Boka en billig semester - med dessa tips fungerar det! - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Boka en billig semester – med dessa tips fungerar det!

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Boka en billig semester
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De mest varierande semestererbjudandena finns överallt. Oavsett om det är i en resebyrå, online eller via tredjepartsleverantörer, är marknaden helt enkelt enorm. Men vilka reseleverantörer är de billigaste? Här kan du ta reda på allt om hur du bokar en semester korrekt och vilka tips du bör ha i åtanke. Om du fortfarande betalar för mycket för några dagars eller veckors avkoppling efteråt har du gjort något fel. Så läs bara och spara mycket pengar med Flightrights bokningstips.

Rätt reseportaler: Var kan jag boka en billig semester?

Det finns olika sätt att boka en billig semester. Numera använder sig dock de flesta resenärer av reseportaler på internet. Eftersom det finns tusentals portaler på grund av den stora efterfrågan på de bästa erbjudandena på billiga flyg och hotell, har vi jämfört de bästa och mest välkända.

Vilka reseleverantörer är billigast?

Här har vi sammanställt en lista över de bästa reseportalerna och bedömt varje portal enligt olika kriterier. De kännetecknas av låga priser, erbjudanden och kundvänlighet. 1 är det bästa betyget och 6 det sämsta.

PortalÖvergripande betygErbjudandePrisKundvänlighet
Check241,67122
Urlaubspiraten2,33322
ab-in-den-Urlaub2222
Expedia2123
Opodo1,33112
HolidayCheck2,67323
weg.de2222

Period: När är resor billigast att boka?

Förutom frågan om var man ska boka en resa är frågan om när resor är billigast att boka viktig. Dessa priser kan ibland variera kraftigt beroende på årstid, varför det är viktigt att känna till de bästa tiderna för erbjudanden. I grund och botten är de bästa erbjudandena vanligtvis för tidiga eller sista minuten-bokare och under lågsäsong.

Erbjudanden för tidiga bokningar

Early bird-erbjudanden är ett bra sätt att boka en billig semester. Dessa finns tillgängliga hos resebyråer och online via reseportaler. Även om detta inte ger resenärer mycket flexibilitet att boka i stundens ingivelse, kan tidiga early-birderbjudanden spara dig mycket pengar. När du har hittat den perfekta early bird-rabatten för din drömsemester bör du agera och boka så snabbt som möjligt. Arrangörerna har oftast bara ett begränsat antal early bird-erbjudanden. Denna princip gäller också för flyg, tåg och hyrbilar – om du hittar det perfekta erbjudandet, se till att boka tidigt.

Rabatter under lågsäsong

Ett annat bra tips är att resa strax före eller strax efter semestern. Under dessa perioder brukar det finnas bra rabatter, eftersom resenärer med barn i skolåldern inte längre har möjlighet att åka på semester. Eftersom högsäsongsperioderna är olika i många länder går det inte alltid att tydligt skilja mellan hög- och lågsäsong. När man har valt resmål är det därför bra att kontrollera när semesterperioden och därmed högsäsongen infaller i resmålet, eftersom det kan skilja sig från våra breddgrader, särskilt på södra halvklotet. Bra rabatter kan ofta hittas under de frostiga årstiderna, eftersom populära sommardestinationer som Italien eller Spanien då knappast har några turister och priserna är låga. Så om du är relativt flexibel och inte är beroende av semesterperioder bör du hålla utkik efter rabatter under lågsäsongen.

Sista minuten

När är sista minuten-semestrar billigast? Det är en fråga som många resenärer ställer sig när de ska planera sin semester. Som namnet antyder är dessa erbjudanden billigast särskilt under de sista minuterna eller timmarna. Så om du föredrar en säker, planerad förberedelse måste du ha starka nerver när det gäller sista minuten-erbjudanden. Erbjudandena är tillgängliga både online och offline. Om du är relativt flexibel när det gäller exakt resperiod, destination och avreseflygplats kan du nästan alltid hitta bra erbjudanden till ett rimligt pris, även med kort varsel och utanför högsäsong. Om restiden och destinationen har bestämts under en längre tid bör man överväga en långtidsbokning, eftersom sista minuten-resor alltid är förknippade med en viss risk.

Boka en paketresa eller sätta ihop dina egna erbjudanden?

När man planerar den efterlängtade semesterresan måste man bestämma sig för om det ska vara den trevliga paketresan utan mycket egen planering och eget ansvar eller snarare den individuella resan, som vanligtvis är mycket billigare, men där man själv ansvarar för hela planeringen och genomförandet. Valet bör framför allt bero på den tid som finns tillgänglig för att resa samt de pengar som kan spenderas på resan. Dessutom finns det resenärer som verkligen gillar att göra sin egen planering och andra resenärer som föredrar att lämna detta till en resebyrå eller portal och bara vill luta sig tillbaka och koppla av.

Vad är fördelen med paketresor?

Paketresor är vanligtvis mycket dyra, men välorganiserade, eller så är den allmänna uppfattningen. Men är det verkligen så? Finns det kanske också billiga paketresor? Som med så mycket annat när det gäller reseplanering beror det på. Det finns naturligtvis mycket dyra paketresor, men om du bokar vid rätt tidpunkt och på rätt resmål behöver paketresor inte nödvändigtvis vara dyra. Den stora fördelen med paketresor är att du inte behöver ta hand om så mycket själv. Onlineportaler eller researrangörer tar hand om det. Detta är särskilt användbart om du inte har tillräckligt med tid för att organisera en resa och boka allt själv. Dessutom har arrangörerna mycket erfarenhet och expertis när det gäller paketresor, vilket är anledningen till att dessa resor vanligtvis fungerar utan större problem och är välplanerade.

Vill du sätta ihop din egen semester?

Om du har mer tid för planering och vill spara pengar är det vettigt att sätta ihop en resa själv. Fördelen är att du kan utforma din semester mycket individuellt och är inte beroende av de boendealternativ och aktiviteter som researrangörerna erbjuder. Dessutom kan man fortfarande göra spontana ändringar under resans gång, t.ex. om man inte vill ta en dag till på stranden utan i stället vill göra en vandringstur med övernattning i tält. En annan viktig fördel är kostnaden. Om du sätter ihop din semester själv sparar du vanligtvis mycket pengar, eftersom kostnaderna för arrangörerna elimineras och nuförtiden, med hjälp av bokningsportaler, kan du själv välja ut och boka de bästa erbjudandena på hotell och flyg. Allt som behövs är lite tid, tålamod och ett gott öga för de bästa fynden. Våra samlade resehacks kan åtminstone hjälpa dig att förbereda dig för din resa.

 Håll ett öga på aktuella kampanjer och erbjudanden

Som nämnts i föregående avsnitt är nyckeln till en lyckad egenarrangerad individuell resa god planering före resan. Detta inkluderar: Kontrollera hotellerbjudanden regelbundet, jämför lämpliga flyg via portaler och bestäm den ungefärliga resvägen. Om du inte vill missa vissa erbjudanden är det tillrådligt att aktivera push-aviseringar för de bästa erbjudandena på din smartphone så att du inte missar några erbjudanden. Dessutom bör du agera och boka snabbt, eftersom erbjudandena ibland bara är tillgängliga i några dagar eller till och med timmar. Förutom push-notiser kan du också prenumerera på vissa nyhetsbrev via e-post från bokningsportaler etc. så att du inte missar fler erbjudanden.

Tips: Var flexibel och prova nya destinationer

Flexibilitet lönar sig ofta när man reser. Du kan spara mycket pengar och upptäcka nya destinationer som du kanske inte hade tänkt på tidigare. Kanske behöver det inte vara Mallorca varje år för en sommarsemester. Kanske kan man också upptäcka grannöarna, som inte är lika välkända, men som erbjuder bra flyg- och hotellerbjudanden. På så sätt kan du lära känna nya resmål som kanske ännu inte är lika exploaterade. Å andra sidan är de inte överfulla med turister och priserna är inte riktigt lika dyra som på turistorterna. Så om du är öppen för nya destinationer bortom massturismen kan du spara mycket pengar.

Flexibel flygsökning/flygplatser nära gränsen

Med några få tips kan du ofta spara mycket pengar när du söker efter och bokar flyg. Om du inte nödvändigtvis behöver ett direktflyg till din destination och inte har något emot att byta plan, kan du vanligtvis spara mycket pengar. Naturligtvis är detta inte lika bekvämt som ett direktflyg till din destination, men mellanlandningar kan ofta vara upp till 70 procent billigare. Dessutom erbjuder dessa möjligheten att göra en mellanlandning och utforska staden runt flygplatsen. Valet av avreseflygplats kan också ha en direkt inverkan på din plånbok. Om det inte nödvändigtvis behöver vara den flygplats som ligger närmast hemmet som man reser från, kan semesterfirare titta på vilka flygplatser som erbjuder de billigaste erbjudandena och flyg och vad transporten dit skulle kosta. Om transporten är billigare än flyget från den närmaste flygplatsen kan det vara ett alternativ. Naturligtvis är det också alltid en fråga om tid och pengar. Om resenärer bara har några få semesterdagar tillgängliga är flexibel flygsökning kanske inte det bästa alternativet. För de resenärer som har lite mer tid och inte så mycket pengar att avvara är det vanligtvis värt att leta efter de billigaste flygen.

Slow Travel: Resa längre istället för oftare

Under de senaste åren har slow travel blivit ett allt mer välkänt begrepp. Slow travel innebär att man medvetet reser långsamt. Det kännetecknas av att nya upplevelser berikar en resa snarare än antalet sevärdheter. Slow travel kan ses som motsatsen till massturism, där det viktigaste är att fotografera alla sevärdheter och dela dem för den perfekta berättelsen på sociala medier. Det innebär att man tar sig tid att uppleva resmålen med alla sinnen och anpassar sig till kulturen. Ett grundläggande mål med slow travel är att resa mer hållbart. Det betyder inte att det inte ingår en flygresa, eftersom det ibland krävs att man fördjupar sig i okända och nya kulturer. Det viktiga är att försöka bete sig hållbart under hela resan. Man kan till exempel undvika onödiga plastförpackningar, använda kollektivtrafik istället för taxi och bo på miljövänliga boenden.

Hur länge bör en semester vara?

Det finns inget generellt svar på hur länge en semester bör pågå, eftersom det varierar från person till person. Vissa människor behöver flera veckor för att verkligen återhämta sig och koppla av, medan andra bara behöver några dagar för att glömma vardagen och ladda batterierna. Det är viktigt att känna efter när man behöver semester. Även om du har mycket arbete framför dig ska det inte vara en ursäkt för att ta en paus, eftersom överansträngning snabbt kan leda till sjukdom, som då krävs mer än bara en semester. Därför är det viktigt att känna igen tecknen och ta ledigt i god tid. Särskilt om du är djupt involverad i viktiga projekt eller scheman är det viktigt att ta flera dagar eller veckor ledigt efteråt för att återvända till arbetet med förnyad energi.

Skapa och spara minnen tillsammans: Res med vänner

Ett annat bra sätt att resa billigt och skapa oförglömliga upplevelser är att resa med vänner. Å ena sidan har detta fördelen att planeringen inte behöver göras ensam, och å andra sidan kan man spara pengar när man bokar boende, eftersom större boende för flera personer ofta är billigare. Men vart kan du åka på en billig semester med dina vänner?

Var kan du åka på en billig semester med vänner?

För att kunna åka på en billig semester med vännerna är det några saker man bör tänka på. Ska semestern till exempel äga rum i hemlandet eller i grannländerna, eller ska flyget gå till en mer avlägsen destination? Länder i Sydostasien är särskilt lämpliga för en billig gruppsemester, eftersom boende och mat kan vara mycket billigt och flygresor inte behöver vara dyra under lågsäsong om det finns bra erbjudanden. Länder i Syd- och Östeuropa är också ofta helt okej prismässigt jämfört med Västeuropa och det finns bra campingplatser och andra gruppboenden. Det viktiga, som nämnts så ofta i denna bloggartikel, är att jämföra priser, välja en bra tid att resa och få de bästa erbjudandena. Flera ögon ser mer och därför bör alla i resegruppen hjälpa till att hitta de bästa erbjudandena i tid. Då kan det vara väldigt enkelt att organisera en billig men ändå trevlig semester med vännerna.

Hur kan vi hjälpa dig?

Du har övervunnit din flygrädsla, men nu står flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Är ditt flyg överbokat, försenat eller inställt?

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt.

Som experter på flygpassagerares rättigheter hävdar vi din rätt till ersättning gentemot flygbolaget!

Rulla till toppen