebär att du bör ligga i sängen och inte sitta på ett flygplan.

Har du problem med en inställd eller försenad flygning och vill inte bara acceptera det utan att göra något? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av förseningar eller inställda flyg.
Du kan lita på stödet från våra experter i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, ersättning för inställt flyg
Ersättning vid överbokning
Kompensation för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kostnadsfritt kontrollera dina anspråk på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Är du också drabbad av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Får man flyga med förkylning eller inte?

Flygande-med-kyla-1

Beslutet om du ska gå ombord på ett plan eller inte beror på ditt hälsotillstånd, hur allvarliga dina symtom är och den potentiella smittorisken för andra resenärer. För att vara på den säkra sidan kan du rådfråga läkare innan du reser.

Ställa in en flygning eller flyga med en förkylning?

Detta beslut är en personlig avvägning mellan hur brådskande resan är och ditt eget välbefinnande. Om en avbokning är möjlig och resan inte är absolut nödvändig rekommenderar vi att du skjuter upp resan för att påskynda din återhämtning.

Vad ska jag göra om jag måste flyga med en förkylning?

Du måste till varje pris ta det bokade flyget och frågar dig själv: Vad ska du göra om du är förkyld och måste flyga? Förbered dig med följande åtgärder för att skydda dig själv och andra flygresenärer.

Åtgärder för att skydda dig under flygresan

 • Bär munskydd för att minimera risken att överföra sjukdomar.
 • Tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten eller använd ett desinfektionsmedel.
 • Försök att hålla ett visst avstånd till andra flygresenärer.
 • Håll för näsa och mun när du nyser och använd armvecket eller en näsduk i stället för händerna.
 • Försök att välja en fönsterplats, eftersom det ger mindre kontakt med andra passagerare än en plats vid gången.
 • Desinficera alla ytor som armstöd, bord och handtag med desinfektionsservetter efter landning.

Varför kan det vara farligt att flyga med en förkylning?

Du bör vara medveten om att det finns en risk att smitta flygbesättningen och andra resenärer. För dig själv finns det en risk att de typiska förkylningssymtomen förvärras av tryckskillnaderna under flygningen. Detta kommer bara att fördröja din återhämtning och kan till och med leda till en försämring av ditt hälsotillstånd.

Tips för att flyga med en lindrig förkylning

Om du ändå ska resa är det bäst att följa dessa rekommendationer:

 • Använd avsvällande nässpray för att rensa bihålorna och minska påfrestningen på mellanörat som orsakas av tryckförändringen.
 • Drick mycket vatten och undvik alkoholhaltiga drycker för att hålla dig hydrerad och förhindra uttorkning av slemhinnorna.
 • Ta lämpliga mediciner för att lindra förkylningssymtomen, t.ex. smärtstillande medel mot huvudvärk och värk i armar och ben.
 • Försök att vila under flygresan och undvik överdriven ansträngning för att inte utsätta kroppen för ytterligare påfrestningar.
 • Se till att ha god handhygien genom att tvätta händerna regelbundet eller använda handsprit.

Tips för att utjämna trycket trots förkylning

För att utjämna trycket används ofta den så kallade Valsalva-manövern, där du trycker på bihålorna genom att andas ut genom näsan, men håller den stängd och samtidigt håller munnen stängd. 

Det rekommenderas dock inte om du är sjuk, eftersom det extra trycket på bihålorna kan leda till obehag i mellanörat. Följ istället våra rekommendationer:

 • Använd avsvällande nässpray.
 • Tugga flera tuggummin.
 • Gäspa eller svälj regelbundet.
 • Använd speciella öronskydd.

FRÅGOR OCH SVAR: Att flyga med förkylning

För att lugna alla dina eventuella bekymmer svarar vi nedan på andra vanliga frågor om flygresor med förkylning. 

Kan barn flyga med förkylning?

Barn kan vanligtvis också flyga, men föräldrar bör ta hänsyn till hur allvarliga symtomen är. Var beredd på att deras obehag bara blir värre. Sök medicinsk rådgivning hos din barnläkare eller husläkare om det behövs. 

Varför nässpray när man flyger?

Nässpray hjälper till att utjämna trycket i öronen genom att göra slemhinnorna avsvällda och rensa bihålorna och öronen.

Hjälper öronproppar när man flyger?

Särskilda öronproppar eller hörselkåpor hjälper till att utjämna trycket eftersom de reglerar luftcirkulationen i örat och minskar eventuellt obehag.

Kan man flyga med hosta?

Du kan flyga med flygplan även om du har en lätt hosta. Du bör dock ta hänsyn till ditt eget hälsotillstånd och infektionsrisken för andra flygresenärer. Om du har svår eller ihållande hosta bör du uppsöka läkare och vid behov skjuta upp din resa.

Kan man flyga med en förkylning?

Du kan normalt flyga med en mild förkylning. Hänsyn måste dock tas till individuella symptom, tryckutjämning och den potentiella infektionsrisken för andra passagerare.

Är det farligt att flyga med förkylning?

Att flyga med förkylning innebär i regel inga direkta faror. Tryckskillnaderna i flygplanskabinen kan dock orsaka obehagliga symptom som smärta i örat.

Kan jag flyga med influensa?

Det rekommenderas att inte flyga med influensa, särskilt om symptomen är allvarliga eller åtföljs av feber.

Slutsats om att flyga med en förkylning

Att flyga med en lindrig förkylning är möjligt, men kräver eftertanke. Bedöm hur sjuk du känner dig, hur brådskande resan är och överväg att skjuta upp den om du har svåra symtom eller allvarliga hälsoproblem. Om du väljer att flyga bör du förbereda dig för att skydda dig själv och undvika att smitta andra resenärer.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Är du fast på flygplatsen på grund av ett försenat flyg? Ditt flyg har ställts in eller du har tagits bort från passagerarlistan (nekad ombordstigning)?
I alla de beskrivna situationerna har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. ✔️Enkelt, ✔️snabbt ✔️och utan risk

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen