Flygspårning | Spåra flygningar online | Live! - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Flygspårning | Spåra flygningar online | Live!

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Flygspårning
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Det finns många anledningar till att vilja spåra en flygning. De flesta använder säkert detta alternativ för att kunna hämta sina nära och kära från flygplatsen i tid. Innan internetåldern och praktiska flygspårare som nu är tillgängliga för alla, var detta inte möjligt. På den tiden hände det ibland att släktingar fick vänta i timmar på flygplatsen eftersom flyget i fråga var försenat. Men det finns också andra skäl att använda en flight tracker; flight tracking.

Vissa människor är helt enkelt intresserade av hur den aktuella flygtrafiken ser ut på luftiga höjder. Så kallade plane spotters jagar till och med efter det perfekta fotot av flygplan. För att se var ett eftertraktat flygplan är på väg att landa kan du hålla ett öga på allt med hjälp av en flight tracker. I det följande vill vi förklara hur flight trackers fungerar och presentera de mest populära.

Har du upptäckt en flygförsening med hjälp av din flight tracker?
Har du också drabbats av en överbokning, inställt flyg eller missad anslutning? Kontrollera på två minuter med vår kostnadsfria beräkningsapp om du kan få kompensation för din flygstörning. Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔

Vad är flygspårning egentligen?

Den som är intresserad av ämnet flyg och rymd kan inte undvika ämnet flygspårare på något sätt. Eftersom denna hobby blir alltmer populär, har utvecklarna av motsvarande programvara också ett stadigt växande antal användare. Flygplan kan spåras med hjälp av en flight tracker. Men den praktiska flight trackern ger inte bara flygplansfantaster möjlighet att observera sina favoritplan. Om du har bokat ett nonstop- eller långdistansflyg eller om du har tråkigt på planet, är det också värt att spåra ditt flyg online.

Det viktigaste skälet att använda en flight tracker är förmodligen att få tag på vänner eller familjemedlemmar. Med internet har de trots allt möjlighet att från sitt eget hem kontrollera om planet kommer att anlända enligt tidtabellen. Med Flightradar24 och Flightaware finns det två stora leverantörer vars användarantal ständigt växer. Vi skulle vilja klargöra hur de fungerar i det följande.

Det var en mediehändelse som fick hypen kring flight trackers att skjuta i höjden. År 2010 fick vulkanen Eyjafjallajökull på Island ett utbrott. Detta naturliga skådespel hade en allvarlig inverkan på den globala flygtrafiken. Till exempel ställdes många flygningar in på grund av säkerhetsrisker orsakade av det gigantiska askmoln som skapades. Den som ville hämta en annan person på flygplatsen kunde därför i många fall bespara sig resan dit.

För att ta reda på om ett flyg var inställt eller inte använde många flight trackers. På portalerna kunde man kontrollera om och när en landning var att vänta. Om man inte såg flygnumret i översikten kunde man anta att flygningen hade ställts in. Men det växande antalet användare beror inte bara på personer som ville planera sin upphämtning vid den tidpunkten.

Dessutom tyckte flygentusiaster att det var spännande att se vilka effekter vulkanutbrottet hade på parametrar som flyghastighet, flyghöjd och flygplanets rutt. Dessa data kan också visas på en flight tracker. Portalerna erbjuder inte bara aktuella data. Tidigare flygningar kan också visas här. Särskilt efter flygolyckor är det inte ovanligt att press och utredare ber om information från flight trackers.

Flightradar24

Flightradar24 är utan tvekan en av de mest populära och mest kända flygspårarna. Denna leverantör lanserades 2006 och var till en början mer av en liten gimmick än ett fullserviceerbjudande. Det var alltså en svensk portal för flygjämförelser som utvecklade flight trackern som en liten gimmick. Med tiden växte efterfrågan på tjänsten och webbplatsens ägare öppnade sin flight tracker även för den breda massan.

Den betydelse Flightradar24 har inom flight tracker-sektorn blir tydlig när man tittar på statistiken. Portalen erbjuder data om 150 000 flygningar varje dag. Detta lockar en miljon användare till webbplatsen varje dag. Förutom fri användning erbjuder leverantören också betalda modeller. I dessa drar du nytta av funktioner som historiska flygdata. Leverantörens app är särskilt praktisk. Detta innebär att du alltid kan hålla ett öga på flygtrafiken även när du är på resande fot.

FlightAware

En annan viktig leverantör är Flightaware. Detta företag har erbjudit sin tjänst ännu längre än Flightradar24. Webbplatsen lanserades 2005. Detta gör Flightaware till pionjären inom området flight trackers. Leverantören är baserad i USA (New York och Houston) och gör också poäng med omfattande flygdata. De samlar dagligen in data från mer än 125 länder. Som med Flightradar24 har du också möjlighet att dra nytta av ytterligare funktioner mot en extra kostnad. Återigen ligger fokus på ytterligare statistik. Förresten kan Flightaware också användas på en smartphone via en lämplig app.

Men hur fungerar egentligen flight tracking? Två olika metoder kan användas för att fastställa flygdata. Dessa är multilaterationsmetoden (MLAT) och den automatiska beroende övervakningen – Broadcast (ADS-B). MLAT förlitar sig på GPS-data. En satellit mäter avståndet mellan flygplanet och tre olika mottagare. Data som minskningen av avståndet mellan flygplanet och mottagaren kan sedan användas för att bestämma parametrar som hastighet.

ADS-B-metoden är något enklare. De två leverantörerna Flightradar24 och Flightaware använder också samma metod. De använder sig av en så kallad ADS-B-transponder, som nu finns ombord på många flygplan. Enligt uppskattningar har mer än två tredjedelar av alla flygplan i världen för kommersiellt bruk nu motsvarande teknisk utrustning. Via transpondern skickar flygplanet sedan data som flygnummer, flygplanstyp och hastighet till en mottagare.

För övrigt kan du stödja de två stora leverantörerna i deras arbete. Det gör du genom att själv installera en mottagare för ADS-B-signalen i din trädgård. För att få en gratis installationssats måste du vända dig till leverantörerna. Om du bor på en plats där ingen lämplig antenn har placerats ännu, är chanserna verkligen goda. Flygspårare är trots allt också mycket intresserade. Via ADS-B-signalen är överföringar endast möjliga över ett maximalt avstånd på 400 km.

Kan du spåra alla flygningar i hela världen på kartan?

Det är verkligen fantastiskt hur många flygningar som kan spåras med hjälp av kommersiell flygspårning. Eftersom varje Airbus-flygplan nu är utrustat med en ADS-B på fabriken, kan alla företagets data visas. Situationen är dock annorlunda hos Boeing. Det finns fortfarande några modeller som inte har någon transponder. Följaktligen kan de inte själva sända några data. Följaktligen är det bara MLAT-systemet som kan spåra ett drabbat flygplan. Men eftersom de flesta leverantörer förlitar sig på ADS-B är chanserna i dessa fall ganska dåliga.

Under tiden är det dock av säkerhetsskäl obligatoriskt att ett flygplan som används kommersiellt har en ADS-B-sändare. Följaktligen kan Boeing-modeller som används som kommersiella flygplan också lätt spåras. Men hur är det med icke-kommersiella flygningar? Kan man spåra t.ex. ett militärflygplan eller t.o.m. viktiga flygplan som den amerikanske presidentens Air Force One? Svaret är ja. I princip har även dessa en ADS-B-transponder om de kommer från Airbus eller representerar en relevant Boeing-modell. Transpondern kan dock också stängas av, vilket många icke-civila flygplan också utnyttjar.

Hur kan man spåra flygplan live?

I takt med att flygspårning blir alltmer populärt ökar naturligtvis antalet leverantörer regelbundet. Men vilken app för flygspårning är bäst? Det är lätt att tappa bort sig. Vi har sammanställt en lista över webbplatser och appar för att spåra flygningar live.

Flightaware.com

Låt oss börja med pionjären inom flygspårning. På Flightaware kan du inte bara spåra flygplan live. Dessutom kan du få intressant information om de enskilda flygningarna. För att spåra ett flyg online behöver du bara ange det relevanta flygnumret eller rutten. Tjänsten erbjuder också en matchande app som får poäng för sin översikt och användarvänlighet.

Planefinder.net

En annan leverantör inom flygspårning är Planefinder. Här kan du få stora ögon när du för första gången ser hur många flygplan som för närvarande cirkulerar över dig. Dessutom kan du naturligtvis också söka specifikt efter enskilda flygningar.

Flightradar24.com

Den förmodligen mest kända leverantören av realtidsflygspårning är Flightradar24.com. Men den här leverantören visar dig inte bara ett sätt att spåra levande flygplan. Dessutom erbjuder företaget vad vi anser vara den bästa appen för flygspårning.

Flighttracking.net

Med Flugverfolgung.net får du de tillförlitliga data som Flightradar24.com också erbjuder. När allt kommer omkring bygger denna portal på den information som publiceras av den svenska leverantören. Dessutom finns det ytterligare spännande information om ämnet flygspårning här i bloggen. Så ett besök är värt det.

Vilken flygspårare är gratis?

Som du kan se är en flygradar extremt praktisk. När allt kommer omkring, med hjälp av dessa praktiska digitala hjälpare kan du inte bara ta reda på spännande information om flygningar. Dessutom hjälper leverantörerna aktivt till att se till att du inte hämtar dina nära och kära sent på flygplatsen. Men är det hela värt pengarna för dig? Vissa människor kanske också ställer sig frågan: Är Flightradar24 gratis? Hur är det med de andra leverantörerna? Erbjuder de live flight tracking utan kostnad? Du behöver inte oroa dig för detta, åtminstone om du inte bryr dig om ytterligare funktioner utöver enkel spårning. Många leverantörer erbjuder trots allt gratis flygspårning. Vi har sammanställt en lista över leverantörer som erbjuder gratis flygspårning.

AnbieterkostnadsfrittApp tillgänglig?
FlightAware-Flyginformation
-Flygstatus
-Aktiviteter på flygplatsen
-Statistik över väderförhållanden
-Flygplanering-global statistik
-Gemenskap på nätet
-flygposition
ja
Flightradar24-Flyginformation
-Flygstatus-3D utsikt
-flygposition
ja
Der Flug Tracker-Spåra flygningar
-Detaljer om flygningen
-Flygvägar
-Specifikation för luftfartyg
ja

FlightAware flygspårare: Den bästa blodhunden

FlightAware är en pionjär inom området flight trackers och övertygar med sin omfattande information. Men trots den stora mängden information blir det aldrig förvirrande. Här har du en praktisk tracker som berättar om flygplanets position i realtid. Dessutom varnar appen och onlineportalen dig för kommande förseningar. Den tydliga kartan visar vilka flygaktiviteter som för närvarande äger rum ovanför dig. Särskilt spännande är larmfunktionen, som vid behov varnar dig för en kommande försening. Men den kostnadsfria användningen har också sitt pris. När allt kommer omkring måste du stå ut med mycket reklam här.

Flightradar24: En informationsbomb

FlightAware kanske redan har en häpnadsväckande omfattning, men Flightradar överträffar fortfarande sin amerikanska konkurrent. Det är därför inte förvånande att svenskarna driver den mest populära flygspårningsappen på marknaden med sin app. Eftersom Flightradar24 erbjuder den mest avancerade mottagningstekniken av alla leverantörer, får du också mycket data här. Man ska inte låta sig luras av den enkla designen. Appen är fullpackad med många funktioner.

Den goda översikten säkerställer att du också kan njuta av en hög nivå av användarkomfort här. En riktig höjdpunkt är AR-funktionerna som appen erbjuder dig. Här kan du till exempel hålla din smartphone upp i skyn och få en visning av de flygplan som för närvarande flyger på höga höjder. Samtidigt erbjuder Flightradar24 alltid tillförlitliga data – även för tidigare flygningar. Detta illustreras av ett sorgligt exempel. Under den katastrofala Germanwings-olyckan 2015, då ett Airbus-plan kraschade i Alperna, använde utredarna portalen för viktig datainsamling.  Tyvärr måste man också stå ut med reklam här. Med tanke på de många gratisfunktionerna stör detta dock inte.

Förutom dessa stora leverantörer finns det också många andra flygspårare som hjälper dig att följa en flygning i realtid. Vi kan dock bara varmt rekommendera att du väljer en av de leverantörer vi har presenterat. De tillhandahåller trots allt de mest tillförlitliga uppgifterna tack vare sin sofistikerade teknik.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du använt din flight tracker för att upptäcka en flygförsening eller missad anslutning? Om så är fallet hjälper vi på Flightright dig gärna att hävda dina passagerarrättigheter och få ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen