Tips för miljövänligt flygande - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Tips för miljövänligt flygande

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Tips för miljövänligt flygande
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Flygplanet är förmodligen en av mänsklighetens största uppfinningar. Med flygande transportmedel kan vi trots allt tillryggalägga långa sträckor på mycket kort tid. För några decennier sedan var det bara möjligt för ”vanliga dödliga” att resa över de stora världshaven med båt. Här var man ibland på väg i flera veckor innan man äntligen kom fram till sin destination. Men hur bekvämt och tidsbesparande det än är att flyga, så har det naturligtvis också sina nackdelar. När allt kommer omkring anses det vara extremt skadligt för miljön. I genomsnitt förbrukar ett passagerarflygplan cirka fyra liter paraffin per passagerare på en sträcka av 100 km.

På långdistansflygningar kan detta leda till gigantiska koldioxidutsläpp. Men vissa människor kan inte avstå från att flyga. Ofta finns det yrkesmässiga skäl bakom detta. Om du vill undvika ett alltför stort ekologiskt fotavtryck i detta fall kan du också flyga hållbart nuförtiden. Detta uppnås vanligtvis genom att kompensera för de föroreningar som orsakas. Idag ska vi titta närmare på de alternativ som finns.

Hur dåligt är det för miljön att flyga?

Flygtrafiken har ökat enormt under de senaste decennierna. Den stora mängden passagerarflyg som flyger genom luften varje dag gör det också tydligt att det blir allt billigare att resa med flyg. Naturligtvis föredrar människor som vill resa att köpa en flygbiljett när de måste tillryggalägga en lång sträcka. När allt kommer omkring kan de spara värdefulla timmar som de hellre skulle tillbringa på semestermålet. Men hur dåligt är det egentligen för miljön att flyga med flyg? Som så ofta kan en titt på statistiken vara till hjälp. Enligt experter står turistflygresor för cirka fem procent av de globala koldioxidutsläppen. Vid första anblicken låter det kanske inte så mycket.

Men vi måste ta en närmare titt. Ur ett globalt perspektiv är flyget fortfarande ett lyxigt färdmedel som långt ifrån alla världsmedborgare har råd med. Endast cirka elva procent av världens befolkning har nöjet att resa med flyg varje år. Om alla människor skulle flyga med flyg minst en gång om året, skulle detta alltså kunna tiodubbla utsläppen av växthusgaser. Överraskande nog måste man göra stora skillnader mellan passagerarna. Eftersom passagerare i första klass eller business class tar upp mer utrymme på planet, utgör de också en större belastning på miljön.

Är ett flygplan mer miljövänligt än en bil?

Men är flygplanets dåliga rykte verkligen berättigat? Är de som flyger ofta sådana miljöbovar? Vi tog en närmare titt och ville jämföra flygplanet med bilen. Vilket fordon är mest skadligt för miljön? Detta är vad den federala miljöbyrån har lagt under mikroskopet. Byrån tittade närmare på ett exempel. De tittade på en typisk flygresa från Tyskland till de vackra Maldiverna. Enligt byråns beräkningar orsakar en genomsnittlig passagerare på en flygning som täcker en sträcka på 16 000 km den imponerande mängden fem ton CO₂. För att göra en jämförelse jämförde myndighetens personal hur många kilometer med fem ton CO₂-utsläpp som skulle vara möjligt för en genomsnittlig bil med förbränningsmotor. Resultatet är häpnadsväckande och visar tydligt att planet är mycket mer skadligt än en bil.

Det är möjligt att resa nästan 25 000 km i en bil med samma miljöpåverkan. Den ideella organisationen Germanwatch har understrukit detta med sin egen studie. Man klargjorde till exempel att en medeldistansflygning till Teneriffa och tillbaka motsvarar miljöpåverkan från ett års bilkörning. Man vill inte ens göra en jämförelse med moderna elbilar. Om man förser dem med el från förnybara källor har de ingen inverkan på miljön, åtminstone inte när de är igång. Ändå finns det för många inget alternativ till att använda flygplanet som transportmedel. I samband med detta bör man leta efter sätt att göra flygningen miljövänlig och hållbar.

Har du problem med ett inställt flyg och vill inte ta det med ro? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av inställda flyg.

Du kan lita på att våra experter hjälper dig i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, Ersättning för inställt flyg
Ersättning för ombokning av flyg, ersättning för överbokning
Ersättning för nekad ombordstigning, affärsresa, paketresa
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

När informerade flygbolaget dig om det inställda eller försenade flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång.

Har du också drabbats av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Är det möjligt att flyga på ett miljövänligt sätt?

Naturligtvis skulle det förmodligen vara enklast om du gjorde det till din egen mission att aldrig flyga igen. Men vem skulle vilja göra det? Det finns en viss upptäckaranda hos oss alla som vill utforska varje litet hörn av jorden. Och det är också viktigt! När allt kommer omkring tjänar resor också till att främja ömsesidig förståelse mellan människor. När man reser till avlägsna delar av världen kan man ofta stöta på mer än bara vackra naturfenomen eller sevärdheter. Dessutom ger resandet oss möjlighet att lära känna andra kulturer. Så frågan om hur man gör flygresor mer hållbara är mycket viktigare. Vi har sammanställt några tips som gör det tydligt att du kan sätta dig på ett flygplan utan dåligt samvete.

Hur kan jag flyga klimatneutralt?

Med några få förhållningsregler kan även du se till att din flygresa inte blir en alltför stor börda för kommande generationer.

Ekonomiklass är tillräckligt

Alla som har flugit en långdistansresa i ekonomiklass vet att ju längre resan är, desto mer kan den bli ett riktigt tålamodstest för kropp och själ. Särskilt det begränsade benutrymmet gör att många passagerare räknar minuterna till landning. De som har resurserna som krävs eller kan hitta ett bra erbjudande föredrar därför att ta plats i business eller till och med första klass. Här bör du för miljöns skull föredra ett mindre säte och sträcka dig efter ekonomiklassbiljetten. Anledningen till detta är uppenbar. Eftersom ett säte i business class tar upp ungefär lika mycket plats som två säten i ekonomiklass, ökar de koldioxidutsläpp som du släpper ut under en flygning, åtminstone indirekt, till miljön. I First Class är faktorn så hög som tre.

CO₂-kompensation

Oavsett om du flyger ekonomi, business eller förstaklass, är miljön ibland mer, ibland mindre av en börda. Men det går också att kompensera. Det finns nu ett antal portaler som har gjort det till sin verksamhet att kompensera för dina flygningar. Naturligtvis minskar detta inte omedelbart ditt ekologiska fotavtryck. Men du kan ändå ha gott samvete eftersom du har gjort något bra för miljön. Leverantörer som Myclimate, till exempel, ger ekonomiskt stöd till värdefulla miljöskyddsprojekt. På så sätt kan de kilometer som flygs med flygplan minskas något.  

Mindre är mer

För att inte bara göra packningen så lätt som möjligt, utan också göra något bra för miljön, kan du avstå från onödigt bagage. Varje extra kilo ombord på ett flygplan innebär ju också en motsvarande högre bränsleförbrukning. Om möjligt kan du till och med få plats med det allra nödvändigaste i handbagaget. Då kan du vara säker på att du inte bara har en mindre inverkan på miljön. Dessutom är det oftast mer avslappnat att resa utan en stor resväska.

Flyg med rätt flygbolag

När det gäller miljöförstöring är det viktigt att komma ihåg att alla flygbolag inte är likadana. Snarare tvärtom. Särskilt valet av flygplanstyp kan ha stor betydelse för hur mycket bränsle som släpps ut i atmosfären. Därför har vissa flygbolag ibland betydande skillnader i belastningen på ekosystemet trots samma resväg. Moderna flygplan har i regel effektivare motorer och förbrukar därmed mindre paraffin per kilometer. Det är dock inte bara själva flygplanstypen som är av stor betydelse, utan även hur sittplatserna är placerade i kabinen. Även om det kan vara bekvämt, innebär mycket benutrymme också alltid högre CO₂-utsläpp per passagerare:in.  

Ska man avstå från att flyga för miljöns skull?

De negativa konsekvenserna för miljön kan snabbt ta bort lusten att flyga. Men bör du därför sluta flyga? Vi tycker inte att du behöver sluta flyga helt och hållet. Det finns dock inget som talar emot att begränsa sig lite. För miljöns skull tar man ju gärna cykeln till bageriet runt hörnet istället för att sätta sig i bilen. Ett liknande tankesätt kan inte skada när det gäller att flyga. Om möjligt bör du undvika kortdistansflygningar inom Tyskland om du inte är pressad av tid. Här är tåget definitivt det miljövänliga alternativet. För långdistansresor finns det däremot nästan inget alternativ till flyget. För att lära känna främmande kulturer kan du definitivt acceptera detta om du kompenserar och följer våra andra tips.

Är direktflyg mer miljövänligt?

Om du vill planera din resväg på ett sätt som är mindre skadligt för miljön bör du välja direktflyg eller non-stop-flyg. Anledningen till detta är uppenbar. Det går åt många liter bränsle för att accelerera ett flygplan som väger många ton till startfart. Detsamma gäller för inbromsningen vid landningen. Följaktligen är det dessa två processer som förbrukar mest bränsle vid flygning. Så med bara en flygning minimerar du dem.

När kommer flyget att bli miljövänligt?

Elektromobilitetens stora framgångar på bil- och cykelområdet har naturligtvis inte gått flygbranschen förbi. Därför utvecklas för närvarande miljövänliga alternativ till förbränningsmotorn i flygplan med full fart. Det finns många idéer, men ännu ingen gemensam nämnare. Forskare har redan utvecklat kraftfulla motorer baserade på vätgas eller elteknik. Man kan också tänka sig att använda syntetiskt framställt bränsle eller till och med biokerosen. Den senare kommer förmodligen att användas som en så kallad överbryggningsteknik. Om det federala miljöministeriet får som det vill ska alla flygplanstankar vara fyllda med minst två procent miljövänliga bränslen senast 2030.  

Miljövänligt flygande – våra tips

Att flyga behöver inte nödvändigtvis vara en miljösynd. Det finns sätt att hålla den negativa påverkan på växthuseffekten i schack. Vi har listat de fyra viktigaste sätten för dig ännu en gång.

1. Flyg ekonomiklass om möjligt

Vi vet att det är obekvämt att flyga ekonomiklass. Men medan dina knän trycker mot sätet framför dig och du känner smärta, kom ihåg att du inte bara sparade pengar genom att välja din plats. Dessutom är du en mindre belastning för miljön än andra passagerare i business eller first class.

2. Kompensationsflyg

Ett annat sätt att minimera ditt ekologiska fotavtryck trots att du flyger är CO₂-kompensation. Det finns nu många spännande sätt att minimera den negativa påverkan av en flygresa genom att donera till miljöskyddsprojekt över hela världen. På så sätt har du åtminstone lite bättre samvete när du reser med flyg.

3. Ta bara med det mest nödvändiga bagaget

Det är inte bara flygplanets och passagerarnas vikt som orsakar den enorma bränsleförbrukningen i ett flygplan. Naturligtvis väger bagaget också en hel del. Om du minskar vikten ombord minskar du också mängden bränsle som förbrukas. En checklista som skrivs i god tid med alla saker som du faktiskt behöver på semestern kan hjälpa dig att ta med så lite som möjligt. Kanske räcker det till och med med handbagaget.

4. flygbolaget gör skillnaden

Ta inte bara reda på i förväg vilket flygbolag som erbjuder de billigaste biljetterna. Andra fakta är också viktiga om du aktivt vill göra något åt din resas miljöpåverkan. Vilken modell använder flygbolaget? Hur många passagerare ryms på planet? Dessa och andra frågor kan hjälpa dig att ta reda på hur miljöbelastande din resa egentligen är.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Du har följt alla tips för miljövänligt flygande, men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen