Det snabbaste flygplanet i världen 2022 - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 362 omdömen

Det snabbaste flygplanet i världen 2022

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

Det snabbaste flygplanet i världen
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

Luftfartens historia är kantad av hisnande uppfinningar. Redan under antiken drömde människor om att göra som fåglarna och äntligen kunna lyfta. Det krävdes dock flera historiska epoker innan de berömda bröderna Wright i slutet av 1800-talet kunde presentera det första motordrivna flygplanet för världspubliken, ett flygplan som hela tiden höll sig i luften. Naturligtvis var de första motordrivna flygplanen inte särskilt snabba.

År 1909 kunde till exempel Alberto Santos-Dumont flyga i bara 90 km/h i sitt lätta sportflygplan. Det som var banbrytande för sin tid och ansågs vara det snabbaste flygplanet får en att le lite trött idag. Det har trots allt hänt en hel del under de senaste 100 åren när det gäller flyg- och rymdteknik. Idag vill vi ta en titt på nutiden och titta närmare på världens snabbaste flygplan.

Hur snabbt flyger ett flygplan i km/h?

Ända sedan det blev möjligt för den breda allmänheten att ha råd med en flygresa har detta transportmedel använts av många. Detta är knappast förvånande med tanke på bekvämligheten. Medan alternativ som bil, buss, tåg eller till och med båt kräver många timmars resa, tar det ofta bara en bråkdel av tiden med flyg. Den tiden kan användas bättre till att sippa på cocktails på en vit sandstrand. Naturligtvis är denna tidsbesparing ingen slump. Det är just flygplanets hastighet som gör det till det snabbaste transportmedlet, särskilt till avlägsna destinationer. Men hur snabbt är egentligen ett flygplan?

Först och främst måste man skilja mellan olika typer av flygplan. Alla flygplan är nämligen inte likadana. Medan segelflygplan färdas i ganska lugna hastigheter på mellan 70 och 280 km/h, når passagerarflygplan mycket högre hastigheter. I genomsnitt når de hastigheter på cirka 1 000 km/h. Detta är den så kallade kryssningshastigheten, som är inriktad på höga höjder. Även om det kanske inte känns så är passagerarflygplan mycket långsammare vid start. Här siktar piloten vanligtvis på en hastighet på 300 km/h.

De som har råd flyger i ett ännu snabbare privatjet. De tunga Hollywoodstjärnornas något mindre flygplan når ibland över 1 100 km/h. Om man tittar på militära flygplan kan värdena för ”konventionella” flygplan nästan verka skrattretande. Till exempel kan ett spionplan från det amerikanska flygvapnet som kallas ”Blackbird” nå hastigheter på upp till 3 530 km/h. Den blockerande toppen bildas då av så kallade ”blackbirds”. Barriärspetsen bildas sedan av så kallade raketflygplan. Som namnet antyder har dessa ett raketdrivsystem som katapulterar dem till hastigheter på nästan 12.000 km/h.

 Vid vilken hastighet lyfter ett flygplan?

Inom flyg- och rymdteknik säger man att ett flygplan lyfter när det inte längre har någon kontakt med marken. Detta är fallet när däcken lämnar marken. Officiellt har flygplanet startat när det har nått en höjd på ca 10 meter. Start är endast möjlig vid en viss hastighet. Hur hög denna måste vara beror återigen på flygplanstypen. För konventionella passagerarflygplan ligger hastigheten på mellan 250 och 345 km/h. Enligt en tumregel minskar den nödvändiga starthastigheten med flygplanets vikt.

För lätta flygplan, till exempel, är en hastighet på mellan 80 och 150 km/h tillräcklig för start. Anledningen till den stora skillnaden är lyftkraften. För att ett så tungt föremål som ett passagerarplan ska kunna lyfta måste det finnas tillräckligt med motvind för att vingarna ska kunna glida upp mot himlen. När man betänker att en Airbus A380, världens tyngsta transportflygplan, väger maximalt 560 ton vid start, är det ändå alltid ett mirakel när ett flygplan lämnar marken och lyfter.

Vid vilken hastighet passerar ett flygplan ljudvallen?

För att kunna bryta igenom den så kallade ljudvallen måste ett flygplan flyga i överljudsfart. Det betyder att det måste vara snabbare än själva ljudet. Även om ljudvallen bokstavligen är en vanlig term i vårt språkbruk, är det fortfarande en relativt ny bedrift i flygets och rymdfärdernas historia att bryta igenom den. Det var inte förrän i mitten av 1900-talet som forskare för första gången tilläts tillkännage genombrottet av ljudvallen och, så att säga, av forskningen inom flyg- och rymdteknik.

Eftersom ljudvallen så att säga bryts när ljudet passerar, behöver man bara titta på hur snabbt ljudet är. Men det är inte alltid samma sak. Hur snabbt ljudet fortplantar sig beror i själva verket på omgivningstemperaturen. I vårt exempel vill vi anta en temperatur på cirka 20 °C. Under dessa förhållanden färdas ljudet med 333 m/s (1 200 km/h). Det innebär att ett flygplan måste överskrida denna hastighet för att bryta ljudvallen. I dagsläget är detta inte möjligt för vanliga passagerarflygplan.

Inom militärtekniken är situationen en helt annan. Eftersom de jetplan som används lätt kan nå en hastighet på 2 000 km/h är det nästan vardagsmat för erfarna piloter att bryta igenom ljudvallen. Men vad är egentligen den där illavarslande ljudbarriären? Innan människor 1947 för första gången bröt igenom ljudvallen i ett flygplan var piloterna mycket rädda för att det faktiskt skulle öppna sig en vägg i himlen som de skulle krascha mot, med flygplan och allt. Lyckligtvis blev det inte så.

Ljudvallen är bara ett akustiskt fenomen. Eftersom ett flygplan med sin kraftfulla motor låter mycket, avges detta naturligtvis också till omgivningen i form av ljudvågor. Följaktligen också framåt. Men om flygplanet flyger om vågorna på grund av överljudshastigheten klämmer det så att säga ihop ljudet, vilket orsakar en hög smäll under omkörningsprocessen. En pilot i ett jetplan kommer inte att höra detta alls. Det är annorlunda för människor som tittar på överljudsflygplanet från marken.

För övrigt var det inte alltid så att överljudsfart var förbehållet militära flygplan. Concorde, som utvecklades i Frankrike, ansågs en gång vara det snabbaste transportflygplanet i världen. Med en topphastighet på anmärkningsvärda 2 179 km/h var det ungefär dubbelt så snabbt som dagens passagerarflygplan. Den minskande efterfrågan på flygningar med det franska överljudsflygplanet ledde dock till att flygbolaget lades ned.

Men hoppet om att lyckas med ljudbarriärbrytande flygplan har återuppväckts i andra företag. Flera nystartade företag arbetar för närvarande med modeller som också kommer att flyga i överljudshastigheter för att få sina passagerare till sina destinationer ännu snabbare. Tack vare sofistikerad hybridteknik erbjuder de inte bara mer kraft, utan bör också vara mer miljövänliga i praktiken.

Har du drabbats av en överbokning, flygförsening, inställt flyg, ombokning eller missad anslutning? Kontrollera med vår ersättningsberäknare om du kan få ersättning för ditt problemflyg ✈. Kontrollera din rätt till ersättning nu!

Har du problem med ett inställt flyg och vill inte ta det med ro? Det borde du inte heller göra. Du har trots allt rätt till ersättning i många fall av inställda flyg.

Du kan lita på att våra experter hjälper dig i följande fall:
Ersättning för försenat flyg, Ersättning för inställt flyg
Ersättning för ombokning av flyg, ersättning för överbokning
Ersättning för nekad ombordstigning, affärsresa, paketresa
Beställ Flightright bekvämt online:

Vi verkställer din återbetalning och ersättning!
Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

När informerade flygbolaget dig om det inställda eller försenade flyget?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång.

Har du också drabbats av ett missat anslutningsflyg? Kontrollera ditt flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Vilket är det snabbaste passagerarflygplanet i världen?

Även om dagens passagerarflygplan inte kan hålla jämna steg med Concorde eller ens jets, är de fortfarande mycket snabba. Låt oss ta en närmare titt på vilken modell som anses vara det snabbaste flygplanet i världen och vem som ligger tätt efter.

  • 4:e plats: Boeing 777

Boeing 777 introducerades första gången 1995 och presenterades som det perfekta långdistansflygplanet med gott om utrymme. Det har plats för upp till 396 passagerare. Välkända flygbolag som Emirates, British Airways och United Airlines förlitar sig på detta passagerarflygplan från den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing. Tack vare sina två kraftfulla framdrivningsturbiner kan Boeing 777 nå en marschhastighet på 1037 km/h.

  • 3:e plats: Airbus A380 och Boeing 787

På tredje plats kommer två flygplan från rivalerna Airbus och Boeing. För det första har vi Airbus A380, som för närvarande anses vara världens största passagerarflygplan. Interiören i det flervåningsplanet har plats för upp till 853 personer. Motorerna kommer från Airbus ordinarie tillverkare Rolls-Royce och tar det gigantiska passagerarplanet till en marschfart på 1 049 km/h. Boeing 78 är lika snabb. Boeing 787 är lika snabb. Det medelstora passagerarplanet har plats för upp till 335 personer och får tack vare den senaste framdrivningstekniken framför allt poäng för sin jämförelsevis låga bränsleförbrukning.

  • 2:a plats: Boeing 747-400

Med en marschfart på ca 1 055 km/h hamnar Boeing 747-400 på andra plats i vår rankning. Det breda flygplanet erbjuder plats för upp till 660 passagerare och anses vara den amerikanska flygplanstillverkarens bästsäljare. Här kommer framför allt den moderna tekniken till sin rätt, som inte bara piloter utan även besättning och passagerare drar nytta av. Tack vare sina effektiva motorer är Boeing inte en bränsleslukare, utan jämförelsevis ekonomisk.

  • 1:a plats: Boeing 747-8i

Boeing 747-8i ligger också på första plats i vår rankning. Boeing 747-8i är för närvarande det snabbaste wide-body-flygplanet i världen. Anledningen till marschfarten på imponerande 1 060 km/h är främst den moderna teknik som används här. Boeing har fulländat konstruktionen så att flygplanet får de bästa flygegenskaperna. Detta inkluderar inte bara nyutvecklade vingar. Även flygplanskroppen har anpassats så att flygplanet har de bästa förutsättningarna för ett effektivt flygbeteende. I kombination med de moderna motorerna ligger det långt före många konkurrenter. Passagerarflygplanet erbjuder plats för upp till 342 passagerare. Hur stolta USA är över sina Boeing 747-8i framgår också av det faktum att även den amerikanske presidentens privata flygplan, Air Force One, är en Boeing 747-8i.

Vilka flygbolag betalar tillbaka kompensation snabbast?

Många välkända flygbolag har modeller av de ovan nämnda snabbaste passagerarflygplanen i sina egna flottor. Men ett bra flygbolag har inte bara snabba flygplan. Om något skulle gå fel är det viktigt att passagerarna kan lita på snabb kompensation. Vilka flygbolag kan man lita på och vilka kan man inte lita på? Oavsett vilken logotyp som pryder flygplanet är det en sak som gäller för alla flygbolag – de irriteras av passagerarnas klagomål.

Därför är det knappast förvånande att många passagerare berättar för oss att förfrågningar ibland ignoreras i flera månader. Låt oss ta en titt på det största tyska flygbolaget, Lufthansa, som ett exempel. Det har ett mycket gott rykte över hela världen och får poäng av sina passagerare, särskilt när det gäller punktlighet. Men hur är det med klagomålen?

Den som vill göra anspråk på ersättning från Lufthansa måste först och främst anstränga sig för att hitta rätt blankett. Det är inte lätt att hitta det på företagets egen webbplats. I regel måste man ta hjälp av en mall eller själv sammanställa ett formulär. När detta är gjort kan man skicka ett e-postmeddelande till flygbolaget med motsvarande klagomål.

Erfarenheten har visat att det ofta inte händer något i början. Om du mot förmodan hör något snabbt, kan du anta att flygbolaget vill komma ur affären med ”extraordinära omständigheter”. Du bör inte vara nöjd med detta. Det är inte ovanligt att flygresenärer går miste om belopp på höga tresiffriga belopp. Låt det inte gå för långt och rådfråga en expert. Med vår smidiga beräkningsapp är du bara några klick från att hävda dina rättigheter som flygpassagerare.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din resa är bokad men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt? Ditt bagage har blivit försenat eller kommit bort?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen