Passets giltighet: Därför måste passet ofta vara giltigt i sex månader - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Passets giltighet: Därför måste passet ofta vara giltigt i sex månader

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

passport
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Om du planerar att använda ditt pass för att resa utomlands inom en snar framtid är det viktigt att veta hur länge det fortfarande är giltigt. I den här bloggartikeln får du lära dig allt du behöver veta om ditt passs giltighet, inklusive när det går ut och vad som krävs för att förlänga det. Läs vidare för att bekanta dig med de villkor som gäller för resenärer.

Kan pass upphöra att gälla?

Ja, pass kan löpa ut. Beroende på ditt ursprungsland kan ett pass vara giltigt i mellan ett och tio år. Det är därför viktigt att kontrollera giltigheten av ditt pass noga innan du reser.

Passet har gått ut – vad ska man göra?

Om ditt pass har gått ut måste du ansöka om ett nytt. Vanligtvis behöver du gå till ditt lokala internationella kontor eller ett erkänt passkontor och skicka in de nödvändiga dokumenten. Normalt måste du också fylla i ett ansökningsformulär (formulär) där. Du kommer också ofta att behöva tillhandahålla specifika dokument, såsom ett födelsebevis, ID-handlingar, den andra förälderns pass eller immigrationshandlingar. När din ansökan har godkänts kommer du att ha ditt nya pass efter den normala handläggningstiden (som kan variera från land till land).

Har du problem med en flygförsening och vill inte stå och göra ingenting? Det borde inte du heller. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av flygförseningar.
Beställ Flightright bekvämt online:
Vi verkställer din återbetalning eller din ersättning!

Hos oss kan du kontrollera dina reklamationer kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovision).

När informerade flygbolaget dig om flygförseningen?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång.

Berördas du också av en ombokning, inställd flygning, nekad ombordstigning eller ett missat anslutningsflyg? Kolla flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Passet har gått ut och det upptäcktes först på flygplatsen – vad ska man göra?

Utgått pass: hittat på flygplatsen – vad ska man göra? På flygplatsen är chocken stor när du inser att ditt pass inte längre är giltigt. I det här fallet, för resor inom EU, kan du kontakta den federala polisen eller ID-kontoret för att ansöka om ett resedokument (ersättningsresedokument). För att göra detta måste du styrka din identitet (ID-kort) med ett utgånget pass eller ett körkort med foto. Vissa länder utanför EU accepterar också detta resedokument.

De flesta destinationer utanför EU kräver dock ett giltigt pass och ett provisoriskt pass krävs. Det är dock viktigt att notera att kraven kan variera beroende på flygbolag och destination. Vi rekommenderar därför att du kontrollerar de specifika kraven för ditt flygbolag och din destination i förväg för att säkerställa att du inte kommer att ha några problem med att gå ombord.

Extremfall: Glömt ditt pass – vad ska jag göra?

Varje flygresenärs mardröm: Du är redan vid incheckningen och inser att du glömt ditt pass hemma. I det här fallet är mottot: Slösa inte bort någon tid! Ett resedokument är en exceptionell lösning om du har glömt ditt pass. Detta ersättningspass utfärdas av den federala polisen och har en handläggningstid på ca 15 minuter.

Innan dess kontrolleras dock om alla krav är uppfyllda och om resehandlingen accepteras på respektive destination. Resehandlingen kostar max 8,00 euro, men gäller endast under resp resas varaktighet (max en månad). För att vara på den säkra sidan bör du ha ett giltigt pass redo för längre resor redan från början.

Vårt tips: Innan du åker på semester bör du alltid kontrollera giltigheten av dina resehandlingar i god tid. Detta sparar dig besvär, tid och dyra extrakostnader och du kan börja din semester mycket mer avslappnad.

Hur länge är ett pass giltigt efter det att det går ut?

Många flygresenärer ställer sig följande fråga; hur länge är ett pass användbart efter att det går ut? Det finns inget generellt svar på denna fråga. Beroende på reglerna i inreselandet kan passet användas under olika tidsperioder. Som regel är ett pass giltigt i 6 månader efter utgången, men vissa länder tillåter även ett år.

När är ett pass ogiltigt?

Ett pass är ogiltigt om namn, foto eller annan information inte längre stämmer. Även om innehavaren/innehavarna tappat bort sitt eget pass, det har gått ut eller om det blivit stulet, anses passet vara ogiltigt.

Försenat flyg / inställt flyg / ombokning?

Hur länge är ett pass giltigt?

Ett pass är vanligtvis giltigt i fem till tio år. Beroende på vilket land du bor i kan vissa villkor påverka giltighetstiden.

Giltighetstid – Tyskland:

Biometriska pass och identitetskort är giltiga i 6 år för sökande under 24 år och 10 år för sökande som är 24 år och äldre.

Varför måste mitt pass vara giltigt i 6 månader?

6 månaders giltighetstid för passet – varför finns denna regel? I många länder finns en reglering om att passinnehavares pass ska vara giltiga i minst 6 månader från inresedagen i respektive land. Ett giltigt pass krävs för att resa utomlands.

I vissa länder utfärdas då visum eller annan form av inresetillstånd som då gäller i 30, 90 eller 180 dagar. Denna regel är en del av en lag relaterad till gränskontroll och förvaltning, och syftar till att säkerställa att alla lagligt i ett land kan identifiera sig på ett lämpligt sätt. Det är dock tillrådligt att säkerställa passets giltighet så länge som möjligt för att vara på den säkra sidan i händelse av oförutsedda situationer och för att undvika byråkratiska hinder.

  • Kortdistans (upp till 1500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 250 €
  • Medellång distans (upp till 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 400 €
  • Långdistans (över 3500 kilometer): Du har rätt till ersättning på 600 €

Enligt EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter beräknas ersättningsbeloppet enligt flygvägen:

Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Mindre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)
KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

I vilka länder måste passet vara giltigt i 6 månader?

Resenärer som vill flyga på semester måste se till att deras pass är giltigt i minst sex månader efter inresan eller efter avresedatumet. Populära semesterländer där ett giltigt pass är obligatoriskt är:

Bahamas, Barbados, Brasilien, Bolivia, Kina, Chile, Costa Rica, Ecuador, Dominikanska republiken, Kuba, Ecuador, Fiji, Indonesien, Israel, Jamaica, Kenya, Marocko, Mexiko, Namibia, Oman, Peru, Filippinerna, Ryssland, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Trinidad och Tobago, Tunisien, Venezuela, Förenade Arabemiraten.

Vad händer om passet inte längre är giltigt i 6 månader?

Om passet inte längre är giltigt eller har en giltighet på mindre än sex månader kan det bli svårt att få utresa från respektive land. Vissa länder kräver att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter den tänkta hemresan. Om man inte kan uppfylla detta krav måste man ansöka om ett nytt pass i god tid för att undvika att bli fast i destinationslandet (turistlandet).

Kan man resa med ett utgånget pass?

Möjligheten att resa med ett utgånget pass beror på olika faktorer som destinationsland, immigrationskrav, flygbolag och individuella omständigheter. I allmänhet är det dock inte möjligt att resa på ett utgånget pass. Så fort du inser att ditt pass inte längre är giltigt bör du skaffa ett nytt (nytt pass) så snart som möjligt så att inget står i vägen för din resa.

Vad ska man göra om passet blev stulet?

Vad ska man göra om passet blev stulet på semestern? Om ditt pass blir stulet måste du anmäla stölden till den lokala polisen och sedan till ambassaden eller konsulatet i ditt hemland. Där får du sedan ett nödpass. Hemma, i ditt hemland, ska du då kombinera en polisanmälan med utlandsanmälan.

Det är viktigt att agera snabbt för att anmäla din passstöld och ansöka om ett nytt pass eftersom detta hjälper dig att förhindra potentiellt missbruk och återfå dina resehandlingar så snart som möjligt.

Mitt pass försvann eller gick ut precis innan resan. Vad kan jag göra?

Om du reser på mindre än 2-3 dagar kan ett nödpass utfärdas. Beroende på destinationsland kan nödpasset vara giltigt under olika tidsperioder. Du bör därför ta reda på om passets giltighet innan du reser. I vissa länder är inresa med nödpass endast möjlig i kombination med visum.

Jag hittade passet igen. Kan jag resa med den?

Om du redan har anmält passet som förlorat eller stulet ska du inte längre resa med det eftersom det inte längre ger dig rätt att passera en gräns. Flygbolaget får därför inte transportera personer utan inresetillstånd. Om flygbolaget vägrar dig ombordstigning på grund av saknade resedokument eller inresetillstånd har du inte längre rätt till ersättning. Du bör därför alltid inhämta information från ansvariga myndigheter om de specifika behörighetskraven.

Hur länge måste passet vara giltigt inom EU?

Inom EU ska passet vara giltigt i minst tre månader efter det tänkta slutet av vistelsen. Många EU-länder kräver dock att passet fortfarande är giltigt i minst sex månader vid tidpunkten för den planerade avresan.

Hur länge måste ett pass vara giltigt för USA?

Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter utgången av det planerade avresedatumet för att kunna resa in i USA.

Vem kan ansöka om pass?

Ansöka om pass: Alla personer med tyskt medborgarskap, oavsett ålder, kan ansöka om pass. För barn under 12 år med tyskt medborgarskap kan ett barnpass också utfärdas istället för pass. Den behöriga tyska beskickningen utomlands utfärdar pass till tyska medborgare efter ansökan.

Hur lång tid tar det att behandla ett pass?

Handläggningstid för pass: Handläggningstiden för ett pass (Nytt pass) varierar från land till land. I Tyskland är det vanligtvis mellan 8 och 10 veckor. Sedan 1 november 2007 finns det även möjlighet att ansöka om ett expresspass (express application) mot en avgift. I detta fall är handläggningstiden mellan 2 och 4 veckor. Det är därför lämpligt att i god tid ta reda på nödvändiga dokument och gällande riktlinjer i respektive land.

Kan mitt pass förlängas?

Nej, pass kan inte förnyas (förnyas). Kom därför ihåg att ansöka om ett nytt pass i god tid, innan ditt tidigare pass går ut. Besök därför ditt hemlands webbplats för mer information.

Passets giltighet: Observera, ett giltigt pass kan hindra dig från att åka på semester

Flyget och resan är betalda, passet är giltigt och ändå har drömresan redan nått sitt slut på destinationsflygplatsen. Detta irriterande scenario kan förhindras med noggrann semesterplanering. Eftersom många länder inte nöjer sig med att bara ha ett pass som är giltigt under din vistelse.

Ett pass måste vara giltigt i minst sex månader utöver hela vistelsen – denna punkt bör beaktas vid planering för att undvika otäcka överraskningar på destinationsflygplatsen eller till och med förhindra återkomsten hem.

En översikt över alla länder med motsvarande rese- och säkerhetsinformation finns här.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du problem med en flygförsening och vill inte stå och göra ingenting? Då är Flightright där för dig. Oavsett om du vill begära kompensation för ombokning av flyg, kompensation för överbokning eller kompensation för inställd flyg. Vi stöttar dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen