Glömde flight mode - kraschar planet nu? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Glömde flight mode – kraschar planet nu?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Glömde flight mode
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Egentligen är det en självklarhet. På planet bör smarttelefonen, surfplattan eller den bärbara datorn växlas till flygläge. När flygläget aktiveras avaktiveras alla trådlösa kommunikationsgränssnitt på enheten, medan andra funktioner förblir aktiva.

Men vad händer om flygresenärer glömmer att slå på Flight mode? Kommer flygplanet att krascha? Eller kan det leda till turbulens?

Vad betyder Flight mode?

Flight mode är ett inställningsalternativ på tekniska enheter som stänger av alla trådlösa kommunikationsgränssnitt på surfplattan, smarttelefonen eller den bärbara datorn. Med Flight mode aktiverat i flygplanet kan flygresenärer dock fortfarande titta på film på sina bärbara datorer, spela offline-spel på sina mobiltelefoner eller läsa en e-bok, till exempel. Läs mer om tips mot tristess på planet här.

Vad innebär Flight mode? Kortfattat innebär Flight mode att flygresenärer kan fortsätta använda sina enheter under flygningen utan att störa piloten med signaler.

Hur fungerar flygläget?

Flight mode stänger av alla radiosignaler från en enhet. Det är alltså inte längre nödvändigt att stänga av smarttelefonen.

När du ställer in fFlight mode stängs dels anslutningen till mobilnätet av, dels anslutningen till WLAN-, Bluetooth- och NFC-anslutningar.

Varför måste mobiltelefonen vara i Flight mode på planet?

Oroa dig inte för det. Om du glömmer att sätta din mobiltelefon i Flight mode kommer planet inte att krascha direkt. I värsta fall kan piloten höra ett ljud. Det kan leda till att piloten inte längre kan uppfatta radiosignaler som är viktiga för honom eller henne.  Att slå på Flight mode är därför definitivt en klokare idé.

Läser du den här artikeln på planet? Gör det då. Aktivera Flight mode!

Eller undrar du hur du kan spåra din flygning live? Läs mer om flygspårning här.

Har du drabbats av en överbokning, flygförsening, inställt flyg eller missad anslutning? Använd vår kostnadsfria ersättningsapp för att kontrollera om du kan få kompensation för en störning av din flygresa, och instruera Flightright bekvämt online för att genomföra ditt krav. Kontrollera ditt flyg nu.

När ska du slå på Flight mode?

Även om flygplanet inte kraschar direkt om du glömmer det, är det ändå viktigt att ha Flight mode påslaget. Du bör slå på flygläget så att piloten kan manövrera flygplanet ostört och höra viktiga radiosignaler ostört.  Detta är anledningen till att Flight mode bör vara påslaget i flygplanet.

Att aktivera Flight mode är för övrigt ganska enkelt. För att aktivera eller avaktivera flygplansläget klickar du helt enkelt på flygplansikonen på din enhet.

Vad händer om du flyger utan Flight mode?

Du bör inte stänga av Flight mode under en flygning. Även om du inte har något värre att frukta bör du inte inaktivera Flight mode. Om du flyger utan Flight mode kan piloten bli distraherad av ljud som liknar återkoppling från en högtalare. Dessutom kanske han eller hon inte förstår de radiosignaler som krävs för säker manövrering av flygplanet. Detta kan i sin tur leda till farliga situationer. Även om detta är en absolut sällsynthet.

Vi hoppas att du gillade den här artikeln!

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din resväska är packad och din smartphone är redan i Flight mode, men sedan blir ditt flyg försenat eller till och med inställt? Då kan du ha rätt till ersättning på upp till 600 euro (minus arvodet)!

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen