Restips för din semester över jul - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Semester över jul – restips för den festliga säsongen

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Restips för juletid
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om ”semester över jul”

 • I teorin kan du åka på semester var som helst under julen. Resmålet beror helt och hållet på dina individuella förväntningar på julsemestern.
 • På julsemestern har du möjlighet att antingen ta en stadssemester med besök på julmarknader eller njuta av vintersport i snön och en vit jul.
 • Billiga resealternativ för julsemestern är länder långt från turistmassorna, t.ex. mindre städer i Montenegro, Slovenien, Rumänien och Turkiet eller länder i Östeuropa som Polen, Tjeckien och Ungern.
 • Varma och billiga platser i Sydostasien som Vietnam, Thailand, Kambodja och Indonesien erbjuder en flykt från de låga temperaturerna.
 • Med våra 20 restips och tricks kan du njuta av en stressfri julsemester före, under och efter din flygresa.


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

Julledigheten står för dörren och du vill passa på att koppla av innan det blir stressigt hemma och jultomten kommer på julafton? Vi berättar var du kan resa billigt under julhelgen, de bästa sakerna att göra på din julresa och de länder där du kan tillbringa de kalla dagarna.

Var är det bäst att åka på julsemester?

Frågan ”Var är det bäst att åka på julsemester?” beror helt och hållet på dina personliga preferenser och förväntningar på din julsemester. Oavsett om du letar efter vinterkul i snön på en skidort, en kontemplativ atmosfär på en julmarknad eller en flykt söderut – det finns många destinationer som presenterar sig som attraktiva resmål, särskilt före eller under julhelgen. Vi svarar gärna på din fråga ”Vart kan man åka på julsemester?”.

 • Traditionella julmarknader i Tyskland: Tysklands julmarknader är charmiga, traditionella och ett absolut måste för alla. De vackraste julmarknaderna är Striezelmarkt i Dresden, Christkindlesmarkt i Nürnberg och julmarknaden i den gamla stadsdelen i Rothenburg ob der Tauber.
 • Skidsemester i Alperna: Om du gillar att sporta i snön är Alperna den perfekta destinationen för din julsemester. I Alperna kan du njuta av det vintriga landskapet och den avslappnade atmosfären i bergshyttorna i de mysiga byarna.
 • Jul i söder: Du behöver inte resa långt för att slippa vintern och de kyliga temperaturerna. Kanarieöarna, den portugisiska ögruppen Madeira och till och med södra Italien erbjuder milda temperaturer på stranden och i städerna, även på vintern.
 • Romantisk jul i Europas gamla städer: Så snart gatorna är vackert dekorerade och skyltfönstren är festligt upplysta blir varje gammal stad ännu mysigare och mer romantisk. Du kan uppleva den speciella magin i en festligt dekorerad gammal stad i Prag, Florens, Edinburgh, Brygge eller Tallinn.
 • Norrsken i de nordiska länderna: Om du vill uppleva det naturliga skådespelet norrsken bör du resa till de nordligaste regionerna i Norge, Sverige eller Finland. Här i norr hittar du också gott om boenden med bastu.

Vart kan man åka på en billig julsemester?

Eftersom priserna på boende och flyg till populära destinationer blir särskilt dyra under julhelgen, är frågan om vart man kan åka på en billig semester över jul en uppenbar fråga.

1. Semester bort från turistmassorna

Mindre välkända eller mindre turistiga platser är ett mer prisvärt alternativ för din julsemester. Vad sägs till exempel om staden Kotor i Montenegro, som ligger vid Adriatiska havet och omges av imponerande berg, eller Piran i Slovenien, en stad med medeltida charm? Sibiu i Rumänien imponerar också med sin välbevarade medeltida arkitektur, kullerstensgator och avslappnade atmosfär, medan Göreme i Kappadokien i Turkiet lockar besökare med sina bisarra klippformationer, underjordiska städer och rika historia.

2. semestermål med låg budget i Östeuropa

I allmänhet bör du hålla dig till Östeuropa för en billig semester under julperioden. I länder som Polen, Tjeckien eller Ungern kan du hitta ett hotell, vanligtvis till och med med frukost, till överkomliga priser.

Har du problem med en inställd eller försenad flygning och vill inte bara acceptera det utan att göra något? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av förseningar eller inställda flyg.
Du kan lita på stödet från våra experter i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, ersättning för inställt flyg
Ersättning vid överbokning
Kompensation för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kostnadsfritt kontrollera dina anspråk på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Har du också drabbad av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Var är det varmt och billigt på julen?

Frågar du dig själv ”Var är det varmt på julen?” – och dessutom billigt. Då är Sydostasien precis rätt resmål för dig. Bara flyget kan vara lite dyrare, men de låga levnadskostnaderna i Sydostasien kompenserar snabbt för detta – du är säker på att hitta ett billigt hotell med ökänsla, billiga måltider med färska ingredienser och kan boka bra erbjudanden för utflykter.

Länder som Vietnam, Thailand, Kambodja och Indonesien ger bra valuta för pengarna och låter dig njuta av en mängd olika sevärdheter, extraordinära landskap och oförglömliga upplevelser på semester över jul med en begränsad budget.

Var är det bäst att åka på julsemester?

Och var är det bäst att vara under julen? Den vackraste jultiden kan upplevas i europeiska städer som Wien, Strasbourg och Salzburg. Dessa städer lyser upp i en festlig atmosfär med sina magnifikt dekorerade gator och traditionella julmarknader.

Om du vill uppleva den där lilla extra julmagin är det New York som gäller. New York är förmodligen själva sinnebilden för den bästa julsäsongen. Den berömda julgranen i Rockefeller Center, de spektakulära skyltfönstren längs Fifth Avenue och festliga evenemang som Macy’s Thanksgiving Day Parade väntar på dig.

Vart kan man åka på julsemester i Tyskland?

Om du inte vill resa långt erbjuder Tyskland också vackra destinationer för en julsemester. Städer som Nürnberg, Rothenburg ob der Tauber, Dresden och Trier lockar besökare med traditionella julmarknader i de historiska gamla städerna. Tyska metropoler som Berlin och Hamburg förvandlas också till vinterdestinationer

Om du inte har något emot de låga temperaturerna är det bäst att åka till Schwarzwald, Bayerska skogen eller Alperna för utomhusaktiviteter. Här kan du förvänta dig en snöig julhelg.

Vad kan man göra under julen i Tyskland?

Det bästa man kan göra under julhelgen är att njuta av julmarknaderna i de romantiska gamla städerna. Strosa runt på Nürnbergs julmarknad, upptäck den medeltida ridmarknaden i Rothenburg ob der Tauber och unna dig en varm punsch på Dresdens Striezelmarkt eller Triers julmarknad.

I Tysklands storstäder har du möjlighet att upptäcka flera julmarknader samtidigt och ta en vinterjulmarknadstur. Om du vill värma dig under tiden är det värt att besöka museer och utställningar i Berlin, Hamburg eller München.

Vintersportare kan åka skidor, snowboard och kälke i Alperna och återvända till de mysiga bergshyttorna tidigt på kvällen för att belöna sig med en varm choklad och Kaiserschmarrn eller en tur i bastun. Res till Schwarzwald eller Saxiska Schweiz om du vill göra en vintervandring genom det snötäckta landskapet.

Högtid över jul

Flyga på semester över julen – tips och tricks

Har du bestämt dig för att åka på julsemester? Då ska du ta det lugnt och flyga stressfritt till din semesterdestination med våra 20 tips och tricks inför julen.

Julsemester – tips och tricks före flygresan

 • Planera tidigt: Boka flyg och boende i förväg för att dra nytta av de bästa priserna och slippa den första stressen.
 • Kontrollera resehandlingar: Kontrollera att ditt pass och andra nödvändiga dokument fortfarande är giltiga.
 • Skapa en packlista: Planera vad du behöver i förväg och skapa en checklista för att se till att du inte glömmer något viktigt.
 • Kontrollera bagagevikten: Var uppmärksam på ditt flygbolags bagagepolicy för att undvika extra avgifter.
 • Håll ett öga på vädret: Ta reda på hur vädret är på resmålet och packa lämpliga kläder.
 • Sätt ihop en förbandslåda: Packa en liten förbandslåda med viktiga läkemedel, bandage, smärtstillande medel och andra nödartiklar.
 • Lämna nödkontakter: Ge vänner eller familjemedlemmar information om var du befinner dig och nödkontakter.
 • Planera flygplatstransfer: Boka pålitlig transport till flygplatsen i förväg.

Semester över jul – tips och tricks under flygresan

 • Bekväma kläder: Ta på dig lösa kläder och bekväma skor för en behaglig flygresa.
 • Ta med dig dricksvatten: Fyll på en tom vattenflaska efter säkerhetskontrollen så att du har tillräckligt att dricka under flygresan.
 • Packa snacks: Lätta snacks hjälper dig att stilla hungern under flygresan.
 • Förbered underhållning: Ta med något att läsa eller ladda ner musik eller filmer till din smartphone, surfplatta eller laptop i förväg.
 • Tänk på tidszoner: Anpassa dig till tidszonen på din destination före flygresan för att minimera jetlag.
 • Öronproppar och sovmask: Glöm inte att använda öronproppar och en sovmask för att sova på planet.

Semester över jul – tips och tricks efter flygresan

 • Anpassa dig till den lokala tiden: Försök att snabbt anpassa dig till den lokala tiden genom att verkligen gå och lägga dig först när det är kväll även på din destination.
 • Ordna ditt hotell snabbt: Klargör eventuella oklarheter vid incheckningen och organisera dig snabbt.
 • Skaffa pengar lokalt: Växla till den lokala valutan i god tid för att undvika eventuella olägenheter.
 • Planera tid för avkoppling: Vila upp dig efter flygresan så att du kommer fram till din destination utvilad.
 • Utforska omgivningarna: Använd de första timmarna till att utforska omgivningarna och acklimatisera dig.
 • Ta kontakt med släktingar: Låt dina nära och kära veta att du har kommit fram säkert och njut av din semester.

Slutsats om ämnet semester över jul

Du väljer din perfekta destination för din julsemester beroende på dina preferenser. Från traditionella julmarknader till vinterkul i snön, du hittar ett brett utbud av alternativ för en julsemester i Tyskland – eller så kan du resa billigt till östeuropeiska länder. För en snöig förjulssemester bör du åka till de nordiska länderna i Europa eller till Alperna, där många vintersportaktiviteter inbjuder dig att ha kul i snön.

Om du vill slippa vintern helt kan du resa till sydligare europeiska länder, t.ex. de södra delarna av Italien eller Kanarieöarna. Eller så kan du flyga till ett av de populära semesterresmålen i Sydostasien, som Thailand eller Kambodja, och njuta av de låga levnadskostnaderna där.

Oavsett vart du bestämmer dig för att åka på din julsemester kommer du att vara väl förberedd och resa avslappnat på semestern med våra tips och tricks för en stressfri resa före, under och efter flygresan.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Är du fast på flygplatsen på grund av ett försenat flyg? Ditt flyg har ställts in eller du har tagits bort från passagerarlistan (nekad ombordstigning)?
I alla de beskrivna situationerna har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter.

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen