Vad gör jag om flygbolaget inte betalar? - Flightright SE

Trustpilot 4.6/5 baserat på 375 omdömen

Varför flygbolagets kundtjänst ofta inte hjälper till: Vad gör man om flygbolaget inte betalar?

Kontrollera ditt ersättningsanspråk på bara 2 minuter

airline service
legal-expert

Godkänd av Oskar de Felice

Expert på flygpassagerares rättigheter

99 % framgång i domstol
På marknaden sedan 2010
Riskfritt

De viktigaste fakta om ”Flygbolagens kundservice – flygpassagerarnas rättigheter

 • Passagerare konfronteras med problem som försenade/inställda flyg, försenat/förlorat bagage
 • Flygbolagen erbjuder ofta kuponger istället för den ersättning som krävs enligt lag
 • Byråkratiska hinder åberopas ofta för att försena eller undvika kompensationsbetalningar
 • De flesta flygresenärer (84 %) känner inte till eller använder sig inte av sina passagerarrättigheter
 • Enligt EU-förordning 261/2004 har flygresenärer rätt till kompensation vid flygproblem under vissa förutsättningar
 • Som resenär kan du begära ekonomisk ersättning på mellan 250 och 600 euro eller andra bekvämligheter
 • När flygbolag nekar kompensation eller återbetalning hjälper Flightright dig att hävda dina rättigheter
 • Med Flightright kan passagerare kostnadsfritt kontrollera sina ersättningsanspråk. Oavsett om det gäller försenat, inställt, ombokat eller missat anslutningsflyg.

Har ditt flyg blivit försenat eller inställt? Kontrollera dina rättigheter nu och öka dina chanser till ersättning

Resor öppnar nya horisonter för oss, låter oss upptäcka främmande kulturer och skapar oförglömliga minnen. Men tyvärr kan flygupplevelsen ibland överskuggas av oväntad turbulens – vare sig det handlar om förseningar, inställda flyg, ombokningar eller förlorat bagage. Vid sådana tillfällen förlitar vi oss på att flygbolagens kundservice ska hjälpa oss att ta oss igenom dessa hinder. Men alltför ofta verkar det som om flygbolagen är mer skickliga på att hitta på ursäkter och undvika ansvar än de är på att ge smidig kundservice. Tyvärr är det många flygbolag som inte kan ge sina gäster den service de förtjänar.

I den här bloggartikeln tar vi en kritisk titt på de vanligaste orsakerna till att flygbolagens kundservice så ofta sviker dig. Vi avslöjar de knep som vissa flygbolag använder för att smita undan sitt ansvar, från fördunklade förseningsorsaker till felriktad information. Men det är inte allt, för vi presenterar också lösningar på hur du själv kan agera när flygbolagen gömmer sig när det gäller kompensation, återbetalningar och assistans.

Låt oss dyka ner i världen av flygproblem och lära oss hur man med beslutsamhet och kunskap kan hålla flygbolagen ansvariga.

Flygbolagens största ursäkter för flygproblem

Men resor handlar inte bara om glitter och glamour. Det finns saker som kan förvandla din första resa till en katastrof. I de kommande avsnitten får du veta varför förseningar ofta hålls hemliga, hur kundtjänsten ibland gör sig osynlig och varför det verkar vara lättare att ta en billig värdecheck istället för juridisk ersättning.

Flygbolagens största ursäkter för flygproblem

1. Orsakerna till förseningarna är dolda – Orsakerna till förseningarna är dolda

Flygbolagen döljer ofta de verkliga orsakerna till flygförseningar, vilket kan leda till frustration bland passagerarna. Istället för att öppet kommunicera de exakta orsakerna kan de använda vaga förklaringar som ”operativa skäl” eller ”tekniska problem” för att dölja de exakta problemen. Detta tillvägagångssätt kan leda till frustration hos passagerarna, eftersom de inte vet exakt varför en försening uppstår. Ofta är syftet att minimera flygbolagets ansvar eller att undvika eventuell kompensation.

2. Kundtjänsten är ofta inte tillgänglig.

”Kundtjänsten är inte tillgänglig” är en vanlig ursäkt som används av flygbolag för flygproblem där kundtjänsten verkar vara otillgänglig eller svår att nå. Denna praxis kan skapa frustration och alienera passagerare genom att inte ge tillräckligt stöd vid behov. Ofta används detta som en taktisk åtgärd för att vinna tid och undvika kontakt när flygbolagen hanterar inställda flyg, förseningar eller andra problem. Detta kan undergräva passagerarnas förtroende för flygbolagets förmåga att hantera problem och skapa ett intryck av att kundernas problem inte hanteras på ett adekvat sätt.

3. Vilseledande information och falska påståenden

”Felriktad information” eller ”Falsk information” är tyvärr vanliga metoder som flygbolag använder vid flygproblem. I sådana fall ger flygbolagen avsiktligt eller oavsiktligt passagerarna felaktig information om status för deras flyg, orsakerna till förseningar eller inställda flyg och möjliga lösningar. Denna ursäkt används för att skapa ett intryck av att problemen ligger utanför flygbolagets kontroll eller att situationen är mindre allvarlig än vad den faktiskt är. Genom att vilseleda passagerarna försöker flygbolagen undvika sina ekonomiska skyldigheter enligt lagar om passagerares rättigheter. Flygbolagen kan också göra detta för att minimera olägenheter eller undvika negativa reaktioner.

4. billig voucher istället för lagstadgad ersättning

En vanlig ursäkt som flygbolagen använder vid flygproblem är att erbjuda kunderna billiga värdebevis istället för den lagstadgade kompensationen. Denna praxis kan ses som ett försök att spara kostnader och undvika ansvar. Istället för att ge drabbade passagerare den ekonomiska kompensation de har rätt till enligt flygpassagerarnas rättigheter, erbjuder vissa flygbolag kuponger eller resekrediter. Dessa kuponger är ofta värda betydligt mindre än den faktiska kompensationen, och passagerarna kan pressas att acceptera dem utan att förstå sina fullständiga rättigheter. På så sätt kan flygbolagen både undkomma ekonomiska skyldigheter och upprätthålla en image av kundvänlig service, samtidigt som de drabbade passagerarna potentiellt missgynnas.

billig voucher istället för lagstadgad ersättning

5. komplicerad byråkrati – många byråkratiska hinder

”Komplicerad byråkrati” är en strategi som flygbolag använder vid flygproblem, där de pekar på påstått omfattande byråkratiska hinder för att inte behöva betala ersättning till passagerarna. Syftet är att dölja flygbolagets ansvar och hindra passagerarna från att hävda sina juridiska rättigheter.

Genom att hävda att processerna är komplicerade och långdragna hoppas flygbolagen att passagerarna ska bli avskräckta och avstå från sin kompensation. Detta kan leda till att drabbade resenärer blir frustrerade och känner sig avskräckta från att hävda sina rättigheter. I vissa fall kan flygbolaget medvetet använda sig av ogenomskinliga processer för att göra det svårare för passagerarna att kräva ersättning, trots att dessa rättigheter är lagstadgade.

Du fick ett billigt flyg men nu står flygbolaget i vägen för din semesterglädje? Fastnat på flygplatsen på grund av en flygförsening? Har ditt flyg blivit inställt (inställt) eller har du tagits bort från passagerarlistan?
I var och en av de situationer som beskrivs ovan har du som passagerare rätt till ersättning. Beställ Flightright bekvämt online:
Vi verkställer din återbetalning eller din ersättning!

Hos oss kan du kontrollera dina reklamationer kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovision).

När informerade flygbolaget dig om flygförseningen?
På flygdagen eller mindre än 14 dagar före eller mer än 14 dagar före avgång.

Berördas du också av en ombokning, inställd flygning, nekad ombordstigning eller ett missat anslutningsflyg? Kolla flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Vanliga problem för passagerare och hur man löser dem

Flygförsening – försenade flyg/ankomst till destinationsflygplatsen

En flygförsening är extremt irriterande. Tänk dig att vara förväntansfull inför din första resa, ha en sömnlös natt och sedan få reda på att ditt flyg har blivit försenat. I sådana fall är det viktigt att känna till sina rättigheter som passagerare. Enligt EU-förordning 261/2004 måste flygresenärer kompenseras för försenade flyg.

Som tur är kan du med Flightright slå tillbaka mot flygbolag som nekar dig omotiverade kompensationsförsök. Vi gör det möjligt för passagerare att snabbt, enkelt och kostnadsfritt hävda sina ersättningsanspråk.

Inställda flygningar – Inställda flygningar av flygbolaget

En annan smärtsam upplevelse som flygresenärer måste gå igenom är inställda flyg. Detta är extremt sällsynt, men när det händer kan det helt omkullkasta passagerarens resplaner. I sådana fall måste flygresenärer veta att de har rättigheter. Enligt EU-förordning 261/2004 ska passagerare som drabbas av inställda flyg få kompensation. Det är dock mycket svårt att kräva ersättning från ett flygbolag.

Flightright erbjuder resenärer möjligheten att snabbt och enkelt ansöka om ersättning på grund av försenat eller inställt flyg. Tack vare vår kostnadsfria kompensationsberäknare är det säkert, enkelt och stressfritt att lämna in ditt krav!

Strejk på flygplats eller flygbolag

Strejker i flygverksamheten kan orsaka betydande olägenheter för flygresenärer. När en strejk leder till en inställd flygning i sista minuten eller en betydande försening är flygbolagen skyldiga att erbjuda resenärerna alternativ transport så snart som möjligt. Dessutom har flygresenärer som får vänta länge på flygplatsen rätt till måltider, inklusive drycker, måltider, telefonsamtal och hotellrum, om det behövs. Om flygningen är försenad med mer än fem timmar eller ställs in helt, kan flygresenärer få full återbetalning av biljettpriset.

Vid strejk bland flygpersonal kan passagerare ha rätt till ersättning på upp till 600 euro. Enligt EU-domstolens dom av den 17 april 2018 (mål C-175/17) är en plötslig strejk bland flygpersonal inte en extraordinär omständighet och flygbolaget måste därför betala en kompensation på upp till 600 euro. Även om flygplatsanställda eller flygledare strejkar är flygbolagen inte automatiskt undantagna från att betala kompensation. Enligt våra experter kan passagerare ha rätt till kompensation om flygbolaget inte har vidtagit alla rimliga åtgärder för att minimera strejkens effekter.

Förlust av bagage

Förlorat bagage är ett vanligt problem för flygresenärer. Det är olyckligt hur ofta resenärer förlorar sina värdesaker på flygplatser. Många resenärer delar videor online som visar deras skadade och tomma bagage. För att undvika sådana förluster rekommenderar vi att du packar värdefulla föremål i ditt handbagage. Dessutom kan du betala en extra avgift för att få ett säkerhetsnät om dina tillhörigheter skulle komma bort. Håll dig skyddad och förvara dina värdesaker säkert hos dig.

Obekväma säten

Trånga och trånga säten är alltid en utmaning för passagerare:inuti. Obekväma säten kan orsaka stress och till och med smärta under flygresan. Problemet är att de flesta säten är smala och trånga, såvida du inte flyger business class. Men vad kan man göra åt det? Ett knep är att välja en plats nära utgången. Då får du mer benutrymme och armbågsutrymme. Ett annat är att köpa en platsreservation om det erbjuds av ditt flygbolag. Detta ger dig mer utrymme och benutrymme på planet. Så välj det bästa sätet för din komfort!

Dolda avgifter

Har du någonsin försökt boka biljetter online? När du bokar din biljett online finns det många dolda avgifter. Varje gång du klickar på knappen ”Fortsätt” ökar kostnaden för biljetten. När du bokar flygbiljetter online väljer vissa flygbolag onödiga och dolda extratjänster åt dig. Läs och kontrollera alltid proceduren och de exakta detaljerna när du köper flygbiljetter online för att undvika oönskade avgifter. Vissa flygbolag tar betalt för förvaring av handbagage eller till och med för att skriva ut en biljett.

Problem med att flyga och flygbolaget hjälper inte till?

De flesta flygresenärer (84 %) känner inte till sina passagerarrättigheter eller använder dem inte av rädsla för långa diskussioner med flygbolagen. Än värre är att flygbolagen ibland inte är villiga att betala tillbaka hela beloppet för en biljett eller flygresa, trots att de har denna rättighet. Om du hamnar i en sådan situation och ditt flygbolag vägrar att betala dig för din flygresa ska du aldrig ge upp.

Enligt EU-förordning 261/2004 är flygbolagen skyldiga att skydda flygpassagerarnas rättigheter. Som passagerare kan du kräva ekonomisk ersättning från 250 € till 600 € eller andra bekvämligheter om ditt flyg ställs in eller försenas och flygbolaget är ansvarigt. Med Flightright har du möjlighet att gratis kontrollera om ditt flyg är försenat eller inställt och att snabbt och enkelt kräva din rätt till ersättning.

Fick du inte gå ombord på flygplanet trots incheckning?
Då har du rätt till ersättning för nekad ombordstigning.
Våra experter hjälper dig med detta. Beställ Flightright bekvämt online:

Hos oss kan du kontrollera dina reklamationer kostnadsfritt på två minuter. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus arvodet).

Är du också drabbad av ett flygförsenat / inställt flyg eller ett missat anslutningsflyg? Kolla flyg nu. Enkelt ✔ snabbt ✔ & utan risk ✔

Vilka rättigheter har du som flygpassagerare?

 • Möjlig kompensation för flygförseningar på 3 timmar eller mer enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter.
 • Om flygbolaget meddelade dig om ett inställt flyg mindre än 14 dagar i förväg kan du ha rätt till kompensation.
 • Rätt till ersättning på mellan 250 och 600 euro, beroende på sträcka.
 • Det finns också en rätt till kompensation för missade anslutningsflyg.
 • Om du väntar längre än 2 timmar på flygplatsen måste flygbolaget förse dig med snacks och dryck.
 • Om ditt anslutningsflyg är försenat till nästa dag måste flygbolaget erbjuda övernattning.
Korta sträckor upp till 1 500 km,medeldistanser upp till 3 500 km,långa sträckor från 3 500 km
t.ex. Stockholm – Göteborgt.ex. Stockholm – Parist.ex. Stockholm – New York
250€*400€*600€*
*Mindre provision (vanligtvis 20 till 30 % plus moms)
KONTROLLERA DIN ERSÄTTNING PÅ 2 MINUTER

Vilka rättigheter har flygresenärer med funktionshinder?

Förordning (EG) nr 1107/2006 garanterar lika möjligheter till flygresor för personer med funktionshinder eller nedsatt rörlighet. Flygbolag och flygplatser måste tillhandahålla kostnadsfri assistans och stödtjänster för att se till att personer med nedsatt rörlighet också kan resa enkelt.

Dessa assistanstjänster omfattar ledsagning, vård och transport av rullstolar och ledarhundar. Som regel bör fysiskt funktionshindrade flygresenärer registrera sig hos flygbolaget minst 48 timmar före avresan för att kunna dra nytta av assistanstjänsten.

Vilka rättigheter har flygresenärer med funktionshinder?

Vem hjälper till om flygbolaget inte betalar?

Många flygresenärer ställer sig frågorna; vad gör man om flygbolaget inte hjälper till? Vad gör man om flygbolaget inte betalar? Ingen panik – Flightright finns vid din sida. Flightright är den ledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter vid flygförseningar, inställda flyg, ombokningar eller nekad ombordstigning, baserat på EU:s förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Vid behov även i domstol. Våra experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också med återbetalning av biljetter och återbetalning av inställda paketresor.

Flightright har en framgångsgrad på 99 % och erbjuder en kostnadsfri kompensationsberäknare som gör att du kan kontrollera ditt krav på kompensation. Processen är enkel, snabb och bekväm, och det finns ingen risk för dig. Om det skulle behövas skickar vi pengarna till dig omedelbart. Flightright arbetar med en provision på endast 20-30 % (plus moms) och det finns inga dolda kostnader. Du behöver bara betala om Flightright framgångsrikt avslutar ärendet åt dig. Om ingen ersättning erhålls kommer du inte att ådra dig några avgifter. Detta innebär att du endast behöver betala en avgift om ärendet är framgångsrikt.

Kontrollera nu om du har rätt till ersättning! Missa inte chansen att hävda dina rättigheter och få vad du förtjänar! Ersättning vid försenat flyg / Ersättning vid inställt flyg.

Varför Flightright? David mot Goliat! Ge människor tillgång till rättvisa!

 • Enkelt, snabbt och okomplicerat
 • Ingen kostnadsrisk
 • Inga dolda kostnader
 • Liten tidsinvestering. Endast 2 minuter av din tid
 • Stor chans till framgång. Med 99% framgång i domstol
 • Mer än 12 års erfarenhet på marknaden
 • Erfarna juridiska experter
 • Över 14.000.000 nöjda kunder
 • Över 430 000 000 euro i kompensationsbetalningar
 • Ytterligare databaser och rättsliga bevis
 • Endast 20 till 30 % provision (plus moms)
 • Ingen ersättning, inget arvode (du betalar endast om vi vinner).

Slutsats

Att flyga kan vara mycket stressigt, och ibland hjälper inte flygbolaget dig trots att de borde. Det är viktigt att resenärer känner till sina rättigheter i förväg och hur de kan få ersättning vid behov.

Det är uppenbart att flygbolagens kundservice ofta inte ger önskat stöd när problem uppstår. De ursäkter som framförs, allt från dolda orsaker till förseningar till komplicerad byråkrati, ger intrycket att flygbolagen inte i tillräcklig utsträckning uppfyller sitt ansvar gentemot flygresenärerna. Svårigheterna att få tillgång till kundtjänst och spridningen av felaktig information förvärrar ytterligare passagerarnas frustration.

Flygresenärer ställs inför en mängd olika problem, vare sig det gäller stöld av bagage, försenade flyg, inställda eller ombokade flyg, obekväma säten eller dolda avgifter. Men istället för att reagera på lämpligt sätt och hjälpa sina kunder väljer vissa flygbolag ofta lågkostnadslösningar som kuponger istället för att ge den kompensation som krävs enligt lag.

Trots detta har passagerare rättigheter som skyddas av EU-förordning 261/2004. Denna förordning ger tydliga instruktioner om när och vilken kompensation och assistans passagerare har rätt till när flygproblem uppstår.

Om flygbolagen inte fullgör sina skyldigheter och vägrar ersättning kan Flightright fungera som en viktig kontakt. Flightrights kostnadsfria ersättningsberäkning hjälper drabbade passagerare att hävda sina rättigheter och kräva den ersättning som de har rätt till.

Sammantaget är det viktigt att vara medveten om att flygresenärer har legitima anspråk och inte bör tveka att göra dem gällande.

Hur kan Flightright hjälpa dig?

Din resa är bokad men nu kommer flygbolaget i vägen för din semesterlycka? Ditt flyg är överbokat, försenat eller inställt? Ditt bagage har blivit försenat eller kommit bort?

Enligt EU:s förordning om passagerares rättigheter har passagerare rätt till ersättning vid försening, inställt flyg, överbokning eller missad anslutning. Du kan få upp till 600 euro i ersättning per person (minus framgångsprovisionen).

Tips: Flightright hjälper dig att hävda dina rättigheter som flygpassagerare! Till och med i domstol om det behövs. Hos oss kan du kontrollera dina anspråk kostnadsfritt på två minuter. Enkelt ✅ snabbt ✅ & utan risk ✅ Kolla ditt flyg nu.

Som experter på flygpassagerares rättigheter driver vi igenom din rätt till ersättning mot flygbolaget!

Flightright kämpar som den marknadsledande konsumentportalen för upprätthållande av flygpassagerares rättigheter. Vi står upp för dina rättigheter i händelse av en flygförsening, inställd flygning eller nekad ombordstigning och hänvisar till europeiska unionens förordning om flygpassagerares rättigheter 261/2004. Flightrights experter på flygpassagerares rättigheter hjälper dig också gärna med återbetalning av biljetter och återbetalning för inställda paketresor.

Rulla till toppen