Övervikt på Flyg: Bekväma Resor Tips - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Att flyga med övervikt – tips för en bekväm resa

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Att flyga med övervikt
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om ”Att flyga med övervikt”

  • Det finns inga generella viktgränser för flygresenärer, utan fokus ligger på säkerhet och komfort i form av passform i sätet och säkerhetsbältenas längd.
  • Om överviktiga passagerare behöver boka två säten beror på flygbolaget och individuella faktorer som sätesmått och längd.
  • Om standardbältet på flygplanet inte passar kan passagerarna begära en förlängning av flygbesättningen.
  • Med rätt förberedelser inför flygresan blir resan bekväm och säker även om du är överviktig.


Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

Du känner till de trånga gångarna, sätena och toaletterna i flygplan. Frågan om hur det fungerar att flyga med övervikt är uppenbar. Vi reder ut denna fråga och ger dig användbara tips för att göra din resa på planet så trevlig och stressfri som möjligt.

Hur tung får du vara för att flyga?

Det finns inga universella viktgränser för passagerare på flygplan eller hos flygbolag; istället ligger fokus på säkerhet och komfort när det gäller passformen i sätet. Sätets mått och säkerhetsbältenas längd är viktigare än passagerarens vikt. 

Kan man flyga om man är överviktig?

Ja, personer som är överviktiga kan naturligtvis flyga med flygplanet. Flygbolagen har inga restriktioner när det gäller passagerarnas kroppsvikt. Vi rekommenderar att du kontaktar flygbolaget i fråga innan du reser eller kontrollerar på nätet om det finns särskild information om sätets storlek och säkerhetsbältenas längd.

Jag väger 130 kg: Får jag plats i ett flygplanssäte?

Ja, med en vikt på 130 kg bör du vanligtvis få plats i ett vanligt flygplanssäte, men den exakta passformen beror på sätesmåtten hos det aktuella flygbolaget. Ta därför reda på vilka sätesstorlekar som gäller för det flygbolag och den flygning du valt. 

Från hur många kg behöver du 2 säten i flygplanet?

Reglerna för vid vilken vikt det krävs två säten på ett flygplan varierar beroende på flygbolag och kan även bero på andra faktorer som personens längd och kroppsform. Det finns därför ingen exakt vikt i kilogram vid vilken flygresenärer behöver ett andra säte. Om en flygresenär inte får plats på grund av flygstolens mått och sina egna mått, är det bekvämare och säkrare att boka en andra sittplats. 

Måste överviktiga passagerare boka två säten?

Du kanske undrar: Måste jag boka två säten för min flygning om jag är en mycket tung person? Det beror faktiskt på flygbolaget. Ta reda på i förväg från ditt flygbolag om det är nödvändigt att boka två säten för din säkerhet och komfort.

Vad händer om säkerhetsbältet på flygplanet inte passar?

Om säkerhetsbältet på flygplanet inte passar kan du begära en förlängning av flygpersonalen. Dessa förlängningar finns tillgängliga på de flesta flygplan och tillhandahålls av besättningen för att säkerställa att alla passagerare kan vara säkert fastspända under flygningen. Meddela oss dock i god tid när du går ombord, bokar eller checkar in för att säkerställa att dina behov tillgodoses på rätt sätt. 

Hur långa är säkerhetsbältena på flygplanet?

Längden på säkerhetsbältena på flygplan kan variera, men standardbältena i ekonomiklass på de flesta flygbolag är cirka 117 till 142 cm långa.

Kan flygbolaget vägra att transportera mig?

Ett flygbolag kan vägra att transportera passagerare som är överviktiga om detta utgör en säkerhets- eller hälsorisk. Det är mer sannolikt att flygbolaget vägrar att transportera dig om du inte har bokat ett andra säte, även om detta skulle ha varit nödvändigt. Om du har bokat en andra sittplats är det därför mycket osannolikt att du kommer att nekas ombordstigning.

Har du problem med en inställd eller försenad flygning och vill inte bara acceptera det utan att göra något? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av förseningar eller inställda flyg.
Du kan lita på stödet från våra experter i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, ersättning för inställt flyg
Ersättning vid överbokning
Kompensation för nekad ombordstigning
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kostnadsfritt kontrollera dina anspråk på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Är du också drabbad av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Jag får inte plats i sätet – vad gör jag nu?

Om du vid bokningstillfället inser att du inte får plats i flygplansstolen bör du också boka platsen bredvid din. Ett alternativ är att uppgradera till en högre klass som Business eller First Class, som erbjuder mer utrymme. 

Om du först på planet inser att du inte får plats i sätet ska du inte oroa dig utan prata med flygpersonalen, så hittar du säkert en lösning. Det är ofta möjligt att flytta passagerare och då erbjuda dig en plats som inte har en granne.

Flyga med övervikt: dubbelt säte, dubbelt skadestånd

Vid flygproblem som förseningar eller inställda flyg har du ofta rätt till ersättning beroende på omständigheterna. Detta kompensationskrav gäller per person, men om du bokar två platser uppstår naturligtvis frågan om du har rätt till dubbel kompensation. 

Tyvärr finns det inget tydligt svar på denna fråga, eftersom det är en gråzon. Flygbolagen hävdar till exempel att man inte kan göra anspråk på ersättning för spädbarn som reser med dig, eftersom barnet inte har en egen flygbiljett. Men med två säten har du teoretiskt sett också två flygbiljetter.

Flightright genomför domstolsförhandlingar för passagerare som har bokat två platser. Det är dock inte säkert att domstolarna kommer att utdöma dubbel ersättning. Domstolsbeslut varierar från fall till fall. Det är dock alltid värt att hävda ditt krav på ersättning även om du har två säten och informera oss om din situation.

Tips och tricks för att flyga med (kraftig) övervikt

Att flyga med övervikt är en särskild utmaning för många passagerare. Men oroa dig inte, med rätt förberedelser och några knep kan din flygresa bli avslappnad och bekväm. Tips för fullvuxna och långa personer:

1. Informera flygbolaget

Informera ditt flygbolag i förväg om dina behov. Det ger flygbolaget möjlighet att vidta lämpliga åtgärder och göra din flygresa så bekväm som möjligt.

2. Boka en andra sittplats

Som redan nämnts bör du överväga att boka ett andra säte om du misstänker att ett säte kanske inte räcker till.

3. Be om en andra sittplats vid ombordstigningen

Om du inte bokade ett andra säte när du gjorde din bokning men nu tror att du behöver ett andra säte, tala med personalen vid ombordstigningen. Fråga om de tillgängliga alternativen och flygbolaget kommer säkert att ge dig en lämplig lösning.

4. Boka inte en XL-plats

Långa passagerare med långa ben drar nytta av benutrymmet på XL-säten. XL-sätet är dock inte en bra lösning för korpulenta resenärer, eftersom de ofta är mer begränsade när det gäller sittbredd.

5. Boka inte en plats vid nödutgången

Emergency exit row är bara ett annat ord för XL-säte. Om flygbolaget kallar dina XL-säten för nödutgångssäten betyder det också att du har mer benutrymme men i allmänhet mindre sittbredd. 

6. Bär bekväma kläder

Bekväma kläder på flygplanet är viktigt för korpulenta passagerare, eftersom det ökar komforten, främjar blodcirkulationen, gör det lättare att anpassa sig till förändrade temperaturer och ger mer rörelsefrihet.

7. Boka business class

Om din budget tillåter bör du överväga att boka en plats i business class. Dessa erbjuder vanligtvis mer utrymme och komfort.

8. Boka Premium Economy

Ett billigare alternativ till Business Class är Premium Economy, som erbjuder mer utrymme och komfort än Standard Economy Class.

9. Undvik flygplanens toaletter

Tänk på att flygplanstoaletterna ofta är mycket trånga. Planera i förväg och använd toaletterna på flygplatsen före ombordstigning om det behövs.

10. Be om en bältesförlängare

Om standardbältet inte passar kan du be om en bältesförlängare så att bältet passar, du sitter säkert och bältet inte skär in på ett obehagligt sätt.

Slutsats om att flyga med övervikt

Att flyga med övervikt behöver inte vara ett hinder för en trevlig resa. Med bra förberedelser och kännedom om tillgängliga alternativ och tjänster kan du göra din flygresa bekväm och stressfri. Genom att ta reda på mer om flygbolagens regler, välja rätt sittplats och bekväma kläder kan du fokusera på det som är viktigt: att se fram emot din destination.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Är du fast på flygplatsen på grund av ett försenat flyg? Ditt flyg har ställts in eller du har tagits bort från passagerarlistan (nekad ombordstigning)?
I alla de beskrivna situationerna har du som passagerare rätt till ersättning.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till kompensation vid förseningar, inställda flyg, överbokningar och missade anslutningsflyg. De kan få upp till 600 euro i kompensation per person (minus framgångsprovisionen). Denna ersättning är oberoende av biljettpriset. Flightright upprätthåller dina rättigheter åt dig. I domstol om det behövs.

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina passagerarrättigheter! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. ✔️Enkelt, ✔️snabbt ✔️och utan risk

Som marknadsledande konsumentportal kämpar Flightright för att flygpassagerares rättigheter ska upprätthållas. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till Europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004.

Som experter inom området flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen