Efter-semestern-depression: Så här kopplar du av - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Efter-semestern-depression: Så här kopplar du av

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Efter-semestern-depression: Så här kopplar du av
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

För många människor är en välförtjänt semester höjdpunkten på hela året. I vår snabba och stressiga tid är detta knappast förvånande. Det är trots allt mycket lättare att koppla av långt borta från den vanliga omgivningen och vardagen. Men lika glada som vi är när ledigheten äntligen kommer, lika besvikna är de flesta när semestern är slut. Detta fenomen är inte på något sätt exotiskt och har många namn. Medan man i engelskspråkiga länder talar om Post Holidays Syndrome eller Post Holiday Blues, använder man här i landet termer som Post Holiday Depression eller Holiday Blues. I det följande vill vi ta en titt på det dåliga humöret efter en semester och ge dig tips om hur du kan ta dig ur detta hål.

Vad betyder efter-semestern-depression?

Anställda i Tyskland har rätt till årlig semester enligt lag. Den federala semesterlagen föreskriver minst 20 dagar per år med en 5-dagarsvecka. Många arbetsgivare och särskilt kollektivavtal går dock ett steg längre och lovar fler semesterdagar. Detta gynnar inte bara de anställda, som kan lägga upp fötterna på stranden. Arbetsgivarna drar också åtminstone indirekt nytta av sina anställdas semester. När allt kommer omkring tjänar semesterrätten syftet med återhämtning. Efter många veckors arbete levererar medarbetarna ibland märkbart sämre resultat. Resultatet är att de dyker upp på kontoret, men deras arbete bär inte längre någon verklig frukt. I de flesta fall är det enda som hjälper att dra i snöret och ta en paus från arbetet.

Återhämtad och full av energi kan man sedan ta sig an de vardagliga yrkesmässiga utmaningarna igen. Det är åtminstone teorin. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut för vissa. När semestern närmar sig sitt slut är det många som redan fruktar pappershögarna och de fulla e-postinkorgarna på jobbet. När ledigheten äntligen är över är problemet oftast ännu större. När du kommer till jobbet får du kanske höra från dina kollegor att du ser utvilad ut. På insidan ser det dock ofta annorlunda ut. Anledningen till detta är att du vill eller behöver börja om från 0 till 100 igen på jobbet. Men det är ofta svårt. Även vardagliga aktiviteter är en stor utmaning. Du vill bara åka tillbaka till ditt semestermål och lider av brist på motivation. Känner du igen den här känslan? Då är du inte ensam. Detta är ett utbrett fenomen som kallas ”efter-semestern-depression”.

Har du problem med en flygförsening och vill inte ta det med ro? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av flygförseningar.
Beställ Flightright bekvämt online:
Vi kommer att driva igenom din återbetalning eller kompensation!

Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).
När informerade flygbolaget dig om flygförseningen?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avresa.

Har du också drabbats av en ombokning, avbokning, inte fått gå ombord eller en missad anslutningsflygning? Kolla ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ och utan risk ✔

”Depression efter semestern”: Vad är ”syndrom efter semestern”?

Depressionen efter semestern har många namn. Forskare talar om post holiday syndrome, post holiday blues eller post holiday depression. Den nedstämda stämningen har inte bara att göra med att semestern är slut och man ska tillbaka till jobbet. Ofta finns det också problem relaterade till själva semestern. För många är det redan en påfrestning när flyget är försenat. Om detta skulle ha varit fallet hjälper Flightright dig att hävda din rätt till ersättning. Du har flera år på dig att driva igenom ditt krav. Men även på plats kan vissa faktorer se till att semestern inte har mycket gemensamt med avkoppling. Särskilt om hotellet inte uppfyller dina förväntningar eller om vädret sätter käppar i hjulet kan nerverna ta överhanden.

Varför bör du tänka på tiden efter din semester redan innan du åker?

Naturligtvis behöver du inte acceptera denna semesterdepression utan vidare. Istället bör du gå på offensiven och göra allt för att hålla problemet till ett minimum redan före avresan. Men hur gör man det? Faktor nummer ett som ökar styrkan i efter-semestern-depressionen är stress. Därför bör du hålla den så låg som möjligt, särskilt efter semestern. I bästa fall försöker du hålla den första veckan efter semestern så avslappnad som möjligt. Om möjligt, avstå från möten och gör bara det som är nödvändigt. När allt kommer omkring är det den snabba starten från 0 till 100 som överbelastar många anställda och snabbt förstör återhämtningen. Ta det så lugnt som möjligt. En annan sak som kan hjälpa är att tajma din återkomst från semestern korrekt. Det är till exempel inte nödvändigtvis tillrådligt att komma hem på söndagen när arbetet börjar igen på måndagen. Ge dig själv en tillräcklig buffert på minst två eller tre dagar. Det kan också vara bra att halvera den första arbetsveckan genom att inte behöva komma till jobbet förrän på onsdag eller torsdag.

Vad ska man göra åt efter-semestern-depression?

Efter-semestern-depression kan drabba alla i olika grad. Visst är styrkan efter-semestern-depression också starkt relaterad till hur mycket du gillar ditt arbete. Men orsaken till post holiday syndrome är nästan alltid densamma. Till exempel är många helt enkelt inte redo för stressen på jobbet igen efter de avkopplande dagarna. Men det finns tips mot efter-semestern-depression. Vi har listat några praktiska tips för dig.

Tips mot efter-semester-depression:

#1. Organisera en semesterersättning före semestern

För att förhindra ett enormt ökat berg av oavslutat arbete efter semestern kan det vara värt att leta efter en ersättare. Med hjälp av en semestervikarie blir stressen i början av arbetet oftast mindre. Allt du behöver göra är att be en kollega att ta emot dina samtal och svara på dina e-postmeddelanden.

#2. Börja inte arbeta igen direkt efter att du kommit tillbaka från semestern

Experter är övertygade om att efter-semestern-depression oftast uppstår när man accelererar från 0 till 100. Om du låg på en vit sandstrand igår, tar du idag redan hand om gigantiska vita pappersberg fulla av arbete. Detta är inte bara ohälsosamt för en bilmotor, utan också för de flesta människors mentala psyke. Ge dig själv en långsam start för att lugnt komma tillbaka till vardagen. Det bästa sättet att uppnå detta är att inte börja arbeta direkt efter semestern.

#3 Ta med semesterkänslan till jobbet

Ordspråket ”ur sikte, ur sinne” är tyvärr sant även när det gäller semestern. Så fort man börjar resan hemåt är det goda humöret ofta som bortblåst. Minnen från semestern kan också ge dig lite av semesterkänslan på jobbet. Därför kan det vara värt att ställa souvenirbilder på skrivbordet. Men du kan också ta med dig souvenirer tillbaka till arbetsplatsen eller sätta på dig inköpta accessoarer för att leva på semestern så länge som möjligt.

#4. Gå och lägg dig så tidigt som möjligt före den första arbetsdagen efter semesterperioden.

Den redan svåra återgången till arbetet blir ännu svårare om du inte är ordentligt utvilad i tid för din första dag på jobbet. Av denna anledning bör du ge dig själv tillräckligt med sömn för att vara fit to the point. Gå inte till sängs för sent så att du har fulla batterier innan du börjar arbeta och är tillräckligt förberedd för arbetsdagen.

#5 Ta god tid på dig när du utför dina uppgifter

Många arbetsplatser är kroniskt stressande och därför hektiska. Detta kan ibland vara smittsamt. Att stå emot är allt annat än lätt. Försök ändå att inte låta dig smittas av tidspressen. Be din arbetsgivare om tillräckligt med tid och tala öppet om att du behöver komma tillbaka till ”vardagen”. Denna öppna kommunikation tas ofta emot bättre än om du levererar ett undermåligt arbete som du ändå måste revidera på grund av den snabba starten.

#6. avsluta arbetet i tid och koppla bort arbetet

När du har avslutat din första dag på jobbet bör du under inga omständigheter ta itu med övertid. Detta kan snabbt förstöra dina nyfyllda semesterbatterier. Istället bör du avsluta arbetet i tid och under inga omständigheter plocka upp en anteckningsbok och arbetsmobil igen hemma. Detta är viktigt för att långsamt komma tillbaka till vardagen.

#7 Planera in regelbundna pauser

Under de första arbetsdagarna efter semestern bör du ta regelbundna pauser. På så sätt kommer du sakta men säkert tillbaka till den klassiska arbetsrytmen. Om du inte gör det kan det hända att du längtar till slutet av dagen före lunch. Så ta det så lugnt som möjligt.

#8. framkalla positiva semesterkänslor

Vår digitala tidsålder har den avgörande fördelen att vi kan se tillbaka på fina minnen när som helst och var som helst med hjälp av vår smartphone. Detta gör det också möjligt för dig att till exempel minnas den fantastiska tiden under din semester. Kanske kan du också göra en liten semesterutvärdering tillsammans med en kollega. Att prata om semestern med en annan person kan väcka de positiva semesterkänslorna till liv, åtminstone för en kort stund.

#9 Gör slutet av dagen avkopplande

För att komma bort från stressen på jobbet så snabbt som möjligt bör du planera en avkopplande kväll ute. Du kanske till exempel vill laga en rätt som är typisk för det semesterland du nyligen besökt.

Varför du bör skapa ett mentalt avstånd till det dagliga arbetet när du är på semester

Den som inte har varit på semester på länge känner till problemet med att inte snabbt kunna koppla bort det dagliga arbetet. Vissa anställda kan till och med frestas att kontrollera sin inkorg för jobbmejl under semestern. Detta bör du inte göra under några omständigheter. Annars kommer du inte att kunna koppla bort stressen på jobbet. Och det är precis vad en semester är till för. Det är bättre att ta hand om en semesterersättning så att du inte behöver oroa dig för eventuella negativa konsekvenser av din frånvaro.

Hur kan du bevara semesterkänslan?

Oavsett om semestern varar i två veckor eller två månader – vardagen kommer snabbt ikapp oss igen. Då kan det vara bra att förlänga semesterkänslan. Det kan du till exempel göra genom att skapa ett bildspel eller ett fotoalbum. En blick på bilderna för dig snabbt tillbaka till din drömsemester. Med hjälp av små souvenirbilder på arbetsplatsen kan du till och med leva av din semester under arbetstid.

Varför är man så trött efter semestern?

I vår snabbrörliga tid har många inte ens tid att känna efter hur utmattade de är av jobbet. Det är inte ovanligt att detta leder till en plötslig utbrändhet som följs av en påtvingad paus på flera månader. För att förhindra att detta händer är det mycket viktigt med regelbunden ledighet. Hur utmattad din fysiska och psykiska hälsa redan var på grund av arbetsstressen framgår av att du är så trött efter semestern. Kroppen har helt enkelt försökt att ladda om sin energi. När du kommer tillbaka till arbetet måste den vänja sig vid det igen.

Efter semestern är före semestern – Hur kan jag återhämta mig ordentligt?

Att ta en ordentlig semester måste man lära sig. Framför allt bör man alltid skapa ett hälsosamt avstånd till det dagliga arbetslivet. Semesterrätten är ju till för att du ska kunna ladda batterierna. Tvinga dig själv att inte tänka på jobbet under semestern. Om möjligt är det bäst att lämna jobbmobilen och den bärbara datorn hemma.

Vad är den maximala återhämtningstiden efter en semester?

Det kan inte sägas vara en allmän regel. Tyvärr är återhämtningen för många borta efter bara några dagar. Det som är säkert är att du kan få ut det mesta av det genom att ta det lugnt när du återvänder till jobbet.

Ska du inte arbeta alls under din semester?

Om möjligt bör du lämna allt som har med jobbet att göra under semestern. Du har till och med rätt att göra det. Anställda får trots allt inte utöva någon yrkesverksamhet under sin ledighet. Det är så att säga en plikt att koppla av.

Blev ditt flyg försenat eller inställt före eller efter din semester?

Naturligtvis orsakar negativa händelser som försenat flyg, inställt flyg, ombokning av flyg eller långa väntetider på flygplatsen ytterligare stress. Särskilt om ditt flyg anlände sent kan du få tillbaka den stress du stått ut med i form av ersättning. Flightright hjälper dig att hävda dina flygpassagerarrättigheter.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Har du problem med en flygförsening och vill inte ta det med ro? Då finns Flightright där för dig. Det spelar ingen roll om du vill kräva ersättning för ombokning av flyg, ersättning för överbokning eller ersättning för inställt flyg. Vi hjälper dig gärna.

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen